Krämig broccolisoppa med räkor, kräftstjärtar och ägghalva

Sensommarsoppa

Nu är det säsong för broccolin, en av våra mest uppskattade svenska sommargrönsaker.

Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla besök mina olika varianter fått genom de 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Torsdagssoppan den här veckan är förstärkt med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre.

Olika sorters skaldjur är riktigt bra mat att äta då och då, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler.

Soppan är för två men du kan enkelt dubbla receptet om ni är fler.

Broccolisoppa med skaldjur 2 port

250 g broccoli

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 dl av min enkla buljong

½ dl riven, lagrad ost

1 liten gul lök

2-3 msk smör

Salt och peppar

Till servering:

1 dl skalade räkor

1 dl kräftstjärtar

1 mjukkokt ägg

Skär broccolin i mindre bitar, ta även med stjälken, finhacka löken.

Bryn smöret lätt, lägg i grönsakerna och låt fräsa några minuter utan att få färg.

Krydda lätt med salt, peppar och häll buljongen över, låt puttra en liten stund.

Rör ner grädden, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i ca 20-30 minuter, smaka av när broccolibitarna är lagom mjuka.

Pressa eller mixa broccolin med stavmixer direkt i kastrullen och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera soppan med en kokt ägghalva och färska örter.

Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.

Vill du ha en god kaka till kaffet efter soppan så hittar du här mina glutenfria nötchokladkakor.

Det här soppreceptet finns också med i Gammaldags husmanskost, du ser Mikael Erikssons bild på den här nere.

Fler sopprecept och annan husmanskost, grillat, tillbehör, såser, matbröd, desserter, fikabröd och annat gott utan gluten och socker hittar du i mina kokböcker.

Länkarna går till Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Räkor i trängsel

Jag saknade inte brödet ett dugg..

Somrig lyxlunch

Tack för alla gratulationer på olika håll när bloggen firade 15 år igår.

Här kommer ett av de allra första inlägg jag skrev och tog bilder till i juni 2009, njutbar mat håller i längden.

Receptet på min hemgjorda majonnäs till räkorna finns här och här hittar du mitt populära valnötsbröd om du vill göra en räkmacka.

Receptet är för en riktigt hungrig eller två lagom hungriga, hur mycket man äter är väldigt olika så känn efter hur mycket just du behöver.

Räksmörgås utan bröd och Vattenmelon

Räksallad på mitt sätt 1-2 port

Ett par hekto räkor 

1-2 kokta ägg

1 dl keso

1 avokado

½ paprika

Några cocktailtomater

Några skivor citron

En rejäl klick majonnäs 

Skiva avokadon, lägg runt en assiett.

Lägg ordentligt med keso i mitten. På den en hög skalade räkor.

Garnera med en klick majonnäs, ägg och det gröna.

Några skivor vattenmelon blir en bra dessert.

Fler goda små och stora rätter att njuta av i sommar hittar du i kokböckerna här nedan.

Bokus har 12% rabatt på hela sitt sortiment fram till midnatt 12 juni, läs mer i länkarna.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Räksmörgås LCHF
Lättlagad fiskgratäng med aioli

Festlig fiskgratäng

Som du kanske märkt härinne och i mina kokböcker så är jag väldigt förtjust i maten från länderna runt Medelhavet.

Idag bjuder jag på en smakrik och lättlagad fiskrätt till helgen, jag hittade på den häromåret på en resa till Kroatien.

Gratängen är enkel att förbereda för att sen ugnsbakas i bara en kvart innan middagen, vill du göra den till fler så är det enkelt att dubbla receptet.

Fiskgratäng med smaker från Medelhavet 2-3 port

2 fiskfiléer à 150 gram

100 g skivade skogschampinjoner eller blandsvamp

1 strimlad rödlök

2 msk smör

2 msk buljong

1 msk pressad citron

Salt och peppar efter smak

50 g fetaost

8 cocktailtomater

1 tsk oregano eller timjan

100 g färska räkor till garnering

Stek fisken i smör, det räcker med 1 minut per sida, krydda med salt och peppar.

Fräs svamp och lök i smör så de får fin färg, salta, peppra och häll på buljong och citronsaft.

Låt vätskan koka in nästan helt i svampen, det ger den riktigt god smak.

Lägg fisken i en ugnsform och fördela svampröran ovanpå.

Skär cocktailtomaterna i fyra delar och lägg dem runt fisken, smula över fetaost och oregano.

Gratinera på 200 grader i 15 minuter. Lägg på räkorna innan serveringen.

Servera till exempel med blomkålsmos, en grönsallad och en klick aioli är också gott till.

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Aioli

3 äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept så hittar du mängder i mina kokböcker, läs mer och beställ gärna i länkarna nedan.

Alla mina recept är glutenfria och sockerfria och de allra flesta riktigt lättlagade.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Zucchinifritters med räkor från kokboken Utan bestick

Det kom ett fint paket på posten 💞

Idag blir det lite god reklam för en riktigt läsvärd kokbok och ett av de läckra recept jag kommer att prova framöver.

Bästa bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak har ännu en gång gjort en riktigt vacker och smakfull kokbok fylld med stenåldersmat i modern tappning.

Utan bestick – Nyttiga recept för hela familjen” är deras fjärde kokbok i ordningen, paret har verkligen inte legat på latsidan de senaste åren när det gäller att skapa nya, njutbara recept på Paleo-vis.

Som titeln pekar på så är deras bok denna gång fylld med läckra och lockande recept på plockmat, allt kan ätas med fingrarna om man så vill.

Perfekt inte minst för alla oss som älskar att ta med maten på en utflykt ut i naturen.

De goda smårätterna passar förstås lika bra om man vill bygga ihop en välsmakande buffé till en myskväll därhemma att avnjuta tillsammans med familj och vänner.

Alla bokens tilltugg, bakverk och dipsåser är fria från gluten, vitt socker och mejerivaror.

Det är inte så ofta jag blir sugen på att provlaga mer än något enstaka recept när jag läser kokböcker, men i den här boken hittade jag många smårätter helt i min smak.

I den här länken kan du läsa mer om innehållet i kokboken och beställa ett signerat exemplar direkt från Jenny och Magnus, ett tidigt tips på en både god och användbar julklapp.

Zucchinifritters med räkor för 2 personer

Ingredienser:

300 g zucchini

200 g skalade räkor

1 tsk zest från citron

1 msk färsk hackad dill

Havssalt

Grovmalen svartpeppar

2 msk kokosmjöl

2 msk tapiokamjöl

1 st ägg

Ghee att steka i

Så här gör du:

  1. Riv och pressa ur vätskan från zucchinin och lägg i en bunke.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg ner med zucchinin.
  3. Riv och tillsätt zest från en citron.
  4. Hacka och tillsätt dillen.
  5. Rör samman.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Tillsätt kokosmjöl och tapiokamjöl.
  8. Rör samman.
  9. Vispa upp ägget och tillsätt detta.
  10. Rör ihop.
  11. Forma röran till bollar, ca 1 msk per boll.
  12. Lägg bollarna i en stekpanna med ghee och stek på medelvärme i 1 minut.
  13. Vänd på dem och pressa sedan ut bollarna, med hjälp av stekspaden, så de plattas till och fortsätt stek i ca 2 minuter.
  14. Vänd och stek 1 minut till.
  15. Överstek inte, då kan räkorna bli sega.
  16. Plocka upp och lägg på hushållspapper.

Servera dina zucchinifritters tillsammans med aioli.

Räkor på toast av sötpotatis

Räktoast på annorlunda vis

Idag får du tips på en riktigt god toast, gjord på skivad sötpotatis.

En lättfixad variant för oss som äter glutenfritt och inte har något bra toastbröd hemma.

Jag stekte helt enkelt några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock.

Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor.

Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger.

Jag hade små vaktelägg till, de är både vackra och goda, men det går förstås lika bra med vanliga hönsägg.

Jag kokar vakteläggen i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten.

Vill du hellre baka ett bröd på sötpotatis så hittar du ett i min nya bakbok, Baka med frukt & grönt.

Det är bakat med inspiration av ett mycket gott sötpotatisbröd från Madeira, Bolo do Caco.

Sötpotatisbröd från Baka med frukt & grönt
Foto Birgitta Höglund

Grekiska skaldjur Saganaki

Njutning från Medelhavet

Du som följt min blogg genom åren vet hur förtjust jag är i medelhavsmaten, särskilt då den grekiska.

Det har blivit åtskilliga resor till Grekland genom åren, nu i år får vi passa på att njuta av den goda och hälsosamma maten härhemma.

Räkor och musslor förekommer ofta i den varma förrätten Saganaki på restaurangerna i den grekiska övärlden, här min fria tolkning av den goda rätten.

Musslor Saganaki på grekiskt vis

Skaldjur Saganaki 2 port

200 g musslor och/eller räkor

100 g fetaost

2 dl aubergine i tärningar

10 cocktailtomater

½ dl olivolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

Salt och peppar

Lite pressad citron

ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.

Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.

Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

Lägg på skaldjuren och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 10 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner skaldjuren och täck med fetaost.

Höj värmen till 200° och gratinera 10 minuter.

Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.

Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.

Fler goda grilltillbehör hittar du i Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Grillade pilgrimsmusslor med aioli från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson

Räkor i dillmajonnäs till chaffles/ostvåfflor

Räkor med gott sällskap

Jag har blivit väldigt förtjust i chaffles, sammandrag av cheese waffles, på svenska helt enkelt ostvåfflor.

De passar perfekt att ha med som utflyktsmacka eller som på bilden ovan som en liten kvällsrätt, eller varför inte till frukost.

Jag serverade mina chaffles med räkor som jag blandade med dillmajonnäs, mycket gott och mättande.

Vill du ha fler tips med somriga smaker, så ta en titt på mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Om du vill veta mer om mina tankar kring maten och hur den hjälpt mig att få ett friskare, starkare och slankare liv, läs då gärna mer här.

Dillmajonnäs

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Chaffles/ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Här hittar du en matig ostvåffla gjord i ett belgiskt våffeljärn hos Halva Lindha, de ser verkligen goda ut.

Räkor i vitlökssmör

Kvällsnjutning

Jag tycker väldigt mycket om skaldjur, vi äter det ofta både här hemma i Sverige och när vi har bott utomlands på vintrarna.

Här har jag använt stora räkor som du kan hitta i frysdisken eller hos fiskhandlaren, men det går förstås bra även med vanliga ishavsräkor.

Se till att räkorna är miljömärkta och kommer från ett hållbart fiske.

Rostade skivor av min populära formfranska blir gott till räkorna.

Räkor i vitlökssmör 2 port

20 stora räkor eller 40 vanliga med skal

50 g smör

2 klyftor vitlök

Flingsalt

Skiva vitlöken fint, bryn smöret lätt, lägg i vitlöken och räkorna.

Salta räkorna och stek en halv minut på hög värme.

Vänd och salta på andra sidan, stek en halv minut till.

Dra stekpannan från värmen och låt räkorna svalna lite i smöret.

Här nedan ser du några bilder från magasinet Underbara Kungsholmen, där jag är med i senaste numret och tipsar om njutbar sommarmat från Gröna, sköna tillbehör.

Räkmousse till påsk

Festlig förrätt

Nu börjar påsken närma sig och även om den i år blir helt annorlunda än den brukar, så finns många tillfällen att njuta av god mat.

Den här räkmoussen passar både som en liten förrätt eller del i en buffé, den går bra att förbereda dagen innan.

Det här receptet hittade jag på när jag i mitten av 90-talet var Köksmästare på Verkö Slott.

Receptet,  som finns nedskrivet i min minst sagt välanvända anteckningsbok, är för 100 personer.

I det hade jag vispad grädde, bytte ut den mot crème fraiche i den här varianten.

Moussen blir lite fluffigare med grädden, men med lite mer karaktär på det här sättet.

Här har jag minskat ner receptet ordentligt, till mer lätthanterliga 4-6 portioner.

Till det stora receptet körde jag räkorna i mixer, här hackar jag dem fint istället, så blir det mer struktur i moussen.

Räkmousse 4-6 st

200 g räkor med skal

1 dl crème fraiche eller smetana

1 ägg

1 msk vitt vin

1 msk sockerfri chilisås

Lite pressad citron

1½ gelatinblad

Salt efter behag

Cayennepeppar

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter, skala under tiden räkorna, spara skalen i frysen och använd till räksoppa.

Finhacka eller mixa räkorna, dela ägget och rör ner gulan och crème fraiche i räkhacket.

Smaksätt med chilisås, citron, salt och cayenne.

Krama ur gelatinbladen och smält i vinet på svag värme.

Rör ut det med en matsked av räksmeten och blanda sen ner den tillbaks.

Det här gör jag för att inte gelatinet ska stelna snabbt i klumpar i moussen.

Vispa vitorna till riktigt hårt skum, ta lite av räkröran och rör ner i äggvitan.

Vänd försiktigt ner resten av vitan i smeten.

Fyll i små glas, ställ i kylen ett par timmar att stelna.

Du kan med fördel förbereda räkmoussen dagen innan, då utvecklas ännu mer smak.

Tycker du om mina recept så får du gärna stötta mitt skrivande härinne genom att köpa min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Boken som släpptes i torsdags kan också bli en fin påskpresent att skicka till någon när och kär som du inte kan hälsa på till påsken.

Här finns kokboken på Adlibris och här på Bokus, den finns nu även ute i den vanliga bokhandeln.

Räkor med Rhode Islandsås

Inspirerande recept

Sen en tid tillbaka har jag börjat dela med mig av dagliga recept för att ge inspiration till njutbar och hälsosam mat, båda bra komponenter i måltiderna just nu.

Näringstät mat behöver vi alla lite extra av idag för att stärka immunförsvaret.

Idag får du tips på en av de bästa såserna till skaldjur, en klassisk Rhode Island så som jag gjorde den när jag jobbade på restaurang.

Räkor, kokt ägg och den krämiga såsen till blir en riktigt härlig frukost, gärna med en skiva rostat valnötsbröd.

Den passar förstås väldigt bra även till påskbordet, jag kommer att dela recept med anknytning till en av våra största mathelger nu den kommande veckan.

Att maten är extra god även till vardags gör också sitt till för att det ska bli mer uthärdligt att vistas så mycket inne som vi alla måste göra nu i Coronatider.

Försök göra måltiderna extra festliga nu när du har mer tid att lägga på matlagningen än normalt.

Duka med ditt finaste porslin, ta fram dina vackraste glas och servetter och gör alla de ansträngningar för att få ett vackert bord, som du skulle gjort om du väntat gäster.

Jag lovar att maten smakar lite annorlunda om du lägger ner lite själ i dukningen, då kan både finare mat och vardagsrätter smaka extra gott.

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Vill du stötta mitt arbete med att sprida recept så blir jag förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den här veckan skulle jag varit hemma i Östersund för kokboksrelease och vernissage med bilder från boken på 2inspire – Ecocaféet på torsdag, men som du förstår så är det inställt och kommer att bli vid ett senare tillfälle.

Jag har även fått ställa in flera föreläsningar och boksigneringar under våren, får ta dem senare i år.

Här hittar du boken på Adlibris och på Bokus, de finns även i vanliga bokhandlar från och med torsdag.

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

För ännu lite mer krut i såsen till kvällsräkor så kan du smaksätta med lite whisky eller konjak, men just till frukost är den här varianten godare tycker jag.

I Gröna, sköna tillbehör hittar du recept majonnäs gjord med ghee och en äggfri variant gjord på aquafaba, kikärtsspad.

Här nedan bilden på dem som jag tog på Ås Trädgård en vacker dag i somras.