Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.

Köpingsvik konditori


Vilken underbart lat lördag vi har här hemma, vi bara skrotar runt och myser. Ute duggar regnet och inne har jag tänt värmeljus lite här och där… Elden sprakar i köket och snart ska vi väl få det varmt och gott!

Det blir alltid en sån här period innan vi börjar elda för vintern. Då vi antingen börjar för tidigt så det blir för varmt och man håller på avlida om nätterna i 28 graders värme, eller som igårkväll då jag fullkomligt höll på skaka bort av frossa och satt fullt påpälsad i soffan med filtar och raggsockar och värmeljus och nästippen var sådär iskall som när man varit ute en hel dag i pulkabacken ni vet! :-P

Men idag så tog kära maken in ved och tände upp och nu börjar golven bli ljumma och stugvärmen infinna sig, för att inte tala om hur gott det luktar! Det luktar stuga!! 

Vi har väldigt skilda åsikter om brytpunkten när det är dags att börja elda om man säger så… Själv sitter han i T-shirt, kallingar och barfota om kvällarna medan jag ser ut som en påpälsad michellingubbe. Kontraster kan konstateras, men nu så är vintersäsongen här på riktigt! *nöjd*

Igår efter att jag och mamma varit på skolans uppvisning på morgonen åkte vi vidare till Köpingsvik konditori och ”tog en frukost”… Jösses vilka mackor vi fick! Ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater. Mamma som alltid måste ha nån form av dressing eller vitlökssås till allt bad om det extra när Rosita stod och gjorde smörgåsarna och jag hakade på. Jädrans va gott och precis stokamätta blev vi! Mamma åt en kaka till också, hur hon nu orkade de men de hoppade jag över!

Köpingsvik konditori är ett grymt fint bageri där du kan köpa de mest fantastiska frukostfrallor, surdegsbröd, lantbröd, baguetter mm. Självklart har dom ett rejält utbud av sötsaker, bakverk, småkakor, tårtor och bakelser också. Hela stället är nyrenoverat och verkligen fräscht och snyggt. Stor rymlig inneservering med toalett och lekhörna till barnen och en mysig uteplats med man kan sitta på om somrarna och titta på alla turister, haha! (Handikappvänlig och ett plus för alla med barnvagn, rollator etc då de har en fin ramp in till konditoriet)

Konditoriet ligger precis intill byns lilla ICA-affär och är den centrala mittpunkten på sommaren dit allt folk lockas av doften av nybakat bröd om morgnarna… Köerna brukar ringla sig innan öppningsdags då alla vill bunkra frallor och det förstår jag för dom är bland de godaste som finns.

Jag köpte med en påse hem som vi hade till kvällen. Så otroligt gott att göra läckra smörgåsar när man har riktigt gott bröd alltså. Ja, hit får ni allt ta er en sväng om ni är i krokarna, ni blir inte besvikna kan jag lova.

Nu ska jag sätta igång med kvällens middag lite smått. Det blir en liten kallskuren buffé av saltrulle på hjortkött, kyckling och rostbiff. Potatisgratäng och krispig sallad till de…


I love ciabatta…


En del av butiken…


Härliga ostfrallor, GI-frallor och vanliga med vallmo…

The post Köpingsvik konditori appeared first on Kryddburken.se.

Höstglitter i Öjkroken


Gomorron vänner! Helgen är här, sista helgen innan avresa mot Grekland!! :-P Ska bli såååå underbart! Igår hade vi en helt underbar fredag.

Morgonen började med uppvisning ”På scen” i skolan som Jolines klass 4 stod för denna gång. Jag var med och tittade såklart och även mamma (mormor Mia) följde med. En mycket fin show där det sjöngs, dansades, spelades trummor och uppträddes så det stod härliga till. Dom är så duktiga och har verkligen övat och övat och lagt ner massor med tid och förberedelser för att stå på scen inför publik. Extra kul är det att hela skolan samlas i gymnastiksalen vid dessa tillfällen och får vara publik. Det är verkligen en fin liten skola (knappt 100 elever i årskurs 1-6) med stor sammanhållning, alla är glada och applåderar och hänger med i refrängerna och hejar på! :-P

Efter skolan passade mamma och jag på att ta en fika på konditoriet i Köpingsvik. Goda ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater… Gott, gott!

Framåt eftermiddan med härlig höstsol var jag bara tvungen att rasta kameran, måste ju få visa hur underbart vackert vi har här. Älskar verkligen dessa kyliga, soliga och höstglittriga dagar då färgerna bara exploderar och det blir lite som en sagovärld att befinna sig i… Visst är det vackert?


Grusvägen från oss…


Som fortsätter förbi och längs den gamla järnvägen därborta i skogen… Ni skymtar vårt hus en liten aning där till vänster…


Utsikt över kohagen…


Vedbon har fyllts på så nu ska vi väl inte behöva frysa i vinter… Idag är det dags att börja elda inne på riktigt. -en minus hade vi inatt så nu är det hög tid! ;-)


Avslutar med en skymmningsbild med solnedgång över alvaret…

 

The post Höstglitter i Öjkroken appeared first on Kryddburken.se.

Enklaste och godaste äppelmoset!


Jag har fått många frågor om recept och tips på äppelmos och konstigt nog har jag inte ett enda recept på äppelmos uppe på kryddburken, fy skäms på mig! Nu i dagarna provade jag ett nytt enkelt recept, har för mig jag testade förra året också och blev himla nöjd för det blir verkligen ett riktigt MOS och smakar så mycket äpple det bara kan göra. Äpplena ska bara skalas och skäras i bitar, mixas och kokas upp hastigt med syltsocker sen är det klart! Går ruskigt fort och faktiskt det godaste av alla äppelmos också! :-P

Hemligheten är nog att äpplena mixas innan dom kokas upp och då behövs inte lika lång koktid och äppelmoset smakar så mycket mer! Prova, om ni inte gjort det innan. Nu blir det TV-kväll med ”Kockarnas kamp” och ”Hela sverige bakar”. Tittar ni på de?

ca 6-8 dl äppelmos
Det här behöver du : 
8 st normalstora äpplen
1 dl vatten
2½-3dl syltsocker

Kanel efter smak

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär äpplena i bitar. Lägg alla äpplebitarna i en rymlig kastrull. Slå på vattnet. Kör med stavmixer så alla äppelbitar mosas. Har du ingen stavmixer kan du köra dom i matberedaren med knivbladet. Häll på syltsockret och kanel.

Ställ kastrullen på spisen och låt koka upp. Småkoka på svag värme ca 5 min under omrörning. Häll upp på varma steriliserade burkar, eller låt svalna och häll upp i plastburkar och frys in. Håller sig ca 3 mån i kylskåp om burkarna är väl rengjorda och steriliserade. Öppnad burk är hållbar ca 1 mån.

Använd konserveringsmedel om du vill, jag brukar inte göra det till äppelmos för det går åt i en hiskelig fart här hemma och de gånger jag kokar mycket brukar jag frysa in.

Steriliserar burkar gör du i ugnen på 100 grader ca 10 min. Ev. gummiringar kokas nån minut. Häll moset i burkarna medan de är varma.

The post Enklaste och godaste äppelmoset! appeared first on Kryddburken.se.

Tillbaka i rutan efter tillfälligt avbrott!


Ni kanske märkte dagens avbrott då kryddburken låg nere ett par timmar. Fick veta det strax efter 11 idag på förmiddan och ni var några stycken som även mailade och undrade. Ni som följer mig på facebook har ju kunnat läsa hur allt gått tillväga och det är bara så tråkigt när det blir timslånga avbrott. Det är inte ofta det händer men driftstörningar och planerade avbrott är sällan så långa och brukar vara snabbt åtgärdade efter att man pratat med support.

Nu har jag ju hela kryddburken ligger på Bineros webbhotell och domänadresserna kryddburken.nu och kryddburken.com registrerad där. Däremot så har jag .se-domänen registrerad hos Crystone där jag köpte den från första början…

Det här timslånga avbrottet berodde helt och hållet på Crystone fick jag veta när jag pratade med Binero. Där sa dom att jag hade en obetald faktura. Så jag ringer upp Crystone och frågar vad dom menar eftersom jag är extremt petnoga med mina fakturor till Kryddburken och har varken fått mail eller påminnelse eller ännu sämre ingen information om att sidan kommer att stängas ner.

Felet låg helt och hållet hos dom men det skulle åtgärdas inom 24 timmar!???
Jo, jag tackar…

Blir så grymt irriterad när sidan ligger nere, dels för att jag inte kan blogga, inte godkänna kommentarer och sidan är inte tillgänglig för er som vill kolla nåt recept. Om dom nu gjort fel så kunde dom väl aktiverat och kickat igång sidan på en gång istället för att det ska ta flera timmar!

Men så fick jag veta att det är enkelt att flytta över och ha alla sina domäner hos samma leverantör, så nu är det åtgärdat och jag tackar för mig hos Crystone.

Binero däremot har jag alltid gillat, dom är kanonduktiga och hjälper alltid till och är snabba. Skulle det vara nåt krångel så får man alltid veta detta och har sidan legat nere för att bandbredden tagit slut har dom kunnat få igång den samtidigt som jag haft dom i luren.

Tummen upp för Binero och tummen ner för Crystone! Kan ju vara bra för er att veta…

Ni ska få ett recept lite senare, var bara tvungen att skriva av mig lite… ;-)

The post Tillbaka i rutan efter tillfälligt avbrott! appeared first on Kryddburken.se.

Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i “för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i “för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i “för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. ;-)

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! :-P


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

The post Spagetti i gräddig tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Mina teorier och slutsatser omkring ketonerna – del 3

Här kommer nu mina teorier och slutsatser.
Jag vet inget, men så som jag uppfattar det efter mina mätningar så:

Ju mer fett man äter ju mer ketonsänkande mat kan intas. Vet man med sig att man ska på ex fest eller att man ska äta fettsnål mat och i övrigt ketonsänkande mat (= protein och kolhydrater av alla slag) så handlar det om att se till att fettprocenten är hög.
Hamnar man fel med för lite fett är det kört och ur ketosen går man om man då redan ligger lågt.
Den energi fördelning som måste hållas för optimal ketos är minst 85%, max 12% protein och 2-3% kolhydrater.

Vill man “mota Olle i grinden” dvs äta sig till för djup ketos dvs över 3 för att kunna ha en “sänkning till godo”, är det massa fett som gäller. Minst 87-90% och minmalt med kh och ytterst lite protein.

Man kan inte äta något “uppepå”, inte mina bakverk heller då det mesta har en äggbas= protein. Dessa ägg måste då räknas med i energiprocenten. Men ex moccatårtan som innehåller mer fett än både protein och kh, funkar “uppepå”. Ju mer fett i ju mindre ketonsänkande är bakverket. Så har ett bakverk inte rätt fördelning, drick lchf-kaffe. Sötningen i sig påverkar inget.

Så en lösning kan också vara att om man ska äta en fettsnål och protein och kh-rik måltid drick en lchf-kaffe/choklad före eller efter så är man kanske i hamn. Eller se till att vara i mycket djup ketos för då har du tillgodo på ketos-skalan.

Jag har alltså inte varit ur ketosen under dessa veckor mer än direkt efter potatisen och under större delen av mina över 3 år på ofta superstrikt LCHF. Läs gärna den understrykta delen igen…

Allt annat som ingått i min ketoskost som bakverk, sötning, nötter, bär, lite persika, grädde, vin mm har funkat ypperligt bara jag ser till fett procenten och/eller graden av ketos innan.

Så troligtvis när du läser om någon som inte kan äta grädde eller vin, så kan det mycket väl vara läge att fråga om:
Hur djup var ketosen innan intaget?
Hur såg fettprocenten ut för det sammanlagda dagsintaget?
Eller när någon ena gången tål vin och annan gång inte, kan det troligtvis bero på graden av ketos innan.

Kikar vi då på kostdoktorns graf efter aspartam/koffein testet (Tommys är ju ingen vits då hans ketoner inte gick ner något) så kan vi se att han låg “för högt” i ketonerna dvs över 3.0 uppe i 4.5 (ser det ut som) detta gör att han har massor som han kan äta/dricka innan han går ur och han gick inte ur optimal ketos heller med aspartamet/koffeinet. Hade han legat lågt i ketonerna från start hade han gått ur.

Lägger vi då också  till vår förståelse en mycket viktig kommentar och observation från Maud som kommenterar i kostdoktorns inlägg om Tommys test så kan vi se att hon mäter 1.1 på morgonen helt fastande, dricker sedan lchf-kaffe och 4-4,5 timmar efter det mäter hon ketonerna till 2.9. Dricker en ny kopp lchf-kaffe efter den mätningen och mäter sedan upp ca 4 timmar senare ett ketonvärde på 4.8.
Därefter har hon därför “massor” som hon kommer kunna äta utan att driva ner ketonerna till ur ketos.

Vilken slutsats kan vi dra av det? Jo, att kaffe med massor fett driver en in i djupare ketos. Nu fattas bara ett rent kaffe-test, som jag tror påverkar ketonerna lite neråt, inte nödvändigtsvis ur ketos för det beror ju på vilket djup man är i vid drickandet.

Fett höjer inte insulinet och sänker därför inte heller ketonerna. Det var ju det som kostdoktorn menade på att bevisa i sitt test, att sötningsmedel och i detta fallet aspartam inte höjer blodsockret men ger ett insulinpåslag som därmed sänker ketonerna.  Så vi vet (?) att när ketonerna sänks då har det varit ett insulinpåslag, i alla fall om vi får tro att kostdoktorn vet.

Så det hela verkar inte vara så mycket märkligare än så här… på mig alltså bör väl tilläggas….
Det märkliga är att man trodde man var i ketos på strikt LCHF…

Men den stora frågan som jag landat i efter mina experiment är:

Varför ska man (jag) vara i ketos alltid?

Om detta krävs mer forskning för mig… och om det får jag återkomma i en framtid…

Vill du också forska kan man starta här hos Jimmy Moore och sedan följa de länkar man finner är intressanta.
Dr Peter Attias hemsida Eating Academy är värt att läsa och studera.

Ps. Idag ska jag företa mig test av lchf-kaffe, och min lunch/middag. Dvs jag kommer ta en sticka nu innan lchf-kaffet och en två timmar efter. Sedan äts det en fet lunch efter ytterligare 2 tim med dessa energiprocent och jag kommer ta ett ketonvärde två timmar efter den. Då får vi veta hur lchf-kaffe beter sig hos mig och vad en fet LCHF mat med dessa energiprocent beter sig i min kropp. Så tre stickor ska ödslas på detta idag.  Jag väljer två timmar för kostdoktorn var som lägst i ketonerna just efter ca 2 timmar med sitt koffein/aspartam test.
Info kommer i morgon. ds

 

 

Bloggar etiketter: ,

Hög och saftig sockerkaka


Gokväll i stugorna! Jodå, sockerkakan blev hög och fin och väldigt god så jag ska dela med mig av receptet för det var ett annorlunda sådant mot vad jag brukar använda. Här ska det var 3 stora koppar med lika mycket ägg, socker och mjöl i varje kopp och det är ungefär som dom måtten jag skrivit i receptet men prova för det blir himla gott och enkelt att gå efter ju! :-P

Smöret ska naturligtvis inte vara en likvärdig kopp utan 50 gram smält och inget annat.

1 kopp ägg
1 kopp strösocker
1 kopp vetemjöl + bakpulver
50 gram smält smör

ca 1½-2 tsk bakpulver till 4 ägg är ett riktmärke.

Det här behöver du : 
4 ägg
3 dl strösocker
½ msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

50 gram smält smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Rör ut vetemjölet med bakpulvret och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och blanda försiktigt så du bibehåller luften i smeten. Häll i smord form, grädda ca 40-45 min i 175 grader.


Denna formen på sockerkaka gillar jag. Hittade den på ÖoB och var ju tvungen att provbaka i den. Hög och fin och inte så vid i formen. Men med hög och fin måste man ju ha ett recept därefter också och det tyckte jag detta levde upp till så prova gärna ni också!

Formen har jag smörat med smält smör och bröat med panko, hade inget vanligt ströbröd hemma men det blev mycket godare med panko dessutom så det ska jag också fortsätta med. Man lär så länge man lever. ;-)

The post Hög och saftig sockerkaka appeared first on Kryddburken.se.

Maten, träningen och ketonerna – del 2

Nu vill jag övergå innan jag kommer  till min teori och slutsats att berätta lite om maten jag äter och hur jag tänker lite igen.

Eftersom Jimmy Moor menar på att minst 85% fett och max 12% och resterande kolhydrater är “ketoskost” ( vill jag minnas iaf) så har jag mätt och vägt och lagt in så gott som all min mat i minmat.net. Dock ser jag nu att den inte bevarar längre än någon dryg månad :(
Så jag som trodde jag kunde gå tillbaka till tiden för min start för att se, nu går inte det. Men det får ge sig.

Att man måste äta sitt protein är dödsviktigt, man måste ge kroppen sina byggstenar. Så först och främst ser man till att man äter runt 1 gram protein per kilo kroppsvikt. Mer om man är rejält överviktig eller tränar som en besatt.  Varteftersom man minskar i vikt minskar och proteinet.
Jag har alltså lagt mig på runt 60 gram protein om dagen, ibland något mindre ibland något mer. Detta gör att man kan tänka sig att äta enköttbit på 300 gram då har jag fått min proteinranson för den dagen. Detta gör jag ju givetvis inte, jag har ju valt att äta lunch också, då måste dessa 60 gram fördelas över dagen.

Jag startar alltid med en lchf-kaffe/choklad och det gör jag med 1 dl kaffe, 1dl kokt vatten med 40 g smör och 25 g koksfett. Kakaon gör jag på samma mängd fett men kokar upp 2 dl vatten med ca en knapp msk kakao. Båda dessa mixas med en mixerstav till en fluffig god latte/choklad.

Detta håller jag då mig mätt på i flera timmar. Runt kl 12 äter jag oftast lunchen eller middagen. Lunchen består ofta av 1-2 ägg, blir det 1 ägg ingår ofta lite tonfisk eller makrill eller lax/räkor, och sallad. Blir den snål med fett (ibland svårt att få in fettet) så dricker jag en lchf-kaffe till då alltid utan koksfettet och med 40 gram smör. Ibland gör jag blomkålsmos även till lunchen  och gömmer däri 40-50 g smör. Jag älskar blomkål…
Det kan också bli överbliven middag som äts till lunch.

Middagen består oftast av 150-200 gram köttråvara dvs gräsbeteskött, kravgris, kravkyckling eller fisk oftast torsk då maken avskyr lax :( (vi tar därför alltid omega 3 tillskott). Vi försöker ha grönsaker som suger upp bra med fett och givetvis äter vi alltid det feta på köttet.
Jag avslutar oftast kvällen runt kl 18 med en lchf-te/choklad.

Jag har märkt att ska jag komma upp i denna energifördelning tarvas det oftast tre lchf-drycker/dagen.

Kyckling är en svåraste köttet, det innehåller nästan bara protein då det är ett så magert kött, så när man äter kyckling blir det mindre kött på tallriken, då gäller nästan inte 300 g, om man vill få plats med annat också över dagen…

Mina bakverk och desserter, alla med min sötning har fått ingå under hela tiden och som sagt inte påverkat negativt alls. Jag har tom ätit lite (ca 50g) persika (älskar persikor) och lite egna blåbär och björnbär mest hela tiden funkar också fint.

De som läst min blogg under längre tid vet att jag sedan 1 maj styrketränar. Detta gör jag 3 dagar i veckan och jag tyckte det har varit spännande att se om min träning påverkar ketonerna. Det sägs ju att det gör det.
Det sägs också att den ska främja viktnedgång och det vet jag nu att den inte gör… på mig alltså.
Jag märker heller ingenting av att det ska påverka ketonerna positivt. Antagligen så tränar jag inte tillräckligt hårt. Troligtvis är det hög puls man måste ha länge och det får ju bara jag korta intervaller, då man ju ska vila 1 min mellan seten och även mellan stationerna blir det ju minst det.

Annars kan man ju få hjälp av högintensiv träning enligt andra, men som sagt om det vet jag inget.

Nästa inlägg blir en del om mina förståelser, teorier och slutsatser för egen del, på egen kropp. Applicera inget på dig själv, tro inte att du är lik någon annan, för om detta vet vi/jag inget.
Kanske det är så, kanske inte…

 

Bloggar etiketter: , ,