Här hittar du lite av varje till årets julbord!
Halloj! Vill bara tipsa lite snabbt om att det i min stora receptbank här på bloggen finns en hel del recept på mat som passar till jul och nyår. Nästa vecka kommer det ett inlägg med ett förslag på en trerättersmeny till nyårsafton, så håll utkik på bloggen under nästa vecka :) Idag ska jag […]
Glutenfri ostkaka till Fars Dag

Ostkaka

All dessa dagar

Idag firas både ostkakan och alla pappor, så här får du två av mina godaste tips på glutenfria ostkakor.

Båda passar fint till uppvaktningen av Far på hans dag, den första är riktigt god även som en liten kvällsrätt med löjrom, gräddfil och hackad rödlök om man utesluter kardemumman.

Har du inte kommit på vad du ska ge din pappa än så skriv ut ett presentkort på någon av mina kokböcker, du hittar dem i länkarna nedan 🙂

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

Ev lite valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och smaka av med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Ostkaka med keso  4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

Salt efter behag

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

ev 1-2 rivna bittermandlar eller lite bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Vill du variera smaksättningen så kan du tillsätta rivet citronskal eller 0,5 g stött saffran istället för kardemumma och bittermandel.

Örtmarinerad älgstek till julbordet

Smakrikt till jul

Att grava eller rimma kött och fisk är ett gammalt sätt att bevara det fräscht och gott en längre tid.

Idag ett mycket bra alternativ till färdiga charkprodukter om man vill slippa alla tillsatser.

Jag marinerar ofta kalkonbröst när jag är i Turkiet, här har jag använt älgstek.

Vill du ha en liten söt smakbrytning i marinaden så är det gott med rivet äpple, men det kan du hoppa över.

Örtmarinad till kött

1 liten älgstek på ca 500 g

2 msk salt

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela steken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna, det går bra med ren eller nöt också.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda väl med saltet.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i en plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka.

Bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Vill du ha recept på en gravlax utan socker så hittar du det i min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost.

Där hittar du mängder av tips och recept på god mat till julbordet.

Kanske en fin julklapp till den som uppskattar vår traditionella mat, tillagad på ett lite modernare sätt.


Min bästa rödbetssallad

Julens godaste tillbehör

Ja, frågar du mig så är rödbetssalladen det viktigaste på julbordet, vid sidan om skinkan.

Så det är en tradition jag tar med mig även till julfirandet i Turkiet varje år.

Här hittar jag inte ättikssprit så det har jag med hemifrån för att lägga in egna rödbetor, med betydligt mindre socker än i butikernas hemma.

Om du vill kan du förstås använda sötningsmedel eller helt hoppa över att söta rödbetorna.

Du kan också använda mjölksyrade rödbetor till din rödbetssallad för en ännu nyttigare variant.

Ett väldigt gott recept på det, skapat av Ylva Forsberg på Huså Bröd, har jag med i min nästa kokbok som du hittar här.

Receptet till de inlagda rödbetor du hittar i länken bland ingredienserna här nere, kommer från en kokbok från 50-talet.

På den tiden användes inte alls lika mycket sötning vid inläggningar, det gjorde faktiskt att rödbetorna höll sig fräscha längre.

Bilden nedan är tagen från min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris.

Där finns även recept på köttbullarna och brödet till min köttbullsmacka.

Köttbullsmacka med rödbetssallad Foto Mikael Eriksson

Rödbetssallad ca 6 port

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.


Adventsmys – gott & nyttigt!
Helt otroligt, idag är det första advent! Har ni fått i ordning på adventsljusstakarna? Jag lyfte fram våra igår kväll… till skillnad från grannarna som haft dem uppe i lite drygt en vecka. Ajaj! ;) Idag får du tips på lite alternativa grejer att äta som adventsmys, istället för lusssebullar och pepparkakor i olika nyttiga […]
Lucka 24 – God Jul
GOD JUL

GOD JUL

Julens godaste frukost 2 port

4-5 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

25 g skållade mandlar

1 juläpple

50 g smör

Salt

Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar.

Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund.

Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra.

Smaka av om äggröran är lagom salt.

Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost.

God Jul önskar jag, Lennart och Tomten från ett lugnt och fridfullt Alanya.

Äggröra med Äpple och Kanel


Lucka 23 – 3 goda röror till julbordet

Hjortroncrème

Pricken över i…

Det här med såser och röror har alltid varit min starka sida, något jag hade mycket glädje av under mina 18 år i restaurangbranschen.

Att ackompanjera maten med en välkomponerad varm eller kall sås, sätter verkligen pricken över i-et.

Gör några av mina goda såser till det kallskurna på julbordet, så är jag säker på att de allra flesta kommer att uppskatta julmaten ännu mer.

Alla tre rörorna passar bra till både fisk och kött.

De passar fint även till det vegetariska på julbordet, förstås.

Basturökt fårlår med sås av hjortron och crème fraiche till julbordet

Hjortroncrème

2 dl crème fraiche

1½ dl hjortron

Några droppar Worcestershiresauce

Lite smulat flingsalt

Ev lite sötning, motsvarande ½-1 tsk honung

Vispa crème fraichen tjock med elvisp.

Smaksätt med salt och Worcestersauce och lite sötma om du vill.

Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.

Låt crèmen stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Dansk Remouladsås

Dansk remouladsås

2 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 tärnat äpple

1 dl finhackad salt/ättiksgurka

½ dl hackad kapris

1-2 tsk curry

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche väl, blanda ner övriga ingredienser.

Låt stå en stund i kylen och mogna i smaken.

Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Tomten

Dan före dan…


Kalvsylta och annorlunda rödkålssallad

Hemlagad sylta

Mångas favorit på julen är en smakrik kalvsylta, idag får du ta del av mitt recept från kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.

Sylta är inte bara gott till julen utan något jag äter av då och då även under resten av året.

Inte minst för att det är en så bra källa till det nyttiga kollagenet, som vi alla behöver få i oss genom maten, inte minst när vi kommer upp lite i åren.

Kollagenet hjälper mot mycket, från stela leder till rynkig hy, läs gärna mer om dess hälsofördelar här i mitt inlägg om buljong.

Kalvsylta

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad med sting

1 liter finstrimlad rödkål

2 dl majonnäs

2 dl granatäppelkärnor, lingon eller tranbär

1 pressad citron

2-3 msk riven ingefära eller pepparrot

Salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor, för en mer traditionell smaksättning tar du lingon/tranbär och riven pepparrot.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, då minskar du även stressen kring julmaten.

Här kommer ett julklappstips som även passar till den som föredrar E-böcker.

I första länken hittar du min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” som E-bok och här finns den som en helt vanlig bok med hårda pärmar.

Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda ”LCHF för seniorer” och ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Den innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

På bilderna nedan ser du några till rätter från boken som passar fint på julen.

Först ut en Laxbakelse, klassisk Gubbröra, Tjälknöl, Kycklingleverpaté och Valnötsbröd.

Efter det följer några juliga desserter; Keso à la Malta, Mandelmusslor och Chokladdoppade kokoskakor, sedda genom min fotograf Mikael Erikssons kameraöga.

Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Gubbröra

Lucka 6 – Inlagd sill till jul
Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja...

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja…

Min julsill

Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen.

Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha nån annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom nån vecka.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Nu framemot jul kommer jag att dela med mig av några smaksatta sillar, där använder du den här sillen som bas.

Det här receptet kan du dubbla eller tredubbla om du vill ha riktigt mycket sill till jul.

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl socker, honung, björksocker eller sukrin

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn…


Lucka 6 – Inlagd sill till jul
Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja...

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja…

Min julsill

Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3.

Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar.

Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd.

Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd.

Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen.

Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid.

Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha nån annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom nån vecka.

Här på bloggen ”Mat med mera” hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning.

I våra östra grannländer används inte socker överhuvudtaget till inläggningar av den här typen.

Sillindustrins inläggningar är ofta väldigt söta, så var det inte i de svenska, traditionella recepten förr.

Ett stort fel i många olika sillrecept är att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först innan den blandas med olika smaksatta såser.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Nu framemot jul kommer jag att dela med mig av några smaksatta sillar, där använder du den här sillen som bas.

Det här receptet kan du dubbla eller tredubbla om du vill ha riktigt mycket sill till jul.

Inlagd sill

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl socker, honung, björksocker eller sukrin

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn…