Baka utan socker, sötning eller sötningsmedel

IMG_8294Det verkar finns en del som tror att sötningen i lågkolhydratsbakning fyller en väldigt viktig funktion och att det absolut inte går att baka utan.
Nu ska ni få veta hur det förhåller sig på riktigt med socker och sötning.

Socker fyller den funktionen i traditionell bakning att förutom sötma och ibland konsistens (knäck o krisp) ge fyllnad, dvs 2-3 dl socker ger ju en mängd, utesluter du socker så blir kakan alltså mindre.

I den mesta lågkolhydratsbakningen (i alla fall  i min) så är det ägg som ger fyllnaden  = storleken på kakan.
Säger ju lite sig självt att ca 2 msk sötning inte ger någon större mängd/fyllnad.

Sötningen ger sötma och det är den enda funktionen den har och därmed kan man mycket väl baka helt utan.

Sötningen ger ingen större påverkan på varken på konsistens eller utseende.

Sötningen påverkar endast smaken och gillar du osöta kakor och bakverk finns det INGET som hindrar att du bakar mina recept (och troligtvis alla andras) helt utan socker eller sötning.

Ni får gärna sprida denna informationen till de som tror att man inte kan baka utan socker eller sötning…

 

Byta ut Fiberhusk

FiberhuskFiberhusk används ju relativt flitigt i både bröd och bakverk inom den mesta lågkolhydratsbakningen.

Det finns de som inte tål fiberhusk eller tycker om den. Frågor om hur man kan byta ut den och mot vad dyker upp då och då.

Tänk så här om du vill ta bort den helt ur ett recept.

1 msk fiberhusk kan oftast bytas ut till:
1-2 msk kokosnötsmjöl
2-3 msk pofiber
0,5 msk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
eller blanda lite av allt detta

Här får man prova sig fram lite, är det något som ska hanteras och formas med händer få ju kladdigheten avgöra.
Alla lite kladdiga degar går oftast att hantera om man blöter händerna lite. Men annars ta i mjöl tills konsistensen känns rätt för hantering.
Ska den ner i  en form kan den få vara lite kladdigare.

Men som sagt man får prova sig fram och göra sig sina noteringar om resultaten, detta är bara lite uppskattningar.

 

 

Bloggar etiketter:

Vätskan i LCHF-bakning – lågkolhydratsbakning

Bröd ur Baka matbröd med LCHFVätskan i all lågkolhydratsbakning är utbytbar mot annan vätska.
Vätskan i bakningen är oftast vispgrädde, gräddfil, kesella, yoghurt, creme fraiche och cream cheese (färskost) mm
Alla dessa kan bytas ut mot varandra.

Så låt dig inte stoppas av vad som saknas i kylen!

Har du ingen yoghurt hemma funkar det med grädde och vice versa. En viss syra kan försvinna ur brödet ju surare vätska som finns i ingredienserna om det byts ut mot produkt med ingen eller en med mindre surhet.
Gräddfil är ju surare än yoghurt exempelvis. Vilket också är att tänka på ju surare och syrligare produkt ju mer kan man efterlikna surdegsbröd.

Så en viss liten smakföränding kan det ju alltså bli då somligt är surare och syrligare än annat. Det viktiga är andå att vätskemängden hålls för själva bakningen. Även vatten funkar fint. Byter man ut vätska mot vatten kan det vara idé att även tillsätta ett extra ägg och/eller lite fett. Tänka lite som här i länken ”baka mejerifritt”.

Osten i bröden kan alltid uteslutas eller bytas mot vilken annan ost, den finns där för att ge saftighet och smak.
Våga prova förändra och justera lite i recepten, vad gäller val av vätska och också ost.

Lycka till med din bakning!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Bakkursen i Uppsala och Sthlm och förlaget!

Vilka underbara människor det finns! Vi var ett glatt och härligt gäng som bakade Nötkusar och Lussekatter i måndagskväll på  restaurang PriMaten i Uppsala. Även här kändes det som att  “måtte det aldrig ta slut”, det är ju så roligt att befinna sig bland goa människor och där alla är positiva och nyfikna.

Kul också at det inte endast kommer LCHF´are, utan även glutenintoleranta letar sig till kurserna. Inser mer och mer att jag nog måste göra mig bredare och nå ut mer mot de med celiaki och andra veteallergier.

Jag sov ju på hotell i Uppsala och tog tåget till Sthlm på tisdag morgon för möten på förlaget med min förläggare Lisa och redaktören för brödboken Annika. Vi åt en god lunch och pratade lite om det mesta…
Sedan fick jag träffa Ulla och Eva och hade var sitt kort möte med dem och av Ulla fick jag veta något helt otroligt fantastiskt och något jag inte ens kunde fantisera om, men om denna “unika världsnyhet” kommer jag att strax återkomma till.  Jag ska först smälta den själv…

Nu fick ni en liten teaser här och håll era korpgluggar öppna för troligtvis årets största nyhet!

Här kommer lite härliga bilder att kika på och vill du/ni bjuda in  mig för bakkurser framåt våren så finns det fortfarande plats för det i mitt schema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Bakkursen i Borås gick strålande!

Tack vare deltagarna!
Helt underbara, härliga och fantastiskt snälla människor som  kom och bakade med mig idag i Borås. Vi var hela 14 personer och det rådde en härlig aktivitet och ugnarna fick verkligen gå varma. Hoppas alla fick veta vad de ville veta om “trix och fix” när det gäller lågkolhydratsbakning.
Alla fick ju baka både Frökusarna (ur framtida brödboken) och Kanellängd (ur bakboken), så man fick verkligen känna på hur degarna blir ;) .
Sedan fikade vi alla det jag hade svängt ihop och sitt egenhändigt bakade fikabröd fick tas med hem för att smaka i lugn och ro och bjuda andra nära och kära på. Här kommer lite härliga bilder från dagen.

Tack alla ni som kom och delade denna dag med mig, ni var super!

 

 

Bloggar etiketter:

Vill du vara med och baka med mig i Borås?

Bloggläsaren Eveline har dragit ihop ett gäng som vill baka bröd och kakor här i Borås och det finns några få platser kvar om det finns någon bakintresserad här!
Söndagen 18/11 i Borås, Sandared mellan kl 11.00-14.00

Vi träffas i Sandgärdsskolans hemkunskapslokal och där börjar vi med att jag bakar ett matbröd och en kaka och berättar om ingredienserna och tips och trix vad gäller lågkolhydratsbakning.
Sedan bakar ni alla deltagare detsamma som ni får ta med hem.

Ni får också med er ett litet kompendie med 10 recept, varav 4 recept är från nya boken Baka matbröd med LCHF som kommer ut jan/feb och 3 recept ur Baka med LCHF.
Kompendiet innehåller också information om bakning mm.

Vi ger oss också tid att fika och smaka på det som jag bakat.
Sista anmälan 1 nov och priset är 350 kr.
mail: kontakt@mariannslchf.se

Varmt välkomna till en trevlig liten stund med mig och alla andra kursdeltagare i Sandared!

 

 

Omvandlingstabell

Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med:  vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda.
Du kan också välja att inte söta alls, är du tillräckligt avsötad funkar det mesta utan sötning. Ex så är ju både bär, grädde, mandlar och kokosmjöl söta i sig. Detta gör att mycket kan bakas helt utan socker för er som vill det och anser sig vara helt avsötade. Dock blir det nog problem när man ska bjuda på bakverken till de som inte är det.

Här sammanställer jag en liten omvandlingstabell för alla er som undrar vad jag ska ta av ex honung när det står Bakery+ i ett recept, eller tvärtom, dvs Hur ska jag tänka.
2 msk Bakery+ motsvarar ca:
3 msk eryhtritol och 1/4 krm stevia
1 dl erythritol
1 krm stevia
1 dl socker
1 dl råsocker
1 dl hermesetas strö
1 dl canderel strö
1 dl ICA stevia strö
1 dl kokossocker
1 dl xylitol-björksocker
0,75-1 dl agavesirap
0,5 dl honung
0,5 dl Sukrin+

Vill du ta reda på vilket GI (hur snabbt det höjer blodsockret) en del socker har läs här. Därefter kan du göra ett bra val av vad som får ingå i din kost. Överväg vilket som är viktigast för dig.

 

Bloggar etiketter: ,