Mjukstekta eller friterade små paprikor, Pimientos de Padrón, tillhör mina favoriter bland tapasrätterna.
Det är väldigt gott att servera paprikorna ljumma tillsammans med serranoskinka, oliver, mandlar, ugnstorkade tomater och marinerad svamp.
I dagens inlägg hittar du även två andra favoriter, laxfyllda svamphattar och chilikryddade leverbitar, så som jag fått dem serverade i Turkiet, där smårätterna heter meze.
Pimientos de Padrón 2-4 port
500 g små paprikor/Pimientos de Padrón
1 dl olivolja
ca 1 -2 msk flingsalt
Skölj paprikorna och låt dem torka.
Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.
Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.
Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.
Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.
Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.
Tapas på svamp och gravad/rökt fisk 4 port
12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande
Nu drar sommarens alla festligheter igång, det börjar idag med Mors Dag.
Sen följer alla andra fester, som Studenten, skolavslutningar, konfirmation och semesterfirande.
Varför inte bjuda på en buffé med goda och lättfixade tapasrätter, här nedan får du recept på några av de jag gillar bäst från bloggens 13-åriga historia.
I och med det här inlägget tar jag nu lite sommarledigt från bloggen, men du hittar så gott som dagligen mat- bak- och desserttips på min Facebooksida och på Instagram @birgittahoglundsmat
Fyllda svamphattar ca 4-8 port
16 svamphattar, champinjon, blodriska, kantarell eller liknande
Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.
Fyll korgarna med röran strax innan serveringen, garnera med citronmeliss eller andra gröna blad och ev lite rom på toppen.
Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslorca 4-8 port
8 stora skivor Serranoskinka
1 dl krämig ost, t.ex Cantadou eller min egen färskost
8 valnötskärnor
8 st rökta musslor
Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.
Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.
Som del i en större tapasbuffé räcker det med 1-2 rullar per person.
Gravad älgstek (många portioner)
1 liten älgstek på ca 500 gram
1 msk salt
1 msk valfri sötning
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
5 enbär
5 vitpepparkorn
Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.
Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och vald sötning
Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.
Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.
Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.
Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.
Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.
Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.
Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på ett gott tilltugg.
På bilden har jag serverat köttet med en lagrad ost och smörstekta kantareller, de inlagda trattkantarellerna här nedan smakar också väldigt gott till.
Chilimarinerad lever 4-8 port
200 g kalv/ungnötlever
½ citron
1 msk oregano
1-2 tsk chiliflingor
ca 2-3 tsk flingsalt
2 msk smör och lite olivolja till stekning
Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.
Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.
Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.
Hetta under tiden upp smöret och en skvätt olivolja i en stekpanna.
Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.
Lägg upp på en tallrik, häll smöroljan från stekpannan över och garnera med cocktailtomat och persilja. Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.
Levern blir också god som en varm sallad med rucola, citron och tunt skivad rödlök till.
Inlagda trattkantareller (många portioner)
½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda
1 dl vatten
½ dl ättikssprit 12%
½ dl valfri sötning
1 liten gul lök
1 lagerblad
10 enbär
5 hela kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
1 kanelstång
1 krm salt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.
Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.
Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.
Det går fint att använda annan svamp också, ta vad du har.
Marinerade ugnstorkade cocktailtomater ca 10 port
500 g cocktailtomater
ca 1 msk flingsalt
2 tsk torkad timjan eller oregano
Kallpressad olivolja eller rapsolja
Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform, strö lite flingsalt och torkad timjan över.
Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.
Det är viktigt att tomaterna är helt täckta med olja, då håller de väldigt länge i rumstemperatur..
Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.
Oljan som blir över när du ätit upp tomaterna kan användas till grillmarinad och salladsdressing.
Pimientos de Padrón ca 10 port
500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón
1 dl olivolja
ca 1 -2 msk flingsalt
Skölj paprikorna och låt dem torka.
Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.
Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.
Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.
Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.
Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.
Avokadosallad med korianderca 6-8 port
2 välmogna avokado
10 cocktailtomater
2 msk grovhackad koriander
½ pressad citron eller lime
2 msk olivolja
Salt och peppar
Skär avokadon i bitar och tomaterna i 4 delar.
Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.
Syrlig blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör
Syrlig blomkål med citron och rosépeppar
1 liter små blomkålsbuketter
5 dl kokande vatten till förvällning
Ättikslag:
5 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1–1½ msk salt
1 ekologisk citron
2 msk rosépeppar
Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.
Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.
Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.
Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.
Somrig sallad med örter och citron
Färsk, grovhackad vitkål
Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja
Späda svartvinbärsblad
Späda maskrosblad
Grovhackade cashewnötter eller mandlar
Saft och skal från ekologisk citron
Mild, kallpressad olivolja
Flingsalt
Här har jag inga specifika mått utan gör så mycket sallad som du tror går åt till dina gäster, den håller sig även till nästa dag om det blir över.
Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.
Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.
Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.
Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.
Jordgubbssallad med basilika ca 10 port
250 g jordgubbar
½ dl strimlad basilika
3 msk mild olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Flingsalt
Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.
Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.
Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.
Kex med ost och mandel 10-12 st
2 dl riven ost
1 dl flagad mandel
½ dl sesamfrön
½ dl vatten
1 tsk psylliumhusk
Lite salt
Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.
Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.
Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
En god avslutning, fikontryfflar med apelsin från Baka med frukt & grönt
Fikontryfflar med apelsin ca 15 st
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
6 torkade fikon
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl skalade hampafrön
Att rulla i:
½ dl skalade hampafrön
Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.
Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.
Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips:
Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.
Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.
Jag blir väldigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande, de kan bli en fin present att ta med på sommarens fester istället för vin och blommor.
Förra veckan var jag och min goda vän och resekollega Therese Renåker nere på Kreta med en mat/hälso-intresserad grupp på 14 personer.
Det var tredje året i rad som vi arrangerade vår Harmoniresa till den lilla fiskebyn Makrigialos på den sydostliga delen av ön.
Vi hade fantastiskt fint väder och började dagarna med min lugna morgongymnastik och lymfmassage på stranden.
Efter det väntade den stora buffé som hotellets energiska och mycket vänliga frukostvärdinna Chrissoula dukat upp.
Min frukost på Villea Village
Borden är fyllda med riktigt goda, lokala produkter och det är väldigt enkelt att äta lågkolhydratkost, om man som jag föredrar det.
Förmiddagarna ägnades sen åt föreläsnings/samtalsstunder med Therese, hennes kostrådgivarexpertis är det inte många som kan mäta sig med.
Therese Renåker och Birgitta Höglund, Harmoniresor.se
Therese i föreläsartagen
Olivträd som solparasoll vid poolen…
Färgglada damer på Harmoniresa
Vandring i Aspros Potamos-dalen
Matlagning à la Harmoniresor.se, bild från Bittersweetness.se
Avsmakning av tomatröran. Foto Helena Battersby
Glada deltagare som fått med beröm godkänt på matkursen
Jag tog sen med de som ville på enklare promenader till olika stränder, till grotthotellen och ett konstnärspar i bergen, en dag hade vi också en gemensam matlagningsdag när jag lärde ut lite kocktips.
På kvällarna åt vi gemensamma middagar på våra favoritrestauranger i byn, matkvaliteten och stoltheten över de traditionella rätterna och det lokalodlade lyser igenom på många ställen, här får man verkligen riktigt bra mat för pengarna.
För mig var det tionde gången jag besökte den här lilla pärlan bland de grekiska turistorterna, jag har blivit hopplöst förälskad i byns invånare, den dramatiska naturen och den underbara maten.
Bougainvillea på Villea Village
Vi bodde som vanligt på det familjära hotellet Villea Village, med mängder av bougainvillea och andra blommor i den fina trädgården, runt den stora poolen skuggas solstolarna av olivträd.
Du hittar direktbokning i länken men också hos Apollo om du inte föredrar att boka själv och flyga reguljärt.
Jag rekommenderar verkligen ett besök om du börjat fundera på nästa års semester, ett extra plus är att hotellet har en svensk receptionist, Eva, som bott i Makrigialos i många år.
Nästa år går vår Harmoniresa till Makarska i Kroatien, gå gärna med i vår Facebookgrupp så får du veta först av alla när vi släpper biljetterna dit.
Idag får du recept på de smårätter vi lagade och dukade upp på en buffé tillsammans med slakteributikens hemgjorda loukanika, en mycket god korv med hög kötthalt.
Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port
6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)
1 dl finhackad dill
1 dl olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime
1-2 tsk salt
Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.
Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.
Brynt vitlökssmör
150 g smör
4 stora vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
ev 2 msk hackad persilja
Havssalt och nymald vitpeppar
Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.
Skala och hacka eller riv vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret eller lite olivolja, bara så den blir gyllenbrun.
Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.
Rör ner vitlöken i smöret, gärna med elvisp, blanda om en stund så det blir fluffigt.
Smaksätt med salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt, blanda ner lite hackad persilja om du vill
Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.
Picklad rödlök från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Citronpicklad rödlök
2 röda lökar
Saft av 2 citroner
1 tsk salt
Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.
Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.
Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.
Fetaoströra med paprika
200 g fetaost
2 dl grekisk yoghurt
2 röda spetspaprikor
Lite salt och peppar
Hacka paprikan riktigt fint. Riv fetaosten grovt, mosa den med en gaffel och rör ner yoghurten.
Blanda ner paprikan och smaksätt försiktigt med salt och peppar, osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.
Fetaoströran på bilden är smaksatt med finhackade örter, det blir också väldigt gott.
Champinjoner i tomatröra
500 g champinjoner
4 stora tomater
1 silverlök
2 rivna vitlöksklyftor
2-3 msk äppelcidervinäger
1 msk oregano
ca ½-1 msk salt
ca 1-2 tsk chiliflingor
½ dl olivolja
Skiva svampen och förväll den några minuter i kokande, saltat vatten.
Låt rinna av väl, spara gärna vattnet till en svampsoppa.
Skär tomater och lök i små tärningar.
Bryn lök och vitlök lätt i olivoljan, rör ner svampen och låt bryna med en stund.
Blanda ner tomater, kryddor och vinäger och låt puttra till det tjocknar, rör då och då så det inte bränns fast.
Örtsallad
1 stor knippe bladpersilja
2 gurkor
1 äpple
Rosmarinvinaigrette
½ dl olivolja
1-2 msk finhackad rosmarin
1 msk äppelcidervinäger
ca ½ tsk salt
1 krm peppar
Hacka persiljan grovt eller riv bladen i mindre bitar.
Tärna gurka och äpple fint och blanda med vinaigretten, vänd ner i salladen.
Har du inte rosmarin så smakar det gott med timjan eller citronmeliss.
Zucchinisallad från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.
Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.
Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.
Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.
Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.
Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.
Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?
På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.
Turkisk morotsröra
2 stora morötter
100 g smör
½ dl turkisk yoghurt
½ dl smetana
½-1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.
Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.
Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.
Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.
Lammfärsbiffar
500 g lammfärs eller annan färs
½ dl sesamfrön
½ dl hackad persilja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 msk chiliflingor
2 tsk torkad mynta
3 rivna vitlöksklyftor
Salt och peppar
Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.
Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.
Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.
Krydda med salt och lite peppar.
Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.
Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.
Hälsoresa
Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?
Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.
Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.
På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.
Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.
Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.
Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.
Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.
Tapas, meze, tilltugg, plockmat är alla namn på det som blivit en av de mest populära bjudrätterna.
Inte så konstigt, det är ju så gott och enkelt att göra i ordning några fat med smårätter av fisk, kött, skaldjur, ägg, grönsaker och sen kombinera smakerna ihop på olika sätt.
Ett glas champagne till, det är min favoritdryck när jag någon enstaka gång dricker vin.
Beaumont des Crayères är bland de bästa jag smakat, dessutom har den ett bra pris för att vara en äkta champagne, den kostar 199 kr.
Här drack vi den till ett frökex med löjrom som min syster bjöd på när vi firade att mina kokböcker ska ges ut i USA nästa sommar.
Hon hade köpt en stor burk av det norrländska guldet, kan man äta nåt godare vid ett sånt tillfälle?
Löjrommen smakade underbart ihop med crème fraiche och hackad rödlök på Spröda frökex från Huså Bröd.
Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF
Här nedan följer först länkar till några av mina tidigare recept på tapas, det finns verkligen mycket gott att hitta på av våra svenska delikatesser.
Men jag skriver en del om importerade godsaker också, väldigt läckra tapas och meze finns i mängd kring Medelhavet.
Har en dröm att en dag få samla mina recept och smakupplevelser i en kokbok med tapas, meze och andra tilltugg, baserat på de fina råvaror vi har här i Jämtland.
Efter länkarna kommer ett nyskapat recept på en helsvensk tapas, på den smörsopp jag plockade vid Storsjön förra helgen.
Rensa och ta bort foten på svampen. Jag hade små exemplar av smörsopp. Rörlagret kan vara kvar på de små exemplaren av smörsopp, dra bara av hattskinnet. Kantareller, blodriska eller champinjoner går också fint att använda.
Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor. Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.
Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill. Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.