Mina bästa tips till Nyårssupén

Gott Slut

Så var då 2021 på väg mot sitt slut, måtte 2022 ha mycket mer friskhet, positivitet, glädje och värme med sig i startgroparna.

Något som vi alla kan behöva en stor dos av nu efter snart två år med pandemi som sätter ner krafterna.

Jag försöker sprida lite värme, hälsotankar och matglädje på mitt sätt genom recept och bilder, både här på bloggen och i mina kokböcker.

Idag bjuder jag på några av mina favoriter som kanske kan förgylla även din Nyårsafton, vare sig du äter ensam eller med goda vänner.

Till förrätt rekommenderar jag det enklaste och också bland det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron.

På bilden här ovan är det serverat på Spröda frökex, som Huså Bröd bakar efter mitt recept.

Vill du baka det själv så hittar du mitt originalrecept här.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.

Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.

Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.

Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.

Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.

Fisksoppa

Saffransdoftande fisksoppa för 4

ca 400 g skinn och benfri fiskfilé

2 tsk citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

4 dl fiskfond

4 stora champinjoner i tunna skivor

10 cm skivad purjolök

2 små morötter i stavar

1 röd spetspaprika i strimlor

25 g smör

1 g saffran

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Dela fiskfiléerna i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Sesampanerad torskrygg 4 port

4 bitar torskrygg à ca 150 g

2 ägg

1 dl sesamfrön

2 msk svartkummin

1 msk psylliumhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

2 stånd fänkål

25 g smör

1-2 kuvert saffran

½ dl vitt vin eller citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk veg buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö psylliumhusk runt om, enklast går det om du har den i ett saltkar.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Servera fisken med smörstekta morötter, kokt broccoli eller brysselkål.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad bladpersilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Salta på båda sidor och låt stå en stund. Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan. Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck  skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin eller kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål eller rotfrukter smakar gott till.

Till dessert bjuder jag på en liten blåbärstryffel från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper den eller någon annan av mina kokböcker.

Blåbärstryfflar med havtorn ca 20 st

8 torkade aprikoser

2 dl blåbär

1½ dl mandelmjöl

100 g smält smör eller kokosolja

Att rulla i:

½ dl havtornspulver eller annat bärpulver

Blötlägg aprikoserna en halvtimme i kokande vatten.

Skär dem i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ställ i kylen en halvtimme och rulla sen små bollar av smeten.

Häll havtornspulver i en liten skål och rulla runt bollarna, tryck till lite lätt så pulvret fastnar.

Lägg på ett fat och ställ i kylen att stelna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen med till exempel dadlar och hallon eller fikon och svarta vinbär.

Tål du inte mandelmjöl så kan du mixa pumpa/solrosfrön istället. Använder du kokosolja så sätt till lite salt för att förhöja smakerna.

Ta fram tryfflarna en liten stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Här hittar du länkar till några andra lättlagade desserttips, hallonfromage, chokladmousse och blåbärspannacotta.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

GOTT NYTT ÅR

Kvällshimmel i Nyårstid
Fröknäcke med nässlor och parmesan
Fröknäcke och kaffe på Nipfjället

Smakfyllt fröknäcke

Mitt recept på frökex/knäcke har blivit otroligt populärt, Huså Bröd bakar och säljer det i butiker över hela landet.

Dagens recept på fröknäcke skapade jag till kokboken Gröna, sköna tillbehör, både jag och sambo Lennart tycker att det är det godaste jag hittat på.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

I den här länken kan du se ett inslag med några av mina rätter från boken på Nyhetsmorgon, så får du veta lite mer om innehållet.

Kokboken är numer helt slutsåld, men den finns att låna på Biblioteket.

Om du tycker om att läsa digitalt så finns den att ladda ned i den här länken som E-bok.

Bilden nedan tog jag en sommarmorgon vid Funäsdalssjön i Härjedalen.

Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Fröknäcke med nässlor och parmesan ca 18 bitar

3 äggvitor (1 dl)

2½ dl hett vatten

25 g smör

1 dl solroskärnor

1 dl pumpafrön

½ dl mandelmjöl

½ dl skalade hampafrön

½ dl nyponskalsmjöl

1½ msk psylliumhusk

Ca ½ tsk salt

Att strö över knäcket:

1 dl finriven parmesan

2 msk torkade, smulade nässlor

Ca 1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150˚. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vattnet med smöret, vispa under tiden äggvitorna tjocka med elvisp.

Vänd ner fröblandningen i äggsmeten, häll över vattnet och blanda allt väl, låt svälla i 5 minuter.

Bred ut smeten på bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper eller plastfilm och kavla ut smeten mellan papperen till en jämn kaka på ca 1 cm tjocklek.

Strö över nässlor, parmesan och smula över flingsaltet så allt blir jämnt fördelat över hela kakan.

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, ta ut och markera rutor med en bakskrapa om du vill ha fyrkantigt knäcke.

Sänk värmen till 50˚ och torka i 1-2 timmar, ta ut brödet efter en halvtimme och vänd bitarna.

Vill du ha oregelbundna bitar som mina på bilden så vänd försiktigt hela kakan och dra bort bakplåtspapperet.

Ställ in att torka igen och bryt i oregelbundna bitar när det är helt torrt.

Beroende på ugn och tjocklek på knäcket kan det ta lite olika lång tid att torka, så se till att det är riktigt torrt innan du tar ut det, låt det annars stå inne en stund till.

När det är helt torrt tar du ut knäcket och låter det svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur.

Tips! Nyponskalsmjöl, hampafrön och torkade nässlor hittar du i hälsokostbutikerna.

Du kan byta ut nässlorna mot torkad persilja, körvel eller någon annan ört som du tycker om.

För ett ägg- och mjölkfritt bröd byter du ut äggvitorna mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, smör mot 2 msk kokosolja och parmesan mot 2 msk näringsjäst, som du blandar ner i smeten.

Fler av mina glutenfria brödrecept hittar du i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

På Mikael Erikssons bild här nedan ser du ett mustigt valnötsbröd som finns med i den kokboken.

Valnötsbröd från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Inlägg nr 2000 och mitt populära fröknäcke/frökex

Jubileumsvecka

Den här veckan har anledningarna att fira lite extra här på bloggen varit fler än nånsin.

Tre gånger närmare bestämt, först ut var inlägget i måndags när jag firade 11 år med LCHF, igår var det utgivningsdagen av min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Idag blir det lite extra festligt igen, inlägget du läser just nu är det 2000e jag publicerar sen jag startade bloggen i juni 2009.

Det firar jag med att bjuda på ett av mina mest uppskattade recept, det fröknäckebröd jag skapade 2011.

En Facebookvän, Laila Danielsson, skickade ett recept på fröknäcke med vetemjöl, majsmjöl och rapsolja som hon undrade om jag kunde omvandla till glutenfritt och med få kolhydrater.

Det var ju en intressant utmaning, så jag gav mig ut i köket och rörde ihop det recept du ser här nedan.

Det blev verkligen lyckat och mycket populärt, mitt recept har dykt upp i mängder av kopior på nätet sen dess, några kokboksförfattare har till och med haft med det i sina böcker.

En del med hänvisning att receptet kom från mig, andra inte…

Receptet blev också mycket väl mottaget när jag presenterade det för det lilla hantverksbageriet Huså Bröd.

När syskonen Markus och Ylva Forsberg hade provbakat och funderat i ett par år, så bestämde de sig för att börja baka och sälja Spröda frökex till butiker över hela Sverige och även i Norge.

Det kom sen även i flera olika smaker, för tillfället finns originalet och även en nykomling med riven Västerbottensost.

Jag brukar bjuda på Huså Bröds frökex när jag är ute och signerar mina kokböcker, det blir alltid väldigt uppskattat.

Så prova det här receptet till Påskbuffén, det är både enkelt att baka och försvinnande gott.

Fröknäcke/frökex

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk malda brödkryddor

½ dl kokosolja utan smak

2½ dl kokande vatten

ca 1 tsk salt

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke, koka upp vatten och kokosolja.

Häll därefter vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt, smaka av om smeten är lagom salt.

Häll genast upp på en plåt med bakplåtspapper med mått ca 30×33 cm, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa.

Lägg ett bakplåtspapper över och kavla degen tunn, då blir den jämn på enklast möjliga sätt.

Grädda på 150° i 45 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut och markera fyrkantiga eller avlånga brödbitar med degskrapan eller en kniv.

Sänk värmen till 50 grader och sätt in brödet igen att torka i 2 timmar.

Bryt isär brödbitarna och vänd på dem efter halva tiden.

Beroende på hur tunt du kavlat degen, så kan det behöva stå inne att torka lite längre, känn efter att brödet är riktigt torrt.

Ses vi på Västgård Game Fair?

M/S Drottning Sophia på Kallsjön

Mässdags

Nu till helgen den 26-28 juli är det dags för den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i Kall, på östsidan av Åreskutan.

Vädret ser ut att bli alldeles fantastiskt, så då passar det ju fint med en båttur och en fika på den vackra Kallsjön.

Jag signerar mina senaste kokböcker på ångbåten M/S Drottning Sophia och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani.

Som tilltugg till den godaste kombucha jag smakat får du provsmaka både mina Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Hoppas du kommer förbi för en pratstund om du är i närheten, jag finns på båten alla dagar mellan 11-15.

Mitt frökex med laxröra, Eat Art-festival och besök på Kall Natur Kompani

Midsommarnjutning

Nu är det bara en vecka kvar till en av årets stora matnjutarhelger så idag får du ett recept på en riktigt läcker laxröra, som jag på bilden serverar på frökex.

Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, ett glutenfritt kex med få kolhydrater, här kan du läsa om energifördelningen.

Imorgon lördag 15 juni kan du få provsmaka deras nya kex smaksatta med Västerbottensost om du tittar förbi på Ecocaféet på Storgatan i Östersund, där finns jag mellan 11-16 och signerar mina kokböcker.

Den här gången har jag med mig Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag bjuder också på Kall Natur Kompanis goda Energi-kombucha, smaksatt med havtorn, gurkmeja och ingefära.

Det är den absolut godaste kombucha jag smakat, så jag har nu inlett ett samarbete med Margareta Marples på det lilla gårdsbryggeriet i Kall.

Det har lett till att jag får möjlighet att bjuda på den goda drycken när jag är ute på mina signeringsturnéer och föreläsningar framöver.

Du får också smaka på Öländska Bönchips, de smakar väldigt gott ihop med kombucha.

En väldigt hälsosam form av lördagsgodis eller drinktilltugg, som innehåller både pre/probiotika och mycket god energi.

Kombuchadrinkar på Ecocaféet

Ecocaféet har precis börjat servera drinkar gjorda på kombucha, ska bli spännande att testa, här ovan en av deras bilder.

I morgon är det samtidigt ett stort matevent i Östersund, Eat Art-festivalen, så för dig som är matintresserad finns mycket att ta del av.

Både Kall Natur Kompani och Huså Bröd kommer att delta på festivalen så då kan du bekanta dig mer med dem.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på frökex eller på smörstekta, tunna skivor av mitt valnötsbröd.

Här nedan ser du några bilder från mitt besök hos Margareta i Kall förra veckan.

Där blev jag bjuden på en mycket god lunch och förstås smakprov på hennes kombuchasorter.

Margareta och hennes familj flyttade till den vackra gården med utsikt mot Åreskutan för några år sen, efter 22 år i England.

Hon har precis som jag ätit sig till en bättre hälsa, är utbildad näringsterapeut och har en webbutik som säljer bland annat en riktigt fin ekologisk gurkmejamix till latte/te.

Vi hade som du förstår mycket gemensamt att prata om, så det blev en väldigt lång lunch.

På hemvägen passade jag på att ta lite bilder på kombuchaflaskorna i den vackra försommareftermiddagen vid Kallsjön.

Kall Kombucha vid Kallsjön

Mragareta Marples på Kall Natur Kompani

Dillmajonnäs, LCHF-event och semestertider

Favoritsås till fisk

Nu i värmen passar det riktigt bra med varmrökta, feta fiskar till frukost, lunch eller middag.

Min favorit är röding men det blir förstås också gott med varmrökt lax, sik, regnbåge eller makrill.

Med en krämig sås och grönt till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

Nu kommer jag att ta lite semester i Dalarna och Jämtland, det har varit rätt mycket resande i samband med utgivningen av mina nya kokböcker nu under våren och sommaren.

Det är fantastiskt roligt och givande att träffa alla positiva och matintresserade på mina signeringar, men nu är det dags att vila hjärna och kropp i de stora skogarna ett tag.

Nu i helgen deltog jag på LCHF-eventet i Säffle, nedanför receptet kommer några bilder från det.

Det föredrag som jag speciellt vill lyfta fram på årets event var My Westerdahl ( LCHF-ingenjören ).

My berättade om sin hälsoresa från en toppvikt på 170 kilo där hon nu lyckats bli av med hela 95 och den ständiga kampen mot sockerberoendet.

Mycket gripande och ögonöppnande för hur svårt många har det med allt socker som finns runtom oss hela tiden.

De flesta av deltagarna på eventet äter sen länge helt sockerfritt och de lät sig väl smaka av de nya frökexen med Västerbottensost som Huså Bröd just lanserat, en ny smak på mitt originalrecept.

De fick också ta sig en titt på hur Wonderbag fungerar, just användningen som kylbag fick många intresserade i den 30-gradiga värmen vi hade på torsdagens grillning.

Jag var med en stund på kvällarna på campingen men eftersom jag är väldigt kvällstrött så bodde jag precis som förra året lite bekvämare på lugna och fina Krokstad Herrgård.

Jag vill rikta ett stort tack till arrangörerna Johan Falk ( Lagom LCHF ), AnnSofi, Ewa m fl, för att ni ordnat det så bra både i Medborgarhuset och på grillkvällarna på Duse Udde Camping, till och med vädret var perfekt.

Mina kokböcker sålde riktigt bra under de två dagarna jag deltog så jag hade bara med några stycken i resväskan hem.

Jag blir förstås väldigt glad om du också stöttar mitt fortsatta matskrivande, här kan du läsa mer om mig och mina böcker.

Dillmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

½ dl smetana eller kokosgrädde

½ dl finhackad dill

1 msk finhackad smörgåsgurka eller saltgurka

1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger

1 tsk senap

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche.

Blanda ner övriga ingredienser och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna bättre.

Jag serverade såsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

För ett mer mättande alternativ kan du blanda ner några deciliter avrunna kikärtor i dillmajonnäsen.

Reportage om eventet i Säffle-tidningen

Kokboksbord på LCHF-eventet

Frukost på Krokstad Herrgård

Öländska bönchips smakade gott till kaffet i värmen

Krokstad Herrgård i Säffle

Säffle Kanal

På väg till LCHF-campingen i Säffle

Tidigare föreläsare på LCHF-campingen

Värmlandsbesök

Just nu sitter jag på tåget för mitt tredje LCHF-event i Säffle, solen verkar stråla riktigt ordentligt över Karlstad även denna gång.

Vid sidan av LCHF-kryssningen är det här det största event inom lågkolhydratrörelsen i Sverige, det ska bli roligt att träffa många gamla bekanta igen.

Föreläsarlistan är diger, många välkända namn i Lowcarb-världen deltar i år.

Vi får bland andra lyssna på Ann Fernholm, Andreas Eenfeldt, Fredrik Nyström, Jan Hammarsten och Martina Johansson, läs hela listan och anmäl dig här om du också vill delta.

Klicka på bilden för att läsa mer om hur du kan lämna bidrag till Kostfonden

Här kan du gå in och läsa mer om Kostfonden som finansierar oberoende kostforskning inom lågkolhydratkost.

Ann Fernholm som är initiativtagare kommer att berätta mer om Kostfonden och sälja sina mycket uppskattade böcker på eventet.

Jag kommer också att sälja mina kokböcker i år, det blir i pausen mellan alla föreläsningar under fredag och lördag.

Jag har det senaste året släppt 4 kokböcker, två helt nya och två nyutgivningar av tidigare slutsålda böcker, så det finns nåt för alla smaker.

Böckerna säljer jag via Swish eller kontant för 200 kr och eftersom böcker är väldigt tunga så har jag ett begränsat antal med.

Kom gärna fram direkt i pausen om du vill vara säker på att få ett signerat exemplar, då får du också smaka på de nya frökexen med Västerbottensost som Huså Bröd lanserade häromveckan.

Vill du inte köpa kokböcker så är du förstås väldigt välkommen att komma fram och prata med mig om min mat, hälsoresa eller annat du funderar över, antingen under dagen eller på grillkvällarna på campingen.

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd

Jag visar också upp hur en Wonderbag fungerar som energibesparande långkokningspåse eller kylbag.

Här kan du läsa mer om de olika böckerna och beställa dem på nätet om du nu inte kommer till Säffle.

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Helt nyutkommen utgåva av Grillmat LCHF, nu med förord av Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak.)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Nyutgåva av LCHF för seniorer med Annika Dahlqvist och Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm.)

Diabeteskokboken för män (Skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.)

Surkålspesto

Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto

Både gott och nyttigt

Idag får du ett riktigt hälsorecept, för du har väl inte missat hur bra det är för oss att äta surkål?

Har du svårt för att äta den syrliga kålen som den är så prova den här smakrika peston.

Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.

Pestoreceptet och även Ylvas mjölksyrade rödbetor finns med i min senaste bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

I länken härovan till boken på Bokus så finns den för 202 kr, som E-bok kostar den bara hälften, 101 kr.

Surkålspesto

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.

Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.

Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Nu på fredag den 13/4 mellan 16-19 signerar jag min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bönkokbok på Paradiset, Brännkyrkagatan 62 i Stockholm, priset för boken är där 169 kr.

Då får du också smaka på min rödbetshummus till Öländska bönchips och kombucha.

Den hålls välkyld i klimatsmarta Wonderbag som fungerar både som kylväska och långkokningspåse.

Bild från min förra kokbokssignering på Paradiset

Hemgjord färskost på frökex

Gör din egen färskost

I måndags hade jag och Therese Renåker vår kombinerade bokrelease och vernissage på Ecocaféet i Östersund.

En riktigt trevlig tillställning där vi bjöd på en god regnbågsröra på Spröda frökex från Huså Bröd och till det kombucha, kyld i Wonderbag.

Färskosten med varmrökt regnbåge från Börtnan hade jag beställt hos Osterian af Jemtland, den blev väldigt bra till de nya frökexen med nässla, libbsticka och vitlök.

På kardemummakexen hade vi Ecocaféets lingoncrème, gjord på mixade lingon, dadlar och apelsinolja, en mycket lyckad smakkombination.

Här nedan får du receptet på min färskost gjord på fjällfil.

Smula ner lite varmrökt fisk, dill och gräslök i den så får du en liknande röra som Osterians.

Bor du  närheten av Östersund så missa inte Therese föreläsning om hur vi kan hantera vår stress i morgon torsdag 31/8 kl 18.30, även den på Ecocaféet.

Här kan du läsa mer och köpa biljett på Studieförbundet Vuxenskolan.

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Havssalt

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Smaksätt till exempel med: Pepparrot, gräslök, vitlök, örter, chili, kardemumma, kummin, valnötter, svartpeppar, soltorkade tomater, oliver eller ät den bara naturell med lite flingsalt.

Till den på bilden hade jag 2 msk riven pepparrot, 2 msk finhackad gräslök och flingsalt i min.

Här några bilder från vår bokvernissage, Therese enkaustiktavlor hänger kvar hela september på Ecocaféet.

Vill du köpa min kokbok Gammaldags husmanskost så finns den här.

Therese tavlor hittar du på AllMyTesign.

 


Föreläsningsturné och här hittar du Spröda frökex

Bråda dagar

Tänk så mycket roligt som händer i mitt liv just nu.

Kokboksarbete pågår, om nån trodde att man svänger ihop en receptbok på nolltid, ja då tror den fel.

Jag hade min fantastiska fotograf Micke här och tog bilder till min och Lars-Erik Litsfeldts kokbok häromveckan, de blev som vanligt något alldeles extra.

Micke har verkligen blick för att få fram själen i min mat, jag är så glad att vi nu jobbar ihop med min fjärde kokbok.

Glad är jag också över att nästa vecka få besök av min kära vän och kompanjon Therese Renåker.

Hon kommer upp hit till Östersund för att ha vernissage, hålla en kurs och en föreläsning.

Vi börjar på måndag den 28 med kombinerad releasefest/vernissage, då jag signerar min nygamla kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Therese är inte bara föreläsare med stort expertområde, hon är även en duktig konstnär, till denna vernissage har hon med sig tavlor i vaxtekniken enkaustik.

Bor du i Jämtland eller i närheten så är du varmt välkommen till Ecocaféet på Storgatan 26 kl 18 på måndag.

På torsdag den 31 blir det föreläsning om hur vi kan hantera vår stress, även den på Ecocaféet. Läs mer och boka här.

Den 7 september åker vi med samma föreläsning till Malmö, där träffar du oss på In the Pink, den föreläsningen kan du boka här.

På alla de här eventen sponsrar Huså Bröd med frökex bakade efter mina recept.

Många av min läsare har hört av sig och undrat var man kan köpa frökexen, då de ännu inte hunnit spridas över precis hela landet.

Spröda frökex från Huså Bröd…

Här hittar du länkar till respektive kex på nätbutiken Smakrummet.

Spröda frökex original (anis,fänkål och kummin)

Spröda frökex med nässlor, libbsticka och vitlök

Spröda frökex med kardemumma, kakaonibs och vanilj

Saknar du dem i en delikatessbutik på din ort, så be dem gärna ta hem Huså Bröds produkter.

Jag hittade dem till och med på min Coop Nära i Torvalla utanför Östersund igår, så även de stora kedjorna har dem i sitt lager.

Hoppas vi ses, på bokvernissagen eller på föreläsningskvällarna.

Spröda frökex med nässla till ett glas champagne, när jag firade kexlanseringen tillsammans med min mamma och syster…