Goda tillbehör
Idag bjuder jag på några olika kalla såser, som passar lika fint till kött, fisk och fågel som till grönsaksrätter.
Jag har nästan alltid någon form av sås eller röra till maten, dels för att det är så himla gott men också för att jag då får i mig mer nyttigheter.
Det är så snabbt och enkelt att röra ihop såsen själv och då vet man ju säkert att den inte innehåller några konstiga tillsatser eller socker.
Vill du ha tips på fler så finns mängder med recept i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Röra på valnötter och soltorkade tomater 2 port
1 dl majonnäs
½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt
4 soltorkade tomater i olja
1 dl grovhackade valnötter
1 msk finhackad basilika
Chiliflingor
Havssalt
Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.
Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.
Kanarisk mojo 5-6 port
1 röd paprika
1 gul paprika
2 stora vitlöksklyftor
1 + 1 dl kallpressad olivolja
1 dl mandelmjöl
1 msk finhackad, urkärnad chili
2 tsk finstötta korianderfrön
1½ tsk vit balsamvinäger
ca ½-1 tsk salt
Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.
Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.
Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.
Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.
Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.
Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.
Såsen håller ett par veckor i kylen.
Vitlöksmajonnäs 2 port
1 dl majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
½ dl grovhackade cashewnötter
1 msk ketchup
½ tsk chiliflingor
1 tsk finhackad timjan
Salt
Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.
Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.
Gurkmajonnäs 2 port
1 dl majonnäs
8 st cornichoner
2 msk kapris
½ dl finstrimlad rucola
1 msk finhackad persilja
Salt och peppar
Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.
Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.
Färskost
½ liter fjällfil
½ dl crème fraiche
Flingsalt efter smak
Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.
Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.
Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.
Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.
Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.