Grönsakspaté till julbordet och Tomten lucka 5

Vegetariskt på julbordet

Här kommer ett av mina vegetariska favoritrecept i repris, så du får ett riktigt gott grönt alternativ till julbordet.

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de krogar där jag jobbade.

Serverade den som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden, 80-90-talet, var det inte lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag. Intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha ett stort inslag av grönsaker i min mat, LCHF är definitivt inte bara kött och smör i mitt kök.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av. Låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen. Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde. Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering. Örtaioli är också gott till.

Lucka 5

Benjamin Syrsa och Tomten

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…


Värmande energidryck i förkylningstider – Tomten lucka 3

Citron, ingefära, kanel och kokosolja till värmande LCHF-dryck

Vitaminrik näringsdryck

December är inte bara en månad med många trevliga möten, glöggfika och julbord som hör till.

Ett mindre trevligt sällskap brukar vara de förkylningar som dyker upp i all stress och möten med snoriga vänner.

Jag åkte själv på en envis förkylning när vi kom hit till Alanya, hostan höll i sig i två veckor.

Har därför hittat på en riktigt god och lenande dryck som innehåller massor av C-vitamin, antioxidanter och den välgörande kokosoljan.

Vi har börjat dricka den här drycken varje dag innan vår långpromenad, den ger väldigt mycket energi inför en 2-timmarstur.

Citroner

Granatäpplen

Jag har ju svårt att få ner kokosolja i dryck annars, fetkaffe smakar inte gott tycker jag.

Men så här med citron, kanel och riven ingefära passade kokossmaken alldeles perfekt.

Jag har också varierat drycken med ½ pressat granatäpple eller grapefrukt.

Klicka på länkarna härovan så kan du läsa mer om ingrediensernas innehåll av antioxidanter och andra värdefulla ämnen.

Här hittar du MBC, Magic Bullet Coffee, som är originalnamnet på fetkaffet.

Slutligen finns här min mycket näringsrika variant, MCB, Magic Chicken Bouillion.

Det är en dryck som ger betydligt mer näring än det feta kaffet, gjord på hemkokt buljong med örter.

Den salta smaken harmonierar mycket fint med kokosoljan.

En perfekt dryck när man är lite krasslig och inte orkar laga riktig mat.

Kallpressad kokosolja i Turkiet

Värmande näringsdryck 1 port

2 dl hett vatten

½ pressad citron

1 msk kokosolja

1 tsk riven ingefära

½ tsk kanel

Blanda alla ingredienser i en mugg, drick långsamt och njut :)

Lucka 3

När Tomten själv får välja, blir det granatäpple i drinken...

När Tomten själv får välja, blir det granatäpple i drinken…


Turkisk snabbmat – Ostgratinerad räkgryta

Fırında karides güveç

Snabbmat från frysdisken

Jag har hittat en mycket god och lättlagad räkgryta i frysdisken i de större matbutikerna här i Alanya.

Det djupfrysta sortimentet är annars väldigt litet. Det är mest grönsaker, fisk, köfte, bär och pizza i de små frysdiskarna.

Jag köper väldigt sällan fryst mat hemma, det blandas ju oftast i mängder av mindre bra ingredienser där.

Den här räkgrytan, Karides Güvec, innehåller inget annat än just det den traditionellt ska innehålla.

Karides güvec

Helt enkelt bara isglaserade räkor och fint tärnade grönsaker. Sen får man krydda upp den själv och strö på egen riven ost och gratinera.

Här hittar du ett turkiskt recept på rätten, fırında karides güveç.

Vi äter ofta den här grytan till middag, så skönt att ha något lättlagat att ta till efter en dag med långa promenader i solvärmen.

Igår blev det en långtur till hamnen, där är så vackert med alla båtar, gamla stan, Röda Tornet och bergen i fjärran.

Det låg snö på de högsta topparna. I morgon ska det regna här och komma mycket snö uppe i bergen, de pratade om hur ovanligt det är så här års på TV.

Så då blir det en innedag, passade därför på att vara ute så mycket som möjligt i finvädret.

Här får du recept på det som ingår i grytan och hur jag kryddar den.

Bilden på grytan blev inte så fin inne i kvällsmörkret, men god är den kan jag lova. Smaklig måltid :)

Turkisk räkgryta

Turkisk räkgryta 2 port

200 g frysta, skalade räkor

½ dl tärnad grön paprika

½ dl tärnad röd paprika

½ dl tärnad tomat

2 champinjoner i tunna skivor

2 msk hackad, gul lök

2 msk ketchup

2 skivade vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk chiliflingor

Salt

2 kokta ägg

2 dl riven ost, jag hade både stark och mild getost

Fräs alla grönsaker några minuter i smöret. Rör ner räkor, ketchup och kryddor.

Låt allt bli varmt, smaka av om du vill ha mer kryddsmak.

Häll upp i portionsformar, lägg på skivat ägg och riven ost. Gratinera på 200º i 10 minuter.

Jag smörstekte en skiva zucchinibröd till och serverade med majonnäs.

Här får du se några bilder från gårdagens promenad till hamnen i Alanya.

Fyren i Alanyas hamn

Turkisk stavgång

 Moské med minaret

Fiskebåtar i hamnen i Alanya

Karta över hamnen och Borgen i Alanya


Zucchinisallad

Krämig  zucchinisallad

Jag fortsätter med ett till zucchinirecept när jag ändå är i farten, köpte ett kilo häromdagen.

Zucchinibrödet igår blev otroligt populärt, det är verkligen roligt att se att så många uppskattar mina brödrecept.

Hoppas kunna samla dem alla i en bok så småningom, tror många skulle uppskatta att ha dem inte bara på nätet utan även att ta med ut i köket i bokform.

Dagens recept är från min kokbok Grillmat LCHF. Den och mina andra två, LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo hittar du här på Adlibris.

Passa på att köpa några och ge bort i julklapp, dels blir jag glad att få lite lön för alla gratisrecept jag delar med mig av och så tror jag även att den som får dem blir riktigt glad :)

Birgitta Höglunds kokböcker

Späd zucchini som steks eller kokas lätt påminner både i smak och konsistens om potatis i en krämig sallad.

Tillsammans med lök och kapris blir den här salladen faktiskt ännu godare tycker vi.

Den ger en god mättnadskänsla utan den så vanliga tröttheten som kommer efter en måltid med potatis.

Jag gjorde salladen till en grillad kyckling som vi köpte i saluhallen i helgen, de har så goda och saftiga kycklingar där.

Vi har haft så varmt och fint väder de senaste dagarna, då är det skönt att inte behöva stå så mycket vid spisen.

Här hittar du ett av mina tidigaste recept här på bloggen, en ugnsstekt citronkyckling med inspiration från en av mina favoritkockar, Jamie Oliver.

Zuccinisalladen passar också fint till stekt eller varmrökt fisk, rostbiff, revbensspjäll, perfekt som tillbehör till julbordet.

Smaksättningen kan varieras med till exempel persilja, basilika eller timjan.

Zucchinisallad

Zucchinisallad 2 port

1 liten zucchini

2 msk smör

1 msk pressad citron

Salt och svartpeppar

1 dl majonnäs

½ dl finhackad dill

1 finhackad liten, gul lök

2 msk kapris

Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Kleopatrastranden en fin dag i november

Kleopatrastranden en fin dag i november


Limpa LCHF med zucchini, sesam och kanel + 15 tips på andra glutenfria bröd

Zucchinibröd med sesam och kanel

Lyckat LCHF-bröd

Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.

Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.

De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.

Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.

Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.

Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.

Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.

Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.

LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.

Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…

Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.

Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.

Zucchini

I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.

Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

LCHF-bröd med zucchini

Zucchinibröd med kanel 1 limpa

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

Kaffe och smörgås LCHF

Kaffe och smörgås LCHF

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Scones LCHF/Paleo

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med sesamfrön

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo


Min godaste LCHF-pizza

Populärt pizzarecept

Idag får du ett av mina populäraste recept i repris, kanske en ny favorit till fredagsmyset?

Tidigare i veckan delade jag med mig av hamburgare med bröd och sockerfri ketchup, så idag passar det ju fint att fortsätta med pizza.

Min glutenfria halloumipizza med lite kolhydrater går verkligen hem hos många, både stora och små brukar gilla den.

Jag skapade den här pizzan till Restaurang PriMaten i Uppsala häromåret, där har den blivit en populär lunchrätt bland gästerna.

Den här första veckan i Turkiet har det verkligen varit fullt upp. Förutom att jag varit förkyld så har jag också haft mer skrivjobb än vanligt.

Blev kontaktad av en journalist på Hemmets Journal som ville skriva om hur jag blivit bättre i min fibromyalgi med hjälp av övergången till glutenfri LCHF-kost.

Det känns riktigt bra att få vara med i den stora tidningen med min historia, som förhoppningsvis kommer att kunna ge många andra hopp om bättring.

Jag har också haft flera andra roliga skrivjobb att pyssla med.

Ett projekt jag hade sett mycket fram emot gick tyvärr om intet häromveckan, men nya möjligheter fanns bara runt hörnet.

Håll tummarna för att det går vägen, kan inte avslöja mer än att det säkert är något du kommer att gilla om det blir av ;)

Nu när det inte är långt kvar till jul så får du här inte bara ett, utan tre julklappstips.

Birgitta Höglunds kokböcker

LCHF-kokböcker i hårda paket är säkert välkommet hos många som redan har köket fullt av köksprylar.

Här hittar du mina 3 kokböcker på Adlibris och här på Bokus.

Böckerna kommer ut i USA till sommaren, så ett presentkort med bild på nån av böckerna blir ju enkelt att skicka i ett brev eller mail till släkt och vänner som bor långt borta.

Här finns den engelska utgåvan att förbeställa på Amazon.

Pizzabotten för 2

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller

krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Pizzasallad på Rödkål


Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo

Hamburgare LCHF och Paleo

Äkta hamburgare

Ja, vad är nu det? Äkta hamburgare, det är det många som kallar sitt malda kött som läggs mellan två bröd.

För mig är hamburgaren ett riktigt snabbt, gott och näringsrikt sätt att få i mig en måltid.

Köttet ska helst vara nymalet och framförallt komma från gräsbetande djur som fått leva ett gott liv ute i det fria.

De enda kryddor som behövs för att smaksätta detta goda kött är salt och peppar.

Många hamburgerfabriker blandar i en hel del andra tillsatser, ofta för att dölja smaken på färsen som inte alltid är av så hög kvalitet.

Kvaliteten på köttfärs har varit på tapeten många gånger senaste åren. Färs packas ofta i en så kallad skyddande atmosfär.

Förpackningstekniken gör att färsen behåller sin röda färg och ser färsk ut i många dagar. Men färs håller sig bara färsk ett kort tag efter malningen.

Bryter man en bit av färsen från ett sånt paket så är innandömet betydligt gråare och lukten lätt härsken.

Jag ringde till Scan häromåret och frågade varför det skulle behöva vara så här, varför kunde vi inte få köpa färs som packats utan denna skyddande atmosfär.

Det var vi konsumenter som krävde det, blev svaret. Vi köper inte färs som inte är röd…

Jag tillhör de konsumenter som då hellre är utan. Alternativ finns, många butiker mal idag färsen medan man väntar.

Eller så kan man förstås köpa en köttkvarn och mala själv, högrev är speciellt gott till färs.

Det finns också bra frysta burgare, t. ex. Black Angus från Lindströms, som bara innehåller just nötfärs, salt och peppar.

Hamburgerbröd hör väl inte hemma i en LCHF-kost kanske många tänker, men med mitt glutenfria bröd bakat på ägg, mandelmjöl, kokosmjöl och kokosolja så funkar det riktigt bra.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in burgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och ketchupen som jag serverade till mina burgare.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 port

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras. Smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare. Bryn på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta. Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och olika tillbehör.

Tillbehör till mina hamburgare

Tillbehör till mina hamburgare


Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Ostomelett på nytt sätt

Idag får du ett snabbt recept medan jag återhämtar mig från den förkylningsbacill jag råkade ut för efter resan.

Som tur är blir jag väldigt sällan sjuk numer, mitt immunförsvar är oftast på topp när jag äter och sover bra.

Nu blev det lite stressigt i samband med resan, särskilt när vi höll på att missa anslutningen i Istanbul.

Det och dålig sömn några nätter sätter ned motståndskraften rejält.

Men jag får bara lite ont i halsen och blir snuvig, inte som förr när jag kunde ligga däckad flera dagar.

Ännu ett bevis för mig på att LCHF-kost är det bästa jag kan äta.

Såna här dagar är äggrätter väldigt bra att ta till, de innehåller all näring vi behöver förutom Vitamin C.

Jag åt den här omeletten med getost igår och pressade blodgrape och citron till, så nu ska jag nog bli bra snart igen.

Jag blev tipsad om att göra en ostomelett på ett lite annorlunda sätt mot vad jag brukar.

Jag skivar i vanliga fall osten över omeletten innan den viks ihop, men här var det en Facebook-vän som tipsade att man kunde lägga i osten i pannan och bryna den innan äggsmeten hälls i.

Gissa om det blev gott, det här är nog den bästa omelett jag ätit.

Lika god som den tomatomelett som ofta hamnat på min tallrik i sommar och höst efter Kreta-resan i våras.

Den här krispiga ostomeletten stekte jag på de sista lantras-äggen jag hade hemma i kylen från Gallina Ovum och kryddade med de sista av sommarens örter innan jag åkte till Turkiet förra veckan.

Nu kommer det att bli lika fina ägg inhandlade på marknaderna, köper direkt av hönsfarmarna även här.

Smak, kvalitet och näring är så otroligt stor jämfört med de ägg som föds upp i äggfabriker på spannmål.

Och så vet jag ju att även hönsen mår gott som lägger de fina äggen åt mig :)

Här är äggen guld värda, de kostar ca 3 kronor styck. Det är väldigt mycket med tanke på de låga lönerna de flesta har.

Men näringsrik, särskilt fet mat, värdesätts mycket högt.

Stoltheten över den traditionella maten är mycket stor och kunskapen att laga den går i arv i familjerna.

Läste häromåret att en turk lägger 50% av sin inkomst på maten. Att jämföras med en svensk som bara lägger 17%…

 

Krispig ostomelett 1 port

50 g ost, jag hade lagrad, ekologisk från Änglamark

2-3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Färska örter och extra smör till serveringen

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor. Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten.

Låt steka i ca 5 minuter med lock. Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter. Jag äter också extra smör till, det gör att jag håller mig mätt länge.

Omelett med ost och örter


Lättlagat fröbröd i stekpanna

Stekpannebröd med få kolhydrater

Nu är vi på plats nere i Alanya, det känns skönt att få flytta in i vår hyrda lägenhet igen.

Första dagarna har vi bott på hotell nere vid havet, eftersom vår hyresvärd varit kvar några dagar efter att vi kom.

Vi brukar träffas ungefär en gång per år, alltid bra att kunna gå igenom en del praktiska saker.

Vi har den bästa hyresvärd man kan tänka sig, en dansk man som verkligen gör allt för att vi ska trivas i hans fina lägenhet.

Vi kan själva bestämma vilka månader vi vill vara här och så delar vi på skåp och garderober i lägenheten.

Så skönt att slippa magasinera sakerna som vi gjort förr när vi bott på lägenhetshotell.

Tills vi kommer igång ordentligt så bjuder jag på några recept jag hittat på under tidigare resor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Det kom till av det som för tillfället fanns hemma i köksskåpen, det är verkligen kul att experimentera fram olika bröd.

Igår fick jag besked från Friends of Adam att de tyvärr inte kommer att börja baka mitt valnötsbröd.

Ingredienserna blev för dyra, valnötter, mandelmjöl, ägg, kokosolja och kesella ger ett rätt kostsamt bröd, men också mycket drygt.

LCHF-bröd innehåller ju i mitt fall bara de allra bästa av råvaror, så inköpspriset i ett sånt här nötbröd skiljer sig förstås mycket från billigare utfyllnad.

Känner du nån som har ett glutenfritt bageri som vågar satsa på ett bra bröd, som de kan sälja lite dyrare än annat bröd till oss som äter LCHF?

I så fall, skriv gärna en kommentar så kan jag kontakta dem.

Utsikt från vår balkong

Utsikt från vår balkong

Dagens brödrecept är däremot inte så dyrt att baka som valnötsbrödet.

Pumpakärnor, pofiber och linfrön ger ett fast och fint pannkaksbröd som här fick smak av kanel. Mycket gott till kaffet med smör och ost på.

Du kan variera kryddningen med malda brödkryddor, kummin, pepparkakskryddor eller varför inte prova finhackade örter.

Med lite sötning i smeten får du ett gott kaffebröd utan så många kolhydrater.

Det här är ett enkelt bröd för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde eller kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


Ostkakans dag

Swedish cheesecake

Så var det dags för ännu en speciell dag, häromveckan var det Kladdkakans dag och nu är det Ostkakans dag…

Det går helt klart att öka försäljningen på det mesta genom att hitta på en speciell dag, se bara på Alla Hjärtans Dag och Halloween. Eller Kanelbullens dag som också blivit så otroligt stort.

Men den här dagen är ju som gjord för oss som njuter av en naturlig lågkolhydratkost :)

Ostkaka på ägg, grädde och keso passar ju riktigt bra för alla som äter LCHF.

Originalet småländsk ostkaka innehåller vetemjöl, men den här är garanterat glutenfri.

Här kan du läsa lite mer om olika typer av ostkaka.

God som den är istället för omelett till frukost eller i en mindre portion som dessert, med bär och grädde. Variationsmöjligheterna är stora med den här rätten.

Klassisk smaksättning på ostkaka är bittermandel. Du kan använda hel bittermandel och mala eller riva lite till ostkakan.

Men var lite försiktig, eftersom bittermandel är giftigt i större mängd.

Du kan annars använda bittermandelolja som finns på butikernas bakhyllor. Bara nån droppe räcker eftersom den har väldigt koncentrerad smak.

Jag använde kardemumma och vanilj som smaksättning. De är favoritkryddor i en god dessert här hos mig. Kanske för att jag inte äter bullar längre.

Gallina-kaka från Gallina Ovum

Gallina-kaka från Gallina Ovum som dessert

Den smaksättning använde jag också i en annan typ av ägg-ostkaka som jag och äggfarmarna Gallina Ovum i Jämtland tagit fram.

Vi hade provbakning och fotografering förra veckan, bilder togs till receptet som ska finnas med i en broschyr som ska ligga i äggkartongerna.

Där kommer också att finnas information och bilder av de olika lantraser som äggen kommer från.

Gallina-kakan som den nu heter kommer också att serveras och säljas på mässor och marknader. Receptet och lite mer om vårt samarbete hittar du Här.

Receptet passar roligt nog lika bra att äta som en förrätt som en dessert, upptäckte vi på provsmakningsdagen.

Här nedan serverad med rom, hackad rödlök och en fetaost-crème.

Den smakade himmelskt, en helt ny rätt skapad av Anki Svensson, en av medlemmarna i Gallina Ovum.

Gallina-kaka som förrätt

Gallina-kaka som förrätt

Nu närmast kan du få möjlighet att smaka på äggkakan på Fjäderfä-dagen. Det är en informationsdag för höns- och äggintresserade på Torsta i Ås den 29 november.

Anmälan för att delta på föreläsningarna den dagen skickas till: info(@)gallinaovum.se

I år finns också både fina ägg från olika lantraser och Gallina-kakan att köpa på Jamtli Julmarknad den 5-7 december.

Här kan du läsa ett av mina inlägg från julmarknaden för några år sen.

Det är en väldigt fin, gammaldags marknad med mängder av gott mathantverk, hemslöjd och andra traditionella marknadsfynd.

Ostkaka med keso  2-4 port

2 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

½ dl mandelmjöl

Havssalt

Äkta vaniljpulver

Nymald kardemumma

2 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. Servera ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Ostkakan räcker till 3-4 personer som dessert eller till 1-2 som frukost eller middag.

Koka sylt på 2 dl frysta jordgubbar och 1 tsk pressad citron. Söta om du vill med lite björksocker eller honung.

Använder du ingen sötning så frys det som blir över.