Paprikadressing med oliver

Paprikadressing

Paprikadressing 2 port

1 dl majonnäs

2 msk ajvar relish

½ röd paprika

6 st svarta oliver

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Kärna ur och skär oliverna och paprikan i små tärningar.

Rör samman majonnäs med ajvar och blanda ner övriga ingredienser.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas.

Smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Paprika


Sesampanerad torsk med gräddstuvad fänkål

Sesampanerad Torsk med Saffransstuvad Fänkål

Sesampanerad Torsk

2 bitar torskrygg à ca 150 g

1 ägg

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin

2 tsk fiberhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

1 fänkål

2 msk smör

1 kuvert saffran

2 msk vitt vin eller citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö fiberhusk runt om.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Glutenfri Panerad Torsk med Fänkål och Saffran


Stekt kalvlever med syrlig röra på bacon, purjo och äpple

Stekt kalvlever

Kalvlever med bacon, purjo, äpple och citron 2 port

400 g kalvlever i två skivor

2 msk smör/kokosolja

Salt och peppar

Syrligt äppelfräs - Äpple, purjo, bacon och citron

Syrligt baconfräs

25 g varmrökt bacon eller sidfläsk

2 dl strimlad purjolök

1 äpple

2 msk smör/kokosolja

1 citron, saft och rivet skal

1 dl grovhackad bladpersilja

Salt och peppar

Börja med att skära äpplet i tärningar, ca 1×1 cm. Skär baconet i lika små tärningar.

Tvätta citronen, som förstås ska vara ekologisk och giftfri. Riv skalet och pressa ur saften.

Fräs bacontärningar, äpple och purjo tills de fått lite färg, krydda med salt och peppar.

Häll över citronsaft och skal, låt alltsammans småputtra en liten stund så saften kokar in i äppeltärningarna och ger dem en härligt syrlig smak.

Dra från värmen och blanda ner bladpersiljan.

Skölj av leverskivorna, torka med hushållspapper och stek ett par minuter på var sida på hög värme, inte för länge för då blir den torr.

Servera med det syrliga fräset och broccoli. Ett örtsmör smakar gott till.

Om du mot förmodan inte tycker om lever, så passar tillbehöret väldigt bra till fisk, fläsk och kyckling också.

Här hittar du recept på Kalvlever Anglaise från LCHF för seniorer.

Kalvlever Anglaise ur LCHF för seniorer


Stekt kalvlever med syrlig röra på bacon, purjo och äpple

Stekt kalvlever

Kalvlever med bacon, purjo, äpple och citron 2 port

400 g kalvlever i två skivor

2 msk smör/kokosolja

Salt och peppar

Syrligt äppelfräs - Äpple, purjo, bacon och citron

Syrligt baconfräs

25 g varmrökt bacon eller sidfläsk

2 dl strimlad purjolök

1 äpple

2 msk smör/kokosolja

1 citron, saft och rivet skal

1 dl grovhackad bladpersilja

Salt och peppar

Börja med att skära äpplet i tärningar, ca 1×1 cm. Skär baconet i lika små tärningar.

Tvätta citronen, som förstås ska vara ekologisk och giftfri. Riv skalet och pressa ur saften.

Fräs bacontärningar, äpple och purjo tills de fått lite färg, krydda med salt och peppar.

Häll över citronsaft och skal, låt alltsammans småputtra en liten stund så saften kokar in i äppeltärningarna och ger dem en härligt syrlig smak.

Dra från värmen och blanda ner bladpersiljan.

Skölj av leverskivorna, torka med hushållspapper och stek ett par minuter på var sida på hög värme, inte för länge för då blir den torr.

Servera med det syrliga fräset och broccoli. Ett örtsmör smakar gott till.

Om du mot förmodan inte tycker om lever, så passar tillbehöret väldigt bra till fisk, fläsk och kyckling också.

Här hittar du recept på Kalvlever Anglaise från LCHF för seniorer.

Kalvlever Anglaise ur LCHF för seniorer


Tzatziki med äpple och mynta

Äppeltzatziki med mynta

Äppeltzatziki med mynta 2 port

2 dl grovriven gurka

½ grovrivet äpple

2 msk finhackad, färsk mynta

1 finriven vitlöksklyfta

½ dl majonnäs

Saft från ½ citron

Salt

Blanda den rivna gurkan med salt i en bunke.

Låt stå och vattna ur 10 minuter, pressa ut vätskan ur gurkan genom en nätsil.

Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av om du vill ha mer salt eller citron.

Ställ kallt en halvtimme så mognar smakerna fram mer.

Här hittar du mitt recept på vanlig tzatziki.

Har du gott om äpplen i din trädgård kan du göra en god kompott på dem.

Klicka på bilden så hittar du till ett av mina kompottrecept.

Äppelkompott Paleo/LCHF


Biff med senapslök och råstekt sötpotatis

Biff med lök

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

2 biffar à 200 g

1-2 skivade sötpotatisar (rättika om du är kolhydratkänslig)

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Senapslök 2 port

2 medelstora lökar

50 + 50 g smör

1 msk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk Worchestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.

Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.

Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.

Biff med lök i senapssmörsås med sötpotatis


Paleolinas laxpaj

Paleolinas laxpaj

Gästrecept

När jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo så bjöd jag in några olika gästbloggare.

Här ett riktigt läckert bidrag från Lina Lidén på Paleolina.

Lina är kostrådgivare och har jobbat både på PriMaten i Uppsala och på Ecocaféet i Östersund.

Laxpaj 4-6 port:

2 dl kokosmjöl

1 dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

1,5 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 ägg

30 g kokosolja

1 dl kokosmjölk

Häll i de torra ingredienserna i en matberedare och mixa sönder alla frön.

Häll i ägget, kokosoljan och kokosmjölken och låt maskinen arbeta ihop till en deg.

Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel.

Grädda  200º i ca tio minuter eller tills skalet fått fin färg.

Äggstanning:

4 ägg

1 dl kokosmjölk

300 g fryst spenat

1 stor vitlöksklyfta, finhackad

Salt och peppar

Tina spenaten och blanda med ägg, kokosmjölk och vitlöken och häll i det färdiggräddade pajskalet.

Topping:

2×140 g viltfångad lax

Skär laxen i tunna skivor, det går lättast om den är lite halvt frusen.

Lägg laxen ovanpå äggstanningen och grädda i ugnen i 175º i ca 20 minuter eller tills den stannat.

Paleolina - Lina Lidén


Wok med kalkon, pumpa och ingefära

Wok med kalkon och pumpa

Wokad kalkon 2 port

300 g kalkonbröst

1 dl kokosolja

2 dl pumpa i bitar

1 dl strimlad röd paprika

1 dl strimlad grön paprika

1 dl zucchini i bitar

5 cm ingefära i skivor

1 msk äppelcidervinäger

1 msk mango chutney

1 msk tamarisoja

Salt och chiliflingor

Skär kalkonköttet i strimlor. Hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.

Pumpa på marknad i Alanya


Blomkålsmuffins

Blomkålsmuffins

Grönsaksmuffins  6 st

3 dl små blomkålsbuketter

3 dl tärnad pumpa

3 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

5 breda blad purjolök, ca 10 cm

½ msk äppelcidervinäger

½ msk torkad dragon

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten.

Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.

Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.

Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor.

Smörj en muffinsform med för små muffins väl.

Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.

Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.

Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.

Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.

Grönsaksmuffins

Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.

Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.

Servera som de är tillsammans med en god sås eller som tillbehör till fisk eller kyckling.

Grönsaksmuffins

Grön blomkål från Ås Trädgård

Grön blomkål från Ås Trädgård…


Blomkålsmuffins

Blomkålsmuffins

Grönsaksmuffins  6 st

3 dl små blomkålsbuketter

3 dl tärnad pumpa

3 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

5 breda blad purjolök, ca 10 cm

½ msk äppelcidervinäger

½ msk torkad dragon

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten.

Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.

Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.

Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor.

Smörj en muffinsform med för små muffins väl.

Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.

Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.

Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.

Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.

Grönsaksmuffins

Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.

Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.

Servera som de är tillsammans med en god sås eller som tillbehör till fisk eller kyckling.

Grönsaksmuffins

Grön blomkål från Ås Trädgård

Grön blomkål från Ås Trädgård…