Halloween-party med barnen!


Det är halloween idag, barnens högtid som dom bara älskar när dom får spöka ut sig, bli sminkade till zombies, pyssla med läskiga saker, spöka, piffa på sitt eget vis, tillverka godis och busa med sina föräldrar. Tiggarrundor med ”bus eller godis” har vi inte här, det är familjen som gäller och vi har en mysig kväll tillsammans istället.

Alla uppskattar ju inte halloween så det är mer en familjegrej hemma hos oss där de får busa och spexa och klä ut sig och vi hittar på lite roliga pyssel på dan, gör hemmagjort godis och lagar mat med halloween-tema. Fullkomligt tillräckligt och barnen uppskattar det och brukar också somna som små zombies! ;-)

Vilket nog även zombie-mamman lär göra efter denna dag… :-P


Boooohoooo!!! :-P


Hela huset kryllar av spindlar…


Och självklart är pumpaljuset tänt.


Godis ska de ju va, men hemmagjort blev det här!


Chokladbollar med orangefärgad kokos!


Ganska simpel med kul tyckte barnen! Tomatskivor med oliver… :-P


Köttfärsmonster!! Källarfranska, en zucchini-tunga, köttfärssås, en skiva ost och på med lock och in i ugnen. Ska bara gratineras så det blir varmt och tungan hänger… ;-) Sen på med babymozarella och olivskivor till ögon.


Barnen hade fixat i badrummet medan jag stod och grejade i köket! Dom ville bli riktigt zombie-sminkade… Å de fick dom förstås! ;-)


Huuuu så fula… :-P


Hehe…


Monstersallad!! ;-)


Och spindelvävd chokladpudding till efterrätt….


Fler bilder på barn o vuxna hänvisar jag till er som har mig tillagd privat på fb. Sov gott nu, om ni vågar…. Mohahaaaaa!! :-P

The post Halloween-party med barnen! appeared first on Kryddburken.se.

Bakkurs 26/11 PriMaten i Uppsala

 

Varmt välkomna att träffa och baka med mig! Bakkursen är hos PriMaten i Uppsala den 26/11 kl 17.30-21.30

PriMaten skriver:
Vi får lära oss om de “nya” hälsosamma mjölerna mandelmjöl och kokosmjöl och hur vi kan baka utan tillsatt socker och gluten. Vi bakar praktiskt ett matbröd och ett fikabröd, som vi sen njuter av tillsammans. Max 15 deltagare.

550:-, anmälan till lisa@primaten.org

 

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF recept för Muffins med extra protein


Enkla och goda muffins för dig på lchf-dieten!

LCHF Muffins med extra protein
Portioner: ca 14 st
Tid: 15 min
Från: Sara på på sarasworkout.se/

Ingredienser
1 ägg
1 dl kesella
1 dl suckrin
0,5 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 dl bakprotein
2 msk pofiber
1 msk fibershusk
2 msk mandelmjöl (..eller sojamjöl/kokosmjöl)
2 tsk bakpulver
75 g smör

Gör så här
1. Vispa ihop ägg och suckrin fluffigt och tillsätt därefter kesellan. Blanda i kardemumma och vaniljpulver och fortsätt vispa till en riktigt härlig smet.

2. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål; bakprotein, pofiber, fiberhusk, mandelmjöl och bakpulver. Rör sedan i dessa i smeten.

3. Smält smöret och låt det svalna till rumstempererat innan du avslutningsvis vispar ned det i smeten. Vill du att det ska gå fortare? Rör i en matsked kesella när smöret är smält.

4. Välj vilken smak du vill ha på dina muffins! Jag har provat blåbär, äpple och hallon och de har fungerat utmärkt! Ha i dessa i smeten innan du gräddar dem i ugnen på 250 c i ca 7-10 min!

Maggans äppelkaka
Äppelkaka i långpanna – ett enkelt och gott recept på äppelkaka i långpanna! Ingredienser 1 1/2 dl Kokosflingor* 200 gr margarin 4 st ägg 4 dl socker 2 dl gräddmjölk 5 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 dl hackad mandel (grovt) 2 msk vaniljsocker 1 msk kanel 4 äpplen (brukar oftast behövas runt 6) Till [...]
Maggans äppelkaka

Äppelkaka i långpanna – ett enkelt och gott recept på äppelkaka i långpanna! Ingredienser 1 1/2 dl Kokosflingor* 200 gr margarin 4 st ägg 4 dl socker 2 dl gräddmjölk 5 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 dl hackad mandel (grovt) 2 msk vaniljsocker 1 msk kanel 4 äpplen (brukar oftast behövas runt 6) Till … Continue reading Maggans äppelkaka

Inlägget Maggans äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

LCHF recept för Fisksoppa med thaismaker


Fisksoppa med röd curry och kokosmjölk. Variera grönsakerna efter tycke och smak. Även hettan från curryn kan ökas på.

LCHF Fisksoppa med thaismaker
Portioner: 4 st
Tid: 20 min

Ingredienser
4 ryggfiléer av torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör/kokosfett att steka i
1 röd chilifrukt
250 g skogschampinjoner
1 gul paprika
1 zucchini
2 dl vatten
2 burkar kokoscrème/kokosmjölk
2-3 tsk röd curry
salt
peppar
färsk koriander

Gör så här
1. Skär fisken i bitar och löken i skivor. Pressa eller riv vitlöken.
2. Fräs löken och vitlöken i en kastrull med smör eller kokosfett.
3. Hacka chilin, skiva champinjonerna och skär paprikan och zucchinin i bitar.
4. Fräs även dessa och häll på vatten efter några minuter.
5. Tillsätt kokoscrèmen och låt det hela koka upp. Smaka av med röd curry, salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och låt de sjuda försiktigt i ca 5 minuter.
6. Servera med färsk koriander.

LCHF recept för Orientaliska köttbullar med currysås


Super enkelt och gott! Testa en ny typ av ”köttbullar” me orientalisk smak och currysting!

LCHF Orientaliska köttbullar med currysås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 g lammfärs
1 dl crème fraiche
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk röd currypasta
2 msk currypulver
10 körsbärstomater
1 tetra kokosgrädde/burk kokosmjölk
2 cm färsk ingefära
2 msk fisksås
salt
peppar
ruccolasallad
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger

Gör så här
1. Blanda färsen med crème fraiche, salt och peppar.
2. Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Fräs i smör i en kastrull tillsammans med currypasta och currypulver.
3. När löken är mjuk lägger du riven ingefära och delade tomater och låter allt puttra i en stund.
4. Häll på kokosgrädden och smaksätt med fisksås, salt och peppar.
5. Rulla färsen till bollar och stek i smör. Lägg ner dem en efter en i såsen.
6. Låt såsen småputtra i några minuter så att köttbullarna blir genomkokta.
7. Servera med ruccolasallad med olja och vinäger.

Citron- och mazarinpaj

För alla oss som älskar mazariner i alla former. Här med en syrlig citronkräm på!
OBS: Ingen glasyr som stelnar utan citronkräm.

Pajdeg:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
0,5 msk sötning Bakery+
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver

Mazarinfyllning:
3 dl mandelmjöl
1-2 finrivna bittermandlar
1,5 msk sötning Bakery+
125 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
1,5 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver

Citronkrämstopping:
2 ekologiska citroner saft och skal
100 gram mycket mjukt osaltatsmör
1- 1,5 msk sötning Bakery+
3 äggulor

(more…)

Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i “för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i “för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i “för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Hasselnötcupcakes med hasselnötsfyllning
Hasselnötcupcakes med hasselnötsfyllning
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 16

Ingredienser:
Muffinssmet 16 minimuffins
2 ägg
2 msk sukrin melis
1 dl hasselnötslmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
100 g mjukt smör
1 msk grädde
1 msk creme fraiche
1 tsk bakpulver

Hasselnötsfyllning
2 msk hasselnötssmör
2 tsk kakao
3 tsk grädde
1 tsk vaniljpulver
1 tsk sukrin melis

Hasselnötsfrosting
100 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
3 tsk sukrin melis
finhackade hasselnötter (0,5-1 dl)
Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Blanda sedan ihop allt i samma bunke. Portionera ut i muffinsformar. (Använd gärna en minimuffinsform för att behålla formen)

Klicka ut fyllningen på muffinssmeten i formarna. Grädda i 175 grader ca 15-20 min i övre delen av ugnen.

Blanda alla ingredienser till frostingen med elvisp. Spritsa över muffinsen. Garnera med en hasselnöt. (om det är svårt att spritsa den går det att klicka ut den, det fick jag göra denna gång, hasselnötsbitarna kan vara svåra att få igenom spritsen.)