Vill du köpa kokosnötsmjölet billigt?

Just nu säljer LCHF-butiken Aman Pranas kokosmjöl för 149 kr för 1 kg och 85 kr för 500 gram.
Kanske läga att bunkra lite inför julbaket ;)
Inte fel med lite lussebullar och katter här framöver…

 

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter:

Mingel på konstmuseet

Kvällen i går var väldigt trevlig och spännande!
Kvällen kunde dock blivit bra mycket mer spännande än vad jag hade önskat, då Paulo Roberto dinerade med mig.
Vi satt alltså vid samma runda bord med 7 andra gäster. Linda Lomelino med Lomelinos tårtor, Elisabeth Johansson med Den ultimata boken om choklad, resterande gäster runt bordet var Bonnier folk.

Tur att Roberto satt två platser bort att vi aldrig kom att prata något djupare. För det hade kunnat bli ett samtal som kanske hade hettat till…
jag hade kanske tom blivit kallad för idiot och fått stryk på plats och ställe ;)

Jag är ju inte precis känd för att vända kappan efter vinden ;)

Bilden är från när någon (vet tyvärr inte vem) på Bonnier hälsade oss alla välkomna att gå ner till matsalen. Där serverades små goda förätter, varmrätten bestod av två rejäla röda oxfiléer och en skiva palsternacka med massor av smörsteka kantareller och en mycket god sås. Då det är stjänkrogen Rest. FOND som stod för maten var det garanterat smör i det hela.

Desserten var en liten kula hemlagad lingonglass och den var inte söt det minsta. Då jag bett om glutenfritt fanns det ingen mjukpepparkaka på min tallrik utan man hade istället spritsat lite god chokladmousse.
Jag kanske skulle tipsat kocken om kokosnötsmjölet…

Till detta serverads först lite vitt vin och sedan rött till huvudrätten. Desserten serverades det ett sött vin som jag givetvis avstod ifrån. I övrigt fylldes mitt vattenglas på hela tiden, älskar bubbelvatten ;)

För många avslutades sedan aftonen på Park, medans jag blev hämtad av Mikael min make och somnade gott i egen säng och vaknade i densamma…

och idag är det lördag och jag ska strax i väg till gymmet! :D

TREVLIG HELG!

ps. Cecilia Hagen var där och det retar mig grymmeligen att inga ord byttes med henne, för vi har ju en gemensam vän Stefan Andhé. Båda dessa utmärkta kåsörer har jag läst mycket i min ungdom. Stefan blev “vän” genom min mans ingifta moster är syster till Stefan. ds

 

 

 

Äppelpaj med lågt GI

En riktigt god och nyttig äppelpaj med lågt GI. Äppelpajen är väldigt enkel och det går väldigt snabbt göra äppelpajen. Enkel äppelpaj smulpaj gjord på äpplen och  –  äppelpaj med lågt GI. Ingredienser: (12 portioner) – 8-10 äpplen (helst syrliga äpplen) – 9 msk råsocker (brun farin eller fruktsocker går också bra att använda) – … Continue reading Äppelpaj med lågt GI

Inlägget Äppelpaj med lågt GI dök först upp på Äppelpaj.se.

Cashew- och kokoskakor
Cashew- och kokoskakor
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 4 stycken

Ingredienser:
20 gram smör
25 gram cashewnötter
1½ msk riven kokos
2/3 msk kokosmjöl
1 2/3 msk stevia strö
10 gram sockerfri mjölkchoklad

För chokladkakor: tillsätt lite kakao och extra stevia strö



Gör så här:
Finhacka cashewnötterna (jag använder mig av salta) och hacka chokladen. Blanda cashewnötterna med riven kokos, kokosmjöl, sötning och hackad choklad. Blanda även ner kakao och lite etxra sötning för chokladkakor. Blanda sedan ner smöret. Gör fyra stycken platta kakor av kakdegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna får en aning färg i kanterna. Låt kakorna svalna innan du förflyttar dem, de är mjuka innan de kallnat!
Omvandlingstabell

Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med:  vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda.
Du kan också välja att inte söta alls, är du tillräckligt avsötad funkar det mesta utan sötning. Ex så är ju både bär, grädde, mandlar och kokosmjöl söta i sig. Detta gör att mycket kan bakas helt utan socker för er som vill det och anser sig vara helt avsötade. Dock blir det nog problem när man ska bjuda på bakverken till de som inte är det.

Här sammanställer jag en liten omvandlingstabell för alla er som undrar vad jag ska ta av ex honung när det står Bakery+ i ett recept, eller tvärtom, dvs Hur ska jag tänka.
2 msk Bakery+ motsvarar ca:
3 msk eryhtritol och 1/4 krm stevia
1 dl erythritol
1 krm stevia
1 dl socker
1 dl råsocker
1 dl hermesetas strö
1 dl canderel strö
1 dl ICA stevia strö
1 dl kokossocker
1 dl xylitol-björksocker
0,75-1 dl agavesirap
0,5 dl honung
0,5 dl Sukrin+

Vill du ta reda på vilket GI (hur snabbt det höjer blodsockret) en del socker har läs här. Därefter kan du göra ett bra val av vad som får ingå i din kost. Överväg vilket som är viktigast för dig.

 

Bloggar etiketter: ,

Fruktosens vara eller inte vara?

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är ren fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas. 
Shenet skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa…

Jag har ju som de flesta vet vid detta laget valt att hellre söta lite med stevia och erythritol, då båda dessa har 0 i GI värde och enligt våra idoga blodsocker-kontroller verkligen fastställt att så är fallet. De kör inte i gång någon höjning av blodsocker på oss och ingen här triggas heller till överätning  och sug efter mer. Detta är den mest viktiga punkten för mig vad gäller sötningsmedel.
Att dessa produkter likt de allra flesta produkter är processade är givet.

I denna moderna värld får vi själva navigera mellan mer eller mindre processade produkter, ibland får valen stå mellan två olika produkter så som ex honung eller stevia/erythriol, där honung kan trigga  till sug och kan underhålla ett sockerberoende och där levern får göra jobbet. Höja blodsockret, dock något långsammare än trad socker men ändå höja det.
Eller som mitt  val blivit, att söta lite med stevia/erythritol och inte få ens en  krusning i blodsockret och därmed heller inte den fysiologiska orsaken till sug och framför allt här hos oss triggas ingen av dessa sötningsmedel. Men du gör ditt val.

Här listar jag lite olika GI-värden:
Vitt strösocker GI 97
Druvsocker GI 141
Råsocker GI 97
Honung GI 70
Laktos GI 66
Kokossocker GI 35
Agavesirap GI 50
Xylitol= Björksocker GI 8
Stevia GI 0
Erythritol 0

Elin Gunnarsson på Expressen har också en bra sammanställning här.

Du måste alltid ta eget ansvar för vad du väljer  att stoppa i munnen!

 

Bloggar etiketter: , , , , ,

LCHF recept för Paleo-Pannkakakor

Har du aldrig prövat Paleo-pannkakor? Snabblagat, gott, enkelt och LCHF!

LCHF Paleo-Pannkakakor
Portioner: 2-3 st
Tid: 20 min
Från: http://sarasworkout.com/

Ingredienser
5 ägg
3 msk kokosmjölk
1 krm salt
1 st banan
2 msk mandelmjöl

Gör så här

  1. Knäck äggen i en mixer, tillsätt kokosmjölk, salt, banan och mandelmjöl och mixa.
  2. På med spisen, välj om du vill köra helt på Paleo genom att steka i kokosfett – Annars stek i smör
  3. Servera tillsammans med färska frukter! Vi valde hallon och banan vilket var en fantastisk kombo! Tillåter dieten rekommenderar jag även en liten klick grädde till. Supergott!
LCHF recept för Kyckling med jordnötssås


En smarrig kyckling med jordnötssås som passar perfekt som lördagsmiddag eller lunchlåda!

LCHF Kyckling med jordnötssås
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g kycklingfilé, eller majs kycklingslår
smör att steka i
2 dl kokosmjöl
1/2 dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1/2 pressad citron
2 tsk soja
1 blomkålshuvud
3 msk olivolja
1 msk vit balsamsvinäger
salt och peppar

Gör så här

  1. Skär filéerna i strimlor. Fräs tills de är genomstekta.
  2. Håll kokosmjölk, sambal oelek, citronsaft, soja och lite salt i en separat kastrull. Vispa ihop ingredienserna och låt puttra i ett par minuter.
  3. Tillsätt jordnötssmöret och grädden och låt den småputtra i 5 minuter. Lägg i den frästa kycklingen och låt gryta bli varm. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med kokt blomkål med olja och vinäger.
Matdag

Får frågor om hur jag äter, hur en dag kan se ut.

Eftersom konsten verkar vara att hålla sig lågt på proteiner, men ändå inte lägre än att man får vad man ska ha. Enligt Jonas Bergqvist är det helt ok med 1 gram protein per kilo kroppsvikt (önskad) när man tränar. Detta har jag då lagt mig på de dagar jag gör det och jag försöker ligga lägre de andra dagarna.
En dag kan se ut som så här en träningsdag:
Frukost: alltid LCHF-kaffe 1 dl kaffe, 1 dl koktvatten + 30 g smör och 30 gram kokosfett
Lunch: 1 ägg och 2 gulor stekta med 50 gram smör + någon grönsak, eller 2 kokta ägg och blomkålsmos på 150 g blomkål och 50 gram smör, eller 40 gram hårdost (Gruyere 385 fett) och 1 kokt ägg, grönsaksmos med 50 gram smör, eller 100 gram rökt makrill eller makrill i tomatsås 1 kokt ägg och LCHF-kaffe.
Vitsen här är att få i sig 50 gram smör + maten.
Middag: 200 gram rått kött eller fisk, 50 gram smör gärna i ett grönsaksmos, ex bysselkål, blomkål och broccoli. Eller smörstekta grönsaker, gärna med grönsaker som suger upp smör, så som vitkål och zucchini.
Det har slunkit ner allt som oftast ett par skivor persika ca 40-50 g. En LCHF-chokladdryck på 40 gram smör och 6 gram kakao i vatten oftast varje kväll. Även en liten bit hallonmousse tårta slank ner vid dotterns födelsedag utan att verka påverka mig, där är ju mandlar, bär och grädde.

Annars är jag strikt så som jag beskriver. Vill inte blanda i för mycket av både det ena och det andra utan först lägga mig här och se, efterhand smyga in vin, chocklad, nötter och mina bakverk för att se vad som händer. Troligtvis skulle jag kunna ligga högre med grönsaker, men detta är så som det ser ut nu. Troligtvis är inte underjordgrönsaker så farliga som man gjort gällande, detta får undersökas framöver om och när jag börjar mäta ketonerna i blodet.

Om jag visar i % hur jag äter en dag kan det se ut som så här:
Ej träning 87% fett  11% protein och 2% kolhydrater dvs. 198,79 gram fett, 57,66 protein, 11,73 kolhydrater.
Träningsdag  85% fett, 13% protein och 2% kolhydrater dvs 196,90 gram fett , 65,36 protein, 11,59 kolhydrater.

Jag använder mig av minmat.net för att också SE hur fördelningen är, detta vägande och mätande är inget jag tänker pyssla med hur länge som helst, gillar det i grunden inte. Man ska ju bara kunna äta, men då jag uppenbarligen inte har kläm på vad som är en normal tallrik för mig så väger jag och mäter.

Vill också göra er uppmärksamma på att det inte ingår mycket mejerier så som grädde och creme fraich just nu. Detta har tidigare aldrig påverkat någon viktminskning att utesluta dem helt hos mig och gör det mest troligt inte nu heller. Däremot vill jag köra så “rent” som möjligt för att efterhand när jag ser att vikten fortsätter går neråt lägga in olika livsmedel för att se vad som då händer, men fortfarande behålla fördelning mellan fett och protein.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då ;) det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte “ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;) . Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet ;)
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt “massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer “överallt” i svallvågorna efter “ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med “sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig ;)

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

Bloggar etiketter: , ,