Frittata med zucchini 2 port
3 ägg
3 dl grovriven zucchini
1 dl finhackad dill
2 msk finhackad lök
2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint
1-1½ tsk salt
2-3 msk smör/kokosolja
Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.
Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.
Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.
Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.
Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.
Rödkålssallad 2 port
3 dl finstrimlad rödkål
½ dl granatäppelkärnor
½ dl finstrimlad bladpersilja
3 msk olivolja eller majonnäs
1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger
Salt och peppar
För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.
Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.
Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.
Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.
Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.
Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.
Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.
Fler goda tips på sommarmat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.