Sesamkex med norsk getost

Smörgåskex till kaffet

De här frökexen är de första jag hittade på när bloggen var nystartad, du som följt mig genom åren känner till mitt omåttligt populära frökexrecept som sen följde.

Jag är född i en liten by på gränsen till Norge i nordvästra Dalarna, så norsk mesost har alltid funnits med på frukostbordet.

Jag har även använt mig av den i matlagning i många år, den ger riktigt god smak åt både såser och grytor, det var något jag ofta blandade ner i dem när jag jobbade som kock.

Dagens recept är ett smakrikt litet kex som smakar ljuvligt till en kopp kaffe.

Glutenfria sesamkex

½ dl sesamfrön

½ dl mandelmjöl

2 msk psylliumfrön

1 dl vatten

½ dl grädde

1 dl riven Ekte Geitost

Flingsalt

Mal mandel i kvarn eller använd köpt mandelmjöl.

Blanda sesamfrön, mandelmjöl och psylliumfrön i en bunke. Blanda ner vatten och grädde.

Salta lätt, inte så mycket för getosten ger också en hel del sälta.

Låt stå framme och svälla i en timme. Riv getosten och rör ner i smeten.

Bred ut till ca 1 cm tjockt på bakplåtspapper. Jag använde en degskrapa.

Känns smeten för tjock och svår att breda ut, tillsätt bara lite mer vatten.

Det kan bero lite på hur mycket psylliumfröna svällt.

Strö lite flingsalt över kexen. Grädda i 10-15 minuter i 200°.

Kexen ska ha fått lite färg, annars blir de för mjuka. Ta ut och markera fyrkantiga kex med degskrapa eller sporre.

Stäng av ugnen och sätt in plåten igen. Låt luckan stå lite på glänt med en hopvikt grytlapp emellan.

Låt kexen torka på eftervärmen i en timme. Ta ut och bryt försiktigt isär i snitten.

Förvara i en burk i frysen, ta fram och tina eftersom. Annars är det risk att de blir uppätna fort, de blev väldigt goda.

Kokbokstips

Tycker du om mina recept så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du hittar dem i länkarna till Bokus, de finns även på Adlibris och de tre översta som är inbundna går att beställa hem i din lokala bokhandel.

Du kan också låna alla mina kokböcker på Biblioteket.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fröchips, ajvardip pch heta nötter från min grillbok
Foto Mikael Eriksson
Sommarens godaste småkaka – Glutenfri kardemummakaka

Annorlunda småkakor

Dagens lättfixade sommarrecept blir en god liten småkaka som jag blev bjuden på hemma hos min systersons familj.

De hittar alltid på något riktigt gott, glutenfritt och med mindre mängd sött när jag besöker dem.

Den här kakan var så god så receptet fick vara med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st

6 osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärtor

1 dl jordnötssmör

1 msk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak.

Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.

Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.

På bilden nedan ser du en av de kaksorter jag har med i E-boken Gammaldags husmanskost.

Här hittar du mitt recept på glutenfria nötchokladkakor här på bloggen.

Nötchokladkakor Foto Mikael Eriksson
Glutenfri bakelse till Mors Dag

Morsdagsfika

Idag bjuder jag på en liten gräddbakelse till kaffet för att fira alla Mammor.

Precis som min Mamma gjorde tårtor och bakelser när jag var barn, så tycker jag om att fylla mina med skogens bär av olika slag, till dagens recept blev det en sockerfri blåbärssylt.

Något som annars är väldigt gott som fyllning är mousse, pannacotta eller fromage, det gör bakverken mycket saftiga.

Vill du hellre bjuda Mamma på en grillmiddag, så hittar du goda tips här i gårdagens inlägg.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor eller pumpafrön

1 msk valfri sötning

1 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

På bilden här nedanför har jag serverat muffinsen delas som scones med smör och blåbärssylt, riktigt gott det med.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon eller andra bär

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

På den här bilden är bakelsen garnerad med hjortron, citronmeliss och riven choklad.

Sistaminutentips

Har du inte kommit på vad du ska ge för present till din Mor så ta gärna en titt i länkarna på mina kokböcker, ett presentkort går fort och lätt att ordna med en bild på nån av böckerna.

De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.

Baka med frukt & grönt såldes helt slut förra veckan, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Smått och gott till brunchen från Gröna, sköna tillbehör

Glutenfri mjuk citronkaka

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Trevlig Pingst

Försommarvärmen verkar ha parkerat sig över hela landet, så nu gäller det att njuta av fikastunder ute i grönskan.

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad helt naturligt med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Jag önskar alla mina vänliga följare en riktigt härlig Pingsthelg.

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Sveriges bästa Hälsobok på Gourmand Awards 2021

I Topp på Bokus

Baka med frukt & grönt har blivit mycket populär den senaste tiden.

Det är många som upptäckt att det är både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika alltför mycket gluten och socker i bakverk, bröd och mat.

Bakboken är nu helt slutsåld hos förlag Bladh by Bladh, Bokus har köpt in de allra sista exemplaren.

På deras Topplistor låg den igår på 1a plats i kategorin Hälsokost bland nästan 20 000 böcker och på 2a plats i Mat & Dryck, bland 100 000 kokböcker.

Den hamnade även på Bokustoppen i mycket fint sällskap över de flest sålda böckerna i alla kategorier, där på plats 15.

Du må tro att jag är riktigt stolt och glad över det här, det är inte många kokböcker som det går så bra för i detta kokbokstäta land.

Även min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, den ligger nu på 2a plats efter bakboken bland Hälsokostböckerna.

Extra roligt känns det förstås eftersom jag fått göra de här kokböckerna precis efter mina egna idéer, jag fotograferade dem dessutom själv.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Jag fotograferar till Gröna, sköna tillbehör
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria mandelmusslor med vispad grädde och bär

Gammaldags bakelse

Idag firar vårt kära grannland Norge sin Nationaldag, pingsten står för dörren och snart är det Mors Dag.

Det finns alltså flera goda anledningar att njuta av en riktigt god, gammaldags bakelse, om inte annat så för att sommarvämen äntligen dykt upp.

Mandelmusslor har funnits med genom mitt liv vid festliga tillfällen ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.

Min variant bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes.

Svenska Celiakiförbundet arrangerar just nu Celiakiveckan för att uppmärksamma celiaki och glutenintolerans, därför har jag dagligen delat glutenfria godsaker på min Facebooksida.

Bilden högst upp är tagen av Mikael Eriksson, dagens recept kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

1 msk valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och vald sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

De går fint att frysa in, fräscha på dem på gallret i 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Bakbokstips

Igår fick jag veta att min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt är helt slut hos förlaget och nytryck är inte aktuellt.

Bokus har köpt in de allra sista exemplaren, du kan fortfarande beställa bakboken hos dem i länken ovan.

Baka med frukt & grönt utsågs till Sveriges Bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.

Den har blivit väldigt populär den senaste tiden hos många som bakar glutenfritt och vill undvika socker, den ligger nu på 1a plats på Bokus Topplista i kategorin Hälsokost.

Recepten i boken är istället smaksatta med frukt, bär eller grönsaker, något som blivit mycket uppskattat bland alla som tycker om naturliga smaker.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, du kan läsa mer om den i länken.

Frasig rabarberpaj serverad i glas

Vårtecken

Äntligen är våren i antågande när vi kommit ända fram till Kristi Himmelsfärdsdagen.

Många har nog fått upp små späda rabarberstjälkar i trädgårdslandet, söderut är de väl redan riktigt stora.

Dagen till ära bjuder jag på en riktigt härlig vårdessert att prova nu när det är söndag mitt i veckan, passa på att njuta av rabarbern nu när den är som finast.

Frasig rabarberpaj i glas 4 port

4 dl skivad rabarber

4 dl rivet äpple

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Havrefras:

3 dl glutenfria havregryn

50 g smör eller kokosolja

8 torkade aprikoser

1 tsk kanel

Ca 1–2 krm salt

Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.

Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.

Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.

Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.

Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.

Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.

Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.

Tips: Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.

Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.

För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Igår blev jag riktigt överraskad när jag upptäckte att bakboken ligger på 1a plats i kategorin Hälsokost på Bokus Topplista! Bland 19900 böcker!

Tack till alla underbara därute som köper min bakbok, jag är så glad i er 💞

Vill du veta mer så kan du läsa om innehållet i boken här på Mynewsdesk.

Vill du hellre göra en blåbärspaj så klicka på bilden här nere så kommer du till mitt recept på en sån.

Glutenfria nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Njutbart till söndagsfikat

Mina inlägg med glutenfri bakning med lägre halt av kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre av bakverk utan vetemjöl och vitt socker.

Det märks även på alla caféer som börjat lägga manken till för att locka den växande skara som äter glutenfritt och även med en mindre mängd sött.

Det är stor skillnad mot bara för några år sen märker jag när jag går ut och fikar.

När jag och Annika Dahlqvist 2011 skulle skriva kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt- recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo (E-bok)” så bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning av bakverken.

Vi enades om att det var ett bättre val när vi nån gång vill njuta av en kaka, istället för att använda artificiella sötningsmedel då de kan inverka negativt på tarmfloran.

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skrev en gång att den mängd honung som fanns i ett av mina recept på mandelkakor som han publicerat var närmast homeopatisk, så han rekommenderade det sättet att baka.

Numer skriver jag valfri sötning i recepten, då det finns så många olika sorters både naturlig och konstgjord sötning, så det är bäst att alla får välja det som passar just dem.

Men var lite försiktig när du väljer sötningsmedel, igår läste jag om en ny studie från Cambridge där en variant som används i Sverige, neotam E961, funnits orsaka många hälsoproblem, om du vill veta mer så läs här.

Många har genom åren bett mig skriva en hel bakbok med naturlig smaksättning så häromåret blev den idén verklighet, här kan du läsa om ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Där har jag gått ännu ett steg längre på vägen till det naturligt söta och använt bara frukt, bär och grönsaker som smaksättning av fikabröd och matbröd.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk valfri sötning

50 g smält smör/kokosolja

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solrosfrön

1 msk psylliumhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad 70-90%

10 hasselnötter

Vispa ägg och vald sötning vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nere ser du några av mina bilder från den söta delen av ”Baka med frukt & grönt”.

Jag fick det stora förtroendet av Bladh by Bladh Förlag att fotografera den själv, ett väldigt roligt och givande jobb.

Även i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag tagit med mig alla rätter ut i naturen för att ta bilderna, där finns också en del bakverk och matbröd.

Mörk chokladkaka med cashewnötter och plommon
Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon
Kafferep i rosenbersån med kakor från min bakbok
baka-med-frukt-002
Moccatryfflar
Moccatryfflar Foto Veronica Kindblad

En liten godbit till kaffet

Idag får du ett bonusinlägg, så glad att intresset för min blogg blivit så stort sen jag började skriva regelbundet härinne igen.

Naturligt god mat att njuta av, som varit bloggens signum ända sen starten för 15 år sen, är något som tilltalar fler och fler.

Bloggandet har även lett till åtta kokböcker, så glad att jag fått förtroendet att ge ut så många, en dröm jag haft ända sen jag jobbade som köksmästare på 80-talet.

Du kan läsa mer om mig, kokböckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

Den största framgången har varit Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den blev utsedd till Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina 2019, en fantastiskt hedrande placering.

Sen några dagar är kokboken helt slutsåld och verkar inte komma att tryckas upp på nytt, men hoppas något förlag nappar så småningom.

Varmt tack till alla er som köpt den i de olika versionerna som kommit ut.

Här finns den fortfarande att ladda ned som E-bok för 95 kr, fint pris för dig som gillar att läsa dina recept digitalt.

Som tack till dig som besöker bloggen bjuder jag på krämiga tryfflar från bönkokboken, ett riktigt gott sätt att få i sig en dos prebiotika.

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Glutenfri chokladkaka till sportlovsfikat
Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Njutbart till sportlovets fikastunder

Nu i sportlovstider så delar jag lättlagade recept på mat, mellanmål och fika som är enkelt att ta med ut på picknick eller som är lättfixat när du kommer hem efter en dag av uteaktiviteter.

Igår var det grillkorv med goda och nyttiga tillbehör, idag på Skottdagen blir det en av mina egna favoriter till kaffet, chokladkaka med kardemumma.

Den smakar ljuvligt även till varm choklad, i den här länken hittar du min mintchoklad.

Den här chokladkakan och många andra godsaker som ger extra energi till utelivet hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den är just nu med på Adlibris Bokrea i länken ovan, här finns bakboken på Bokus.

Tre sorters sylt från Gröna, sköna tillbehör

På bilden nedan har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad utan socker, med päron och pressad apelsin.

Den sylten finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som också är med på Bokrean, här på Adlibris och här på Bokus.

Häromdagen fick jag den här fina kommentaren som gjorde mig riktigt glad på Facebook.

”Tack för alla dina uppslag och inlägg, nu har jag passat på att köpa ”en hög” med dina böcker på bokrean.

Dem ska ge bort vid tillfällen som hembjuden på middag, grattispresent vid student, födelsedag, krya på dig eller bara göra ngn glad en dålig dag 🤗

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

100 g mörk choklad 80–90%

100 g smör eller kokosolja

6 torkade plommon

1 dl cashewnötter

2 tsk finstött kardemumma

2 msk kakao

1 msk potatismjöl

3 ägg

Ca ½ krm salt

Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.

Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.

Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.

Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.

Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.

Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.

Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.

Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.

Vinterstaden Östersund
Två goda tips till sportlovsfikat
Bydalsfjällen sedda från Bynäset, Frösön

Baljväxtens Dag och sportlovstider

Idag bjuder jag på två av mina kokboksrecept, en matig våffla och en läcker småkaka som passar fint att ta med ut på kommande sportlovsutflykter.

Idag den 10 februari firas Baljväxtens Dag, extra aktuellt i år när många vill lära sig mer om hur vi kan dryga ut maten med bönor, kikärtor, ärtor och linser.

Baljväxter har blivit hetare än nånsin, både för dess hälsosamma effekter och för att hålla matkostnaderna nere.

För sex år sen skrev jag en hel bok med baljväxtrecept, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Du kan läsa mer om innehållet och oss författare i länken ovan.

Kokboken blev en stor succé och var en föregångare till en rad bönböcker som kommit på senare år.

Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st

4 dl små, gröna ärter

200 g halloumi

2 äggvitor

Ev ½ krm salt

2 msk smält smör till våffeljärnet

Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.

Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen. Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.

Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.

Tips: Servera våfflorna med till exempel en hummus på mjölksyrade rödbetor. Recept på dem hittar du i E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.

Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.

Recept nummer två är en riktigt god och näringsrik småkaka, perfekt till kaffet eller den varma chokladen både på skidturen eller hemma i soffan.

Kakorna kommer från kokboken Gröna, sköna tillbehör, här kan du läsa mer om innehållet i den.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st

6 osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärtor

1 dl jordnötssmör

1 msk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak. Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.

Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.

Bönbokstips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken såldes slut redan vid förbokningen inför årets Bokrea, den finns fortfarande att ladda ner här som E-bok.

Jag har även med en hel del bönrecept i mina tre senaste kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt och Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt finns fortfarande med på Bokrean till väldigt låga priser hos Bokus i länkarna ovan, de finns även hos Adlibris.

I den här länken kan du läsa om innehållet i bakboken, alla recept är fria från både gluten och socker.