Lättlagad husmanskost – Korv Stroganoff

Den bästa korvgrytan

Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.

Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.

Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.

Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Falukorv med ketchup

Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Helstekt sidfläsk med apelsin, chili och rosmarin
Foto Mikael Eriksson

Het husmanskost

Idag bjuder jag på en riktigt god rätt på sidfläsk eller som det ofta kallas på restaurangernas menyer numer, fläsksida.

Som rubriken antyder så har den här typen av husmanskost blivit väldigt het på många krogar, ofta till rejält höga priser.

Lagar du den själv hemma så är sidfläsket en både prisvärd och saftig styckdetalj från grisen, som blir väldigt god att marinera och helsteka.

Det här receptet skapade jag till slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.

Gillar du min typ av vår traditionella mat så finns mängder av mina bästa recept att ta del av i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och i E-boken Gammaldags husmanskost, skriven med Annika Dahlqvist.

Helstekt sidfläsk med apelsin och chili

600 g färskt sidfläsk med svål

2 msk tamarisoja (glutenfri)

1 ekologisk apelsin

1 röd chili

1 msk finhackad rosmarin

ca 1 msk salt att gnida in fläsket med innan stekningen

Skölj fläsket i kallt vatten och torka torrt. Snitta svålen med en vass kniv i jämna ränder, skär bara precis genom svålen.

Tvätta av apelsinen och skär det yttersta skalet i strimlor med ett zestjärn.

Eller skala tunt det yttersta skiktet med potatisskalare och strimla.
Kärna ur och hacka chilin fint, vill du ha riktig hetta i fläsket så låt kärnorna vara kvar.

Plocka av rosmarinbarr från stjälken och hacka fint. Pressa apelsinsaften och blanda ihop med tamarisoja, chili, rosmarin och apelsinskal.

Lägg det snittade fläsket i en dubbel plastpåse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera runt köttbiten lite så marinaden blir jämnt fördelad. Lägg på ett fat i kylen 1-2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Sätt ugnen på 225º och häll marinaden i en mindre ugnsform.

Fördela saltet jämnt på båda sidor av fläskbiten, gnid in det ordentligt i skårorna.

Lägg ett galler över formen och placera fläsket med svålen uppåt.

Ställ in formen i ugnen och låt den brynas i 20 minuter.

Sänk värmen till 100 gr och låt stå inne i 2 timmar, ös flera gånger med skyn.

Låt vila en stund på skärbrädan innan du skär fläsket i skivor.

Goda tillbehör till fläsket är smörstekta champinjoner, en vitkålssallad med ingefära och citron, en rättikagratäng eller en krämig zucchinisallad.

Bilden på den fräscha vitkålssalladen tog jag en tidig sommarmorgon vid Ristafallet i Jämtland till Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den och min bakbok Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt finns nu med på årets Bokrea till oslagbart låga priser på Bokus och Adlibris, länkarna ovan går till Bokus.

Här hittar du Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt på Adlibris.

Tips på vardagsmat – Omelett med bacon och syrlig sallad

Snabbt, gott och enkelt

Idag bjuder jag på en lättlagad omelett med bacon som ofta lagas i mitt kök när jag vill ha något mättande och gott som inte tar alltför lång tid att laga.

Servera omeletten med en syrlig rödkålssallad eller en sked av min sockerfria lingonsylt.

Vill du ha fler tips på lättfixad mat med högt näringsinnehåll och mindre mängd kolhydrater så ta en titt här på Stora diabeteskokboken.

Ät, njut och må gott!

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Medan omeletten står och steker sig färdig så kan du fixa till den här salladen som passar väldigt bra till.

Rödkålssallad med sting

1 liter finstrimlad rödkål

2 dl majonnäs

2 dl granatäppelkärnor, lingon eller tranbär

1 pressad citron

2-3 msk riven ingefära eller pepparrot

Salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor, för en mer traditionell smaksättning tar du lingon/tranbär och riven pepparrot.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra. Salladen håller sig flera dagar i kylen.

På bilden nedan ser du fläskpannkaka med lingon från Stora diabeteskokboken, riktigt lättlagat och gott det med.

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson
Korvgratäng med blomkålsmos

Min typ av snabbmat

Idag får du ännu ett tips på en både god, snabb och näringsrik middag, lagad på mindre än 20 minuter.

Gårdagens enkla recept på min krämiga coleslaw blev väldigt välbesökt, idag blir det blomkål som får vara sidekick till en smakfylld korvgratäng.

Jag äter inte så ofta bacon, skinka och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en lokalproducerad korv med hög kötthalt.

Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött eller kyckling.

Korvgratäng

Korvgratäng 2 port

2 korvar med hög kötthalt

10 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

½ äpple

2 msk smör

1 dl majonnäs, mitt recept

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk osötad senap

Salt och peppar

Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.

Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.

Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.

Gratinera på 200° i 10 minuter och servera med blomkålsmos.

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud

1 dl finhackad persilja

25 g smör

2 msk färskost, mitt recept

Salt och peppar

Skär blomkålen i buketter och koka mjuk i saltat vatten.

Har du inte färsk blomkål så går det lika bra med 250 g frysta buketter.

Häll upp i durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Lägg tillbaks buketterna i kastrullen och mixa med stavmixer eller pressa dem genom en potatispress.

Blanda ner smör och färskost, smaka av med salt och peppar.

Rör om väl och värm försiktigt, blanda strax innan serveringen ner den hackade persiljan.

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

På bilden här ovan picklad blomkål från Gröna, sköna tillbehör och nedanför länkarna ser du pizzamuffins från Baka med frukt & grönt.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok

Laxgryta med blomkål

Fiskgryta på Lax med Blomkål och gräddiga grönsaker

Njutbar fiskgryta

Jag fortsätter att dela med mig av tips på lättlagad vardagsmat, idag blir det en smakrik fiskgryta.

Vi försöker äta fisk och skaldjur åtminstone 3-4 gånger i veckan, då oftast som middag.

Den här grytan fungerar fint även med vit fisk eller skaldjur, så ta vad du har hemma.

Laxgryta 4 port

500 g lax i bitar, helst viltfångad

1 blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

3 dl buljong

1 röd och 1 grön paprika

8 soltorkade tomater

50 g smör

2 vitlöksklyftor

 ½ dl hackad persilja

1 tsk paprikapulver eller chiliflingor

½ tsk torkad oregano

½ tsk torkad timjan

Saft och rivet skal av en ekologisk citron

Salt efter behag

Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta.

Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar.

Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan.

Tillsätt grädde och buljong, koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite.

Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter.

När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja.

Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm.

Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål, garnera med gurka och en grön kvist.

Vill du ta del av fler av mina bästa recept och tips så hittar du hundratals av dem i kokböckerna nedan.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör