Långresa och smakrik gryta på kalkonbröst
Fiskebåt i Alanya

Fiskebåt i Alanya

På resande fot

Nu är jag i Stockholm igen, den här gången blir det bara en liten mellanlandning på en dag. I morgon bär det av på en långsemester till Alanya i Turkiet igen.

Nu blir det den tolfte vintern jag och Lennart tillbringar några månader vid Medelhavet för att slippa kyla och mörker i Sverige.

Klimatet är ungefär som en jämtländsk sommar och gör verkligen gott för både kropp och själ.

När man som jag har fibromyalgi så är ett varmt och jämnt medelhavsklimat att föredra framför snö och kyla.

Jag har tack vare de här vinterresorna lyckats träna upp min skadade rygg och ben så att jag idag kan gå i stort sett obehindrat.

Birgitta Höglund i Alanya

På bergspromenad i Tepe ovanför Alanya i våras

Vi får ofta frågan vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.

Många tror att man lever som på en charterresa i flera månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir många, långa promenader och ännu bättre mat på lokalproducerade råvaror.

Kryddor

Det går en hel del tid till att laga maten och göra inköpen av alla fina matvaror på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra i Turkiet.

Det är verkligen bra kvalitet på den närodlade maten, på gräsbetesköttet vi köper hos vår lokala slaktare, äggen vi handlar direkt av hönsägaren, nötterna och mandlarna som växer på träden uppe i bergen, fisken som dras upp i havet, smöret med en härlig syra och alla fantastiska grönsaker som odlas utan kemiska produkter på gammaldags och naturligt vis i byarna runt stan.

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya

Det är en ren fröjd att gå och handla på marknaden, grönsakerna och frukten har så mycket bättre smak här än hemma på Konsum.

Det blir också mycket motion, jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2-3 timmar per dag.

Så det laddas gott om det nyttiga D-vitaminet i solskenet, läs mer om det här hos Kostdoktorn.

Idag får du recept på en av mina turkiska favoriträtter och en vitlöksyoghurt, haydari, som finns med i Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Passa gärna på att beställa några av mina koböcker redan nu till dina nära och kära till julklapp, du hittar alla 3 här på Adlibris.

Så har du lite mindre att tänka på i julhandelsstressen veckorna innan dopparedagen.

Du kan läsa mer här om vårt vinterliv i Alanya, i en artikel från Hemmets Journal.

Här får du recept på en riktig smakrik kalkongryta, inspirerad av en av mina favoriträtter när vi nån enstaka gång äter ute på restaurang.

Akdeniz Yoghurtlu Kebap brukar vi äta på Kaptan’s Güverte, en mycket bra restaurang som ligger på gatan ovanför hamnen.

Turkisk kalkongryta 2 port

250 g kalkonbröst

50 g smör

6 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

2 dl tärnad aubergine

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Salt

Chiliflingor

Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.

Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.

Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.

Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.

Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.

Servera med bladpersilja, oliver, fetaost och turkisk yoghurt eller haydari.

Haydari  från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk kallpressad olivolja

2 msk färsk, finhackad mynta

eller 1 tsk torkad mynta

1 msk finhackad bladpersilja

1 riven vitlöksklyfta

ca ½ tsk havssalt

Vispa ihop yoghurt och olja väl. Blanda ner de hackade örterna och vitlöken.

Krydda med salt och kyl ett par timmar så mognar smakerna fram.  Smaka av om det behövs mer mynta och salt.

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya


Utflykter i ett höstvackert Jämtland, gräddkokt suovas och min matdag

Storsjöbygden

Höstvärme

Den senaste helgen var fantastiskt fin, sol och värme från fredag till söndag. Jag och mamma hyrde bil och gjorde flera utflykter, både långa och korta.

Eftersom ingen av oss har bil så känns det väldigt lyxigt att ibland få sätta sig i en sprillans ny hyrbil och åka dit andan faller på. Det blir betydligt billigare än att ha en egen, särskilt för mig som bor utomlands en stor del av vintern.

På fredagen blev det matshopping, vi tog en tur till Ås Trädgård och laddade förråden med härliga, ekologiska grönsaker och blommor.

Ås Trädgård

Självplock av blommor på Ås Trädgård

Tomater från Ås Trädgård

Fika på Fröjas Kafé

Fröjas Kafé i Ås

När vi ändå var i Ås passade vi på att dricka en kopp kaffe på Kafé Fröjas vid Fröjas Trädgårdar (gamla Rösta). Där finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta godsaker och ett växthus med massor av blomster.

På lördag åkte vi till Åre, tog den vackra vägen från Nälden över Alsen. Kör den när du är på väg mot Åre nästa gång, Alsenbygden har många fina utflyktsmål som är värt en avstickare.

I Åre var det mycket folk i farten, det är verkligen kul att se hur även sommar/höstsäsongen nu drar en hel del turister. Det är 20 år sen jag jobbade häruppe på Årekläppen i två vintrar. Då var det nästan folktomt på somrarna.

Vi åt en riktigt god lunch på Åre Delikatess där de har ett stort utbud av tapas och en massa annat gott, både att äta där och att handla med hem.

Spröda frökex från Huså Bröd fanns även på deras hyllor. Det är så roligt att kexen, som bakas efter mitt recept, blivit så populära överallt.

Åre Delikatess

Spröda frökex från Huså Bröd på Åre Delikatess

Åre Delikatess

Åre Delikatess

Jag valde Suovas, lättrökt renkött, med chilimarinerade hjortron och mamma åt ankleverterrine med hallonbalsamico.

Vi äter båda glutenfritt så det kändes bra att de hade riktigt god mat även till oss på menyn, det var bara brödet till ankterrinen vi hoppade över. Båda rätterna var vackert upplagda, riktigt goda och väl tilltagna. De kostade dessutom bara kring hundralappen. Vi blev båda mätta, nöjda och glada.

Här får du mitt recept på en liknande gryta, efter det följer bilder på vad jag åt till frukost och middag under lördagen. Det kanske kan vara bra inspiration för dig som är ny på LCHF och inte riktigt vet vad du ska laga till.

Suovas på Åre Delikatess

Gräddstuvad suovas/renskav 2 port

300 g suovas/renskav

2 dl grädde

2 msk finhackad, gul lök

2 msk smör

1 tsk krossade enbär

1 tsk finhackad timjan

Salt och peppar

Bryn kött och lök i smöret så det får lite färg. Rör ner enbär, häll på grädden och krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan strax innan servering, så behåller den smak och näring.

Använder du suovas så var försiktig med saltet eftersom det redan är saltat. Låt grytan koka upp och småputtra i 10-15 minuter.

Det blir också gott att blanda ner kantareller eller annan svamp i grytan. Servera med hjortron och en grönsallad med olivolja och balsamvinäger.

De chilimarinerade hjortronen till satte pricken över i. Vill du testa det fräscha tillbehöret så blanda 3 dl hjortron med 1 msk finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt stå och dra åt sig av smakerna några timmar.

Det är lång hållbarhet på hjortron även utan socker, så det blir ett mycket passande tillbehör i en lågkolhydratkost.

Frukostmat

I vanliga fall äter jag nötfrukost, men när jag är hos mamma brukar jag ta kokta ägg, som är hennes stående brunch. Bregott havssalt, lite rökt kaviar och dill till nykokta lantägg smakar så gott och mättar många timmar.

Lite Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri med kanel sitter fint till en lördagsbrunch. Jag äter inte fil i vanliga fall, men den här är för god för att avstå.

Äggfrukost

Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri

Tjuckmjölk

Gammeldags långfil. Tillverkas på det gamla sättet i varje burk, varvid det ligger 1 cm grädde längst upp och filen har en mycket tjock konsistens. Detta är Norrlands filmjölk med mycket starka traditioner och en stark emotionell inverkan på människor. Äts som fil till frukost. Bakteriekulturen är mycket livskraftig, därför kan man med fördel fortsätta att tillverka sin egen produkt genom att hälla i ny mjölk i burken när den är tom (odiskad), ställ i 15 – 20 grader, ej för kallt, ej för varmt.

Räkor med Rhode Island-sås

Till kvällsmat/middag åt vi sen räkor med Rhode Island och ett kokt ägg. Recept på min Rhode Islandsås kommer i morgon.

Många ägg blir det per dag hos min mamma, minst 2-3 stycken äter hon. Det är nog mycket tack vare dem hon håller sig så pass pigg och framför allt, kristallklar i knoppen.

Tänk om fler äldre kunde börja med det istället för den obligatoriska mackan och kaffebrödet, då skulle nog många hålla sig friskare och starkare.

Mamma vid Copper Hill

Åredalen


Kebabgryta i het tomat och paprikasås med vitkål

kebabgryta_vitkål
Igårkväll gjorde jag en sån hejdundrade god kebabgryta i stark sås. Tomat, lök och paprika och massa chilisås! :-P Det som sätter det lilla extra piffet är den strimlade vitkålen som man på vissa kebabställen får i pitabrödet, det är ju bara sååå gott!!

Krispigt, hett och såsigt! Vill man äta denna kebab i pitabröd går det alldeles utmärkt att dra ner på mängden vätska/sås i receptet och servera med en kall kebabsås till istället. Recept på godaste kebabsåsen hittar du HÄR>>

Vill du göra ditt eget kebabkött så finns steg-för-steg HÄR >>

4 -6 port
Det här behöver du :
1 kg kebabkött/flarn
2 gula lök
3 msk tomatpuré
1 msk D´Elidas chilisås
4 dl vatten
2 msk oxfond
1 burk finkrossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1/4 vitkålshuvud
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs på kebabköttet. Strimla lök och fräs med. Tillsätt tomatpuré, chilisås och slå sen på fond, vatten, krossade tomater och strimlad röd och gul paprika. Låt koka upp. Strimla vitkålen och lägg i. Smaka av med salt och peppar.

kebabgryta_kebab_vitkål
Kebabgrytan puttrar på spisen…

kebab_kebabgryta_recept
Tillsätt strimlad vitkål strax före servering så den håller sig krispig.

kebabgryta_vitkål
Smaka av med salt och peppar, ev. spiskummin om man gillar det.

kebabgryta_ris
Servera grytan med ris, klyftpotatis etc.

kebabtallrik kebab_tallrik
H
emmagjord kebab – recept HÄR >> och godaste kebabsåsen, recept HÄR >>

Kyckling sweet n sour

kyckling_sweet_n_sour_kycklinggryta
Nu är jag tillbaka igen efter en hektisk vecka på jobbet. Det var inte meningen att det skulle bli ett så långt uppehåll men jag har varken hunnit eller haft ork med mer dator än vad jobbet krävt och känner mig inte helt piggelin heller. Ni som väntar svar på mail, det kommer! :-P

smörgåsar
Smörgåsar inför torsdagens jobbmöte, inspektion av IVO. :-P Gick superbra!

Vi har hunnit fira Mamma Mia också som fyllt år, och dan innan det fyllde vår buse Kean 4 år. Mycket firande, god mat och tårtor har det blkivit såklart.

kean_kött_tårta_hund

Kean fick en ”kött-tårta” gjord på hans vanliga foder (fryst kött) dekorerad med falukorv, kex och frolic. Vet inte om han uppfattade själv att det var just en tårta, den försvann i alla fall på fem röda sekunder. Slurp!! ;-)

Hemma hos mamma gjorde vi tacobuffe i torsdags och Roger fixade jordgubbstårta – galet gott allting och mätta blev vi!

födelsedagstårta
Mammas tårta som Roger pysslade ihop omsorgsfullt med banan och jordgubbar – supergod!

present_mamma
Å så lite presenter till fina mamma! ♥ Två vispskålar i melamin, och som en liten pik då hon välte ut en hel kaffekopp i Rogers nya firmabil så blev det en keramikkopp med silikonlock. Roger hade tänkt i samma banor så nu har hon två! :-P

Nu till dagens recept jag ska bjuda er på är en kycklinggryta med härliga smaker av sött och surt med krispiga grönsaker, ananas och champinjoner – lite som en hawaiigryta!

Det här behöver du :
4 kycklingfiléer
Salt o peppar
2 tsk malen paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk krossade tomater
1 burk ananasringar + spadet
5 dl kycklingbuljong
2 dl crème fraiche
150 gram färska champinjoner
Maizenamjöl till redning
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Stek i het panna med smör eller olja. Salta och peppra. Pudra över paprikapulver.

Skär paprikan i strimlor och tillsätt. Slå i burken med tomatkross och ananasringar (dela dom ngt) och spadet. Tillsätt kycklingbuljongen och crème fraiche. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 10-15 min. Tillsätt champinjonerna. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

kycklingfile_recept_kycklinggryta

kycklinggryta

sweet_n_sour_sötsur_kycklinggryta

Lövbiffgryta med stark sås och champinjoner

biffgryta_lövbiff_stark_sås_lövbiffgryta
Häromdan på kontoret när hungern föll på gjorde vi en liten skåpsrensning och hittade diverse smått och gott fast inga fabulösa ingredienser att få ihop till en middag men som tur är har jag bara 1 km hem så jag åkte hem o hämtade champinjoner, lite grönsaker, buljong och pasta så vi fick ihop en riktig höjdarmiddag av allt småplock ändå. :-P

Det som fanns var 2 skivor lövbiff i frysen, lök och vitlök och D´Elidas chilisås. Resten plockade jag hemifrån och det blev vansinnigt gott! Vi hade dessutom en liten buse på besök, (snart 3 år) som glufsade i sig så det rök ur öronen så betyget blev godkänt av både stora och små får man nog säga. ;-)

4 – 6 port
Det här behöver du :
2 skivor lövbiff (gärna fler om man vill ha grytan lite ”köttigare”)
1 gul lök
2 morötter
3 msk tomatpuré
3 msk oxfond
2 msk grönsaksfond
2 tsk D´Elidas chilisås
1 liter vatten
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar
Haricot verts (ett par nävar)
Gröna ärtor  (ett par nävar)
Kokt pasta till 4 port

GÖR SÅHÄR : 
Strimla lövbiffen tunt. Bryn på i het stekpanna med smör. Finhacka lök och skär morötterna i stavar. Låt fräsa med köttet tillsammans med tomatpuré nån minut innan du slår på vätskan.

Tillsätt fond, D´Elidas och vatten och låt grytan småputtra på låg värme ca 30 min. Skär champinjonerna i kvartar och lägg i. Koka pastan.

På slutet, rör ner haricot verts, gröna ärter och nykokt pasta – servera!

lövbiffgryta_svamp

biffgryta_lövbiff_stark_sås

Korvgryta med rotfrukter och hårdbröd

korvgryta_rotfrukter_buljong
En favorit hos mig är denna korvgryta i buljong med massa härliga rotfrukter och smaker. Den värmer riktigt kalla dagar och är lika god nygjord som efter nån dag i kylskåpet då alla smaker fått blomma ut. Här kan man ta vilka grönsaker och rotfrukter man gillar bäst och en smakrik korv, det blir en blandning av soppa och gryta och potatisen som blir lite lätt sönderkokt ger en fin konsistens. En urgod husmansgryta som naturligtvis skall serveras med hårdbröd. ;-)

För att få lite vinter och julsmak kan du tillsätta kryddpeppar och en kanelstång, har för mig Ernst gjorde något liknande i nåt av hans julprogram. Grymt god, värmande och mustig! :-P

Det här behöver du : 
400 gram falukorv
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
10 cm purjolök
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
3 msk oxfond
1 msk grönsaksfond
1½ liter vatten
Salt och peppar
D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Skär korv, grönsaker och rotfrukter i bitar. Hetta upp en större gryta med smör och vänd ner allt skuret. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och fond. Slå på vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca 40-50 min. Smaka av med salt och peppar och en gnutta chilisås.

korvgryta_falukorv_recept

korvgryta_gryta_recept_falukorv

korvgryta_knäckebröd

korvgryta_falukorv

Kycklinggryta med ingefära och julmust

julmustkyckling_julmustsås_kycklinggryta
En ingrediens för mig totalt okänd i köttgrytor är julmust. Jag gillar att prova udda smakkombinationer men detta var nytt. Jag har kokat julskinka i coca cola, gjort chili och köttgrytor med porter och mörkt öl. Bakat vört har jag gjort på julmust och kokat såser med glögg men inte en enda köttgryta med julmust. Förrän idag! :-P

Resultatet eller smaken var väl inte så imponerade som glöggsåsen jag gjorde men dock så pass välartat god att jag väljer att delge er receptet.

Julmustkyckling har ni säker läst nånstans, kanske till och med provat men jag måste erkänna att här var det ingefäran i receptet som gjorde susen! En kycklinggryta med pepparkakssmak? – Ja, de säger sig självt att det måste till nåt hett o kryddigt för att möta upp det söta så jag lovar, ingefäran här sviker inte. Överdosera gärna! :-P

Det här behöver du : 
4 kycklingfiléer
smör
Salt & peppar
2 msk kycklingfond
2 msk färsk riven ingefära (ta 4 msk)
3 dl julmust
2 dl grädde
1 msk soya
1 burk wokgrönsaker

GÖR SÅHÄR : 
Bryn kycklingfiléerna i het panna med smör. Salta och peppra. När de fått fin färg, tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka på medelvärme ca 10-15 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt o peppar.

kycklingfile_gryta_kycklinggryta
Kycklingfiléerna bryns. Saltat och peppras.

kyckling_ingefära_julmustkyckling
Övriga ingredienser jag valde till grytan var grädde, julmust, soya, ingefära och wokgrönsaker.

kycklingfile_recept_kycklinggryta_julmustkyckling
Här får allt nu puttra ihop för att sedan smakas av med salt och peppar. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Servera med ris eller potatis, smaklig spis!

Enkel laxgryta med smak av apelsin

laxgryta_lax_sås
J
ag måste få tipsa om denna urgoda, enkla och snabba laxgryta vi åt häromdan. Medan riset kokar lagar du denna lax i panna med härliga smak av apelsin och hummerfond i såsen. En 10-poängare och grytan tog slut i ett nafs. :-P

Nu ska jag och Joline julpynta och göra allt klart inför första advent imorgon, ska visa er lite bilder senare. Hittade en så fin adventsstake för blockljus som jag är så nöjd med! ;-)

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
Salt o peppar
3 dl grädde
1 pressad apelsin
1 msk hummerfond
3 tomater
3 salladslök
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Skär laxen i kuber och fräs på i stekpanna med smör el. olja tills de fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt hummerfond, pressa i apelsinen och låt koka upp. Klyfta ner tomater, salladslök och finhackad persilja. Servera med ris.

lax_middag_recept
Enkel laxgryta med få ingredienser, men ljuvligt god!

lax_recept
När laxen fått fin färg, tillsätt resten av ingredienser och låt såsen koka upp.

lax_i_kuber
Smaklig måltid!

Ragu rigatoni, toppad med parmesan
Det var många gissningar och förslag på gårdagens bilder jag la upp på facebook. Men RAGU var det jag lagade. Det är enligt mig grytornas ”rolls royce” kungen av mustiga smake. Grytan kan göras av all slags kött, helt stycke, … Läs mer
Kalops och kalops, vad är skillnaden?

kalops_rödbetor_recept_husmanskost_söndagsmiddag_långkokJo, det ÄR skillnad på kalops och kalops. Lika många varianter som det finns landskap i Sverige så finns det olika recept och tillagningsmetoder för den svenska husmansklassikern.

Det som utmärker och kännetecknar en kalops är ju i första hand att det är ett långkok. En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen.

Men vad är en svensk kalops? Norrländsk kalops? En skånsk kalops? Och hur får man till den karaktäristiska smaken och den goda skysåsen?

Såsom jag fått lära mig är en klassisk svensk kalops helt utan morötter, en norrländsk kalops sparsammare med nötkött men med mer lök och morötter och mer sås. Allt för att fylla ut och vara mer sparsam med köttet.

Lagerblad och kryddpeppar kännetecknar smaken för en kalops och de ingår i samtliga  varianter. Dock kan den skånska kalopsen ha lite mer av kryddning i, framförallt kryddpeppar. Den skånska varianter ska också vara lite mörkare  och mustigare och inte sällan brukar den vara aningens sötad antingen av karamelliserat socker eller honung som tillsätts i grytan. Den skånska kalopsen är rik och fyllig och mer ”påkostad” är andra.

Morötter finns i bägge varianter men i den skånska kan man ibland utesluta löken och istället ta lite mer av morötter, dels direkt när grytan börjar koka för att få sötman och konsistensen av de mosade morötterna men så tillsätter man dom även på slutet i lite större bitar för att få lite mer att tugga på.

Att en kalops smakar som bäst dagen efter råder inget tvivel om och det är en köttgryta som vi nog alla är uppväxta med på något sätt.

Ibland används grädde i såsen, ibland inte.

Jag använder endast kött, buljong, kryddor, lök och morötter, sen reder jag av grytan med maizenamjöl för att binda ihop smakerna och få en mer ”len” sås.

Så, kalops här eller där, hos mig eller dig – alla ser dom olika ut men jäsikens så gott! :-P

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök (här hade jag bara röd hemma, det går lika bra!)
5-6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3-4 timmar. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga.

Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

kalops_högrev_nötkött_recept
Allt klart för kalopsen att börja koka.

kalops_skånsk_norrländsk
Efter 4 timmar…

kalops_högrev_skillnad
Smaklig husman! :-P