Hälsosoppa
Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa.
Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak.
Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.
Har du riktigt gott om tomater så hittar du här min sockerfria chilisås/ketchup.
Tomatsoppa 2-3 port
6 medelstora tomater
10 cm purjolök
1 liten zucchini
1 äpple
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
50 g smör
2 dl kycklingbuljong
1 morot
½ dl äppelcidervinäger
2 msk hackad, färsk timjan
Salt och peppar efter smak
Till serveringen:
2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket
2 dl kokta kidneybönor
Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.
Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.
Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.
Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.
Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.
Jag serverade soppan med en klick smetana och en mättande macka till, här hittar du mitt populära valnötsbröd.
Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
På bilden nedan ser du en av mina favoriträtter från det grekiska köket som finns med i boken, tomatbiffar från Santorini.