Min variant av Medelhavskosten
Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.
Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.
Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.
Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.
Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen.
Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.
Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.
Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?
På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.
Turkisk morotsröra
2 stora morötter
100 g smör
½ dl turkisk yoghurt
½ dl smetana
½-1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.
Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.
Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.
Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.
Lammfärsbiffar
500 g lammfärs eller annan färs
½ dl sesamfrön
½ dl hackad persilja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 msk chiliflingor
2 tsk torkad mynta
3 rivna vitlöksklyftor
Salt och peppar
Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.
Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.
Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.
Krydda med salt och lite peppar.
Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.
Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.
Hälsoresa
Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?
Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.
Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.
På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.
Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.
Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.
Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.
Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.