Idag bjuder jag och Tomten på det bästa vi vet när det gäller julens fika.
Mjuk pepparkaka, gärna med grädde och lingon, ger mig många goda smakminnen från förr.
En ny favorit föddes förra julen, då Lennarts dotter Therese bjöd på saffransäpplen, så gott när man som jag inte äter vanliga lussekatter med gluten.
Hemma gjorde jag dem som tillbehör till stekt halloumi som en lite lättare middag, men du kan ju servera dem med vispad grädde eller kokosgrädde istället.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
3 dl nötmjöl eller mandelmjöl
50 g smör/kokosolja
½ dl grädde eller kokosgrädde
½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning
Smält smöret och pensla bakformen med lite av det, blanda ner grädde och pepparkakskryddor i resten.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.
Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.
Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.
Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.
Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.
Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.
Servera gärna med vispad grädde/kokosgrädde, granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.
Saffransäpplen 2 port
20 mandlar
½ rött juläpple
25 g smör
1 tsk honung eller annan valfri sötning
½ pkt saffran
Lite flingsalt
4 skivor halloumi/eldost
Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.
Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.
Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.
Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.
Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor och kanske en mugg äppelglögg.
Tycker du om mina recept så kommer du säkert att gilla min kommande kokbok, Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv.
Jag har jobbat med den hela sommaren och tagit alla bilder själv i den jämtländska naturen, här kan du förhandsbeställa den på Adlibris.
Här nedan ser du Tomten med en raw chokladkaka med lingontopping från kokboken och en bild på mig när jag är ute i skogen och jobbar med fotograferingen, den bilden är tagen av Fotograf Jan Andersson.
Länken ovan går till Bokus, den här går till Lumio Förlag som har julrea, så där kostar boken just nu bara 195 kr mot 279 kr hos Bokus.
Kokboken är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist och med de flesta recept även från min Långkok för LCHF och Paleo, böcker som båda har varit slutsålda här i Sverige i flera år.
Jag jobbade tidigare som kock under många år och har i mina kokböcker omvandlat favoriterna bland våra traditionella rätter så de ska passa vår moderna tid.
Alla recept är helt glutenfria, de innehåller få kolhydrater och de flesta är anpassade även till mejerifritt.
Mandelmusslor har funnits med på jularna ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.
De här bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes, så dem kan du prova om du vill göra en riktigt fin julbakelse.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mammas pepparkakor var också helt fantastiskt goda, för att inte tala om degen, det gick åt en hel del av den innan kakorna hann bli utbakade
Mamma hade alltid rejält med kryddor i degen och de skulle koka upp med smöret för att avge mest smaker.
Mina mandelpepparkakor påminner om dem i smaken, de blir lite gott mjuksega i konsistensen, lite som pepparkaksdegen.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Tomten passade på att njuta av julfika på Ecocaféet när vi var in till stan en dag, här med deras ljuvliga Raw After Eight-bakelse.
Länken ovan går till Bokus, den här går till Lumio Förlag som har julrea, så där kostar boken just nu bara 195 kr mot 279 kr hos Bokus.
Kokboken är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist och med de flesta recept även från min Långkok för LCHF och Paleo, böcker som båda har varit slutsålda här i Sverige i flera år.
Jag jobbade tidigare som kock under många år och har i mina kokböcker omvandlat favoriterna bland våra traditionella rätter så de ska passa vår moderna tid.
Alla recept är helt glutenfria, de innehåller få kolhydrater och de flesta är anpassade även till mejerifritt.
Mandelmusslor har funnits med på jularna ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.
De här bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes, så dem kan du prova om du vill göra en riktigt fin julbakelse.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mammas pepparkakor var också helt fantastiskt goda, för att inte tala om degen, det gick åt en hel del av den innan kakorna hann bli utbakade
Mamma hade alltid rejält med kryddor i degen och de skulle koka upp med smöret för att avge mest smaker.
Mina mandelpepparkakor påminner om dem i smaken, de blir lite gott mjuksega i konsistensen, lite som pepparkaksdegen.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Tomten passade på att njuta av julfika på Ecocaféet när vi var in till stan en dag, här med deras ljuvliga Raw After Eight-bakelse.
Det här brödet skapade jag häromåret på en av våra julvistelser i Alanya.
Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn, men eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, tills jag komponerade det här receptet.
De färdiga vörtkryddspåsar jag sett i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så här har jag gjort en egen blandning.
Jag äter ju även min typ av lågkolhydratkosten LCHF sen över 10 år, du kan läsa mer om det i länken och hur jag äter idag.
Nu kanske du invänder att brödet är sötat med frukt och därmed inte är LCHF, men jag väljer att njuta av den lilla sötman i det här brödet till jul, jag äter strikt resten av året.
Något som gett resultat, jag har blivit så otroligt mycket piggare, friskare och slankare med åren.
Vill du ta del av mina recept och stötta mitt skrivande samtidigt som du själv får möjlighet att äta dig till en bättre hälsa, så får du gärna köpa någon av mina kokböcker.
Jag och mina kokböcker Foto Jan Andersson LT
De blir ju också en bra julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat, en gåva som ger glädje i många år, här hittar du dem på Bokus.
Idag står jag sista dagen på Jamtli Julmarknad, så titta gärna förbi där i Lusaflokojan om du vill ta en pratstund eller köpa nån av mina kokböcker och få dem signerade.
Jag finns där tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, hon berättar gärna mer om hur man gör en riktigt god kombucha.
Kombucha vid Kallsjön
Hon ligger bakom receptet på den här läckert gula havtornskombuchan som du kommer att få ta del av i min kommande kokbok, men den får du vänta på till i slutet på mars.
Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.
Här nere ser du några bilder från Jamtli Julmarknad och Lusaflokojan där jag står tillsammans med Kall Naturkompani.
Där hittar du också Strömsnäsgården med fina fjällkoprodukter m.m, glögg och rawfoodbollar från NatCake, fin choklad från Klövsjö Choklad och värmande vackert från Åre Toveri.
Glad 1a Advent önskar jag och Tomten alla läsare runtom i Sverige och övriga världen.
Det är så roligt att se i statistiken hur många av mina bloggläsare som kommer från andra länder.
Om det nu är svenskar som flyttat utomlands vet jag inte, förutom de som hör av sig då och då i kommentarerna.
Jag är just nu hemma i ett snöklätt Jämtland och njuter av lite julkänsla.
Vädret har varit fantastiskt med sol i två dagar nu, så det har blivit långa skogspromenader.
Tomten har fått följa med och posera på många vackra ställen, bilderna kommer du att få ta del av nu under tiden fram till jul.
Sista novembersolen i Jämtland
Jag kommer de närmaste 24 dagarna att dela med mig av lite goda jultips, både på sånt man kan äta, dricka eller köpa i julklapp.
Först ut blir några små lingongrottor som jag skapade redan 2010, i bloggens barndom.
De är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så finns ett recept på hallongrottor med i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Den finns på biblioteken och här kan du beställa den direkt från Lumio Förlag eller på Adlibris.
Boken är skriven tillsammans med Annika Dahlqvist och blir en perfekt julklapp till alla som uppskattar vår traditionella mat, lagad med färre kolhydrater.
Boken är egentligen två, det är en sammanslagning av LCHF för seniorer och de flesta recept från Långkok för LCHF och Paleo, de böckerna har varit slutsålda tidigare i Sverige.
Idag får du tips på 7 sorters goda kakor på mitt sätt, utan gluten och med mindre sött än vad de flesta använder.
Så kan du börja förbereda och stoppa i frysen redan nu och minska på stressen för att sen ta fram och njuta av nybakat till glöggfester, Lucia och alla julkalas.
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk fiberhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald Ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.
Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl honung, björksocker eller annan valfri sötning
4 msk fiberhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.
Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.
Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.
Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.
Idag tänkte jag inspirera med lite fina bilder och recept till julbaket. Testa några av mina favoriter: smörkola, bananfudge, rostade nötter och tryfflar! Testa även baka några av mina mjuka kakor, men skär dem i små munsbitar och gör några olika varianter. Det blir en perfekt buffé till julklappsöppningen! :) På bilden ovan ser du […]
Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Tack för titten
Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar.
Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära.
Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.
Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist.
Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex.
Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckernapå Bokus.
Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats.
Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har på den boken just nu, kanske en fin julklapp till någon när och kär man i ditt liv?
Du kanske undrar varför boken är riktad till just män, en fråga jag fått rätt många gånger nu.
Läs gärna mitt svar på den frågan och mer om kokboken i en artikel på Anne Aobadias Matkärlek.
Här ett svar jag skrev på Facebook igår på just en liknande frågeställning:
Senast idag pratade jag med en yngre man på flyget, vars pappa hade fått typ 2 diabetes.
Han tyckte det var en fantastiskt bra idé att skriva en bok just för män om ett ämne som är väldigt känsligt för många män att prata om, nämligen hälsan.
Vi kanske kan få män att börja våga prata om det genom vår bok och kanske förändra sin livsstil innan sjukdomar gått för långt.
Kvinnor har ju mycket lättare att prata med varann om de mår dåligt, män försöker ofta dölja det i det längsta.
Så var det med min pappa, han dog tyvärr alldeles för tidigt i en hjärtinfarkt när jag var 17 år, han blev bara 63 år gammal.
Hade pappa pratat mer öppet om sina hälsoproblem och sökt läkare i tid, ja då kanske han hade fått leva många år till
Jag har själv fått ett mycket bättre liv med hjälp av maten sen jag la om till glutenfri lågkolhydratkost för snart 9 år sen och vill förstås sprida det vidare till så många som möjligt.
Det känns extra roligt att 3 av mina kokböcker gavs ut i USA häromåret, så nu finns mina recept över hela världen.
Idag vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig, kära läsare, som så ofta besöker min blogg.
Det gör att jag tycker det är meningsfullt, roligt och givande att fortsätta mitt bloggande och kokboksskrivande, så glad att du uppskattar och delar mina recept på bloggen vidare.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.
Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.
För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.
I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.
Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.
Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.
Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.
På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.
Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.
Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.
För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.
Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.
Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.
För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.
I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.
Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.
Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.
Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.
På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.
Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.
Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.
För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.
Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.