Frittata med zucchini och rödkålssallad

Frittata på zucchini

Frittata med zucchini 2 port

3 ägg

3 dl grovriven zucchini

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad lök

2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint

1-1½ tsk salt

2-3 msk smör/kokosolja

Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.

Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.

Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.

Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.

Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad 2 port

3 dl finstrimlad rödkål

½ dl granatäppelkärnor

½ dl finstrimlad bladpersilja

3 msk olivolja eller majonnäs

1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.

Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.

Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.

Fler goda tips på sommarmat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Syrlig rödkålssoppa med linser

Syrlig rödkålssoppa med linser
Foto Veronica Kindblad

Mättande soppa

Idag bjuder jag på ett av mina kokboksrecept, från den senast utgivna av mina 6 kokböcker.

Receptet på soppan kommer från Världsmästarboken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag skrev den boken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är fotograf Veronica Kindblad som tagit den vackra bilden här uppe.

I den kokboken hittar du också receptet på de mjölksyrade rödbetor jag använder i soppan.

Annars kan du köpa goda varianter från bland andra Tistelvind, Solsyrans eller Ölands Ljuvliga på hälsokostbutiker.

Har du inte tillgång till mjölksyrade rödbetor så kan du riva en kokt istället, smaka då av om du vill ha soppan med lite mer syra från vinägern.

Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port

1 liter strimlad rödkål

5 dl kycklingbuljong

5 dl vatten

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl kokta gröna linser

2 dl strimlad purjolök

1 dl mjölksyrade rödbetor

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla och bryn fläsket i en gryta, tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg.

Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.

Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar.

Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare, rör om då och då.

Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.

Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt valnötsbröd.

Mjölksyrade rödbetor, receptet finns i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Kål på 3 olika sätt

Kåltider

Nu är det verkligen en bra tid för alla oss som gillar kål i alla former.

Närproducerat, sprängfyllt med näring, lågt i kolhydrater och dessutom billigt.

Jag frågade på min Facebooksida för ett tag sen vad mina följare där vill ha för recepttips här på bloggen och då var det en som efterlyste recept som inte är så dyra.

Så därför kommer idag 3 av mina kålfavoriter, du kan ju variera kålen i recepten med den just du gillar eller har hemma.

Vad skulle du vilja ha för mat/baktips härinne, skriv gärna en kommentar till det här inlägget så kommer det framöver?

Syrligt grönkålsfräs 2 port

5 dl finstrimlad grönkål och/eller rödkål

2 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den finstrimlade grönkålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till sylta istället för inlagda rödbetor.

Här hittar du recept på min hemgjorda kalvsylta och här på köttbullar i tomatsås.

Senapsstuvad svartkål

Senapsstuvad svartkål 2 port

5 dl strimlad svartkål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Currystuvad vitkål 2 port

5 dl strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Här följer några höstbilder som jag tog på en promenad i skogen häromdagen, även gråvädersdagar kan vara vackra.

Vinterns bästa gröna tillbehör

Vintermat

Tittar in en sväng för att tipsa om det jag gillar bäst att ha som tillbehör till min mat nu på vintern.

Kål i alla former och färger, strimlad, smörstekt och kryddad med salt, peppar och lite äppelcidervinäger.

Närodlat, nyttigt, billigt och underbart gott 🙂

För dig som vill ha recept på det så finns det här.

Och för dig som vill ha ännu fler recept och tips på gröna, sköna tillbehör, så har Adlibris 3 av mina kokböcker med på årets Bokrea.

Klicka på bilderna nedan så kommer du direkt till respektive kokbok.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt

 

Stekt lax med stuvad rödkål

Fisktillbehör

Idag har januaris budgetvänliga kålrecept kommit till en varm stuvning.

Rödkål är inte bara vacker, den är både väldigt god och nyttig också.

Som alla mörkröda grönsaker, frukter och bär innehåller rödkålen mycket antioxidanter och fibrer.

För dig som har känsligt blodsocker är alla kålformer riktigt bra, innan insulinet kom var just stuvad kål den mat som rekommenderades till diabetiker.

Här kan du läsa mer om varför rödkål och andra kålväxter är så bra för vår hälsa.

Stuvad rödkål 2 port

½ liter strimlad rödkål

3 msk smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

2 msk finhackad dill, gräslök eller persilja

Stek den strimlade rödkålen några minuter i smöret, utan att få färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka in en liten stund.

Häll på grädde, koka upp och låt puttra i fem minuter.

Rör ner det hackade kryddgröna strax innan serveringen.

Servera stuvningen till stekt lax, viltfångad är den bästa om du kan få tag på det.

Här en bild från senaste veckan här i Alanya, en av väldigt få med sol.

Maken till kall och blöt inledning på året har vi aldrig haft tidigare på våra 16 vintrar här.

Det är ordentligt med snö i bergen runt stan, som du kan se bakom fyrtornet.

Fyren i Alanyas hamn

 

Kålsallad med ingefära mot vinterns förkylningar

Förkylningssallad

Jag fortsätter på mitt tema med billiga och enkla kålrecept, som passar den magra januaribudgeten.

Nu så här efter alla helger är det många som blir förkylda när vardagen kommer igång och man träffar många som snörvlar och hostar.

Immunförsvaret kan sättas ned både av ett annorlunda mat/dryckintag under julen och av att man vistas en hel del inomhus när det är bistert ute.

Här i Alanya har vi istället regn och storm sen nyår, så då är det här en fin sallad att ta till för att stärka sig mot bacillerna.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen

För att stärka immunförsvaret ännu mer så se till att få i dig en daglig dos pro/prebiotika.

Mängder av såna recept hittar du i min senaste kokbok som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken kan du köpa extra billigt på Bokus, just nu 159 kronor.

Här kan du läsa om mina 7 böntips i Året Runt.

 

Rödkålssallad

1 liter strimlad rödkål

Pressade, ekologiska citroner ca 1½ dl saft

1-2 dl rivet äpple

½-1 dl riven ingefära

Ca 1 tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk.

Vänd ner äpple och ingefära, slå på citronsaften. Blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta.

Garnera med persilja och granatäppelkärnor vid serveringen.

Förvara övertäckt i kylen, den håller flera dagar.

Lagen som blir kvar spar jag och dricker som en shot på morgonen, en mycket bra naturmedicin i förkylningstider.

Salladen blir förstås lika god på vitkål, då gärna med riven morot i för färgens skull.

Om du blandar den med majonnäs så får du en läcker coleslaw.

Syrlig rödkål i Wonderbag

Syrlig rödkål 4 port

1 liter rödkål i bitar

ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.

Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.

Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.

Placera grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.

Servera tillsammans med knaperstekt sidfläsk, på bilden har jag dansk fläskstek på vår semester i Skagen.

Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.

Den här veckan kan du läsa om Sarah Collins, långkokningspåsen Wonderbags skapare, i en artikel i Hemmets Journal, nr 31.

Jag är också med och berättar om hur jag använder bagen och delar ett recept på kycklinggryta, som jag gjorde förra sommaren till en picknick.

Sarah Collins och Wonderbag i Hemmets Journal…

Kycklinggryta i Wonderbag, recept finns i Hemmets Journal nr 31…


Värmande wok med kalkon, ingefära, curry och kokosgrädde

Kalkonwok med rödkål

Vinter i Alanya

Idag är det riktigt kallt igen här på den turkiska Medelhavskusten.

Kraftig vind och bara +4 nu vid lunchtid.

Då passar det riktigt bra med en het wok och istället för den vanliga, kalla salladen stekte jag den som tillbehör.

Nu blir det varma kläder och mössa på, för att gå på Fredagsmarknaden och handla mer grönt.

Det går åt en hel del av den varan i vårt kök.

Gillar den typen av hälsokost bättre än den i form av piller och pulver.

Wok

Kalkonwok 2 port

250 g kalkonbröst

2 morötter

1 dl kokosgrädde

1 dl purjolök i stavar

½ dl ingefära i stavar

2 vitlöksklyftor

1 lime

1 msk curry

1 tsk soja

Salt

50 g smör/kokosolja

Smörstekt rödkål

½ lit strimlad rödkål

2 dl gröna blad i strimlor

25 g smör/kokosolja

Salt

Skär morötterna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna.

Strimla kalkonbröstet och marinera en stund med limesaft, soja och curry.

Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt.

Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt småputtra så såsen tjocknar.

Woka morot, purjo, ingefära och vitlök i resten av fettet.

Häll det över köttet, smaka av om du vill ha mer salt och curry.

Som tillbehör stekte jag rödkål och rucola på svag värme så det inte tar färg.

Du kan ta grönkål, salladskål, bladpersilja, spenat eller några andra gröna blad istället.

Granatäppelkärnor gav läcker färg och smak till woken.

Hälsokost...

Hälsokost…

Granatäpple

Hamnen i Alanya med snöklädda Taurusberg i bakgrunden...

Hamnen i Alanya med snöklädda Taurusberg i bakgrunden…


Lucka 5 – Julens rödkål

Rödkål

Rödkål med svarta vinbär 6-10 port

500 g rödkål

4 skivor varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 äpple

1 gul lök

2-3 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

ca 2 tsk salt

Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddorna och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.

Jag serverade rödkålen till en basturökt fårlägg, den passar fint till mycket på julbordet.

Den går bra att frysa och bara värma när det är dags för julmaten.

Tomten har också börjat känna av julfeelingen så smått.

Tomten


Stuvad rödkål på nytt sätt

Stuvad rödkål

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosgrädde

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosgrädde.

Citronen tar effektivt kål på kokossmaken om du brukar ha svårt för den.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Jag serverade rödkålen till varmrökt makrill och stekta champinjoner.

I helgen var jag och besökte Smaka på Stockholm, Sveriges största matfestival.

Riktigt roligt var det att se att min kokbok Grillmat LCHF var med i DN Mat & Dryck som exempel på kokböcker från nya matstjärnor.

Jag är ju dessutom utbildad kock med många år i restaurangbranschen, till skillnad mot de flesta andra kokboksförfattare idag.

Min grillbok är snart slutsåld, så passa på att handla på Adlibris eller Bokus om du vill ha ett exemplar.

DN Mat & Dryck