Nu har det ju funnits semlor länge, både ute i butikerna och recept på nätet, men det är faktiskt först på tisdag som det är den riktiga semmeldagen.
Nu är det 10 år sen jag åt en vanlig semla bakad på vetemjöl och socker, beslutet att sluta med dem, särskilt mjölet, har fått min hälsa att bli så otroligt mycket bättre.
Den godaste glutenfria semla jag smakat under de här åren är den som bakades på Restaurang PriMaten i Uppsala.
Du kanske minns att jag jobbade med dem som receptkonsult vid starten för 7 år sen, här kan du annars läsa lite om det och ta del av mitt recept på en glutenfri paj.
Nu i höstas stängde de tyvärr den populära lunchrestaurangen, Lars Fahlén bestämde sig att satsa på sin kombuchatillverkning.
Idag får du deras recept i två alternativ, dels för dig som äter mjölkfritt à la Paleo och dels för dig som föredrar smör och grädde i semlorna, det är bara att välja.
Glutenfria semlor 8-12 släta bullar
6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl kokosolja eller smör
½ dl kokosmjölk eller grädde
4 msk fiberhusk
3 msk honung eller annan sötning
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
2dl mald mandel
2msk kokosgrädde eller grädde
1mskhonung eller annan sötning
Garnering:
Vispad kokosgrädde eller grädde
Smält kokosolja eller smör. Vispa ägg och honung kraftigt.
Häll i olja/smör och kokosmjölk eller grädde och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten.
Rör ihop allting, låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.
Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden/grädden.
Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa vald grädde på.
Klicka på bilden nedan så hittar du länkar till mina bloggkollegors recept på glutenfria semlor, bland annat de här vackra skapelserna från Jills mat.
Cupcakesemlor från Jillsmat.se
Resereklam
Passar på att göra lite reklam för min hälsoresa i oktober till Makrigialos på Kretas sydöstra hörn.
Resan innehåller mycket njutning i form av god mat i trevligt sällskap, lättare träning och lymfmassage medan solen går upp i en avskild vik på stranden samt matlagningskurs med mig med recept från mina kokböcker.
Jag tar er med på promenader i bergen eller vid havet, vi gör utflykter till våra favoritplatser och det finns förstås även en hel del tid för avkoppling och återhämtning.
Under veckan får du ta del av våra samlade kunskaper på området mat och hälsa med fokus på glutenfri lågkolhydratkost.
Varje dag blandar vi föredrag med samtal om stress, hormoner, fibromyalgi, lymfsystemet, klimakteriet, fördelarna med pre/probiotika, vikten och alla andra hälsofrågor du vill veta mer om, Therese har en otrolig kunskapsbank att ösa ur.
Blir du nyfiken på resan så besök gärna vår hemsida Harmoniresor.se, hoppas vi ses i höst!
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och vald sötning och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, husk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
1 msk valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald Ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk psyliumhusk
2 msk valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och husk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp, vill du inte ha nån sötning så ta lite mer vaniljpulver istället.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med husk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1-2 msk valfri sötning
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.
Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.
Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.
Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.
Kokboksreklam inför julen
Här nedanför ser du mina kokböcker, det finns något för alla smakinriktningar som kan tänkas finnas bland dina släktingar och vänner.
När jag jobbade på restaurang så använde jag ofta olika sorters bärfromage som fyllning till bakelser och tårtor.
Idag får du tips på hur du gör en riktigt god glutenfri bakelse.
Vill du hellre göra en tårta så klicka på bilden nedan så kommer du till recept på min kardemummakaka.
Hoppa över kryddningen med kardemumma så blir det mer som en sockerkaksbotten.
Kardemummakaka med bär och crème fraiche
Bilden högst upp i inlägget är tagen av fotograf Mikael Eriksson, på en bakelse gjord på hallongrottor som jag har med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Pannacotta är också väldigt gott att använda som fyllning, här hittar du en vaniljpannacotta och här en med blåbär.
Valnötsmuffins med blåbärssylt
Valnötsmuffins ca 14 mindre
3 ägg
1½ dl krossade valnötskärnor
1 msk honung eller valfri sötning
1 tsk vaniljpulver
Skal och saft av ½ ekologisk lime
2 msk pofiber
Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.
Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.
Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.
Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.
Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.
Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.
Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls med hallonmousse till bakelser.
Hallonfromage 4-6 port
2 dl frysta skogshallon
2 dl grädde
2 ägg
1 msk flytande honung eller annan sötning
2 gelatinblad
1 tsk pressad citron
Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.
Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Fyll fromagen i bakelser, tårta eller servera den i ett vackert glas eller liten kopp, garnera med grädde och hallon.
Igår hade jag kokbokssignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm, det är alltid så givande att vara ute och träffa folk som gillar att prata mat.
Idag ska jag också iväg på något riktigt roligt, då blir det vernissage på Galleri Englesson i Gamla Stan kl 12.
Goda vännerna Therese Renåker och Anne-Marie Kees ställer där ut sina tavlor som du ser några exempel på här nedanför.
I morgon kl 13 ska jag också dit, då är det releasefest för Thereses debutroman Mata inte skuggorna, kom gärna förbi om du är i närheten.
Jag har också med och visar upp hur en Wonderbag fungerar, de finns även att köpa på Ecocaféet.
Idag får du ett recept från husmanskostboken, en liten glutenfri hallongrotta till kafferepen i sommar.
Förr tog man alltid vara på det som naturen bjöd och bland det läckraste är ju våra skogshallon.
Det ser ut att bli ett bra hallonår i år såg jag på risen när jag var ute på en långpromenad på Frösön häromkvällen, du ser några bilder därifrån efter receptet.
Det var en fantastisk kväll, solen värmde och det var helt vindstilla, vilket är ovanligt här i fjällvärlden.
Något som var ännu mer ovanligt, det var helt myggfritt, så jag kunde njuta av den vackra kvällen i fulla drag.
Först blev det en kaffepaus och spaning från utsiktstornet på Frösövallen och en promenad till Sommarhagen, sen tog jag en tur på Bynäset.
Vi har väldigt många vackra promenadstråk nära stan, naturen är lätt tillgänglig för alla.
Här följer receptet på hallongrottan, som du lätt omvandlar till en fin bakelse med spritsad grädde, hallon och citronmeliss.
Gräddbakelse Foto Mikael Eriksson
Hallongrottor 12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
1 ägg
1 msk honung eller annan sötning
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 ½ dl mosade hallon
Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.
Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.
Låt degen svälla 5 minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.
Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.
För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.
Intåg i Sommarhagen
Utsikt över Storsjön och fjällen från Frösövallen
Frösövallens café
Jämtlandsflaggan
Avokado, mango, kiwi, blåbär, hallon och pumpakärnor, gott kvällsfika
Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.
Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.
Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.
Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.
Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.
Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.
Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.
Muffins med blåbärssylt
Blåbärssylt
½ liter frysta eller färska blåbär
½ pressad lime
Till garnering av bakelsen
Vispad grädde eller kokosgrädde
Hallon
Citronmeliss
Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.
Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.
Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.
Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.
Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.
Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.
Bilden nedan visar bönkokbokens tänkta omslag i den norska översättningen som ges ut i juni på Lille Måne i Oslo.
Min 17 maj firar jag med att delta i en kundkväll på Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen i Stockholm.
Wijnjas är en av mina närmaste grannar och det är en härlig butik med godsaker för alla smaker.
Jag brukar bland annat handla varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, en riktigt god surkål från Ölands ljuvliga, kikärtor, salami, oliver, ädelost och mycket annat gott med både pre- och probiotika.
Nyinkommet i sortimentet är veganska ostar, bra för alla som av en eller annan anledning inte äter komjölk.
Hemma i Jämtland några dagar och njuter av all snö, fick också lite sol på långpromenaden efter att jag kom med tåget i fredags.
Jag har en hel del att göra även härhemma, i morgon blir det intervju för ÖstersundPostens nya månadsmagasin som har premiär i vår.
Idag ska jag och min syster ut på en fin utflykt, vi ska åka upp till Kretsloppshuset i Mörsil och äta deras fantastiska, ekologiska brunch.
Jag och fotograf Veronica Kindblad hade den stora glädjen att få låna både deras kök och restaurang för att ta många av bilderna till boken, bland annat den på matmuffinsen.
Så idag ska jag leverera ett rykande färskt och signerat exemplar av kokboken som tack.
Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter ägg och mjölkprodukter.
Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.
Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.
Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.
Jag skapade det här receptet till min senaste kokbokoch har fått fint beröm för det av mina veganvänner på Ecocaféet som fått provsmaka.
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Ecocaféets Laxmacka LCHF och Therese Renåkers Mandala-servetter…
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.