Frukosttips
Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.
Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.
När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.
De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.
Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.
Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.
Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.
Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port
2 dl späda salladsdblad
1 kiwi
½ dl persiljeblad
½ dl citronmelissblad
Några skivor gurka
Ett par cocktailtomater
Avocadoolja eller olivolja
Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger
Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.
Blanda försiktigt ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.
Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.
Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.
Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.
Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.
Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.
Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port
6 skivor kallrökt lax
2 mjukkokta ägg
2 msk riven pepparrot
50 gr mjukt smör
Lite salt och peppar
Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.
Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.
Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.
Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.
Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.
Keso- och fröplättar 1 port
1 ägg
2 msk keso
2 msk grädde
1 msk psylliumfrön
1 msk fibrex eller pofiber
1 msk sesamfrön
1 msk linfrö
Salt
Smör till stekning
Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.
Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.
Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.
Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.