Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i “för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i “för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i “för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

LCHF-kakao vs LCHF-kaffe

Många som inte dricker kaffe eller inte vill dricka kaffe jämt gör ju sin LCHF-dryck av kakao eller te.
Idag ska vi kika lite på kakao. Enligt minmat.net så innehåller kakao 10,60 gram kolhydrater per 100 gram.
1 dl kakao väger 45 gram och 1 msk väger ca 6 gram. Tar man då som jag 1 msk kakao i min LCHF-kakaodryck så innehåller den endast 0,64 kolhydrater.
Jag gör min på drygt 2 dl kokande vatten och 40 gram smör, mixas med 1 msk kakao.

Kikar vi då på kaffet så innehåller bryggt kaffe 0,40 gram kolhydrater per 100 gram. 1 dl väger 100 gram, så en mugg kaffe med 2 dl bryggt kaffe innehåller 0,80 gram kolhydrater. Jag gör mitt LCHF-kaffe på 1 dl kaffe och 1 dl koktvatten mixas med 30 g smör och 30 g kokosfett.
Väljer du att göra kaffe på snabbkaffepulver så innehåller det 42,60 gram per 100 gram. Gör man då en mugg kaffe med ca 6 gram snabbkaffepulver så kommer den muggen upp i 2,56 gram kolhydrater. Fast snabbkaffe kanske inte väger så mycket för en mugg? Enligt uppgift vägen en nescafé skopa kaffe  7 gram.

Så att dricka en varm lchf-choklad om dagen eller två kan knappast betyda några övermängder kolhydrater likaså kaffe. Men dricker du snabbkaffe jämt, kanske man ska överväga mängden som kan bli över dagen…

Ät, drick och var glad!

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF-kaffe och te

Då jag sedan 1/8 druckit ett svagt kaffe med smör och koksfett (har jag alltid haft i kaffet) på morgonen för att öka fettandelen över dagen eftersom jag inser mer och mer att jag äter för mycket protein. Mitt tidigare intag av protein liknade mer en bodybuilders…

Nu uppstår det frågor om kaffet och jag kan notera att det diskuteras friskt om “fettkaffet” som jag kallar LCHF-kaffe och idag ser jag att Margareta på KiF i sin blogg nämner kaffet också. När jag började 1/8 kände jag inte till Magic Bullet kaffe.
Är det lchf då, kanske någon undrar över?
Då kikar vi lite på vad definitionen av bokstäverna LCHF står för:
De flesta vet ju att det står för Low Carb High Fat, dvs lite kolhydrater och högt fett.
Men man brukar skriva 75% fett 20% protein och 5% kolhydrater.

Då blir ju kaffe med smör och/eller koksfett verkligen LCHF, eller hur? Ytterst lite kolhydrater och mycket fett. SSS kallar det för koncentrerad LCHF.

Vi går tillbaka till ett tidigare inlägg om smör vs grädde. Där kom jag fram till att många lätt häller i närmre 1 dl  grädde i sitt kaffe kanske tom flera gg dagen? Om man nu dricker en sådan mugg kaffe med ca 1 dl grädde fick man ju i sig ca 40 g fett vid ett tillfälle. men man får också i sig en del kolhydrater från vasslen. (smör är ju inget annat än grädde med borttagen vassle)
För alla som vill hålla ner kolhydraterna och för alla som är känsliga för just mjölkproteinet, är lösningen smör i kaffe och te.

Varför dricker jag just detta kaffe?
Ett sätt att öka fettandelen över dagen (för att hålla ner proteinet, miljövänligt också alltså), ett sätt att minska just på mejerierna (vasslen), ett sätt att få i mig kokosfett, ett sätt att hålla ner kolhydraterna.

Hur gör jag mitt LCHF-kaffe/te frågar många.
Jag tar 1 dl kaffe av maken bryggt starkt kaffe (kan inte dricka rävgift på morgonen), kokar upp 1 dl vatten med ca 30 g smör och 30 g kokosfett, mixar detta.
Vill man tar man givetvis mer kaffe eller bara kaffe.
Om jag upplever hunger på kvällen trots lagom mängd protein (ca 60 g numera) över dagen så kan jag här ta en kopp örtte med 25 g smör (ca 0,75 dl grädde).
En liten parantes, här i sommar vart det ramaskri inom LCHF för att tidningarna skrev att “lågkolhydratsdieter här högproteindieter”, nu inser jag att jag hade fel, jag själv åt dubbelt så mycket protein som jag behöver. Inte för att min diet kunde kallas högproteindiet men ändå. Önskar nu att fler vågade ransaka sitt proteinintag och verkligen mäta upp och se om de ligger på en rimlig nivå troligtvis max 1 g per kilo kroppsvikt (troligtvis önskad sådan, om man ej tränar superhårt). Vill tro att många överskrider den gränsen också med råge…
Man kan läsa  att 75% fett (LCHF definitionen) äter inte alla utan de drar ner på det till förmån för kött…

Ät , drick njut och var glad!

 

 

Bloggar etiketter: , , ,