Maggans äppelkaka

Äppelkaka i långpanna – ett enkelt och gott recept på äppelkaka i långpanna! Ingredienser 1 1/2 dl Kokosflingor* 200 gr margarin 4 st ägg 4 dl socker 2 dl gräddmjölk 5 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 dl hackad mandel (grovt) 2 msk vaniljsocker 1 msk kanel 4 äpplen (brukar oftast behövas runt 6) Till … Continue reading Maggans äppelkaka

Inlägget Maggans äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Maggans äppelkaka
Äppelkaka i långpanna – ett enkelt och gott recept på äppelkaka i långpanna! Ingredienser 1 1/2 dl Kokosflingor* 200 gr margarin 4 st ägg 4 dl socker 2 dl gräddmjölk 5 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 dl hackad mandel (grovt) 2 msk vaniljsocker 1 msk kanel 4 äpplen (brukar oftast behövas runt 6) Till [...]
Äppelpaj med lågt GI

En riktigt god och nyttig äppelpaj med lågt GI. Äppelpajen är väldigt enkel och det går väldigt snabbt göra äppelpajen. Enkel äppelpaj smulpaj gjord på äpplen och  –  äppelpaj med lågt GI. Ingredienser: (12 portioner) – 8-10 äpplen (helst syrliga äpplen) – 9 msk råsocker (brun farin eller fruktsocker går också bra att använda) – … Continue reading Äppelpaj med lågt GI

Inlägget Äppelpaj med lågt GI dök först upp på Äppelpaj.se.

Pankopanerad torskfilé och kustvägen förbi Bruddesta


I helgen var barnen och jag iväg på en liten utflykt längs kustvägen här på ön.

Från Äleklinta körde vi upp till Sandvik med ett stopp vid bl a. Bruddesta fiskeläger. Där är bara sååå vacker med dom idylliska sjöbodarna, dom klippiga bergssluttningarna, terrängen intill alvaret och för att inte tala om växtriket. Oorkideerna och alla färgsprakanade markkrypare överallt.

Det går dock inte fort fram på den steniga och guppiga grusvägen, max 30km/h och betande djur, färrister och möten om vartannat gör att man verkligen hinner njuta av naturen med blåkulla i horisonten…

En vacker regntung dag från början som slutade i strålande sol när vi kom fram till Sandviks hamn. Där köpte vi med oss färska torskfiléer hem och panerade med panko. Så vansinnigt gott!

Jag vet jag snöar in lite på fisk nu men de blir så när jag får nått i skallen jag bara ”måste” och de ena föder de andra… :-P


Bruddesta fiskeläger. Dom vackra sjöbodarna i sten…


Härligt sjöutsikt från fiskebodarna.


Bergsslutningen… Där ovanpå går den gamla kustvägen på västra sidan Öland.


Ett stilleben där man måste blunda en smula för att känna energin från allt arbete som susar från sjön och fiskebodarna…


Doppa-fötterna-vatten och alger som inte luktar illa!


Himlen mörknade och helt plötsligt stod vi mitt i världens ösregn så skynda, skynda upp till bilen igen!


Körde förbi stenbrotten vid Lofta. Här finns många konstverk uträttade av små barnahänder… Sååå vacker!


Regnet vräker ner, men vad gör väl det… När det regnar på Öland så infinner det det mest vackra fotoljus man kan önska…


Vem kan inte tänka sig att sätta sig här och koppla av en stund?


Åter till fiskeriverksamheten. Här har jag förberett för panering. Vetemjöl blandat med salt och malen vitpeppari en skål, 4 ägg i en annan och panko ströbröd i den tredje (asiatiskt ströbröd). Den här mängden som ni ser är helt och hållet tagen på en höft  men räckte till ca 8 torskfiléer. Snåla inte med salt & vitpeppar i vetemjölet bara…


Såhär fina blev dom pankopanerade torskfiléerna!


Jag friterade dom inte i nån fritös med stekte i rejält med rapsolja + en klick smör för smakens skull på medelvärme. Knappt en minut på varje sida.


Kokt potatis, remouladsås och pressad citron… Gröna ärter ser jag nu att det fattas, men va sjutton!! ;-)

Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Härligt äppelpaj recept på en skånsk äppelpaj och smulpaj från Bakspecialisten Jessica!  Receptet är en blandning  av skånsk äppelpaj och smulpaj. Ingredienser Pajbotten Smör, att smöra formen med 2 dl ströbröd Pajfyllning 5-6 äpplen 3 dl äppelmos 3 msk mald kanel Smultopping 250 g smör 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2 dl ströbröd 2 dl … Continue reading Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Inlägget Äppelpaj på härliga vinteräpplen dök först upp på Äppelpaj.se.