Gott Slut
Så var då 2021 på väg mot sitt slut, måtte 2022 ha mycket mer friskhet, positivitet, glädje och värme med sig i startgroparna.
Något som vi alla kan behöva en stor dos av nu efter snart två år med pandemi som sätter ner krafterna.
Jag försöker sprida lite värme, hälsotankar och matglädje på mitt sätt genom recept och bilder, både här på bloggen och i mina kokböcker.
Idag bjuder jag på några av mina favoriter som kanske kan förgylla även din Nyårsafton, vare sig du äter ensam eller med goda vänner.
Till förrätt rekommenderar jag det enklaste och också bland det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron.
På bilden här ovan är det serverat på Spröda frökex, som Huså Bröd bakar efter mitt recept.
Vill du baka det själv så hittar du mitt originalrecept här.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.
Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.
Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.
Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.
Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.
Saffransdoftande fisksoppa för 4
ca 400 g skinn och benfri fiskfilé
2 tsk citronsaft
4 dl grädde/kokosgrädde
4 dl fiskfond
4 stora champinjoner i tunna skivor
10 cm skivad purjolök
2 små morötter i stavar
1 röd spetspaprika i strimlor
25 g smör
1 g saffran
1 tsk ekologiskt buljongpulver
Salt och peppar
Dela fiskfiléerna i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.
Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.
Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.
Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.
Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.
Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.
Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.
Sesampanerad torskrygg 4 port
4 bitar torskrygg à ca 150 g
2 ägg
1 dl sesamfrön
2 msk svartkummin
1 msk psylliumhusk
50 g smör
Saffransstuvad fänkål
2 stånd fänkål
25 g smör
1-2 kuvert saffran
½ dl vitt vin eller citronsaft
4 dl grädde/kokosgrädde
2 tsk veg buljongpulver
Salt och peppar
Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.
Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.
Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.
Krydda torsken med salt, peppar och strö psylliumhusk runt om, enklast går det om du har den i ett saltkar.
Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.
Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.
Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.
Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.
Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.
Servera fisken med smörstekta morötter, kokt broccoli eller brysselkål.
Mandelpanerad aubergine 2 port
8 skivor aubergine
4 skivor ädelost
1 ägg
1 dl flagad mandel
8 champinjoner
8 cocktailtomater
2 tsk vitvinsvinäger
50 g smör
2 msk hackad bladpersilja och basilika
Salt och peppar
Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Salta på båda sidor och låt stå en stund. Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.
Skär champinjoner och tomater i fyra delar.
Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.
Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan. Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.
Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.
Tryck skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.
Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.
Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.
Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.
Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.
Ädelostsås med purjolök 3-4 port
2 dl riven gräddädelost
1 dl finhackad purjolök
2 msk smör
3 dl grädde
1 dl vitt vin eller kycklingbuljong
1 tsk veg buljongpulver
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk torkad dragon
1 msk hackad persilja
Salt och peppar
Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.
Häll på vin, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.
Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.
Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.
Servera till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål eller rotfrukter smakar gott till.
Till dessert bjuder jag på en liten blåbärstryffel från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper den eller någon annan av mina kokböcker.
Blåbärstryfflar med havtorn ca 20 st
8 torkade aprikoser
2 dl blåbär
1½ dl mandelmjöl
100 g smält smör eller kokosolja
Att rulla i:
½ dl havtornspulver eller annat bärpulver
Blötlägg aprikoserna en halvtimme i kokande vatten.
Skär dem i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.
Ställ i kylen en halvtimme och rulla sen små bollar av smeten.
Häll havtornspulver i en liten skål och rulla runt bollarna, tryck till lite lätt så pulvret fastnar.
Lägg på ett fat och ställ i kylen att stelna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips:
Du kan variera smaksättningen med till exempel dadlar och hallon eller fikon och svarta vinbär.
Tål du inte mandelmjöl så kan du mixa pumpa/solrosfrön istället. Använder du kokosolja så sätt till lite salt för att förhöja smakerna.
Ta fram tryfflarna en liten stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.
Här hittar du länkar till några andra lättlagade desserttips, hallonfromage, chokladmousse och blåbärspannacotta.
GOTT NYTT ÅR