Sommarlunch
Dagens mattips i Coronatider blir en smakrik och lättlagad spenatfrittata.
Du kan använda späda nässelblad istället för spenat, kom bara ihåg att sätta på dig handskar när du plockar dem.
Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Spenatfrittata med getost 2-3 port
300 g färsk bladspenat
1 medelstor lök
2 vitlöksklyftor
25 g smör
Salt och peppar
Riven muskot
Äggstanning:
3 ägg
100 g chèvre
1 dl majonnäs
Peppar och ev lite salt
1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering
Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.
Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.
Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.
Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.
Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.
Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.
Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.
Du kan också låta den kallna helt i kylen, skära i bitar och värma upp i ugnen på 175º i 15 minuter.
Frittatan passar också fint som ett kallt tilltugg på en tapasbuffé eller picknick.