Saffranskladdkaka med valnötsgrädde

Idag på kladdkakans dag tänker jag bjuda på ett kladdkakerecept.
Håll tillgodo och låt er väl smaka!

Saffranskladdkaka

125 gram osaltat smör
2 msk bakery+ sötning
1 dl grädde
4 ägg
1 pkt saffran 0,5 g
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl

Gör så här:
Smält smöret  i en kastrull. Ta i saffran och sötning i smöret, blanda också ner grädden. Blanda detta väl. Vispa kraftigt ner äggen med handvisp.
Blanda kokosmjöl och mandelmjöl och vispa ner det väl. Häll upp i en smord och pofiberbröad rund form ca 22 cm i diameter, eller kläm fast ett bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 min, vakta kakan, den ska vara “dallrig” ca 3 cm och in från kanten. Ställ svalt och låt sätta sig.
Servera med valnötsgrädde.
Vispa ca 2 dl grädde och hacka ner  ca 2 dl valnötter och blanda med grädden.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Ett recept kommer postat

 

Lite tidigt men om man ska hinna göra något kul så kanske det är dags…
Här kommer ett tips om annorlunda julkort!

Julen handlar ju om att sprida glädje. Finns det något bättre sätt att sprida glädje än genom god mat? Ibland är det kul att hitta nya spännande recept men vid vissa tillfällen är det de traditionella recepten som alltid vinner och julen är en sådan tid där vi har mycket “måsten” som ska finnas på bordet.

 

Saffran tillhör en av julens alla kryddor. Den för tankarna till julbak och främst lussekatter men det finns andra varianter så som saffranskaka och saffransbullar. Kryddan är världens dyraste men det krävs ingen stor mängd för att den härliga smaken ska komma fram. Med sin gula färg i maträtter och bakverk är saffran även en fröjd för ögat. Doften i köket efter ett saffransbak är obetalbar…

 

På bloggen har jag delat med mig av recept där saffran är huvudingrediensen och i år funderar jag på att återanvända dem men på ett lite annorlunda vis. Att skicka och få julkort  hör ju julen till. Med en matig hälsning innehållandes bild av bakverket på framsidan och inuti tillhörande recept får mottagaren ett kort som sticker ut bland alla tomtar och julgranskulor mm. Lägg till en personlig hälsning och varför inte ett medskick av en saffranspåse så blir det säkert ett  uppskattat julkort. Kunde se ut så här i mitt fall:

 

Bloggar etiketter: ,

Köpingsvik konditori


Vilken underbart lat lördag vi har här hemma, vi bara skrotar runt och myser. Ute duggar regnet och inne har jag tänt värmeljus lite här och där… Elden sprakar i köket och snart ska vi väl få det varmt och gott!

Det blir alltid en sån här period innan vi börjar elda för vintern. Då vi antingen börjar för tidigt så det blir för varmt och man håller på avlida om nätterna i 28 graders värme, eller som igårkväll då jag fullkomligt höll på skaka bort av frossa och satt fullt påpälsad i soffan med filtar och raggsockar och värmeljus och nästippen var sådär iskall som när man varit ute en hel dag i pulkabacken ni vet! :-P

Men idag så tog kära maken in ved och tände upp och nu börjar golven bli ljumma och stugvärmen infinna sig, för att inte tala om hur gott det luktar! Det luktar stuga!! 

Vi har väldigt skilda åsikter om brytpunkten när det är dags att börja elda om man säger så… Själv sitter han i T-shirt, kallingar och barfota om kvällarna medan jag ser ut som en påpälsad michellingubbe. Kontraster kan konstateras, men nu så är vintersäsongen här på riktigt! *nöjd*

Igår efter att jag och mamma varit på skolans uppvisning på morgonen åkte vi vidare till Köpingsvik konditori och ”tog en frukost”… Jösses vilka mackor vi fick! Ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater. Mamma som alltid måste ha nån form av dressing eller vitlökssås till allt bad om det extra när Rosita stod och gjorde smörgåsarna och jag hakade på. Jädrans va gott och precis stokamätta blev vi! Mamma åt en kaka till också, hur hon nu orkade de men de hoppade jag över!

Köpingsvik konditori är ett grymt fint bageri där du kan köpa de mest fantastiska frukostfrallor, surdegsbröd, lantbröd, baguetter mm. Självklart har dom ett rejält utbud av sötsaker, bakverk, småkakor, tårtor och bakelser också. Hela stället är nyrenoverat och verkligen fräscht och snyggt. Stor rymlig inneservering med toalett och lekhörna till barnen och en mysig uteplats med man kan sitta på om somrarna och titta på alla turister, haha! (Handikappvänlig och ett plus för alla med barnvagn, rollator etc då de har en fin ramp in till konditoriet)

Konditoriet ligger precis intill byns lilla ICA-affär och är den centrala mittpunkten på sommaren dit allt folk lockas av doften av nybakat bröd om morgnarna… Köerna brukar ringla sig innan öppningsdags då alla vill bunkra frallor och det förstår jag för dom är bland de godaste som finns.

Jag köpte med en påse hem som vi hade till kvällen. Så otroligt gott att göra läckra smörgåsar när man har riktigt gott bröd alltså. Ja, hit får ni allt ta er en sväng om ni är i krokarna, ni blir inte besvikna kan jag lova.

Nu ska jag sätta igång med kvällens middag lite smått. Det blir en liten kallskuren buffé av saltrulle på hjortkött, kyckling och rostbiff. Potatisgratäng och krispig sallad till de…


I love ciabatta…


En del av butiken…


Härliga ostfrallor, GI-frallor och vanliga med vallmo…

The post Köpingsvik konditori appeared first on Kryddburken.se.

Mina teorier och slutsatser omkring ketonerna – del 3

Här kommer nu mina teorier och slutsatser.
Jag vet inget, men så som jag uppfattar det efter mina mätningar så:

Ju mer fett man äter ju mer ketonsänkande mat kan intas. Vet man med sig att man ska på ex fest eller att man ska äta fettsnål mat och i övrigt ketonsänkande mat (= protein och kolhydrater av alla slag) så handlar det om att se till att fettprocenten är hög.
Hamnar man fel med för lite fett är det kört och ur ketosen går man om man då redan ligger lågt.
Den energi fördelning som måste hållas för optimal ketos är minst 85%, max 12% protein och 2-3% kolhydrater.

Vill man “mota Olle i grinden” dvs äta sig till för djup ketos dvs över 3 för att kunna ha en “sänkning till godo”, är det massa fett som gäller. Minst 87-90% och minmalt med kh och ytterst lite protein.

Man kan inte äta något “uppepå”, inte mina bakverk heller då det mesta har en äggbas= protein. Dessa ägg måste då räknas med i energiprocenten. Men ex moccatårtan som innehåller mer fett än både protein och kh, funkar “uppepå”. Ju mer fett i ju mindre ketonsänkande är bakverket. Så har ett bakverk inte rätt fördelning, drick lchf-kaffe. Sötningen i sig påverkar inget.

Så en lösning kan också vara att om man ska äta en fettsnål och protein och kh-rik måltid drick en lchf-kaffe/choklad före eller efter så är man kanske i hamn. Eller se till att vara i mycket djup ketos för då har du tillgodo på ketos-skalan.

Jag har alltså inte varit ur ketosen under dessa veckor mer än direkt efter potatisen och under större delen av mina över 3 år på ofta superstrikt LCHF. Läs gärna den understrykta delen igen…

Allt annat som ingått i min ketoskost som bakverk, sötning, nötter, bär, lite persika, grädde, vin mm har funkat ypperligt bara jag ser till fett procenten och/eller graden av ketos innan.

Så troligtvis när du läser om någon som inte kan äta grädde eller vin, så kan det mycket väl vara läge att fråga om:
Hur djup var ketosen innan intaget?
Hur såg fettprocenten ut för det sammanlagda dagsintaget?
Eller när någon ena gången tål vin och annan gång inte, kan det troligtvis bero på graden av ketos innan.

Kikar vi då på kostdoktorns graf efter aspartam/koffein testet (Tommys är ju ingen vits då hans ketoner inte gick ner något) så kan vi se att han låg “för högt” i ketonerna dvs över 3.0 uppe i 4.5 (ser det ut som) detta gör att han har massor som han kan äta/dricka innan han går ur och han gick inte ur optimal ketos heller med aspartamet/koffeinet. Hade han legat lågt i ketonerna från start hade han gått ur.

Lägger vi då också  till vår förståelse en mycket viktig kommentar och observation från Maud som kommenterar i kostdoktorns inlägg om Tommys test så kan vi se att hon mäter 1.1 på morgonen helt fastande, dricker sedan lchf-kaffe och 4-4,5 timmar efter det mäter hon ketonerna till 2.9. Dricker en ny kopp lchf-kaffe efter den mätningen och mäter sedan upp ca 4 timmar senare ett ketonvärde på 4.8.
Därefter har hon därför “massor” som hon kommer kunna äta utan att driva ner ketonerna till ur ketos.

Vilken slutsats kan vi dra av det? Jo, att kaffe med massor fett driver en in i djupare ketos. Nu fattas bara ett rent kaffe-test, som jag tror påverkar ketonerna lite neråt, inte nödvändigtsvis ur ketos för det beror ju på vilket djup man är i vid drickandet.

Fett höjer inte insulinet och sänker därför inte heller ketonerna. Det var ju det som kostdoktorn menade på att bevisa i sitt test, att sötningsmedel och i detta fallet aspartam inte höjer blodsockret men ger ett insulinpåslag som därmed sänker ketonerna.  Så vi vet (?) att när ketonerna sänks då har det varit ett insulinpåslag, i alla fall om vi får tro att kostdoktorn vet.

Så det hela verkar inte vara så mycket märkligare än så här… på mig alltså bör väl tilläggas….
Det märkliga är att man trodde man var i ketos på strikt LCHF…

Men den stora frågan som jag landat i efter mina experiment är:

Varför ska man (jag) vara i ketos alltid?

Om detta krävs mer forskning för mig… och om det får jag återkomma i en framtid…

Vill du också forska kan man starta här hos Jimmy Moore och sedan följa de länkar man finner är intressanta.
Dr Peter Attias hemsida Eating Academy är värt att läsa och studera.

Ps. Idag ska jag företa mig test av lchf-kaffe, och min lunch/middag. Dvs jag kommer ta en sticka nu innan lchf-kaffet och en två timmar efter. Sedan äts det en fet lunch efter ytterligare 2 tim med dessa energiprocent och jag kommer ta ett ketonvärde två timmar efter den. Då får vi veta hur lchf-kaffe beter sig hos mig och vad en fet LCHF mat med dessa energiprocent beter sig i min kropp. Så tre stickor ska ödslas på detta idag.  Jag väljer två timmar för kostdoktorn var som lägst i ketonerna just efter ca 2 timmar med sitt koffein/aspartam test.
Info kommer i morgon. ds

 

 

Bloggar etiketter: ,

Maten, träningen och ketonerna – del 2

Nu vill jag övergå innan jag kommer  till min teori och slutsats att berätta lite om maten jag äter och hur jag tänker lite igen.

Eftersom Jimmy Moor menar på att minst 85% fett och max 12% och resterande kolhydrater är “ketoskost” ( vill jag minnas iaf) så har jag mätt och vägt och lagt in så gott som all min mat i minmat.net. Dock ser jag nu att den inte bevarar längre än någon dryg månad :(
Så jag som trodde jag kunde gå tillbaka till tiden för min start för att se, nu går inte det. Men det får ge sig.

Att man måste äta sitt protein är dödsviktigt, man måste ge kroppen sina byggstenar. Så först och främst ser man till att man äter runt 1 gram protein per kilo kroppsvikt. Mer om man är rejält överviktig eller tränar som en besatt.  Varteftersom man minskar i vikt minskar och proteinet.
Jag har alltså lagt mig på runt 60 gram protein om dagen, ibland något mindre ibland något mer. Detta gör att man kan tänka sig att äta enköttbit på 300 gram då har jag fått min proteinranson för den dagen. Detta gör jag ju givetvis inte, jag har ju valt att äta lunch också, då måste dessa 60 gram fördelas över dagen.

Jag startar alltid med en lchf-kaffe/choklad och det gör jag med 1 dl kaffe, 1dl kokt vatten med 40 g smör och 25 g koksfett. Kakaon gör jag på samma mängd fett men kokar upp 2 dl vatten med ca en knapp msk kakao. Båda dessa mixas med en mixerstav till en fluffig god latte/choklad.

Detta håller jag då mig mätt på i flera timmar. Runt kl 12 äter jag oftast lunchen eller middagen. Lunchen består ofta av 1-2 ägg, blir det 1 ägg ingår ofta lite tonfisk eller makrill eller lax/räkor, och sallad. Blir den snål med fett (ibland svårt att få in fettet) så dricker jag en lchf-kaffe till då alltid utan koksfettet och med 40 gram smör. Ibland gör jag blomkålsmos även till lunchen  och gömmer däri 40-50 g smör. Jag älskar blomkål…
Det kan också bli överbliven middag som äts till lunch.

Middagen består oftast av 150-200 gram köttråvara dvs gräsbeteskött, kravgris, kravkyckling eller fisk oftast torsk då maken avskyr lax :( (vi tar därför alltid omega 3 tillskott). Vi försöker ha grönsaker som suger upp bra med fett och givetvis äter vi alltid det feta på köttet.
Jag avslutar oftast kvällen runt kl 18 med en lchf-te/choklad.

Jag har märkt att ska jag komma upp i denna energifördelning tarvas det oftast tre lchf-drycker/dagen.

Kyckling är en svåraste köttet, det innehåller nästan bara protein då det är ett så magert kött, så när man äter kyckling blir det mindre kött på tallriken, då gäller nästan inte 300 g, om man vill få plats med annat också över dagen…

Mina bakverk och desserter, alla med min sötning har fått ingå under hela tiden och som sagt inte påverkat negativt alls. Jag har tom ätit lite (ca 50g) persika (älskar persikor) och lite egna blåbär och björnbär mest hela tiden funkar också fint.

De som läst min blogg under längre tid vet att jag sedan 1 maj styrketränar. Detta gör jag 3 dagar i veckan och jag tyckte det har varit spännande att se om min träning påverkar ketonerna. Det sägs ju att det gör det.
Det sägs också att den ska främja viktnedgång och det vet jag nu att den inte gör… på mig alltså.
Jag märker heller ingenting av att det ska påverka ketonerna positivt. Antagligen så tränar jag inte tillräckligt hårt. Troligtvis är det hög puls man måste ha länge och det får ju bara jag korta intervaller, då man ju ska vila 1 min mellan seten och även mellan stationerna blir det ju minst det.

Annars kan man ju få hjälp av högintensiv träning enligt andra, men som sagt om det vet jag inget.

Nästa inlägg blir en del om mina förståelser, teorier och slutsatser för egen del, på egen kropp. Applicera inget på dig själv, tro inte att du är lik någon annan, för om detta vet vi/jag inget.
Kanske det är så, kanske inte…

 

Bloggar etiketter: , ,

Min ketonmätning – del 1

Jag har egentligen inte velat skriva om detta på bloggen och det av den anledningen att jag inte är läkare och därmed inte “vet” något om ketoner/ketos osv. Framförallt också för att nybörjare inte ska få en konstig bild av LCHF, som i grunden bara är att äta hälsosam fet mat tills man blir mätt och inte äta förrän man blir hungrig igen. Sedan för några av oss som ätit LCHF i många år och inte går ner i vikt, så kan detta vara något att testa av för att se om vikten rör sig neråt. Dock är det för tidigt att säga om jag går ner varaktigt i vikt av att vara i optimal ketos. Detta får återkommas till.

Jag inser att eftersom det nu pratas så mycket om ketoner och livsmedel och i synnerhet sötningsmedel att det kanske ändå är på sin plats att redovisa mina siffror och förståelser.
Det som här är viktigt att veta är att jag inte äter kakor som mat dagligen, även om många kakor är jämförbara näringsmässigt med mat. Men  under denna tid har det förekommit varje vecka i alla fall.
Jag har också fört noga dagbok (minmat.net) över så gott som varje dag vad jag ätit.

Jag är heller inte såpass tekniskt lagd att jag har sånna däringa fina grafer och tabeller. Så ni som är intresserade får bara läsa siffrorna som de är.

Alltså blir detta mer en berättelse än ett rabblande och staplande siffror.

Jag började alltså redan 1 aug att dra ner på protein och öka fettet, och detta helt utan att veta vad andra sysslade med i lchf-sfären. Den 5 aug gjorde jag  ett inlägg bla om att det verkar som fler gör detsamma och dessa också mäter ketoner.
Det var då tanken väcktes om att möjligens skulle jag också mäta… sagt och gjort jag passade på att skaffa en mätare och tänkte att jag får se om den blir använd. Efter ytterligare en tid så bestämde jag mig för att skaffa stickor från tyskland. Jag började mäta kontinuerligt from 8/9.
Mitt värde var då 2,5.  Optimal ketos 1,5-3. Lätt – begynnande ketos 0,5-1,4 och under 0,5 ur ketos.

Jag kunde märka efter  några dagar runt 5 aug att jag kom in i omställningsbesvär, dvs torrhet i munnen, illamående, yrsel och huvudvärk. Exakt samma besvär som dök upp då jag konverterade till LCHF 2008. De gick över på ca 1 vecka.
När jag nu var väl inne i djup ketos  fick jag för mig att äta lite pommes till min MAX… detta tog mig helt klart ur ketosen, för det tog 5 dagar att komma in igen och återigen samma omställningsbesvär dök upp = bevis. Då jag ännu inte börjat mäta fick min kropp visa vägen och detta har för mig varit en nyttig och lärorik tid. För jag tänker inte mäta hela mitt liv, ville bara mäta tills jag vet nått om min kropp.

Ok, jag mätte alltså upp 2,5 den 8/9 och innan dess hade dottern haft födelsedag med Hallonmoussetårta, dvs både mandlar, hallon, grädde och sötning. INGET hände dagarna efter, dvs inga omställlningsbesvär och vikten gick lite neråt.
Jag ligger därefter på värden mellan 1,7-3,1 under en dryg vecka. Efter där ligger jag på runt 1,1-1,3 under 5 dgr och droppar till 0,8 mån 24/9 och varför hamnar jag på 0,8?
Jo jag intar under två middagar rotmos (utan potatis) ca 100-150 gram/port. Det tar mig inte UR ketos men sänker mig till lätt ketos.

Den dagen 24/9 är också min födesedag så det tillverkas  en tårta, enkel moccatårta= smör, sötning, hasselnötter. Nu kunde man då tro att jag skulle gå ur ketosen på riktigt. Men detta händer alltså inte, på tisdag morgon den 25/9 stiger ketonerna till1,3 och där omkring parkerar de sig i några dagar. Tårta fanns kvar även under tisdagen…
Sedan är det dags för festligheterna med Bonnier Fakta på fredagkväll den 28/9, jag uppmätte då 1,3 på fredag morgon. Festligheterna innebär 3 glas vin, en lingonglasskula och en bit inlagd päron, i övrigt strikt ketogenkost. Bottnar med en lchf-kaffe innan avfärd till Gbg.

Nu kan man tänka sig att ketonerna skulle sjunka, men nej på lördag morgon ligger de fortfarande på 1,3 och under söndagen stiger de till 1,5 och detta med nu arraksboll under lördagen, så med (trots?) en sådan ketonsänkande festkväll och arraksboll (stor)på lördagen så går jag in i optimal ketos. Dessa bollar lever kvar under söndagen och jag intar en då med.

From nu mäter jag inte varje dag utan jag gör nedslag.

Mäter onsd 3/10 2,3 och efter fredag och lördag med lite chokladbollar så mäter jag söndag 1,7.

Varför jag velat mäta är för att just ta reda på hur reagerar jag( ketonerna) på bakverk= nötter, sötning och grädde. jag ville också testa av vin och rotfrukter som morot och kålrot.

Jag anser och tror mig veta hur detta fungerar nu, i alla  fall på mig.

Fortsättning följer…

 

Bloggar etiketter: ,

Tommy dricker Fun Light Green Stevia

Tommy på bloggen Tommy tappar har misshandlat sig själv för vet(en)skapen och dricker sötsliskig saft och mäter ketonerna och detta enkom för att många efterfrågade ett test av stevian då kostdoktorn testade sötningsmedel (aspartam?). Eftersom kostdoktorn gjorde lite missar (om det just var aspartamet han vill testa) och valde pepsi som både innehåller koffein och aspartam så kunde vi inte få ett exakt värde på just aspartamet, när det lika gärna kan vara koffeinet som spökade till det med ketonsänkningen.

Nu har då Tommy offrat sina fingrar och pengar på att testa FunLight Green Steviasötad dricka och vad hände?
Ja det får ni läsa om HÄR. 

När ni ändå läser så passa på att gratta honom till hans enorma viktnedgång och resa.
En bedrift!

Jag har ju sagt att jag kanske redovisar på bloggen det jag själv upplevt med mina mätningar.

Det jag kan berätta är att med (eller ska man säga trots?) mina bakverk med min sötning har jag gått in i djup ketos vid tre tillfällen och stannat där. (tills jag äter något/stärkelse  för mycket som tar mig ner och 1 gång ur)
Detta har jag “berättat lite här och där”, men ingen verkar har funnit det intressant, varför?
Nu kan vi bara hoppas på att Tommy har trovärdighet… ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Dr Sofie Hexebergs bakbok Kakefest!

Denna bakbok Kakefest av den norska läkaren Sofie Hexeberg kom hem till mig i veckan.  Vilka härliga bilder och fin variation av bakverk!
Fin genomgång av sötningsmedlen erytritol och stevia, hon använder också ibland tagatesse, detta sötningsmedel finns inte i Sverige vad jag kan förstå.

Väldigt roligt att en norsk läkare har skrivit en kakbok! Så underbart befriande att en läkare har en så sund och verklighetsförankrad syn på LCHF och vårt behov av fika och fest!
Dr Sofie Hexeberg säger:
“Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”

Precis min mening också!

Här ser ni goda glassar och en Charlotte russe!

 

 

 

Jag kommer helt klart testa lite ur denna bok här framöver!

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Mariannsocker och utlottning av bakboken

Så roligt att se att det kommit in en recension av Bakery+ Mariannsockret!!
Det är exakt så som Rebecka skriver det är drygt och inga bismaker – ett fantastiskt gott och fint socker tycker alla här hos oss.
Tack Rebecka för din recension, uppskattas mkt!

Är man helt avsötad kan man ta ytterst lite ner mot 1 msk eller mindre kan räcka. Vill man bjuda sötnosar bör man ta 3 msk då bör deras smaklökar absolut få sitt.

Jag lägger mig ofta på 2 msk då vi oftast fikar med sötnosar, de får tåla lite halvosöta bakverk ;)

Vi hade  härom helgen ett par på fika där en av dem är otroligt känslig för de traditionella alternativa sötningsmedlens bismaker och detta var första gången de blev bjudna på mina bakverk med stevia och erytritol. Ingen av dem kände någon “konstig” smak alls, inte alltså ens han som är väldigt överkänslig  för alla sötningsmedel.
Kan man få bättre betyg?

Funderar över om jag skulle lotta ut  Baka med LCHF bland alla som recenserar sötningen på Stevia Vitals sida, vad tycker ni?
Skulle ni tycka det vara kul?

Jopp, jag bestämmer nu att en sådan liten kul utlottning får det bli.
Härmed startar en liten tävling maila till: info@steviavital.se
och berätta lite kort vad du tycker om sockret, alla som mailar in och publiceras på deras sida deltar sedan i utlottning av boken Baka med LCHF. Jag låter Stevia Vital dra vinnaren. Tävlingen pågår fram till den 31 okt.
Vinnaren kommer meddelas via mail, så använd en mailadress som fungerar.
Jag kommer påminna om tävlingen vid ett eller ett par tillfällen till. Så så många som möjligt  hinner med att testa sockret och skriva.
Jag tycker att alla som vågar prova sockret ska premieras och detta blir mitt lilla sätt att göra det på!

(Rebecka du som redan gjort en recension är givetvis redan med)

Kram från mig

 

Bloggar etiketter: ,

Omvandlingstabell

Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med:  vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda.
Du kan också välja att inte söta alls, är du tillräckligt avsötad funkar det mesta utan sötning. Ex så är ju både bär, grädde, mandlar och kokosmjöl söta i sig. Detta gör att mycket kan bakas helt utan socker för er som vill det och anser sig vara helt avsötade. Dock blir det nog problem när man ska bjuda på bakverken till de som inte är det.

Här sammanställer jag en liten omvandlingstabell för alla er som undrar vad jag ska ta av ex honung när det står Bakery+ i ett recept, eller tvärtom, dvs Hur ska jag tänka.
2 msk Bakery+ motsvarar ca:
3 msk eryhtritol och 1/4 krm stevia
1 dl erythritol
1 krm stevia
1 dl socker
1 dl råsocker
1 dl hermesetas strö
1 dl canderel strö
1 dl ICA stevia strö
1 dl kokossocker
1 dl xylitol-björksocker
0,75-1 dl agavesirap
0,5 dl honung
0,5 dl Sukrin+

Vill du ta reda på vilket GI (hur snabbt det höjer blodsockret) en del socker har läs här. Därefter kan du göra ett bra val av vad som får ingå i din kost. Överväg vilket som är viktigast för dig.

 

Bloggar etiketter: ,