Smörstekt röding med kantarellstuvning

Röding med kantarellstuvning

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen.

Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera med kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör till.

Romanesco från Ås Trädgård

Romanesco från Ås Trädgård


Svampsås till fläskkarré

Fläskkarré med skogssvampsås

Skogssvampsås 2 port

2-3 dl blandsvamp i skivor

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

50 g ädelost

2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter.

Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg.

Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in.

Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten.

Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället.

Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då.

Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.

Smörsopp vid Storsjön


Örtaioli med paprika till stekt röding

Stekt röding med örtaioli

Stekt röding med paprikasallad 1 port

2 små rödingfiléer eller annan ädelfisk

2 msk smör

Salt och vitpeppar

Stek rödingfiléerna bara en minut på hög värme på var sida, annars blir fisken lätt torr.

Salta och peppra lätt. Servera med paprikasalladen.

Jag åt det här som en liten kvällsrätt, ska du servera fisken till en stadigare lunch eller middag så lägg gärna till kokt broccoli eller blomkål.

Aioli på macadamiaolja

Örtaioli

3 äggulor

3 dl mild olivolja

4 vitlöksklyftor

½ citron

2 msk finhackade färska örter, citronmeliss, timjan, dragon blir gott

Salt och vitpeppar

Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt. Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle.

Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter.

Aiolin håller minst en vecka i kylen.

Paprika

Paprikasallad 1 port

½ dl örtaioli

2 msk finstrimlad röd paprika

2 msk finstrimlad purjolök

Pinjekärnor till garnering

Blanda det finstrimlade med aiolin och låt stå en stund så smakerna mognar.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan paprikasås.

Paprikasås


Snabblagad grön wok med curry

Currywok till grillat

Vårens godaste snabbmat

Den här veckan har gått i snabbmatens tecken här på bloggen, alla recept har varit riktigt lättlagade men med så mycket smak och näring som möjligt.

Klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla sen neråt så kommer du lätt åt att kolla in alla recept.

Dagens tips passar fint nu när många dammat av grillen inför våren, den fungerar förstås att laga även i stekpannan/grillpannan om du inte har en utegrill.

Currywok 2 port

3 dl blomkål i små buketter

2 dl strimlad zucchini

1 strimlad paprika

1 strimlad lök

1 dl kokosgrädde/grädde

2 msk kokosolja

1 msk curry

½ msk glutenfri tamarisoja

Salt och paprikapulver

Woka det gröna hastigt i het kokosolja, smaksätt med curry, paprika och salt.

Häll på grädde och soja, låt puttra en liten stund.

Jag serverade woken till en grillad fläskkotlett, halloumi och tomat.

Här några småbilder från nyinvigda kryssningsfartyget Birka Gotland, där vi firade Lennarts 81-årsdag i början på veckan.

433879739_299643233017228_1644466341495057730_n

Vi har under våra 21 år tillsammans tillbringat de flesta av hans födelsedagar vid Medelhavet, i år blev det Östersjön istället.

Vi hade vädergudarna på vår sida, strålande sol med så gott som vindstilla och +17.

På födelsedagen åt vi den bästa brunch vi fått på en kryssning, fantastiska smaker med fokus på nordiska och gotländska råvaror.

Som vanligt är det inget sponsrat samarbete när jag skriver om resor utan helt min personliga åsikt, jag betalar mina resor själv.

Men vill du ta del av en hel kokbok med mina bästa grillrecept så hittar du här Birgitta Höglunds bästa grilltips för bara 195 kr inklusive frakt att beställa direkt från Lumio Förlag.

Bokförlag som ger ut mina kokböcker samarbetar jag mer än gärna med, jag får en blygsam royalty för varje bok som säljs, det sätter en liten guldkant på min tillvaro som sjukpensionär.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Grillad lax med fetaost och mango

 BGrillad lax med tillbehör

Grillad lax med fetaost och mango ca 5-6 port

2 välmogna mango eller ett paket djupfryst, tärnad

Saft av en citron

1 msk honung eller annan sötning

1 färsk, finhackad chili

150 g fetaost

ca 1 kilo laxfilé, helst viltfångad

Mixa mangon med citronsaft, honung och chili.

Häll ner i en kastrull och koka under omrörning ca 10 min, låt svalna.

Viltfångad chumlax, pinklax eller atlantlax brukar finnas i frysdisken på större butiker.

Putsa bort de vita hinnorna, revbenen och dra ut ryggbenen med en pincett eller tång.

Benen sitter i en rad längs den tjockaste delen på laxen, de är lätta att dra ut.

Salmo Salar

Salta och peppra båda sidor av laxen, lägg den på gallret med köttsidan neråt.

Grilla ca 5 min, vänd försiktigt med hjälp av två stekspadar.

Bred mangosåsen över köttsidan och strö över finhackad fetaost, så det blir jämnt fördelat över hela laxen.

Täck med ugnsfolie och grilla på svag värme i ca en halvtimme.

Det kan låta länge, men det tar tid om man grillar laxen en bit ifrån glöden som jag gjorde.

Här hittar du recept på några av tillbehören till laxen.

Blomkålssallad, inlagd paprika och vitlöksyoghurt.

Den här middagen avnjöt jag hos god vän i hennes stuga utanför Östersund.

Fick senare låna stugan när jag grillade i flera dagar och utomhusbilderna togs till min kokbok Grillmat LCHF.

Har du vänner utomlands så får du gärna tipsa dem om den engelska upplagan, Low Carb High Fat Barbecue.

Grillad Lax med mango och feta-ost

Fotografering av omslaget till Grillmat

Fotografering av omslaget till Grillmat


Blomkålsmos

Blomkålsmos till kyckling

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud ca 300 g

50 g getost av färskost-typ eller fetaost

25 g smör

1 dl hackad bladpersilja

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.

Mixa blomkålen tillsammans med ost och smör. Rör ner persiljan.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Jag serverade moset till en kryddig kycklingschnitzel.

Blomkål på turkisk marknad


Lättlagad blomkålsgratäng med rökta musslor och halloumi

Gratng med blomkål och musslor

Musselgratäng för 2

1 litet blomkålshuvud

2 dl bearnaisesås

1 burk rökta musslor

100 g halloumi

½ dl pumpakärnor

Förväll blomkålshuvudet i lättsaltat vatten, tills det blivit halvmjukt.

Skär loss buketterna och lägg runt en ugnsform.

Skiva stocken tunt och lägg i botten.

Bred ett lager bearnaisesås över och täck ytan med musslor.

Skiva halloumin och lägg omlott över musslorna.

Strö pumpakärnor över och gratinera på 175° i 15 minuter.


Citronmarinerade kycklingspett

Kycklingspett

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk tamarisoya

2 msk honung eller annan sötma om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad gjorde jag på späda morötter, strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Kokböcker och E-böcker

Mojon och mängder med andra goda grilltips hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Det finns bara ett fåtal exemplar kvar, här hittar du den på Bokus och här på Adlibris.

Vill du ha boken på engelska, så finns den också på Bokus och Adlibris

De svenska nätbokhandlarna har den även som E-bok men med stor prisskillnad.

Bokus tar här 311 kr och här finns den för 258 kr på Adlibris.

På Amazon kostar Low Carb High Fat Barbecue som E-bok på Kindle  för 18.42 USD.

Där upptäckte jag att du just nu kan köpa min och Annika Dahlqvists Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging (LCHF för seniorer) på Kindle för otroliga 2.49 USD.

Mojo från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Mojo från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Rosépepparsås

Oxfilé med roséppepparsås

Rosépepparsås 4 port

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek små skivor oxfilé, fläskfilé eller kalkonbröst och servera tillsammans med såsen.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja blir goda tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över.


Krämig fisksoppa LCHF och Paleo

Soppa i kopp

Fisksoppa 2 port

200 g skinn och benfri lax eller annan fisk

2 dl blomkålsbuketter

2 dl zucchini i bitar

2 dl kokosgrädde

½ röd paprika i strimlor

2 msk kokosolja/smör

1 msk riven ingefära

1 msk curry

1 tsk chiliflingor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Salt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili.

Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt.

Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda eller citron.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål.

Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.