Njutbara småkakor
Små grottor med olika sorters bär har alltid varit en av mina favoriter i vår svenska fikatradition.
Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.
Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.
Sen jag slutade äta gluten för 15 år sen har det blivit många nya sorters kakor skapade hemma i mitt kök.
Lingongrottorna är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så kommer även ett recept här nedan på hallongrottor från E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Många har genom åren bett om en bakbok med mina recept, här finns Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
Även i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns flera goda kakor, bland annat raw chokladkaka med lingontopping.
Glutenfria lingongrottor ca 10 st
125 g smör
½ dl valfri sötning
2½ dl bovetemjöl
½ dl pofiber
1 tsk bakpulver
½-1 krm vaniljpulver
Vispa ihop smör och sötning med elvisp så det blir fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smöret.
Ställ in degen i kylen att svälla i en halvtimme.
Rulla degen till små kulor och lägg i småbrödsformar.
Tryck en grop med tummen och lägg i 1 tsk lingonsylt.
Grädda i 175° i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Glutenfria hallongrottor 12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
1 ägg
1 msk valfri sötning
1 msk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
1 ½ dl mosade hallon
Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.
Rör i ägg och honung, blanda husk med bakpulver och rör ner i smeten.
Låt degen svälla fem minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.
Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.
För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade skogshallonen innan serveringen.