Hej alla underbara läsare här!
Ni har verkligen varit fantastiska som skrivit och hört av er på alla sätt efter mitt föregående inlägg. Stora, varma kramar till er alla! Det har varit och är en kämpig period av rehabilitering men det går sakta, sakta framåt. Idag kan jag stå själv en längre stund och gå ca tio minuter utan stöd om än vingligt… Balansen är lite ur funktion kan man säga och händer och fötter saknar finmotorik och är ”suddiga” som sockerdricka så att öppna förpackning, lås, plocka upp småsaker och skriva med penna går inte… Än! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Har iaf kommit ifrån rullstolen helt och kämpar på att gå så mycket jag kan. Har bra folk att ha o göra med via sjukgymnast och läkare så de blir nog bra det här. Frustrationen är nog de värsta och den mentala biten då hela vårdtiden på IVA är som en skräckfilm i mitt huvud fyllt av hallucinationer och vaneföreställningar som för mig var 110% verklighet just där och då. Jag var så säker på allt jag upplevt (vilket jag inte hade) och försökte övertyga mina närmaste som förstås visste att de jag svamlade om inte stämde och att det var normalt efter att man legat nedsövd så länge. Har läst mina journaler och dagboken och de va inte roligt men ett steg i bearbetningen. Så galet mycket mediciner dygnet runt jag fick. Lugnande, sömntabletter, ångestdämpande, antibiotika, blodförtunnande, medicin mot schizofreni och gud vet allt. Nu är iaf kroppen fri från mediciner och huvudet fungerar som vanligt! Tack o lov, haha! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />
Missa inte att följa mig på instagram @kryddburken där får ni lite fler uppdateringar just nu! ❤️
Ni ska snart få ett hav av tårtor publicerade här på Kryddburken också, årets finaste sommartårta ska utses om än det blivit lite försenat! Men först ett supergott och busenkelt recept på brownies. Sega, tunga och kladdiga med daim i smeten. Varsågoda!
Det här behöver du :
200 gram smör
250 gram valfri choklad (varav 2st dubbeldaim)
4 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och ta kastrullen från spisen. Hacka och rör ner chokladen och rör tills den smält. Tillsätt farinsocker, sikta ner mjölet ihop med bakpulver och vaniljsocker. Rör sist ner äggen, ett i taget. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform ca 20*30 cm. Grädda 35 minuter på 175 grader. Låt svalna, förvara i kylskåp.
När chokladsuget sätter in och du bara MÅSTE ha något chokladigt, kladdigt, segt då är dessa kakor de ultimata att baka! De går fort att röra ihop smeten och snabbt att grädda dom, inga krusiduller och de blir alltid kanongoda. Väldigt svåra att misslyckas med.
Ca 40 st
Det här behöver du :
4 äggvitor
9 – 10 dl florsocker (lite mer än ett paket)
2 dl kakao
100 gram choklad
1 krm salt
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Klicka ut 40 st ”bollar” på bakplåtspappersklädd plåt. (20st/plåt är lagom). Grädda ca 10-12 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna på pappret innan du lossar dom. Förvaras torrt i rumstemperatur.
Glutenfria.
Går utmärkt att frysas in.
Njutbar utflykt
Du kanske märkt att det varit lite tyst härinne och på andra sociala medier från mitt håll den senaste tiden.
Jag har befunnit mig i total koncentration av skrivande inför min nya kokbok som kommer före jul.
Det blir en bok tillsammans med den nu högaktuelle LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt.
Han har i dagarna kommit ut med boken Låt bönor förändra ditt liv.
Den boken är skriven tillsammans med Patrik Olsson, blind Typ-1 diabetiker, som just fått en stor förändring i sitt liv tack vare den resistenta stärkelse som finns i just bönor.
Det känns väldigt roligt att göra en bok med Lars-Erik, vi har diskuterat flera bokidéer de senaste åren, så nu är det alltså dags för ett samarbete.
För att få lite luft och avbrott från skrivarbubblan, tog jag och Lennart en tur upp till trakterna kring Åre igår, när vårvärmen gjorde ett tillfälligt besök i Jämtland.
Vårfloden är i full gång häruppe, så det blev besök vid både Ristafallet och Tännforsen, som var fantastiskt mäktiga båda två.
Först gjorde vi ett fikastopp med chokladtryfflar på mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom innan vi for vidare västerut.
Vi hade tänkt äta lunch på Kretsloppshuset i Mörsil, men säsongen har inte satt igång riktigt än, de har bara öppet torsdag till söndag fram till början på juni.
Det blev istället en mycket god hamburgare på Monroe’s i Järpen, det var inga problem att få den utan bröd och pommes frites, med extra bearnaisesås till.
Här hittar du ett av mina recept på hamburgare, komplett med glutenfritt bröd och olika dressingar.
Stärkta av den goda lunchen och ett trevligt samtal med den turkiska kvinna som driver restaurangen, blev det sen flera stopp med promenader för att njuta av det vackra vädret och vattnets mäktiga kraft.
Nu fortsätter jag att skriva vidare, passa gärna på att titta runt i mitt arkiv på över 1500 recept härinne om du behöver matinspiration.
Här kan du se en liten film som jag tog vid Tännforsen igår.
På min Facebooksida hittar du även en video från Ristafallet.
Klimatsmart gryta
Hemma i ett vintervackert men snöfritt Stockholm igen.
Eftersom tidsskillnaden med Turkiet är 2 timmar numer, så vaknar jag extra tidigt.
Igår var det en stor fördel, så jag fick njuta av en riktigt vacker morgonpromenad längs Norr Mälarstrand och Strömmen in mot stan.
Eftersom jag var ute lite tidigt så blev det en morgonkaffe på Ragnars Skafferi i Stadshuset i väntan på att butikerna skulle öppna.
Förutom fräscha luncher har de även gott kaffe och en del glutenfritt fikabröd, så jag tog en riktigt god energibar gjord på mörk choklad, nötter, frön och dadlar.
Stärkt och energifylld gick jag till ekologiska butiken Paradiset på Regeringsgatan, där blev det riktigt bra matshopping för att fylla på förråden.
Jag köpte bland annat en stor koljafilé i den fina fiskdisken, som jag gjorde till en krämig fiskgryta med svamp och grönsaker när jag kom hem.
Jag samarbetar med Wonderbag Sweden kring klimatsmarta recept, så den här rätten är gjord på ett både ekologiskt och miljövänligt vis.
Grönsaker och fisk bevarar mer smak, spänst och näring av den varsamma tillagningen på eftervärmen i Wonderbag, men du kan förstås laga till grytan bara på spisen också.
Krämig fiskgryta 2-3 portioner
400 g kolja eller annan vit fisk
250 g champinjoner
100 g cocktailtomater
10 cm purjolök
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 röda spetspaprikor
2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong
2 dl grädde/kokosgrädde
2 msk riven ingefära
1 msk tomatpuré
1-2 tsk chiliflingor eller färsk chili
2 tsk salt till fisken
Saft av 1 citron eller lime
50 g smör eller kokosolja
Ekologiskt örtsalt till smaksättning av grytan
Skär fisken i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.
Häll över pressad citrussaft och salt, blanda om väl.
Dela svampen mitt itu och sen i tunna skivor
Skär morötterna i slantar, tomaterna i klyftor och paprikan i små tärningar.
Strimla purjolöken och vitlöken fint.
Börja med att bryna smöret och steka svampen så den får lite färg, krydda med örtsalt och chili.
Tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa några minuter.
Häll på buljong och grädde, låt koka upp och puttra fem minuter under lock.
Smaka av med örtsalt och tillsätt fiskbitarna med citrussaften.
Skaka bara om grytan lite försiktigt så de kommer ner i vätskan.
Lägg på lock och koka upp i 2 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt grytan lagas klart på eftervärmen i ca 1 timme.
Tack vare den varsamma tillagningsmetoden så blir inte fisken seg och torr, som när den får koka för länge på spisen.
Lagar du till grytan på vanligt vis på spisen så låt grönsakerna puttra på svag värme i 30 minuter innan du lägger ner fisken.
Låt sjuda i några minuter, tills fisken är genomvarm.
Vi var rejält hungriga så vi åt upp alla fisk på två, men det blev lite grönsaker och buljong över.
Den får bli täcket till en fiskgratäng en annan dag.