Tips till glöggkvällen


Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!

Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>


Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!


Rökta renklämmor, 20st små snurror

Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)

GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.


God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd

Det här behöver du : 
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.


Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.


Krustader fyllda med chevréost och breasola.


Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.

 
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.

Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.

Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Äppelkompott med pepparkaksgrädde

4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!


Mjuk pepparkaka med lingon

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.


Saffransbiscotti

ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!


Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.


Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Therese´s knäckkola

Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov

Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao


Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör

Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :

21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>

The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.

Blåbärscupcakes med blåbärsfrosting


Tjingeling i blåbärsskogen! :-P

E ni sugna på blåbärscupcakes? Gör som jag, köp hem ett 4-pack, saftiga blåbärsmuffins från hemköp (nä, köpte gjorde jag inte, jag fick dom på en kupong i reklambladet, och vem kan motstå de??) och gör din egen frosting på frysta blåbär. ”Sprits-e-li-sprits” en stund senare så har du fyra fina cupcakes! Så kan man också göra och det blir sååå bra sååå! ;-)

Det är inte alltid man har tid och ork till att vara överambitiös och gör allt själv från grunden. ”Jag är faktiskt mamma också inte bara matbloggare…” Haha! Håll med om att dom stora fina muffins som säljs i affärerna är ruskigt goda och i ett litet nafs så har du piffat till dom till världsklass-cupcakes. Här får ni i alla fall receptet på en väldigt enkelt frosting att svänga ihop, helt utan färskost! Du kan välja smaksättning själv efter eget tycke och smak.

Räcker till 8-10 väl dekorerade cupcakes
Det här behöver du : 
200 gram rumsvarmt, mjukt smör
4 dl florsocker
½ msk vaniljsocker
1 msk mjölk (mängden beror lite på hur ”blöt” smaksättning du använder. Justera till en jämn fin konsistens.
3 msk frysta, lätt upptinade blåbär
Alt. inga blåbär alls utan egen smaksättning. T ex. choklad, citron, hallon, banan etc etc.

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop frostingen med elvisp, men se till att smöret är riktigt mjukt. Fyll en spritspåse och spritsa på dina muffins. Dekorera med mini-smarties.


Världens enklaste frosting som du smaksätter själv med din egen favorit, idag blev det blåbär… En annan gång choklad, eller citron, eller hallon… ;-)

Lakritsbollar

Ca 10-12 bollar

Ingredienser:
100 gram mjukt osaltat smör
4 dl mandelmjöl
1 msk Mariannsocker = Bakery+  ;)
2-3 msk lakritspulver (vill du ha kraftig lakritssmak bör den högre andelen tas)

Mandelmjöl att rulla bullarna i

Gör så här:
Blanda samman allt mkt väl, tycker du det känns väldigt kletigt så kan mer mandelmjöl tas i.
Rulla bollarna i mandelmjöl och ställ dem kallt i några timmar. Föraras i kylskåp.

Bloggar etiketter: , ,

Sommarfudge
Fudge kan man göra året runt och inte bara till julgodis. Här har jag hällt i lite torkade hallon, jordgubbar och björnbär och mini marshmallows:)

Vit sommarfudge
225 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
Torkade hallon och jordgubbar
Mini marsmallows
Jag delade på burken kondenserad mjölk och gjorde med mjölkchoklad också,
225-250 gr mjölkchoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
Torkade hallon, jordgubbar och björnbär
Mini marshmallows
Smält kondenserad mjölk och vit choklad i en kastrull. Rör om tills allt är slät och chokladen smält. Rör ner torkade bär och mini marshmallows och se till att bitarna blir täckta. Häll smeten i en form med bakplåtspapper i, jämna till och låt stå i kyl minst 4 timmar. Skär i lagom bitar, förvara i kyl.
Torkade bär kan du bla köpa här: http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/frystorkat-bjornbarscrisp-20-gr-sk.html

Lördagsgodis med Choklad och Kokos à la Paleo och LCHF

En liten njutning till kaffet

Ibland tycker jag det kan vara gott med en liten godsak till kaffet, bara den inte är för söt.

Jag hittade på ett nytt godis på Paleo-vis i mitt arbete med recept till Restaurang PriMaten.

Stenålderskost är ju naturligt mjölkfri, annars finns många likheter med LCHF-kosten.

Ofta äter jag inte annat än ost, nötter eller varmrökt fläsk till favoritkaffet just nu, Ekologiska Zoega’s Hazienda.

Till för 3 år sedan var höjden av njutning för mig en kanelbulle eller småkakor till kaffet.

Ja, inte bara en, jag angrep dem oftast i flock.

Nu äter jag varken socker eller gluten längre, så de finns inte med bland fikafavoriterna.

Även bakverk sötade med Stevia eller Sukrin faller mig inte riktigt på läppen längre, de smakar antingen för sött eller har en bismak.

Men den här lilla godbiten är alldeles lagom i sötman, som bara kommer från kokosgrädden och lite honung.

Några bitar mörk choklad äter många LCHF-are med glädje, så varför inte testa ett nytt lördagsgodis att njuta av.

Kolhydrathalten blir inte nämnvärt hög av den här lilla mängden honung.

Den här chokladbiten blir ett ännu bättre alternativ än den köpta chokladen, med nyttigt kokosfett och ägg inblandat.

Passar förstås utmärkt även för alla laktos- och kasein-intoleranta.

Tål Du inte ägg heller, så uteslut bara det, chokladen blir bara lite fastare.

Kokoschoklad med Kanel

100 gr Kokosgrädde

50 gr Kokosfett

30 gr Kokosflingor

30 gr hackade Cashewnötter

1 Ekologiskt Ägg

3 msk Kakao

1-2 tsk Honung

1 tsk Kanel

2 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm Havssalt

Smält kokosfettet och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp. Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.


Plopp love…


Vi rundar av fredagskvällen med lite kärlek… Plopp ”Kärlek” är efterträdaden till sommaren 2010 stora satsning av ”Puss & Kram”… Här har temat också gått vidare till ett samarbete med posten där du enkelt kan posta iväg ett sött litet kuvert fyllt med plopp kärlek till en vän, en mamma, farfar, dotter, moster, älskling etc etc… Fiffigt och lite smågulligt tycker jag! :-P

Håll utkik på ditt närmaste postombud och ploppa iväg din egen lilla kärlekshälsning vet ja!

Plopp kärlek är fylld med toffee med smak av geléhallon och hallonbitar i vit tryffel.

Marsipanägg – cognac eller pistage

ca 15 st, man bestämmer ju själv storleken och mängden.

1,5 dl skållad och skalad mandel
1 bittermandel
2 msk erythritol flor (sötrix, sötin och sukrin) 1/ 4 krm stevia
1-2 msk grädde
2-3 msk cognac ( kan uteslutas för ren marsipan)

Alternativa barnvänligare marsipanägg ( även för vuxna ;)  )
1 dl malda pistagenötter och ta endast 1 dl mandel
1 msk extra grädde

Gör så här:
Mal mandeln ( och pistage) i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en matberedare och mixa in sötningen väl, låt gärna maskinen gå i flera minuter.
Häll sedan i grädde och cognac. Mixa till en fin massa.
Forma sedan fina små ägg (eller bollar om det inte är påsk, eller om du inte orkar fissla med äggformen).
Smält mörk fin kvalitetschoklad i vattenbad och doppa äggen i chokladen.
Lättast är med en gaffel och låt överflödigt rinna av,  så äggen inga “fötter” får. Lägg dem på smörgåspapper. Låt stelna i rumstemp och ta sedan in dem i kylen.

 

Bloggar etiketter: , ,

Riktigt påskgodis – inga sega råttor här inte!


Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. :-P Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.

För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.

Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser. Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen… ;-)

Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.

Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.


En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. (glutenfria) Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! Läs mer och beställ här >>


En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi! Läs mer och beställ här >>


Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! Läs mer och beställ chokladen här >>

Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se :-P

Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.

Alla hjärtans dag & hallon-marängsviss!


Hallonmarängsviss!! Vist låter det gott? :-P En sockersöt avslutning på alla hjärtans dag med gammaldags gräddglass med blåbärssorbet, frysta hallon, maräng och chokladsås! Grädden hoppade vi över! Joline hade i smyg tagit med sig den fin trätulpan hem som hon gjort i slöjden, visst är den urtjusig och vissnar gör den aldrig! Och ett pyssligt, fint hjärtans-kort till mig & Nicke & en påse med vaniljhjärtan hade hon köpt också! Gullunge! 

Personligen tycker jag det är urmysigt med alla hjärtans dag och allt som går att fira ska firas trots att jag är väldigt bortskämd av både maken och barnen med pyssel, överraskningar och blommor som kommer hem lite titt som tätt! Men visst är det så att dagar när det _inte_ är just nåt speciellt då blir det ju ännu mer speciellt att bli överraskad!! ;-)

Hallonmarängsvissen
Det här behöver du : 
2-3 kulor glass/port
4-5 maränger/port
1 näven frusna hallon/port
Chokladsås av valfri mängd!


Jolines fina tulpan hon har gjort i träslöjden och ”Alla hjärtans dag kort”! 


Och visst får man frossa lite extra i choklad en sån dag också! :-P  


Min älskade make ser till att jag inte fryser om fötterna, dessa ull-raggisar går ända upp till knäna! Hur mysiga som helst!! 


Jolines vaniljhjärtan hon köpte… 
Hjärtan, hjärtan, hjärtan, hjärtan, hjärtan…. Jag ÄLSKAR hjärtan!!!! 

Tjejdisco!!!


Hej på er! Ny vecka och nya friska tag! Helgen svischade förbi fortare än vi hann blinka! Joline och tjejerna har haft disco så det stått härliga till, det har dansats och skålats! Dom har lekt akrobater och  kollat melodifestivalen och varit ute i snön och härjat! Gårdagen när kompisarna åkt hem var det någon som var en smula trött kan jag säga… Jo, mamman också faktiskt! ;-)

Det blev en gryta köttfärssås till söndagsmiddag med vitlöksfrästa champinjoner & spagetti! Tanken fanns att jag skulle blogga efter middagen men orken var som bortblåst och det blev en tidig kväll i säng efter at vi kollat på ”Kontoret” med ”Ove Sundberg”… Hmm, lite besviken där faktiskt! Var ju inte alls så kul som var förväntat!

Nu ska ni få lite bilder från discotilltugget! Kan säga att nån hallon-marängswiss var det
ingen av tjejerna som orkade så den sparar vi till imorgon på ”Alla hjärtans dag”! :-P


Varmkorv i bröd! Ett säkert kort på alla barndiscon! :-P


Dom här var väl häftiga!!? Monster-isglass! Coola formar att göra egen isglass i! Här har jag använt olika juicer! Fån botten; Svartvinbärsjuice (Proviva), Röd grapefruktsjuice (God morgon Arla) och överst apelsinjuice (Tropicana)! Man får helt enkelt fylla på juice i omgångar och när ett lager fryst häller man på nästa osv… Riktigt festliga och uppskattade! Monsterglassformarna hittar du hos ninasmat.se


Bilar såklart! Och så formen från Gerbera jag tänkte göra marängswissen i, men det orkade dom inte med! ;-)


Fler discotips här!!

  
Klicka på bilderna för att komma till inläggen. Fr, vä; Pimpade glasstrutar med fruktsallad, melonskål med fruktspett och godisstrutar av tårtpapper!