Snabblagad kyckling
Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.
Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.
Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.
Det passar också fint som bas i en glutenfri paj, prova gärna den här.
Kycklinggryta på en kvart 4 port
500 g kokt kyckling i bitar
1 stor aubergine
2 röda paprikor
2 gula paprikor
2 dl rödvin
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 dl kycklingbuljong
2 dl kalamataoliver
Salt och peppar
50 g smör
Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.
Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.
Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.
Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.
Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.
Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.
Gillar du mina recept och mattips så köp gärna någon eller några av mina kokböcker, de passar fint både som födelsedagspresent/julklapp eller gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas mer som förr igen.
Här nedan ser du några bilder från min bakbok som kom i våras, det är en pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon och havrebullar med tomat och basilika.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Jag la ut en bild för cirka en vecka sen på Instagram – @kryddburken med nya favorit-köttfärssåsen. Ni var en del som frågade om receptet och självklart ska ni få det. En del rynkade också på näsan och undrade om citron i såsen??!
Det är inte så knasigt faktiskt. Om jag tillsätter citron i en kycklinggryta, eller i en pastasås med fläskfilé, renskav etc. då är det inget konstigt alls. Men jag förstår att vissa rynkar på nästan till just citron i en köttfärssås då den ofta förknippas med tomatiga smaker.
Citron ger syra och fräschör till en rätt. Liksom vinäger och vitt vin gör. Dock tycker jag vinäger ger en mer pikant och lite för besk smak och föredrar då vin om jag inte är ute efter en balsamicosås etc.
Vill man inte använda vinäger, och man har ju såklart inte alltid vitt vin hemma då är citronen perfekt och faktiskt godare än vin.
Naturlig, frisk syra och något man ofta har hemma.
Prova så får ni se! Det är som sagt mina nya favorit-köttfärssås och där håller också resten av familjen med.
4 – 6 port
Det här behöver du :
400 gram blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
3 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Maizenamjöl till redning
Salt och vitpeppar
1 pressad citron
GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök, vitlök och torkad timjan samt tomatpurén. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt koka ihop ca 20 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Pressa i saften av en citron, smaka av med salt och vitpeppar.
Picknickmat
Nu har vi inte många dagar kvar på vår vintersemester i Alanya, vi har slut på de 90 dagar man kan vara här utan visum.
Vi delar upp våra långsemestrar på tre resor på en månad vardera, jag har ju en hel del jobb med kokböckerna att ta hand om hemma i Sverige mellan varven.
I vinter har vädret varit fantastiskt här, på våra 15 år vid Medelhavet har vi aldrig upplevt att det varit så varmt och fint som i år.
Det har blivit en del utflykter, då brukar jag ta med antingen varm eller kall mat i min mini-Wonderbag.
Dagens lättlagade kycklinggryta blev en god lunch på stranden utanför Alanya, den höll sig riktigt varm i den ugnsfasta glasform med lock som jag tog med i Wonderbagen på bussen.
Den här grytan är snabblagad på mört kycklingbröst och pumpa, så den kokade jag klart på spisen.
När vi sen skulle åka iväg så hällde jag över den i ugnsformen och värmde på i ugnen i 20 minuter, på med locket och sen ner på ett underlägg i Wonderbag.
Du kan förstås göra en dubbel sats av grytan och låta den lagas klart direkt i en större Wonderbag som du tar med på utflykten.
De små har praktiska bärhandtag, men den större brukar jag bära med mig i en kasse, typ IKEAs.
Kycklinggryta med pumpa 2 port
300 g kycklingbröst
300 g pumpa
2 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
10 cm av det vita på en purjolök
1 vitlöksklyfta
½ pressad citron
1 msk gul curry
1 msk gurkmeja
Salt och peppar
25 g smör till stekning
Skär kycklingen och pumpan i tärningar, ca 3×3 cm och strimla purjo och vitlök.
Bryn allt i smöret i en stekpanna så det får lite färg, krydda med curry, gurkmeja, salt och peppar.
Häll över grädden och citronsaft och koka upp, låt grytan puttra i 15 minuter, rör då och då.
Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta.
Servera med en grönsallad, jag hade med bladpersilja på vår utflykt.
Här en annan utflyktsbild uppe vid Borgen i Alanya, du hittar recepttips på min burksallad här.
Så det var dagens recept och lite Wonderbagreklam, du har väl kanske sett att jag jobbar som Sverigeambassadör för den sydafrikanska långkokningsbagen.
Jag är väldigt restriktiv med vem/vad jag gör reklam för, det ska bara vara för sånt som jag själv står för och tycker om.
Därmed över till hotelltipset i Alanya, det är också något som jag verkligen kan rekommendera efter att ha bott där ett flertal gånger.
Vi hyr sen 5 år en privat lägenhet när vi är på våra vintervistelser, och när vår danske hyresvärd är här när vi kommer så tar vi in på hotell några nätter så vi kan träffa honom innan han reser hem.
Vi har testat några olika hotell under de här åren, men det vi fastnat riktigt för är Kleopatra Atlas Hotel, som ligger vid Damlatasgrottan helt nära havet.
Det är ett barnfritt All Inclusive-hotell med ett fint Spa och hamam i källaren, så det är väldigt lugn och skön miljö.
Jag som alltid lagar vår mat när vi är här i Alanya annars, tycker att det kan vara riktigt avkopplande att bo på ett sånt här hotell ibland.
Just Atlas har dessutom den absolut godaste buffémat jag stött på här i Turkiet, riktigt vällagad och god husmanskost med en stor variation på sallader, mezerätter och desserter för den som gillar det.
Priset är likaså helt suveränt, nu på vintern betalar vi drygt 300 kr för ett dubbelrum en natt, med all mat och dryck som ingår.
Så ska du ner till Alanya i sommar kan det ju vara nåt att testa om du, liksom vi, flyger reguljärt.
Här nedan några av hotellets egna bilder, jag har inte tagit några själv när vi bott där eftersom jag tar total semester såna gånger.
Jag är absolut inte sponsrad av hotellet utan vill bara sprida det här fina boendet och deras goda mat till mina läsare.
Energisnålt långkok
Idag får du det recept som var med i artikeln om Wonderbag i Hemmets Journal för några veckor sen.
Fick ett Facebookminne idag som påminde att det gått två år sen jag träffade Anneli Jern och Hakan Ökmen på Wonderbag Sweden för första gången.
De hade då erbjudit mig att testa en Wonderbag, då de sett att jag lagade mycket långkok här på bloggen.
Här hittar du receptet från mitt första försök, en långkokt grytstek jag gjorde på vedspisen i min stuga i Dalarna.
Jag är så glad och stolt att få representera Wonderbag i Sverige.
Den här långkokningspåsen/kylbagen är på flera sätt värdefull för både maten och miljön, den bevarar näringsämnen och smaker tack vare den varsamma tillagningen.
Den minskar även energiförbrukningen, något som är nödvändigt idag, när vi behöver bygga ett mer hållbart samhälle.
Ett bra tips är att ta med den i bilen med en kylklamp i, så kan du använda den som kylbag när du varit och handlat.
Då håller sig maten kall tills du kommer hem, riktigt bra under varma dagar.
Här en bild från artikeln i Hemmets Journal, där de berättar om Sarah Collins i Sydafrika som uppfunnit Wonderbag.
Sarahs vision är att hjälpa så många som möjligt världen över att få möjlighet att laga mat med ett minimum av energi.
För varje Wonderbag som säljs, skänks även en till en behövande familj i Sydafrika.
Så många har nu fått ett lite lättare liv, inte minst har rökskadorna från matlagningseldar minskat.
Efter några veckor med problem med beställningar via Klarna på Wonderbags hemsida så fungerar nu allt som det ska igen, du kan beställa din här.
Krämig kycklinggryta 4 port
500 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst
250 g cocktailtomater
2 röda spetspaprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl kycklingbuljong
2 dl grädde eller kokosgrädde
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1-2 tsk chiliflingor eller 1 hackad, färsk chili
Saft och rivet skal av 1 ekologisk citron
Salt efter smak
50 g smör eller kokosolja till stekning
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.
Häll över pressad citrussaft, skal och lite salt, blanda om väl och låt stå en stund för att dra åt sig smakerna.
Skär tomaterna i klyftor och paprikan i tärningar. Strimla löken och vitlöken fint.
Börja med att bryna smöret och steka kycklingen så den får lite färg, krydda med lite mer salt, chili och oregano.
Tillsätt lök, paprika och tomatpuré och låt fräsa med några minuter.
Häll på tomater, buljong och grädde, låt koka upp och puttra 15 minuter under lock, rör om någon gång under tiden. Smaka av om du vill ha mer kryddor.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt grytan lagas klart på eftervärmen, det tar ca 4 timmar tills den är färdig.
Den kan hållas varm ända upp till 10 timmar om du vill laga till grytan på morgonen eller kvällen.
Här kan du läsa om hur du lagar en väldigt näringsrik kycklingbuljong och om de effekter den haft på min hälsa.
Syrlig rödkål 4 port
1 liter rödkål i bitar
ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.
Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.
Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.
Placera grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.
Servera tillsammans med knaperstekt sidfläsk, på bilden har jag dansk fläskstek på vår semester i Skagen.
Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.
Den här veckan kan du läsa om Sarah Collins, långkokningspåsen Wonderbags skapare, i en artikel i Hemmets Journal, nr 31.
Jag är också med och berättar om hur jag använder bagen och delar ett recept på kycklinggryta, som jag gjorde förra sommaren till en picknick.