Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.
Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.
Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.
Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.
Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.
Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.
Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.
Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.
Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.
Nu i sportlovstider så delar jag lättlagade recept på mat, mellanmål och fika som är enkelt att ta med ut på picknick eller som är lättfixat när du kommer hem efter en dag av uteaktiviteter.
På bilden nedan har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad utan socker, med päron och pressad apelsin.
Den sylten finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som också är med på Bokrean, här på Adlibris och här på Bokus.
Häromdagen fick jag den här fina kommentaren som gjorde mig riktigt glad på Facebook.
”Tack för alla dina uppslag och inlägg, nu har jag passat på att köpa ”en hög” med dina böcker på bokrean.
Dem ska ge bort vid tillfällen som hembjuden på middag, grattispresent vid student, födelsedag, krya på dig eller bara göra ngn glad en dålig dag ”
Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma
100 g mörk choklad 80–90%
100 g smör eller kokosolja
6 torkade plommon
1 dl cashewnötter
2 tsk finstött kardemumma
2 msk kakao
1 msk potatismjöl
3 ägg
Ca ½ krm salt
Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.
Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.
Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.
Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.
Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.
Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.
Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.
Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.
Nu börjar vårvintern äntligen smyga sig på oss med längre och soligare dagar, här i Jämtland märks det tydlig skillnad på eftermiddagarna.
Sportloven har börjat, även det ett fint vårtecken, idag bjuder jag på några goda mellanmål att njuta av till en kopp choklad, i bästa fall intagen på en renfäll i en solig snögrotta.
På den vintriga picknickbilden ovan tog jag med mina frökex med rökt karré, ett kokt ägg, apelsin och kombucha från Kall Naturkompani.
Vill du göra egen kombucha så finns recept på havtornskombucha just från Kall Naturkompani med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken hittar du den på Bokrean hos Bokus för bara 59 kr.
Pannkaksbröd med kanel
2 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
½ dl linfrön
2 msk pumpafrön
2 msk pofiber
2 tsk kanel
½ tsk salt
2 msk smör/kokosolja till stekning
Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.
Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.
Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.
Varm choklad 1 port
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl vatten
2 bitar mörk choklad 70-90%
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.
Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
En sked vispad grädde och gärna lite nymald kardemumma på toppen gör det hela ännu godare.
Rör ihop alla ingredienser till smeten i en bunke, låt svälla i en halv timme.
Smaka av om du vill ha mer sälta än den från ost och skinka.
Fördela smeten till bullar med hjälp av två skedar till ett bakplåtspapper.
Grädda på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Värm dem gärna en stund före serveringen, antingen på gallret i ugnen eller bredvid elden om du sitter ute vid en brasa.
Kokosbollar med banan och vanilj ca 25 st
2½ dl kokosgrädde
2 små bananer, mosade
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja
Ca 1 tsk vaniljextrakt
Ca ½ krm salt
Till garnering:
1 dl kokosflingor
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småputtra i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.
Låt svalna en stund och rör ner resterande 2 dl kokosflingor, blanda om väl och smaka av att du fått en god smakbrytning, annars tar du lite mer vanilj och salt.
Ställ i kylen att stelna i en halvtimme. Ta fram och ta upp matskedsstora bitar som du rullar till bollar.
Lägg på ett fat och rulla sen en i taget i en liten skål med kokosflingor, tryck till lätt så det fastnar runtom.
Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips: Du kan variera bollarna med mosad avokado istället för banan.
Smaksätt gärna bollarna med att lägga till 2 msk kakao, 1 msk kardemumma eller rivet skal av ekologiska citrusfrukter.
För riktigt fina godisbitar à la Bounty, forma smeten till avlånga bitar, platta till lite och doppa i smält choklad.
Jag använder vaniljextrakt till det här receptet, det ger både en godare smak och en finare kokosboll.
Vaniljpulver gör den lite grådaskig i färgen, men gör du dem med smaksättning av kakao eller kardemumma så spelar ju inte den färgen någon roll.
Nu är det äntligen dags att baka årets semlor, om man nu håller sig till traditionen att inte äta den goda bullen före Fettisdagen.
Det här är min favorit bland glutenfria semlor, jag har fått receptet från Paleorestaurangen PriMaten som tidigare fanns i Uppsala.
Jag blev för 12 år sen kontaktad av krögaren Lars Fahlén med frågan om jag ville hjälpa till att ta fram recept och idéer inför starten, det var ett riktigt roligt jobb.
Några år senare fick jag en liknande förfrågan från glutenfria Ecocaféet i Östersund, så där blev jag också receptkonsult inför deras premiär för 8 år sen.
Har du planer på att starta ett glutenfritt/sockerfritt café eller restaurang?
Hör då gärna av dig om du behöver rådgivning, skriv en kommentar till det här inlägget så kontaktar jag dig via mail.
Glutenfria semlor 8-12 släta bullar
6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl smält smör eller kokosolja
½ dl grädde eller kokosmjölk
4 msk psylliumhusk
3 msk valfri sötning
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl mald mandel
2 msk grädde eller kokosgrädde
1 msk valfri sötning
Garnering:
Vispad grädde eller kokosgrädde
Smält smöret, vispa ägg och vald sötning kraftigt. Häll i smör och grädde och fortsätt vispa en stund.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Blanda väl, låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.
Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa grädden.
Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa grädde på.
Tycker du om det här sättet att baka så hittar du mängder med recept i mina kokböcker som nu finns att förboka inför årets Bokrea.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.
Broccolisoppa ca 3 port
500 g broccoli
50 g smör eller kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.
Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.
Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.
Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.
Dagens recept är två till antalet, små goda glutenfria matbröd som passar bra till allt från söndagsbrunchen till middagssoppan eller på skidutflykten.
Gör gärna dubbel sats och frys in, de passar fint att ta med till jobbet, skolan eller träningen som ett näringsrikt mellanmål.
Ostmuffins ca 8 st
2 dl riven, vällagrad ost
2 ägg
1 dl crème fraiche eller smetana
25 g smält smör
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
2 msk psylliumhusk
1 tsk stött brödkummin eller fänkål
ca ½ tsk salt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, psylliumhusk, brödkrydda och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.
Fetaostbullar ca 10 st
2 äggvitor
100 g fetaost
1½ dl sesamfrön
½ dl psylliumfrön eller chiafrön
1 msk kokosolja utan smak
Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt.
Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.
Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.
De här grönsakerna är dessutom närodlade och betydligt billigare än det som importeras från andra håll runtom i världen.
Jag inleder mina recepttips med morötter, en av få råvaror som vi är självförsörjande av här i Sverige.
Mina gröna recept härinne är ofta lakto/ovo-vegetariska för att innehålla så mycket allsidig näring som möjligt, vilket är ett kännetecken för min typ av mat.
Är du vegan får du hoppa över mjölkprodukter/ägg och lägga till någon form av vegetabiliskt protein istället, som svamp, nötter, tofu, tempeh, bönor, linser eller kikärtor.
Morotskaka 1 port
1 stor morot
1 dl riven ost
1 ägg
2 msk finstrimlad purjolök
1 msk pumpakärnor
1 msk kokosolja
1 msk smör
Salt och peppar
Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.
Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.
Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.
Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.
För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.
Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan, stek färdigt på andra sidan i några minuter.
Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.
Nästa recept har grönkål som huvudingrediens, det har du kanske kvar i kyl eller frys sen jul.
1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere
Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.
Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.
Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.
Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.
Senapsstuvad kål 2 port
5 dl strimlad svartkål, grönkål, rödkål, vitkål eller savoykål
3 msk smör/kokosolja
2 msk pumpakärnor
2 tsk osötad senap
1 dl kokosgrädde/grädde
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.
Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.
Jag tycker mycket om picklad eller inlagd lök, men de flesta recept är alldeles för söta i smaken för mig.
Här har jag smaksatt med apelsin istället för att använda socker, det blir väldigt gott.
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Livsviktig kostforskning
Igår var jag på lunchdate med vännen Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, författare och initiativtagare till Kostfonden.
Ann har skrivit flera intressanta böcker om kost och hälsa för både vuxna och barn, läs mer om dem här på hennes hemsida.
Här kan du läsa om Anns och Kostfondens nystartade arbete med Europas största studie kring matens inverkan på hälsan vid diabetes typ 2.
Här nere ser du några av de rätter jag hade med till Nyhetsmorgon på TV4 när Gröna, sköna tillbehör var nyutkommen, du hittar mina recept från inslaget på Köket.se.
För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.
I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.
I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.
Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.
Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.
Halloumipizza 2 port
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)
Fyllning:
½ dl pesto eller tomatsås
generöst av din favorit pizzatopping
1 dl riven gräddost eller mozzarella
1–2 tsk smulad torkad oregano
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter. Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.
Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.
Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.
Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.
Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.
Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.
Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.
Salladsdressing med lingon och rosépeppar
1 dl osötad råsaft av lingon
1 dl kallpressad olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk rosépeppar
Ca 1 tsk flingsalt
Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.
Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.
Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.
Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.
Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.
Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.
I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.
Ceviche 4 port
500 g räkor med skal
2 dl kokta belugalinser
2 dl strimlad salladslök
1 dl strimlad koriander
2 ekologiska lime
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl kallpressad olivolja
Ca ½ msk flingsalt
Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.
Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.
Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.
Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.
Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.
Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.
Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.
Örtsmör
250 g smör
1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök
1 tsk chiliflingor
½ tsk Worcestershiresauce
1-2 krm smulat flingsalt
Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.
Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.
Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.
Brynt vitlökssmör
250 g smör
4 stora vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1-2 krm smulat flingsalt
½ krm vitpeppar
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.
Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.
Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.
Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.
Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.
Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port
2 skivor färsk skinka à 125 g
1 tsk psylliumhusk
1 äggvita
½-1 dl sesamfrön
Salt och peppar
3 msk smör
Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.
Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.
Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.
Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.
Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.
Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.
Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.
Blomkålsmos2 port
4 dl små buketter blomkål
4 msk grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.
Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.
Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.
I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.
Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar
4 kärnfria dadlar
2 små välmogna bananer
50 g brynt smör eller kokosolja
2 ägg
1 dl kokosgrädde eller grädde
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl kokosflingor
½ dl kokosnötmjöl
1 tsk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
Ca ½ krm salt
Glasyr:
150 g naturell färskost eller kokossmör
1 liten välmogen banan
4 kärnfria dadlar
1 pressad lime
Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.
Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.
Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.
Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.
Skär kakan i bitar och servera med färska bär.
Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.
Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.
Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.
Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.
Hoppas du haft en fin julhelg med nära och kära, god mat och promenader i det vintervackra som lagt sig över nästan hela vårt avlånga land denna jul.
Det har skrivits en hel del artiklar och böcker på senare år om naturens förmåga att få oss att må bättre och bli avstressade när vi vistas ute i skog och mark.
Det räcker med bara 30-60 minuter för att förbättra den mentala hälsan och bara några minuter för att få oss på bättre humör.
Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för snart 25 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.
I dagens inlägg har jag samlat några recept på mat jag gillar att ta med ut i naturen, först ut är min populära gulaschsoppa som passar perfekt att ta med i en termos.
En matig räksallad med en dubbelmacka med ost och en kopp varm buljong eller choklad blir också en riktigt god lunch ute i snön.
I buljongtermosen kan du stoppa ner några kokkorvar, en varm korv smakar alltid godare ute i naturen.
Kolbulle är en annan vinterfavorit, i det här inlägget hittar du min glutenfria variant.