Gör julköttbullar redan nu
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med sesamfrön ca 6 port (Räcker till många fler på julbordet)

1 kg nöt/vilt/blandfärs

2 ägg

2 dl grädde eller majonnäs

1 finhackad, stekt lök

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk grovkornig senap

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

För mer julsmak:

½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor

Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.

Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Köttbullar

Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.

Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.

Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.

Tomten med klementiner


Lucka 18 – Röd coleslaw med sting

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor. Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, så då minskar du även stressen kring julmaten.

Vi åt den igår tillsammans med ugnsstekt, urbenat chilikryddat kycklinglår med getostsallad och smör.

Godare jullunch får man leta länge efter, även om inte den här matbilden var den vackraste jag tagit.

Hade inte tänkt fotografera maten och då lägger jag upp den lite slarvigare än vanligt… ;)

Jullunch i Alanya

 Coleslaw på rödkål

Tomten


Lucka 14 – Turkisk morotsröra
Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Långsemester

Nu har vi kommit ner till Alanya för långsemester, jag, Lennart och Tomten.

Vi kommer att bjuda på en del godsaker härifrån som passar även på ett svensk julbord, så adventskalendern fortsätter precis som vanligt.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Röran smakar mycket gott till köttbullar och kallskuret, både kött och fisk. Kanske en ny favorit på julbordet i år?

Det här receptet kommer från min kokbok Grillmat LCHF.

Den finns att köpa på Bokus och Adlibris, kan bli bra som julklapp till grillentusiasten :)

Tomten i Alanya


Lucka 11 – Inlagd sill och senapssill

Inlagd Sill med Ägg och Ost

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl björksocker, sukrin eller honung

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötning.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är, eller blanda med olika smaksättningar, idag får du mitt recept på senapssill.

Senapssill

Senapssill

En sats inlagd sill

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

1 msk björksocker, sukrin eller honung

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan. Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Tomte på hal is


Lucka 8 – Kalvsylta
Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Kalvsylta

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Julklappstips: Min Långkokbok och LCHF för seniorer är tyvärr slutsålda på svenska, men finns här på engelska om du har släkt och vänner utomlands.

Mina kokböcker på engelska


Lucka 7 – Morotslåda
Morotslåda

Morotslåda från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Finsk julmat

Morotslåda är en rätt som funnits med på nästan alla julbord under mitt nu 54-åriga liv.

Min finlandssvenska mamma hade med den traditionen från sitt barndomshem i Pargas.

Här har jag gjort om lådan till ett mer LCHF-anpassat recept, med keso istället för ris, inget vetemjöl och med betydligt mindre sötning.

För dig som liksom jag har rötterna i Finland och uppskattar rotsakslådor, hittar du här på bloggen ”Mammas delikata mat” en kålrotslåda à la LCHF.

Morotslåda 4 port

2 stora morötter

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

1 krm riven muskot

Salt och peppar

ev 1 tsk honung eller björksocker

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde. Rör om ordentligt så det blir en slät smet.

Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning. Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör. Kokt julskinka, prinskorv och köttbullar smakar gott till.

Det här receptet kommer från min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Den svenska upplagan är för närvarande helt slutsåld, jag och Annika undersöker nu möjligheten att kunna ge ut den igen.

Här finns vår kokbok att köpa på finska under namnet Karppaa terveellisesti, så roligt att den getts ut även där.

Karppaa terveellisesti

Några av mina sista, svenska exemplar finns nu att köpa på EcoCaféet i Östersund.

Där finns också den nya kokbok jag gjort tillsammans med Wonderbag och förstås den miljövänliga långkokningsbagen.

I den boken finns några av mina favoritrecept från Långkok för LCHF och Paleo, som tyvärr också är slut på svenska för tillfället…

Här finns alla mina 3 kokböcker på engelska och nästa år börjar de ges ut även på tyska.

LCHF-fika på EcoCaféet i Östersund...

LCHF-fika på EcoCaféet i Östersund…

Saffranskaka LCHF på EcoCaféet, receptet kommer härinne på fredag så du hinner baka kakan till Lucia...

Saffranskaka LCHF, receptet kommer härinne på fredag så du hinner baka kakan till Lucia…


Lucka 3 – Rödkål

Rödkål

Rödkål på mitt sätt

500 g rödkål

50 g varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 gul lök

1 juläpple

2-3 msk smör/kokosolja

2 msk balsamvinäger

ca 2 tsk salt

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då.

Strimla löken och fläsket. Bryn smöret, fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och fint tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger. Låt kallna och kyl, rödkålen håller sig bra i 4-5 dagar.

Förbereder du den i god tid innan jul, så frys in i burkar eller påsar, ta sen fram och värm till julbordet.

Tomte med kokböcker


Lucka 2 – Köttbullar
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med sesamfrön ca 6 port

(Räcker till många fler på julbordet)

1 kg nöt/vilt/blandfärs

2 ägg

2 dl grädde eller majonnäs

1 finhackad, stekt lök

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk grovkornig senap

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

För mer julsmak:

½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor

Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.

Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Köttbullar

Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.

Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.

Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.

Vill du se mer av Tomten och vad som händer i mitt liv i bilder just nu, så finns jag sen några dagar även på Instagram.

 

Tomte med pulka


Adventskalender med recept på julmat-Lucka 1

Kycklingleverpaté

Receptsamling ända fram till jul

Idag börjar jag att dela med mig av 24 av mina julfavoriter, så du som vill laga ett naturligt gott julbord med få kolhydrater får en hel del gott att välja bland.

Min lilla garntomte som sitter i en valnötsbåt har varit ett uppskattat inslag här på bloggen i juletider i flera år nu, så han kommer också att dyka upp i varje lucka.

Jag önskar att du kommer att njuta av en lugn och harmonisk julmånad, utan alltför mycket stress.

En hjälp på vägen är att börja förbereda julmaten långt i förväg och frysa in.

Den här patén fryser jag in rå, tar fram och tinar i kyl ett dygn innan den gräddas några dagar innan julafton.

Patén blir bara godare om den får stå och mogna ett par dagar i kylen.

Du får också recept på min lingoncumberland och här hittar du inlagda kantareller.

Ett annat mycket gott tillbehör till paté är rödlöksmarmelad, här hittar du en à la LCHF på Lilltäppans kök.

I min kalender kommer recept och bilder hädanefter att få tala för sig själva, både du och jag har nog fullt upp ändå nu i december :)

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör/kokosolja

2 ägg

2 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite. Låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk dl björksocker eller honung

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomten i midvintersol


I morgon börjar min och Tomtens Adventskalender

Glögg med fröpepparkakor

Jultradition

I morgon är det redan första december och dags att börja nedräkningen mot julafton.

Här inne hos mig blir det recept på mat och bak som hör julen till.

Det mesta lagat i mitt eget kök, men i år tänkte jag även länka till en del läckerheter från mina egna favoritbloggar i de olika luckorna.

Ett och annat julklappstips blir det också, som sig bör på matnyttiga klappar.

Hoppas du följer med mig och Tomten på vår resa mot julen, som vi även i år firar i Turkiet :)

Tomten i Alanya