Skagenfyllda skinkkorgar

 

Fyllda små korgar

Här kommer ett tips på något riktigt gott att njuta av som en liten kvällsrätt, för oss som inte äter krustader eller smördegskorgar.

Korgarna av skinka passar också fint att ha på en buffé, kanske något att prova till påskbordet?

Fler tips på godsaker att fylla korgarna med hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Skagenröra 4 port till korgarna

1 dl hackade, färska räkor

2 msk majonnäs

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och cayennepeppar

ev löjrom till garnering

Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.

Korgar/skålar av lufttorkat kött

12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka

Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar, konfektformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.

Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.

Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.

Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.

Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.

Skinkkorgar med skagen

Påskens godaste sill och lax

Citronsill

Påskfavoriter

Idag får du några tips på mina bästa påskrätter på fisksidan.

Inlagd sill har alltid varit min egen favorit på smörgåsbord, tyvärr är de som säljs i butikerna lite väl söta för min smak.

Ska du göra en smaksatt sill, typ  en krämig örtsill, senapssill eller liknande, så se alltid till att använda inlagd sill som bas, annars kan det bli väldigt smaklöst.

Syran från citron och rödvin ger väldigt god smak till påsksillen och balanserar den lilla sötman som jag använder till min sillinläggning.

Vill du göra en sill helt utan sötning så hittar du en sån på bloggen Mat med mera.

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Rödvinssill

2 inlagda sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Ta upp sillfiléerna ur lagen, låt rinna av och skär i sneda bitar.

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag så smakerna utvecklas.

Smaka av om du vill ha mer kryddning.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados eller gin

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Vill du ha tips på goda tillbehör till laxen så passa på att beställa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här några röster om boken från läsare som fått hem den;

”Fick din nya bok idag! Som vanligt så otroligt fin med helt fantastiskt vackra bilder. Och så många intressanta och spännande recept att testa, förhoppningsvis med egenodlade grönsaker så småningom 🤗

”Äntligen fick jag ett välkommet paket från AdLibris i brevlådan, Birgitta Höglunds sköna gröna kokbok 🤗 Mycket gott utan något socker eller sötningsmedel.

Provade genast kardemummakakorna (som man kan unna sig efter det gröna hehe) eftersom jag råkade ha såväl kikärtor, aprikoser som jordnötssmör hemma. Smarriga!”

Här hittar du boken på Adlibris, handlar du på Bokus blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension av boken där.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Baconlindat kalkonbröst till påsk

Fyllt kalkonbröst

Festlig påskmat

Jag fortsätter att dela med mig av njutbara rätter för att förgylla den kommande påsken.

Eftersom påskresorna är inställda för oss alla i år, så passar det bra att lägga lite extra kärlek och omsorg på festliga måltider hemma istället.

Kalkonbröst förekommer ofta i mitt kök och den här rätten hittade jag på när jag skulle bjuda goda vänner på middag.

Jag använde calvados till fyllningen, som jag fått av min kusin i Tyskland, hans familj har gott om äpplen och kan lämna in en del av skörden till ett lokalt bränneri.

Har du inte calvados i skafferiet så kan du ta en skvätt vinäger eller pressad citron istället.

Äppelfyllt kalkonbröst 4 port

Två bitar kalkonbröst à 300 g

1 paket bacon

Smör till stekning

Fyllning

1 äpple

1 msk smör

1 msk hackad gräslök

1 msk hackad rosmarin

1 msk calvados

Salt och peppar

Börja med att bryna kalkonbrösten i smör, salta och peppra.

Låt dem steka fem minuter på var sida, sänk värmen och låt dra efter i fem minuter till.

Skär äpplet i små tärningar, stek i 1 matsked smör ett par minuter så det får lite färg.

Tillsätt de finhackade örterna, låt fräsa med en stund.

Häll på Calvados, salta och peppra. Låt spriten koka in en minut och ta sen från värmen.

Gör en fläta av 4 baconskivor som på bilden.

Skär ett djupt snitt längs med hela kalkonbrösten och fyll med de stekta äpplena, tryck ner fyllningen ordentligt.

Lägg kalkonen med fyllningen ner mot det flätade baconet, vik in kanterna på andra sidan.

Lägg kalkonpaketen med fyllning och flätmönster uppåt i en ugnsfast form.

Grädda på 200° i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Skär upp brösten i sneda skivor med en vass kniv, det här går lättare om de kallnat lite.

Lägg tillbaks i formen, täck med folie och värm i ugnen 20 minuter på 175° innan serveringen.

Min kantarellsås och en rotfruktsgratäng smakar gott tillsammans med kalkonen.

Jag serverade en sallad med cocktailtomater, rädisor, strimlad citronmeliss och pumpakärnor med kallpressad olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt över.

Den här våren och sommaren var planen att jag skulle ut och föreläsa om hur maten gett mig ett friskare liv, men tyvärr har ju Coronaviruset satt käppar i hjulen på många sätt för oss alla.

Jag var inbjuden att för första gången hålla en föreläsning på LCHF-Campingen i Säffle, men fick igår veta att den är inställd.

Så alla ni som hade tänkt åka till Säffle får vänta till sommaren 2021, hoppas vi ses då istället.

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du vill bidra till mitt arbete härinne genom att köpa nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där hittar du 70 nyskapade och lättlagade recept på njutbara såser, röror, varma smårätter, smoothies, bakverk och matbröd.

Du får även ta del av hela min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

Beställer du kokboken nu så hinner du få hem den innan påskhelgen, här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Picklad rödlök från Gröna, sköna tillbehör

Räkmousse till påsk

Festlig förrätt

Nu börjar påsken närma sig och även om den i år blir helt annorlunda än den brukar, så finns många tillfällen att njuta av god mat.

Den här räkmoussen passar både som en liten förrätt eller del i en buffé, den går bra att förbereda dagen innan.

Det här receptet hittade jag på när jag i mitten av 90-talet var Köksmästare på Verkö Slott.

Receptet,  som finns nedskrivet i min minst sagt välanvända anteckningsbok, är för 100 personer.

I det hade jag vispad grädde, bytte ut den mot crème fraiche i den här varianten.

Moussen blir lite fluffigare med grädden, men med lite mer karaktär på det här sättet.

Här har jag minskat ner receptet ordentligt, till mer lätthanterliga 4-6 portioner.

Till det stora receptet körde jag räkorna i mixer, här hackar jag dem fint istället, så blir det mer struktur i moussen.

Räkmousse 4-6 st

200 g räkor med skal

1 dl crème fraiche eller smetana

1 ägg

1 msk vitt vin

1 msk sockerfri chilisås

Lite pressad citron

1½ gelatinblad

Salt efter behag

Cayennepeppar

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter, skala under tiden räkorna, spara skalen i frysen och använd till räksoppa.

Finhacka eller mixa räkorna, dela ägget och rör ner gulan och crème fraiche i räkhacket.

Smaksätt med chilisås, citron, salt och cayenne.

Krama ur gelatinbladen och smält i vinet på svag värme.

Rör ut det med en matsked av räksmeten och blanda sen ner den tillbaks.

Det här gör jag för att inte gelatinet ska stelna snabbt i klumpar i moussen.

Vispa vitorna till riktigt hårt skum, ta lite av räkröran och rör ner i äggvitan.

Vänd försiktigt ner resten av vitan i smeten.

Fyll i små glas, ställ i kylen ett par timmar att stelna.

Du kan med fördel förbereda räkmoussen dagen innan, då utvecklas ännu mer smak.

Tycker du om mina recept så får du gärna stötta mitt skrivande härinne genom att köpa min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Boken som släpptes i torsdags kan också bli en fin påskpresent att skicka till någon när och kär som du inte kan hälsa på till påsken.

Här finns kokboken på Adlibris och här på Bokus, den finns nu även ute i den vanliga bokhandeln.

Inlägg nr 2000 och mitt populära fröknäcke/frökex

Jubileumsvecka

Den här veckan har anledningarna att fira lite extra här på bloggen varit fler än nånsin.

Tre gånger närmare bestämt, först ut var inlägget i måndags när jag firade 11 år med LCHF, igår var det utgivningsdagen av min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Idag blir det lite extra festligt igen, inlägget du läser just nu är det 2000e jag publicerar sen jag startade bloggen i juni 2009.

Det firar jag med att bjuda på ett av mina mest uppskattade recept, det fröknäckebröd jag skapade 2011.

En Facebookvän, Laila Danielsson, skickade ett recept på fröknäcke med vetemjöl, majsmjöl och rapsolja som hon undrade om jag kunde omvandla till glutenfritt och med få kolhydrater.

Det var ju en intressant utmaning, så jag gav mig ut i köket och rörde ihop det recept du ser här nedan.

Det blev verkligen lyckat och mycket populärt, mitt recept har dykt upp i mängder av kopior på nätet sen dess, några kokboksförfattare har till och med haft med det i sina böcker.

En del med hänvisning att receptet kom från mig, andra inte…

Receptet blev också mycket väl mottaget när jag presenterade det för det lilla hantverksbageriet Huså Bröd.

När syskonen Markus och Ylva Forsberg hade provbakat och funderat i ett par år, så bestämde de sig för att börja baka och sälja Spröda frökex till butiker över hela Sverige och även i Norge.

Det kom sen även i flera olika smaker, för tillfället finns originalet och även en nykomling med riven Västerbottensost.

Jag brukar bjuda på Huså Bröds frökex när jag är ute och signerar mina kokböcker, det blir alltid väldigt uppskattat.

Så prova det här receptet till Påskbuffén, det är både enkelt att baka och försvinnande gott.

Fröknäcke/frökex

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk malda brödkryddor

½ dl kokosolja utan smak

2½ dl kokande vatten

ca 1 tsk salt

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke, koka upp vatten och kokosolja.

Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt, smaka av om smeten är lagom salt.

Häll genast upp på en plåt med bakplåtspapper med mått ca 30×33 cm, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa.

Lägg ett bakplåtspapper över och kavla degen tunn, då blir den jämn på enklast möjliga sätt.

Grädda på 150° i 45 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut och markera fyrkantiga eller avlånga brödbitar med degskrapan eller en kniv.

Sänk värmen till 50 grader och sätt in brödet igen att torka i 2 timmar.

Bryt isär brödbitarna och vänd på dem efter halva tiden.

Beroende på hur tunt du kavlat degen, så kan det behöva stå inne att torka lite längre, känn efter att brödet är riktigt torrt.

Kokboksrelease, vernissage och krämig broccolisoppa

Min nya kokbok

Idag släpps min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och jag skulle haft releasefest och vernissage på bilder från boken på Ecocaféet i Östersund.

Nu under våren var även tanken att jag skulle farit runt på lite olika ställen i landet och ha boksigneringar och en del föreläsningar.

Men som så mycket annat just nu så gick ju de planerna i stöpet, när det aggressiva Coronaviruset satte hela världen i karantän.

Jag hoppas det blir bättre tider snart för alla som drabbats av sjukdomen Covid-19 och att vi andra som ännu är friska ska lyckas med att inte bli smittade.

Jag och Lennart håller oss nu hemma mycket i hans lilla 1a på Kungsholmen, men det blir förstås en del promenader i  det allt finare vårvädret.

Det är ju så viktigt nu i karantänen att vi ändå kommer ut och rör på oss och inte bara blir stillasittande, vi håller oss även i form med mina enkla hemmaträningsrörelser.

Bilden ovan är tagen av fotograf Jan Andersson till ett reportage om min kokbok i Länstidningen i Östersund.

Gröna, sköna tillbehör är min sjätte kokbok, den första där jag tagit alla bilder själv ute i den jämtländska naturen.

Jan hjälpte mig senare med bildredigeringen till kokboken, något jag är mycket tacksam över, det gjorde att bilderna blev extra vackra.

Jan Andersson i fototagen

Jag berättar i boken för första gången hela historien om min hälsoresa, hur maten, motionen och naturen hjälpt mig att återfå hälsan efter många år som handikappad efter en ryggskada.

Bilden på mig där jag sitter vid stubben är ett tydligt bevis på att min träning de senaste åren gett resultat.

För bara några år sen hade det varit omöjligt för mig att sitta på marken och fotografera på det här sättet, sakta men säkert har jag stärkt muskulaturen runt det område i ryggen där jag har min skada.

Istället för releasefest och min debut i vernissagesammanhang idag så får du se lite bilder från kokboken efter soppreceptet, på såna rätter som passar fint att servera på din påskbuffé.

Läs mer om vad boken innehåller i mitt förlag Bladh by Bladhs pressrelease på Mynewsdesk.

Krämig broccolisoppa 4 port

500 g förvälld broccoli

4 dl grädde/kokosgrädde

4 dl kycklingbuljong

50 g smör

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Kokta ägghalvor

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.

Den här soppan är väldigt bra att göra på broccolistjälken, förväll den i mindre bitar och frys in tills du har till en soppa.

Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong och grädde, koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna, strö över soppan och lägg i några ägghalvor.

Kokbokens baksida

Matinspiration

Nu när tiderna är så osäkra och många är i hemmakarantän, så har jag bestämt mig för att dela med mig av dagliga recept för att ge dig lite matlagningsinspiration.

Tycker du om mina recept, ja då får du förstås väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa min nya kokbok, här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Den finns även att köpa som E-bok till platta och mobil, länk till dem finns hos båda nätbokhandlarna här ovan.

Från och med idag finns boken också hos vanliga bokhandlare över hela landet och även på biblioteken, har de inte fått hem den på din hemort så be dem beställa.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit ett gripande förord, om ett mycket intressant och dagsaktuellt ämne.

Sprid gärna inlägget och/eller länk till kokboken vidare om du känner någon som också behöver få chansen till ett friskare liv.

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kiwisalsa med limepicklad chili

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Rödbetsmousse med chèvre

 

Halloumipizza med rödlök och oregano

Raw chokladkaka med lingontopping

Linssallad med pre/probiotika

Snabbfixat tillbehör

Igår när jag kom hem efter en långpromenad kände jag för att hitta på ett riktigt snabbt och enkelt tillbehör till middagen.

Då såg den här linssalladen dagens ljus, ett mycket lättvindigt sätt att både få i oss av nyttig prebiotika och probiotika, två komponenter som vi behöver för att bygga ett bra immunförsvar.

De mjölksyrade morötterna kommer från Tistelvind, inhandlade på bästa Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

Det är så viktigt i dessa tider att vi stöttar våra lokala småföretagare, jag handlar allt från  grönt och ägg till rökt fisk, räkor och blommor där.

Så här gjorde jag min sallad:

Blanda 3 dl röda linser med 1 dl mjölksyrade morötter.

Rör ner 1/2 dl olivolja med citronsmak och 2 msk äppelcidervinäger.

Krydda med örtsalt och chiliflingor efter behag.

Låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar fram.

Fler lättlagade och goda tips hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här länkar till bokens sida på Adlibris och Bokus.

På bilden nedan ser du mina minipajer med chèvre och röda linser från kokboken, kanske nåt att testa till din Påskbuffé?

11 år med LCHF och min väg till ett friskare liv
Birgitta Höglund 2020

Jag 2020

Vägen till en bättre hälsa

Upptäckte just i ett Facebookminne att det idag är precis 11 år sen jag började med LCHF.

Dagen innan hade jag varit på en föreläsning med Annika Dahlqvist som hade blivit symtomfri i sin Fibromyalgi med hjälp av den kostmodell hon tagit fram.

Jag tänkte att kan hon så kan jag!

Jag har fått så många bevis under de här åren att jag är på rätt väg och även på hur jag kunnat inspirera många andra till ett friskare liv.

2001

2003

2009

2019

Nu kommer kokboken där jag berättar om hela min hälsoresa, som inte varit lätt alla gånger, men som sakta men säkert lett fram till det mående jag har idag.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv heter den och du kan läsa mer om innehållet i länken.

Du hittar den här på Adlibris och Bokus, här kan du köpa den som E-bok.

I övermorgon, torsdag 2/4, finns min sjätte kokbok även ute i den vanliga bokhandeln.

Hösten 2019 under arbetet med kokboken Foto Jan Andersson

Räkor med Rhode Islandsås

Inspirerande recept

Sen en tid tillbaka har jag börjat dela med mig av dagliga recept för att ge inspiration till njutbar och hälsosam mat, båda bra komponenter i måltiderna just nu.

Näringstät mat behöver vi alla lite extra av idag för att stärka immunförsvaret.

Idag får du tips på en av de bästa såserna till skaldjur, en klassisk Rhode Island så som jag gjorde den när jag jobbade på restaurang.

Räkor, kokt ägg och den krämiga såsen till blir en riktigt härlig frukost, gärna med en skiva rostat valnötsbröd.

Den passar förstås väldigt bra även till påskbordet, jag kommer att dela recept med anknytning till en av våra största mathelger nu den kommande veckan.

Att maten är extra god även till vardags gör också sitt till för att det ska bli mer uthärdligt att vistas så mycket inne som vi alla måste göra nu i Coronatider.

Försök göra måltiderna extra festliga nu när du har mer tid att lägga på matlagningen än normalt.

Duka med ditt finaste porslin, ta fram dina vackraste glas och servetter och gör alla de ansträngningar för att få ett vackert bord, som du skulle gjort om du väntat gäster.

Jag lovar att maten smakar lite annorlunda om du lägger ner lite själ i dukningen, då kan både finare mat och vardagsrätter smaka extra gott.

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Vill du stötta mitt arbete med att sprida recept så blir jag förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den här veckan skulle jag varit hemma i Östersund för kokboksrelease och vernissage med bilder från boken på 2inspire – Ecocaféet på torsdag, men som du förstår så är det inställt och kommer att bli vid ett senare tillfälle.

Jag har även fått ställa in flera föreläsningar och boksigneringar under våren, får ta dem senare i år.

Här hittar du boken på Adlibris och på Bokus, de finns även i vanliga bokhandlar från och med torsdag.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

För ännu lite mer krut i såsen till kvällsräkor så kan du smaksätta med lite whisky eller konjak, men just till frukost är den här varianten godare tycker jag.

I Gröna, sköna tillbehör hittar du recept majonnäs gjord med ghee och en äggfri variant gjord på aquafaba, kikärtsspad.

Här nedan bilden på dem som jag tog på Ås Trädgård en vacker dag i somras.

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Kyckling med saffran

Påskkyckling

Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar.

Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kära.

Men god mat, det behöver vi alla ändå, så se till att din påsk blir så njutbar som möjligt.

Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger.

Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.

Så krydda gärna din mat, sallader, smoothies m.m med de här kryddorna om du har problem med värk.

Här kan du läsa ett inlägg från Swedish Paleo om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Guldgul påskkyckling 4 port

1 hel kyckling à ca 1,5 kg eller motsvarande mängd kycklingdelar

4 vitlöksklyftor

½ dl pressad citron eller lime

1 kuvert saffran

1 msk spiskummin

1 msk gurkmejamix från Kall Naturkompani

1 msk paprikapulver

1-2 krm cayennepeppar

1-2 msk salt

1 dl kokosolja till ugnsstekningen

Skär vitlöken i små bitar och rör ut kryddorna i citrussaften.

Dela kycklingen i mindre bitar, gnid in vitlöken runtom och salta.

Stoppa kycklingbitarna i en fryspåse och häll i marinaden.

Knyt igen och massera runt bitarna så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå minst 12 timmar, vänd ett par gånger under tiden.

Lägg bitarna i en ugnsform och klicka över kokosoljan.

Ugnsstek på 150º i 1½ timme, ta ut formen några gånger under tiden och ös delarna med kryddoljan.

Servera med grönsallad, stekt zucchini eller aubergine och rödkålssallad med granatäpple.

Kokosmajonnäs med ingefära smakar gott till den kryddiga kycklingen.

Något som också passar väldigt bra till den här kycklingen är mango chutney, här hittar du en sockerfri i Paleoskafferiet hos mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Fler tips på njutbar mat till påskhelgen hittar du i min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokosmajonnäs med ingefära 4 port

2 dl majonnäs

1 dl kokosgrädde

1 dl riven, färsk ingefära

1 pressad citron

Salt efter smak

Blanda alla ingredienser väl, smaka av om det är lagom sälta och syra.

Låt stå framme en stund innan serveringen så smakerna kommer fram mer.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris