Försommarnjutning
Idag bjuder jag på en liten pannacotta med smak av rabarber och kokos, för att fira alla starka, vackra och fantastiska mammor därute.
Vad vore vi utan dem? Ja, tänk på det en stund…
Jag har lite extra att fira den här helgen när jag åker hem till min snart 88-åriga mamma.
Jag är äntligen klar med manuset till min fjärde kokbok, det känns fantastiskt skönt att få vila skrivfingrarna några dagar nu i helgen.
Skriver faktiskt med bara två av dem, pekfingret på höger hand och långfingret på vänster, så du kan ju tänka dig vad de har fått jobba hårt den senaste tiden.
Är inte så hemma på det här med datorer, men det funkar ju rätt bra ändå
Nu är det lite finslipning av recepten och en hel del korrläsning av det jag skrivit innan deadline 8 juni.
Sen väntar fotografering senare i sommar, den roligaste biten av kokboksskapandet, men också det mest ansträngande rent fysiskt.
Jag kan ju inte som de flesta andra kokboksförfattare jobba järnet under några dagar från morgon till kväll, det klarar inte min rygg.
Så det är lång framförhållning och planering in i minsta detalj som gäller, för att jag ska kunna få det att fungera för mig.
Mina 18 år i olika restaurangkök har gett mig väldigt mycket erfarenhet i just planering vad gäller matlagning, något jag är väldigt tacksam för idag.
I december kommer du att kunna se det färdiga resultatet av Lars-Erik Litsfeldts och min gemensamma bok.
Rabarberpannacotta
2 dl kokosgrädde/grädde
1 dl finstrimlad rabarber
2 msk kokosflingor
1-2 tsk honung eller motsvarande mängd sötning
1 tsk pressad citron
1 blad gelatin
½ vaniljstång
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Blanda rabarbern med valfri sötning, kokos och citronsaft i en kastrull.
Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i rabarbern, lägg även ner stången.
Smält rabarbern på svag värme i några minuter.
Häll på grädden och koka upp under omrörning.
Ta från värmen, ta upp vaniljstången och mixa med stavmixer, så kokosflingorna finfördelas.
Krama ur gelatinbladet och låt det smälta i den varma blandningen.
Låt svalna en stund, så blir vaniljkornen jämnt fördelade och sjunker inte till botten.
Rör om innan du häller upp pannacottan i portionsformar eller glas, den här satsen räcker till 4 små desserter.
Ställ i kylen för att stelna i några timmar.
Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten.
För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.