Påsklovsmacka
Nu är det påsklovstider och många tar med sig matsäck ut i skidbacken och njuter av all snö som kommit här i Jämtland, så idag bjuder jag på ett lättbakat mandelbröd.
Jag har aldrig sett så mycket snö här sen jag flyttade hit i mitten på 80-talet, den lär nog ligga kvar ända till juni.
Idag kommer det mer snö men de senaste dagarna har varit underbara, precis så som man vill att vårvintern ska vara.
Jag har varit ute en hel del, men gårdagen tillbringade jag på Ecocaféet och hade kokbokssignering.
Tack till alla som kom och köpte Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost.
Det är alltid så givande att träffa matintresserade och höra hur många det är som liksom jag fått en bättre hälsa genom en enkel förändring på vad vi stoppar i oss.
Här en bild från Ecocaféet med mitt signeringsbord där jag bjöd på Öländska bönchips och även visade upp Wonderbag.
Vill du att jag ska komma till din hemstad så ta gärna kontakt med din lokala bokhandlare.
Om de hör av sig till Bladh by Bladh Förlag med en bokning så kommer jag gärna och pratar mat, signerar kokböcker och bjuder på bönchips med tillbehör.
Nedanför receptet på mandelbrödet ser du några bilder från mitt uteliv de senaste dagarna.
Mandelbröd ca 10 små
1½ dl mandelmjöl
2 ägg
50 g smör/kokosolja
2 msk grädde/kokosgrädde
2 msk psylliumfrön
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Smält smöret/oljan och blanda med mandelmjöl, ägg, grädde och salt.
Rör ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och vänd ner i smeten.
Blanda ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.
Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.
Grädda på 225° i 10-12 minuter och lyft försiktigt över att svalna på galler.
Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.
Här kommer receptet på mitt pålägg till dubbelmackan på mandelbrödet.
Avocadoröra för 4
2 avocado
½ dl finhackad purjolök
½ dl finhackade ugnstorkade tomater
½ tsk äppelcidervinäger
Flingsalt
Mosa avocadon med en gaffel, rör ner purjo och tomat.
Smaka av med salt och vinäger.
Picknickmat
Nu har vi inte många dagar kvar på vår vintersemester i Alanya, vi har slut på de 90 dagar man kan vara här utan visum.
Vi delar upp våra långsemestrar på tre resor på en månad vardera, jag har ju en hel del jobb med kokböckerna att ta hand om hemma i Sverige mellan varven.
I vinter har vädret varit fantastiskt här, på våra 15 år vid Medelhavet har vi aldrig upplevt att det varit så varmt och fint som i år.
Det har blivit en del utflykter, då brukar jag ta med antingen varm eller kall mat i min mini-Wonderbag.
Dagens lättlagade kycklinggryta blev en god lunch på stranden utanför Alanya, den höll sig riktigt varm i den ugnsfasta glasform med lock som jag tog med i Wonderbagen på bussen.
Den här grytan är snabblagad på mört kycklingbröst och pumpa, så den kokade jag klart på spisen.
När vi sen skulle åka iväg så hällde jag över den i ugnsformen och värmde på i ugnen i 20 minuter, på med locket och sen ner på ett underlägg i Wonderbag.
Du kan förstås göra en dubbel sats av grytan och låta den lagas klart direkt i en större Wonderbag som du tar med på utflykten.
De små har praktiska bärhandtag, men den större brukar jag bära med mig i en kasse, typ IKEAs.
Kycklinggryta med pumpa 2 port
300 g kycklingbröst
300 g pumpa
2 dl kokosgrädde eller vanlig grädde
10 cm av det vita på en purjolök
1 vitlöksklyfta
½ pressad citron
1 msk gul curry
1 msk gurkmeja
Salt och peppar
25 g smör till stekning
Skär kycklingen och pumpan i tärningar, ca 3×3 cm och strimla purjo och vitlök.
Bryn allt i smöret i en stekpanna så det får lite färg, krydda med curry, gurkmeja, salt och peppar.
Häll över grädden och citronsaft och koka upp, låt grytan puttra i 15 minuter, rör då och då.
Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta.
Servera med en grönsallad, jag hade med bladpersilja på vår utflykt.
Här en annan utflyktsbild uppe vid Borgen i Alanya, du hittar recepttips på min burksallad här.
Så det var dagens recept och lite Wonderbagreklam, du har väl kanske sett att jag jobbar som Sverigeambassadör för den sydafrikanska långkokningsbagen.
Jag är väldigt restriktiv med vem/vad jag gör reklam för, det ska bara vara för sånt som jag själv står för och tycker om.
Därmed över till hotelltipset i Alanya, det är också något som jag verkligen kan rekommendera efter att ha bott där ett flertal gånger.
Vi hyr sen 5 år en privat lägenhet när vi är på våra vintervistelser, och när vår danske hyresvärd är här när vi kommer så tar vi in på hotell några nätter så vi kan träffa honom innan han reser hem.
Vi har testat några olika hotell under de här åren, men det vi fastnat riktigt för är Kleopatra Atlas Hotel, som ligger vid Damlatasgrottan helt nära havet.
Det är ett barnfritt All Inclusive-hotell med ett fint Spa och hamam i källaren, så det är väldigt lugn och skön miljö.
Jag som alltid lagar vår mat när vi är här i Alanya annars, tycker att det kan vara riktigt avkopplande att bo på ett sånt här hotell ibland.
Just Atlas har dessutom den absolut godaste buffémat jag stött på här i Turkiet, riktigt vällagad och god husmanskost med en stor variation på sallader, mezerätter och desserter för den som gillar det.
Priset är likaså helt suveränt, nu på vintern betalar vi drygt 300 kr för ett dubbelrum en natt, med all mat och dryck som ingår.
Så ska du ner till Alanya i sommar kan det ju vara nåt att testa om du, liksom vi, flyger reguljärt.
Här nedan några av hotellets egna bilder, jag har inte tagit några själv när vi bott där eftersom jag tar total semester såna gånger.
Jag är absolut inte sponsrad av hotellet utan vill bara sprida det här fina boendet och deras goda mat till mina läsare.
Både nyttigt och gott
Idag får du lite goda tips på vad du kan göra för att dra ner på sockret i ditt och dina barns liv.
Det går riktigt bra att servera sånt som är både nyttigt och gott, som dessutom gillas av både barn och vuxna.
Vi behöver ju inte äta sötsaker i mängd bara för att det är helg, läs gärna mer i det ämnet hos Ann Fernholm.
Jag äter inga sötsaker alls annat än lite frukt i maten, tycker det är mycket godare med salt än sött.
Här hittar du recept på ett riktigt gott chips, mina grönkålschips med tacokrydda och i det inlägget finns även recept på heta nötter.
Bilden ovan på mitt nya favoritsnacks tog jag på en lång promenad i backarna från Borgen i Alanya häromdagen.
Det har varit ett mål i flera år att jag skulle klara de branta stigar och trappor som leder ner till stan genom skogen, men jag har inte vågat mig på den promenaden förrän nu.
Med hjälp av många år med bra mat och träning har jag nu nått det målet, det känns förstås väldigt bra.
I morgondagens inlägg kan du läsa mer om de förändringar jag gjort och hur jag tänker kring maten och träningen.
En förändring som du säkert läst om härinne är att jag numer äter en liten mängd bönor varje dag.
Det har lett till ett nytt, spännande samarbete, jag är nu ambassadör för Öländska bönchips och kommer under året att dela med mig av några recept på deras hemsida.
Här kan du ta del av min kanariska mojo, en paprikaröra som smakar mycket gott till bönchipsen, den fina bilden högst upp i inlägget och de på hemsidan är tagna av Amelie von Essen.
Här nedan hittar du ett gott och enkelt snacks att göra hemma.
Ostkexen blir ett läckert tillbehör till tapas eller att dippa i den kanariska mojon.
Gör gärna en dubbel sats då de är försvinnande goda.
Kex med ost och mandel 10-12 st
2 dl riven ost
1 dl flagad mandel
½ dl sesamfrön
½ dl vatten
1 tsk fiberhusk
Lite salt
Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.
Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.
Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Hallongelé
2 dl ekologiska hallon
50 g smör eller kokosolja
3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl kallt vatten
Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin, blanda väl.
Häll upp i en liten fyrkantig form eller i konfektformar i silikon.
Låt svalna och ställ i kyl att stelna helt, skär i bitar om du hällt den i form eller tryck ut gelégodisarna ur silikonformen.
Vill du ha tips på några andra versioner av ett lite nyttigare lördagsgodis, så klicka på bilderna nedan så kommer du till recepten.
Lättbakade frukostbröd
Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.
Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya recept, så när mjölet försvann ur mitt liv blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.
Särskilt när brödet samtidigt ska innehålla färre kolhydrater, då fungerar ju inte de glutenfria mjölmixerna.
Här är ett av de första bröd jag hittade på, ett som jag fortfarande bakar ibland då det är så enkelt att göra.
I mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, hittar du många fler goda matbröd och kaffebröd.
Just nu är det bokrea på Gammaldags husmanskost, bara 129 kr mot ordinarie pris 249 kr.
Ostbröd ca 20 st små
2 ägg
1 ½ dl crème fraiche
25 g smält smör
½ dl psylliumfrön
2 msk hela linfrön
2 msk sesamfrön
2 msk kokosflingor
2 dl riven halloumi
1 tsk pofiber
½ krm salt
Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.
Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.
Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.
Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.
Rea på god mat
Just nu har mitt förlag Lumio bokrea, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt säljs för endast 129 kr.
Här nedan ser du några av Mikael Erikssons vackra bilder från boken.
Kokboken är en samlingsutgåva med recept från mina slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.
Så förutom Annika Dahlqvists förord finns även Ann Fernholms med från Långkok, en mycket intressant betraktelse om fettets betydelse i vår mat.
Recepten är helt glutenfria och så långt det är möjligt anpassade även till alla som äter mejerifritt.
Kokboksrecept
Som du kanske märkt så har det varit lite glest med inlägg härinne den senaste tiden.
Jag vilar upp lite efter ett intensivt kokboksskrivarår och laddar inför nya, spännande projekt.
Så därför låter jag andra stå för matlagningen i några inlägg framöver.
Idag delar jag med mig av ett riktigt gott bröd från en av mina favoriter bland matbloggar, Ekofilosophie som drivs av Sophie Cronquist.
Sophie har nyligen släppt sin första kokbok, Matfilosophie, hon ligger bakom både recept och de läckra, färgstarka bilderna till.
En kokbok som jag gärna gör lite extra reklam för, då den är fylld av många fina recept på naturlig mat med få kolhydrater.
Här hittar du både enklare vardagsmat och lite finare rätter till fest.
Sophie och jag har många saker gemensamt när det gäller synen på vår mat och ett hållbart samhälle.
Även om hennes recept är gjorda enligt lågkolhydratfilosofin, så saknas här minsann inte smakrika och färggranna grönsaker, det som gör naturlig mat utan konstgjorda tillsatser extra god.
Boken innehåller många vegetariska recept och en hel del vilt, fisk och kyckling, precis sån mat som jag själv tycker om att laga.
Efterrätterna är helt fria från sötningsmedel vilket är ett extra plus, de sötas istället lite och naturligt med frukt, bär och carobpulver.
Här har jag valt ut ett av alla de goda recept som finns i kokboken, ostbröd med blomkål, då jag är väldigt förtjust i indisk mat och saknar det goda naanbrödet.
Sophie serverar det i boken till en gryta på fläskkarré, jag kommer att använda det till min kycklingkorma.
Jag har även delat ett recept på palsternacksplättar från kokboken i ett tidigare inlägg.
På Smakprov.se kan du ta del av innehållsförteckningen och flera goda recept.
Här kan du köpa Matfilosophie på Idus Förlag, den finns också på Bokus och Adlibris.
Blomkålsbröd à la Matfilosophie 8 st
250 g blomkål
175 g riven ost
1 tsk torkad persilja
Salt och svartpeppar
1 tsk kumminfrön
1,5 msk smält smör
1 helt ägg + 1 äggvita
1 tsk fiberhusk
Skär blomkålen i mindre bitar och kör i mixer till fint smul.
Lägg i en skål och tillaga i microvågsugn i 1 minut på full effekt.
Blanda ihop blomkålen med övriga ingredienser till bröden.
Låt smeten stå och tjockna i 10 minuter.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut och forma blomkålssmeten till platta runda bröd.
Tillaga i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter. Vänd på bröden efter 15 minuter.
Garnering och servering
Pensla med rumsvarmt smör och strö över 1 dl grovhackade cashewnötter och ½ dl riven kokos över bröden.