Sunprime Palma Beach på Mallorca
Fiskebåt i Palmas hamn

Fiskebåt i Palmas hamn…

Mallorca på våren

Så var vi då hemma igen efter 2 veckor på Mallorca. Hur är det då att åka till den lilla ön så här tidigt på våren?

Ett vågspel rent vädermässigt visade det sig, det har tyvärr varit rätt kallt och mycket moln.

Men vi har varit igång varje dag med 1½ timmes morgonpromenad och sen flera turer till, så det har blivit mycket motion, mellan 3-4 timmar per dag.

Bra mat blev det också, vi hade ett fint litet kök i lägenheten så jag har lagat det mesta själv, som vanligt.

Det var så skönt att komma hem från promenaden varje morgon till en nystädad lägenhet, till och med diskning ingick :)

Fiskmiddag på balkongen...

Fiskmiddag på balkongen…

Köket i en Juniorsvit på Sunprime Palma Beach

Köket i en Juniorsvit på Sunprime Palma Beach…

Playa de Palma ligger strax intill Can Pastilla, bara 8 km från Palma. Bussen in till stan kostade bara 1,50 euro.

Så det blev en hel del turer till Palma för att botanisera i saluhallarna, gå i gränderna i de gamla stadsdelarna och titta på alla fina, gamla hus, båtar i hamnen och njuta av en kaffe med flan, brylépudding.

Kaféet på bilden nedan ligger i Mercat de l’Olivar, den i mitt tycke finaste saluhallen i Palma, som ligger i närheten av Placa Espana och El Corte Ingles.

Delad njutning på Mercat de l'Olivar i Palma...

Delad njutning på Mercat de l’Olivar i Palma…

Shopping är inte min favoritsysselsättning, men gillar man det så finns det gott om fina affärer.

Priserna är rätt höga, vi är ju så bortskämda att leva billigt i Alanya på vintrarna.

Vi ville se hur det skulle kännas att bo på Mallorca på vintern, men vi har bestämt oss för att fortsätta med Turkiet, så nästa år får det bli visum igen så vi kan vara där längre än 90 dagar.

Fiskebåt i Playa de Palma...

Fiskebåt i Playa de Palma…

Playa de Palma är betydligt mer turistiskt, det märks att det är ett mycket populärt resmål för tyskar, med barer och restauranger fyllda av tyska rätter.

Det är också ett paradis för de som gillar att ta sig fram på hjul.

Hotellen var så här års fulla av elitcyklister och det gällde att se sig för ordentligt innan man korsade strandpromenaden.

Stora gäng kom farande i en väldig fart, såg flera gamla, spanska tanter som höll på att bli påkörda.

Hotellet vi bodde på var riktigt bra. Sunprime Palma Beach är nyrenoverat och håller hög standard.

Juniorsvit på Sunprime Palma Beach...

Juniorsvit på Sunprime Palma Beach…

Det var nog de skönaste sängar jag haft på ett hotell och läget precis vid havet gjorde att det var mycket tyst och lugnt. Hotellet är barnfritt med en åldersgräns på 16 år, så det var väldigt tyst även inomhus.

Är du ute efter en sol- och badsemester är det ett bra alternativ på sommaren och hösten. Annars fanns inte mycket att se i själva byn om man är intresserad av natur och kultur.

Närheten till Palma är då förstås ett stort plus. Men det är inte ett ställe vi kommer att återvända till, det finns så många platser med betydligt större charm och atmosfär att besöka.

Morgonpromenad i Playa de Palma...

Morgonpromenad i Playa de Palma…

Den här gången var det priset och lägenheten som avgjorde, hittade en riktigt billig specificerad sista minuten-resa för några veckor sen.

Här följer lite bilder från våra matutflykter i Palmas saluhallar, så kommer några recept senare på de goda råvaror vi hittade.

Matkvaliteten och stoltheten över de traditionella råvarorna är hög på Mallorca.

Sobrasada, en krämig och kryddig korv som hör till mina favoriter bland maten på Mallorca, här serverad på Spröda frökex från Huså bröd :)

Spröda frökex från Huså Bröd med Sobrasada...

Spröda frökex från Huså Bröd med Sobrasada…

Mercat Santa Catalina i Palma

Mercat Santa Catalina i Palma…

Mercat de l'Olivar...

Mercat de l’Olivar…

Mercat de l'Olivar...

Mercat de l’Olivar…

Salt i alla dess former och smaker...

Salt i alla dess former och smaker…

Delikatessburgare i Mercat Santa Catalina. Mycket goda för 1-1.50 euro styck...

Delikatessburgare i Mercat Santa Catalina. Mycket goda för 1-1.50 euro styck…

Fiskhallen på Mercat de l'Olivar...

Fiskhallen på Mercat de l’Olivar…

Katedralen La Seu i Palma...

Katedralen La Seu i Palma…


Artikel om min och Lennarts långsemester vid Medelhavet

Artikel om långsemester av Ida Thunberg i Hemmets Journal

Långsemesterliv

Det är nu många år sen som jag och min särbo Lennart träffades i Alanya. Vi var båda där på en 6-veckors långsemester för att fly mörker och vinterkyla.

Han hade levt långsemesterliv i flera år, på Mallorca och i Portugal innan han några år tidigare börjat åka till det då nya långsemestermålet Alanya.

Jag skulle strax efter hemkomsten steloperera min rygg. Så resan var för mig en riktig hälsoresa med så mycket träning jag klarade av (inte mycket på den tiden) så jag skulle få så mycket kraft som möjligt innan den svåra operationen.

Lennart och jag hamnade på samma hotell, blev riktigt goda vänner först och på den vägen var det. Han var pensionerad från sitt kaptensjobb i flygvapnet och jag sjukskriven och senare sjukpensionerad efter ryggskadan i mitt kockjobb.

Nu har vi varit tillsammans i hela tolv år och resandet har fortsatt, både till Alanya och till andra platser vi tycker om.

Så nu kunde vi ägna all vår tid åt att stärka vår hälsa och fysik på bästa sätt, vi har båda blivit så mycket piggare och starkare sen vi gick över till glutenfri LCHF.

Långsemester i Alanya

Jag utvecklade ju senare Fibromyalgi efter många svåra år med ständig värk, så vistelserna i ett varmt och stabilt klimat har verkligen gjort mig gott. Det är faktiskt ett riktigt och viktigt jobb att hålla sig i form, det är inget som kommer till en helt gratis.

Ekonomin som också varit knackig efter många års sjukpension hjälptes upp av att det är så billigt att leva i Turkiet. Nu har kokbokskrivandet gett mig en liten guldkant på tillvaron, så resorna har blivit fler.

Har du funderat på ett liv utomlands så kan den här artikeln av journalisten Ida Thunberg som publicerades i Hemmets Journal häromveckan ge många tips.

I högermarginalen hittar du en hel del recept, resetips och bilder från många av de olika ställen vi besökt de senaste åren.

I höst och vinter får du följa med på vår resa igen. Kommer som tidigare att dela med mig av vår typ av medelhavsmat, inköp på olika grönsaksmarknader, naturupplevelser, saluhallsbesök och allt annat som får oss att trivas så gott i Alanya.

Klicka på bilderna två gånger så du förstorar dem, då de blir lättare att läsa.

Långsemester