Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp

Svalkande sommardrycker

Kombucha med havtorn vid Kallsjön

Njutbara drycker

Nu verkar sommarvärmen ha parkerat sig ordentligt över landet, så härligt efter en kall vår.

När vi nu alla får stanna hemma i Sverige på grund av Coronan, så är det extra skönt med värmebölja.

Kom ihåg att dricka ordentligt i värmen, idag tipsar jag om några riktigt goda törstsläckare.

Känner du att du fått i dig lite för lite vätska så är ett bra knep att återställa vätskebalansen att blanda ett glas vanligt kranvatten med lite äppelcidervinäger, pressad lime eller citron och röra ner en nypa havssalt.

Det är förvånande gott, så prova det nästa gång du känner dig lite utmattad av värmen.

Ett glas sockerfritt iste är också ett riktigt gott sätt att släcka törsten, det passar även fint som måltidsdryck.

Bilden här nedan är tagen av Mikael Eriksson och receptet är med i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag använder Earl Grey till mitt iste, men välj din favoritblandning, tepåsarna får dra i kallt vatten så blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Vill du testa att göra egen kombucha, så finns recept på en underbart god variant med havtorn i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det är min samarbetspartner Margareta Marples på kombuchabryggeriet Kall Natur Kompani som bidrar till boken med det receptet.

Bor du i Jämtland kan du köpa hennes läskande drycker på de Reko-ringar som nu finns på flera platser i länet, sök på Facebook så hittar du dem.

Du kan även besöka gårdsbutiken i Sölvsved strax innan Kall, ovanför Järpen, om du kommer att åka på Jämtlandssemester i sommar.

Kombuchan finns även att köpa på EJ’s Hälsokost i Östersund.

Kombucha från Kall Natur Kompani fotograferat vid Kallsjön

På Margaretas hemsida kan du bland annat beställa en ekologisk gurkmejamix som är väldigt god att blanda ner i både iste och guldmjölk.

Där kan du också boka in dig på en nätbaserad kostrådgivning, läs mer om den här.

Här nedan får du ett recept på en både mättande och läskande rödbetsdrink som kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den skrev jag häromåret tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är Veronica Kindblad som tagit bilden.

Bönkokboken är för närvarande slutsåld men kommer i ny utgåva i augusti.

Rödbetsdrink Foto Veronica Kindblad

Rödbetsdrink med ingefära och svarta bönor 1 port

1½ dl rödbetsjuice

½ dl svarta bönor

½ rivet, grönt äpple med skalet kvar

1 msk hackad, färsk mynta

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron

Mixa alla ingredienser väl och häll upp i glas.

I inlägget ser du några av mina bilder på kombuchan från Kall Natur Kompani, ett riktigt gott och hälsosamt alternativ till mousserande vin till sommarens fester.

Kall Kombucha Beet, smaksatt med rödbeta och lingon

Lucka 16 – Glutenfria mandelmusslor och mjuka pepparkakor

Julfavoriter

Har du börjat med julbaket än? Annars har du här chansen att prova några riktigt goda kokboksrecept.

Jag delar idag två av mina egna favoriter när det gäller julkakorna, du hittar dem även i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Länken ovan går till Bokus, den här går till Lumio Förlag som har julrea, så där kostar boken just nu bara 195 kr mot 279 kr hos Bokus.

Kokboken är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist och med de flesta recept även från min Långkok för LCHF och Paleo, böcker som båda har varit slutsålda här i Sverige i flera år.

Jag jobbade tidigare som kock under många år och har i mina kokböcker omvandlat favoriterna bland våra traditionella rätter så de ska passa vår moderna tid.

Alla recept är helt glutenfria, de innehåller få kolhydrater och de flesta är anpassade även till mejerifritt.

Mandelmusslor har funnits med på jularna ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.

De här bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes, så dem kan du prova om du vill göra en riktigt fin julbakelse.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Mammas pepparkakor var också helt fantastiskt goda, för att inte tala om degen, det gick åt en hel del av den innan kakorna hann bli utbakade 🙂

Mamma hade alltid rejält med kryddor i degen och de skulle koka upp med smöret för att avge mest smaker.

Mina mandelpepparkakor påminner om dem i smaken, de blir lite gott mjuksega i konsistensen, lite som pepparkaksdegen.

mandelpepparkakor

Mandelpepparkakor ca 20 st

100 g smör

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

½ tsk mald ingefära

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.

Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.

Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.

Tomten passade på att njuta av julfika på Ecocaféet när vi var in till stan en dag, här med deras ljuvliga Raw After Eight-bakelse.

Lucka 16 – Glutenfria mandelmusslor och mjuka pepparkakor

Julfavoriter

Har du börjat med julbaket än? Annars har du här chansen att prova några riktigt goda kokboksrecept.

Jag delar idag två av mina egna favoriter när det gäller julkakorna, du hittar dem även i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Länken ovan går till Bokus, den här går till Lumio Förlag som har julrea, så där kostar boken just nu bara 195 kr mot 279 kr hos Bokus.

Kokboken är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist och med de flesta recept även från min Långkok för LCHF och Paleo, böcker som båda har varit slutsålda här i Sverige i flera år.

Jag jobbade tidigare som kock under många år och har i mina kokböcker omvandlat favoriterna bland våra traditionella rätter så de ska passa vår moderna tid.

Alla recept är helt glutenfria, de innehåller få kolhydrater och de flesta är anpassade även till mejerifritt.

Mandelmusslor har funnits med på jularna ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.

De här bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes, så dem kan du prova om du vill göra en riktigt fin julbakelse.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Mammas pepparkakor var också helt fantastiskt goda, för att inte tala om degen, det gick åt en hel del av den innan kakorna hann bli utbakade 🙂

Mamma hade alltid rejält med kryddor i degen och de skulle koka upp med smöret för att avge mest smaker.

Mina mandelpepparkakor påminner om dem i smaken, de blir lite gott mjuksega i konsistensen, lite som pepparkaksdegen.

mandelpepparkakor

Mandelpepparkakor ca 20 st

100 g smör

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

½ tsk mald ingefära

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.

Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.

Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.

Tomten passade på att njuta av julfika på Ecocaféet när vi var in till stan en dag, här med deras ljuvliga Raw After Eight-bakelse.

Lucka 3 – Glutenfria fröpepparkakor

Tomten och Rådhuset i Östersund

Julkakor på annorlunda sätt

Idag tipsar Tomten om mina fröpepparkakor, som blivit väldigt populära hos många som vill ha en julkaka utan gluten och betydligt mindre söta än vanliga.

Jag har delat det här flera gånger tidigare och via Facebook, här kommer det igen för dig som kanske håller till utanför Facebookvärlden 🙂

På 1a Advent gjorde Tomten och jag ett stadsbesök, en härlig om än något kallblåsig dag att gå runt och titta på vår lilla stad, Östersund.

Vi besökte bland annat premiäröppningen av Östersunds Terapicenter, där många olika terapiformer nu erbjuds under ett och samma tak.

Det finns ett stort behov av hjälp med både den fysiska och psykiska ohälsan idag, så det är så bra att det erbjuds fler olika behandlingsformer.

Min vän Maria Kvärnstén är en av terapeuterna, hon erbjuder bland annat hjälp med sockersanering, du kan läsa mer här på Be Me in Balance.

Vill du ha tips på fler goda, glutenfria bakverk inför julen så ta en titt in hos bloggvännerna Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Här kan du beställa ett signerat exemplar deras nya, fina bakbok Nyttigare Gott.

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung, björksocker eller valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och honung och ta från värmen, blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Här några bilder från Badhusparken i Östersund.

Tomten på besök i Badhusparken

Hej då solen…

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Foto Jan Andersson

Kokboksrecept

I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.

Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.

Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.

Så här inleder Jan Andersson artikeln:

”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”

I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.

Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”

Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.

Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.

Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.

Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.

Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.

Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.

Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.

Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.

Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.

Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.

Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.

Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.

Kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön

En av mina bilder till nya kokboken, fotograferad i Fjällnäs

Matfotografering på Frösön

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Höstpicknick

Tillbringade några mycket trevliga timmar igår tillsammans med LTs mästerfotograf Jan Andersson i skogen på Bynäset, en av mina favoritplatser i Östersund, beläget på Frösön.

Jag hade dukat upp en liten picknick inför en artikel om min matfilosofi och kokböckerna i Länstidningen nu på fredag.

Riktigt roligt att få vara med i tidningen även här på hemmaplan, ska bli spännande att se hur det blev genom hans kamera, här ser du fikat genom min.

Jan har skrivit två mycket vackra fotoböcker med bilder från sina 45 år som fotograf på LT.

Underbart är kort och Jämtländska ögonblick, länkarna går till böckerna på Adlibris.

Här nedan Jans underbara foto på en skridskoåkare med Östersund i bakgrunden, en bild som uppmärksammats över hela världen.

7 sorters fisk till julbordet

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Havets läckerheter

Idag har turen kommit till det goda från havet här i bloggens julmatstips.

De senaste veckorna har jag bjudit på mina favoriter bland glutenfria kakor, lättsötat julgodis och hemlagade kötträtter.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell och till påsk och midsommarfirandet.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Här nedan följer några bilder med julkänsla från den senaste veckan i Östersund.

Östersunds Rådhus

Gamla Kyrkan i Östersund

Om att våga följa nya vägar

Jag och Johanna Soderling Romestrand på Ås Trädgård

Mot nya äventyr

I förrgår skrev jag ett inlägg på mina sidor på Facebook och Instagram där jag berättade att jag stod vid ett vägval i mitt liv.

Det blev en explosion i tummar upp och kommentarer, tack så mycket för att ni visar att det jag skriver engagerar och inspirerar.

Jag vågade följa stigen åt det håll jag känner är rätt för mig, de senaste dagarna har varit fantastiskt roliga och intensiva.

Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet

Jag har nu klarat av min första riktiga föreläsning på Ecocaféet, tillsammans med Börje Karlsson, som grundade caféet och anlitade mig som receptkonsult för 3 år sen.

Första gången vi träffades var det i en tom, väldigt stor lokal, som sen förvandlades till ett idag mycket populärt glutenfritt och sockerfritt café.

Caféet har också en stor hälsobutik och en trappa ner finns flera behandlingsrum, läs mer om vilka behandlingar som finns här.

Jag har haft en livslång rädsla för att hålla föredrag, något som suttit i ända sen skoltidens mobbing, så jag har tidigare tackat nej till förfrågningar om att ställa mig och prata inför publik.

Men de senaste åren har jag sakta men säkert lyckats komma över det, jag var inte ens nervös igår.

Jag under en boksignering på Ecocaféet

De senaste dagarna har jag dessutom hunnit med att ta hand om en mycket trevlig besökare från Norge som kom för att träffa mig här i Östersund.

Johanna Soderling Romestrand, en svenska som bor i kuststaden Ålesund, har långt gångna planer på att starta ett ekologiskt café och restaurang där.

Johanna i fototagen på Ås Trädgård

På bilden högst upp i inlägget är vi på Ås Trädgård, vi hann också med besök på Fröjas och Torsta Gårdsrestaurang, alla riktigt trevliga ställen med mycket gott att köpa och äta.

På Torsta åt vi en fantastiskt god ekologisk lunch, den måste du testa om du är i Östersund.

Ås är väldigt stort inom det ekologiska mathantverket, här är också Eldrimner beläget, som är resurscentrum för allt mathantverk i Sverige.

Torkad kapris, ett mycket gott tillbehör på Torstas ekologiska lunchbuffé

En liten del av salladsbuffén på Torsta Gårdsrestaurang

Våra möten har lett till att jag fått ett nytt och mycket spännande uppdrag, kommer att hjälpa Johanna förverkliga sina restaurangplaner med mina recept och idéer.

Det här känns förstås väldigt roligt, det blir tredje gången gillt jag får ett sånt här hedrande uppdrag.

Första gången var hos Lars Fahlén på Restaurang PriMaten i Uppsala för precis 7 år sen, här kan du läsa mer om det och få recept på min halloumipizza som blev väldigt populär bland gästerna.

PriMaten var Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och nu är det alltså dags även för Norge att få en restaurang med naturligt god mat att njuta av, det som ända sen starten för snart 10 år sen varit min bloggs signum.

Under mina 18 år i olika restaurangkök som kock/köksmästare var det just att vara med att göra upp planer och starta nya restauranger som var det jobb jag tyckte allra bäst om.

Från mitt liv som sjuk…

Stort tack till alla som kom till Ecocaféet på tisdagens föreläsning och lyssnade på hur jag och Börje ätit oss friskare från allehanda besvär, både kroppsliga och själsliga.

Det blir fler tillfällen om du vill komma och lyssna på oss, vi hade bara plats för 40 gäster den här gången eftersom vi bjöd på mat från mina kokböcker.

På väg mot nya äventyr i ett betydligt friskare liv…

Vill du också ta del av min hälsoresa på en föreläsning i din hemstad, så ta gärna kontakt med något studieförbund och be dem bjuda in mig eller både mig och Börje.

Min e-post för såna inbjudningar är birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Avslutar med en bild på frukostbuffén på Hotell Stortorget där Johanna bodde.

Det är ett helt nyöppnat lågprishotell mitt i Östersund vid just Stortorget, med riktigt fina rum och fräsch frukost, så det är ett bra tips om du har vägarna förbi.

Frukostbuffén på Hotell Stortorget i Östersund

Välkommen på föreläsning och middag med mig på Ecocaféet den 30 oktober

Birgitta Höglund och Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet i Östersund

Matprat på Ecocaféet

Välkommen till höstens exklusiva föreläsning på Ecocaféet – 2inspire!

Tisdag den 30 oktober kommer jag till Östersund och Ecocaféet för en matprat-kväll tillsammans med caféets grundare Börje Karlsson.

Vi berättar om hur maten förändrat våra liv och bjuder på en avsmakningsmeny med recept från mina kokböcker.

Så här skriver Ecocaféet om kvällen på sitt Facebookevent:

Du möter två föreläsare som berättar om hur man på livsavgörande sätt kan skapa stora hälsoförbättringar genom ändringar i kosten…
Samtal och frågestund med föreläsarna…
…och prima fina erbjudanden.

Hur blev Birgitta Höglund och Börje Karlsson av med fibromyalgi, allergi och värk m.m. och fick mycket bättre liv?
Hur äter man sej friskare?

Birgitta Höglund 2003

Boksignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm. Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Birgitta Höglund är ett av Sveriges största namn inom LCHF och Paleo, med gedigen erfarenhet och kunskap inom kost och hälsa. Hon har dessutom gjort en stor egen hälsoresa.

Efter arbetet som kock leddes hon via mångåriga problem med fibromyalgi och ryggsmärtor till ett utforskande av hur man bygger hälsa genom kosten.

Tack var detta har hon idag ett skapat ett aktivt liv med ny karriär som matbloggare om LCHF, författare av flera kokböcker, föreläsare och inspiratör.

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund

Börje Karlsson är Östersunds egen stora hälsoinspiratör, Diplomerad hälsorådgivare och ägare till Ecocaféet – 2inspire, och även han har skapat tillfrisknande och stabil god hälsa genom att göra nya kostval.

Efter att ha upplevt hur han blev fri från allergier och värk genom sina förändringar i kosten vill han inspirera och stödja andra till att skapa mer livskvalitet. Han startade därför Ecocaféet – 2inspire med dess helt unika koncept av hälsosam mat med Raw, LCHF och Paleo, gluten- och sockerfritt, föreläsningar och terapeuter – helt enkelt kunna erbjuda en helhetssyn på hälsa.

Ecocaféet i Östersund

Under kvällen kommer Börje även ge er två fina erbjudanden som gäller enbart denna kväll – välj ett av dem eller kombinera dem.
Och Birgitta kommer att signera och erbjuda köp av hennes böcker.

Kort sagt – detta blir en unik kväll med njutning för både smaklökar och mage, och inspiration för hjärna och hjärta.
Varmt välkommen!

Pris: 250 kr.
Obs! Begränsat antal platser!
Platsbokning/anmälan sker genom betalning på Ecocaféet – kort eller kontant.
Plats: Ecocaféet – 2inspire Storgatan 26, Östersund
Tid: 18:30 – 21:00 Hoppas vi ses

PS. Vill du att jag kommer till din hemort och har föreläsning om min hälsoresa?

Ta då gärna kontakt med något studieförbund och tipsa om mig, jag kommer gärna och delar med mig av hur jag kunnat bli så pigg och frisk med hjälp av maten.

Min mailadress är birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Ecocaféet i Östersund…

Smoothies från Ecocaféet Foto Sophie Hallgren