Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.
Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.
En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.
Jag hör nog till de väldigt få inom lågkolhydratbloggvärlden som inte haft med något recept på chiapudding på min blogg tidigare.
Men nu blir det alltså ändring på det, så här lagom till Lucia.
Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt för några år sen, men jag blev aldrig så förtjust i den.
Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.
Men med den här smaksättningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en smakfull chiapudding.
Så testa gärna att göra den till Luciafikat i morgon bitti, om du som jag hoppar över lussekatterna.
Något som också sällan förekommer här på bloggen är reklam, de flesta matbloggar har numer en hel del av den varan, vissa formligen svämmar över av allt som ska locka till köp.
Jag har bara haft några få reklamsamarbeten genom åren, det enda som nu ger mig en liten inkomst är samarbetet med Margareta Marples på Kall Naturkompani.
Margareta Marples på Kall Naturkompani, Åre Höstmarknad
På Jamtli Julmarknad
Jag brukar bjuda på Margaretas goda kombucha när jag är ute och signerar mina kokböcker, jag tar även bilder och bidrar med lite recept till hennes hemsida.
Ett ömsesidigt samarbete, hon bidrar med recept på sin havtornskombucha till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer till våren, du ser min bild på den längst ner i inlägget.
Margareta har precis som jag ätit sig till ett friskare liv och återhämtat sig mycket bra efter en borreliainfektion.
Hon utbildade sig efter det till kost- och näringsrådgivare på Axelsons för att ha möjlighet att hjälpa andra som har drabbats av liknande problem.
Det senaste halvåret har vi stått tillsammans på flera marknader, nu senast Åre Höstmarknad och Jamtli Julmarknad, det är verkligen givande att vara ute och träffa så många av mina läsare och samtidigt ha så trevligt sällskap.
Vid vårt första möte i juni såg jag att hon hade så fina bärnstensarmband i sin gårdsbutik i Sölvsved som ligger strax innan Kall.
Jag har alltid tyckt mycket om bärnsten och har bland annat ett gammalt silverarmband och en ring sen tidigare.
Jag ramlar rätt ofta på grund av min nervskadade fot och har slagit i högerhanden flera gånger.
Jag har dragits med värk i höger tumgrepp i flera år sen jag ramlade på asfalt och tog emot mig med handen, det blir särskilt kännbart vid väderomslag.
Så nu tog jag Margareta på orden och har burit mitt bärnstensarmband runt höger handled dygnet runt i ett halvår och faktiskt, så har jag betydligt mindre värk idag…
I måndags skrev jag om tidstjuvar, idag får du ett recept som i stort sett inte tar mer än några minuter att laga till, resten sköter den sig själv i ugnen.
Allt för att du ska slippa en del av stressen som många upplever nu inför julen, hur man ska hinna med allt som ska göras.
Då är det bra att ta till såna här maträtter, som i stort sett lagar sig själva.
Jag har i höst lagat en hel del plåtmat, uppskattar verkligen att kunna lägga allt på en plåt, ställa in i ugnen och så får det stå där på låg temperatur tills det är klart 5-6 timmar senare, lagom till lunch eller middag.
Tjälknöl är en variant på samma tema, här ställer man bara in en djupfryst stek i ugnen och så får den stå inne över natten eller dagen, för att sen läggas i en lag att kallna.
En mycket mångsidig stek, den passar både som middagsmat, smörgåspålägg och att ha med på julbordet.
Varför inte ge bort den i julklapp till nån som behöver stressa av när det gäller matlagning eller till dig själv, för att få mattips inför en lugnare jul?
Jag blev tipsad om en intressant glögg av en Facebookvän häromdagen.
Hon skickade en länk till Marthaförbundet i Finland och då blev jag intresserad eftersom min mormor som kom från Pargas utanför Åbo, var med i Marthorna.
Det här var en glögg som passade mig riktigt bra efter lite modifiering, med ingredienser från skogen uppiffat med värmande kryddor.
Kråkbärsris och blåbärsris på Nipfjället
Jag plockade alltid kråkbär som barn och enligt min syster ska jag ha sagt att jag skulle hitta på nåt sätt att sälja dem när jag blev stor.
Vi har ofta skämtat om det här med kråkbär i familjen, för det var ingen annan som tyckte att de var goda, jag är den som är mest förtjust i sura bär.
För några år sen fick jag så en flaska kråkbärsvin av min systerson och hans flickvän, som de hade köpt på Svalbard.
När jag nu såg det här receptet så passade den ju perfekt till att göra min variant av Årets Glögg, betydligt mindre söt än den som kommer från Systembolaget.
På Systemet kan du även hitta en osötad bärsaft, som passar perfekt till den här glöggen, om du nu inte har kråkbär på lut i frysen.
100% Blåbär, bilden lånad från Saxhyttegubben Foto Mikael Göransson
100% Blåbär är råpressad blåbärssaft på bär från skogarna i Bergslagen och produceras av Saxhyttegubben.
Blåbärsdrycken är ett väldigt bra alkoholfritt alternativ till vin och deras 100% Lingon passar fint som snaps på julbordet.
Som en liten hyllning till min mammas hemland Finland, så fick det bli glögg i en liten moccakopp från Arabia.
Den lilla jultallriken med häst och tomte kommer också från Arabia och skeden fick jag av min mormor när jag var liten.
Eftersom jag genom min medförfattare till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, vet hur otroligt värdefullt det är att som blind ha tillgång till en ledarhund, så tvekade jag inte utan skickade in ett bidrag.
Jag köper inga julklappar till släkt och vänner sen några år tillbaka, men stöttar gärna den här verksamheten som underlättar livet för så många.
Jag har träffat Patriks labradortik Vanda ett par gånger, hon är fantastiskt duktig på att hjälpa honom att klara sig ute på egen hand.
Jag är sen starten för 5 år sedan månadsgivare till Kostfonden, det är också ett fint sätt att bidra till något som kan hjälpa många till en bättre hälsa.
Kostfonden har fått flera stora donationer till sin forskning på IBS och Typ 1-diabetes de senaste veckorna, så glad att den oberoende kostforskningsfonden som Ann Fernholm tog initiativet till nu får så mycket uppmärksamhet.
Tillsammans kan vi göra en stor förändring, hoppas du också ger en julgåva till någon eller båda av de ovan nämnda
Idag tipsar Tomten om en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.
Många går runt och känner sig hängiga just nu efter den gråaste novembermånad på många år, då kan en energikick behövas.
Jag har tagit långa promenader ute i skogen nu när jag är hemma i Jämtland, det är också riktigt bra för immunförsvaret.
Något jag tänkt en hel del på under mina promenader är hur mycket mobilerna har börjat påverka våra liv.
Min HTC bestämde sig för att gå i pension för en månad sen, så nu gör jag som förr och använder bara telefonfunktionen.
Jag har inga appar längre, som Facebook, Instagram, Messenger och mail, inte heller kameran fungerar i den längre, den stänger bara av om jag tar några bilder.
Och tänk, vilken frid och ro det gett, den är inte något som pockar på uppmärksamhet hela tiden utan jag kan gå där på min promenad och uppleva allt i nuet.
Bilder tar jag ju fortfarande på det vackraste jag ser, men nu med min Canon EOS M50, som jag fick av Bladh by Bladh förlag när jag skulle fotografera till min kommande kokbok.
Förut när jag tog upp telefonen för att ta en bild, jamen då såg jag ju om det kommit något meddelande och kunde inte låta bli att kolla, och så var tankarna någon annanstans än just där och då.
Känner detsamma även hemma, nu använder jag bara datorn till att ”kolla runt” på nätet, förr tog jag ju till mobilen om jag tyckte jag hade lite tråkigt eller tid att slå ihjäl.
Tänk så mycket tid jag fått till mina egna tankar nu, istället för att i tid och otid kolla vad alla andra tänker och tycker…
En lugn hemmakväll med Tomten och Columbus som sällskap
Så jag är mycket glad just nu att jag lyckats rensa bort dessa tidstjuvar ur mitt liv, jag hoppas det fortsätter så ett bra tag framöver, även när jag fått råd att köpa en ny mobil.
Jag har också försökt ha mer kontakt med mina vänner i verkliga livet nu och träffa dem öga mot öga, inte bara via meddelanden.
Känns bra också att vi nu har mer att prata om, än som tidigare när svaret kunde bli när jag började berätta något; Ja, jag såg det på Facebook. End of discussion…
Så, det var mina tankar om mobiler, du kanske älskar din och vill hålla kontakt med alla den vägen, men så här upplever jag det.
Jag försöker hela tiden komma på lösningar till att förbättra hälsan genom att förändra min livsstil, här kan du nu läsa en artikel om mig inne på Kurera.se.
Nu över till Tomtens gröna smoothie, kanske ett nytt inslag till julfrukosten?
Det här brödet skapade jag häromåret på en av våra julvistelser i Alanya.
Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn, men eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, tills jag komponerade det här receptet.
De färdiga vörtkryddspåsar jag sett i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så här har jag gjort en egen blandning.
Jag äter ju även min typ av lågkolhydratkosten LCHF sen över 10 år, du kan läsa mer om det i länken och hur jag äter idag.
Nu kanske du invänder att brödet är sötat med frukt och därmed inte är LCHF, men jag väljer att njuta av den lilla sötman i det här brödet till jul, jag äter strikt resten av året.
Något som gett resultat, jag har blivit så otroligt mycket piggare, friskare och slankare med åren.
Vill du ta del av mina recept och stötta mitt skrivande samtidigt som du själv får möjlighet att äta dig till en bättre hälsa, så får du gärna köpa någon av mina kokböcker.
Jag och mina kokböcker Foto Jan Andersson LT
De blir ju också en bra julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat, en gåva som ger glädje i många år, här hittar du dem på Bokus.
Idag står jag sista dagen på Jamtli Julmarknad, så titta gärna förbi där i Lusaflokojan om du vill ta en pratstund eller köpa nån av mina kokböcker och få dem signerade.
Jag finns där tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, hon berättar gärna mer om hur man gör en riktigt god kombucha.
Kombucha vid Kallsjön
Hon ligger bakom receptet på den här läckert gula havtornskombuchan som du kommer att få ta del av i min kommande kokbok, men den får du vänta på till i slutet på mars.
Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.
Här nere ser du några bilder från Jamtli Julmarknad och Lusaflokojan där jag står tillsammans med Kall Naturkompani.
Där hittar du också Strömsnäsgården med fina fjällkoprodukter m.m, glögg och rawfoodbollar från NatCake, fin choklad från Klövsjö Choklad och värmande vackert från Åre Toveri.
Jag är rätt så traditionell av mig när det gäller vilken mat som ska finnas för att julen ska bli som den ska.
Och det är jag nog inte ensam om, just julmaten hör väl till det mest traditionsbundna i vårt land.
Rödbetssallad är just en sån rätt som alltid måste finnas med, den du hittar i den här länken har jag gjort i många år.
Den har också blivit väldigt populär bland mina läsare och finns även med i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven tillsammans med Annika Dahlqvist.
Dagens första rödbetssallad är en med lite mer sting än min vanliga, den har blivit en ny favorit.
Jag hade slut på mina inlagda rödbetor som du ser bild på här ovan och ville inte köpa de söta på affären, så här har jag skapat två recept på rödbetssallad helt utan sötning.
Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.
Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.
Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.
Blanda rödbetorna med smetana och majonnäs, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.
Citronmarinerade rödbetor ca 4 port på julbordet
3 medelstora, kokta rödbetor
½ dl tranbär (eller lingon)
2 msk kallpressad olivolja
½-1 tsk flingsalt
Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron
Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.
Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.
Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.
Fler recept och tips på naturligt god mat och bakverk hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.
Bilden nedanför länkarna kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt, det är ett glutenfritt hasselnötsbröd med smaksättning av rödbetsjuice och lingon.
De här passionstryfflarna hittade jag på till jul redan för 9 år sen, men de står sig fortfarande som min egen favorit bland alla de nyttigare godsaker du kan hitta härinne.
Just passionsfrukt ger en så otroligt intensiv smak som passar väldigt bra ihop med en riktigt mörk choklad.
Att koka upp passionsfruktköttet som jag gör i receptet ger den extra smakkicken som gör de här tryfflarna så speciella.
Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.
Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?
Passionstryffel ca 40 st små
100 g 70-90% mörk choklad
20 g kokosolja
½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde
2 passionsfrukter
2 msk vatten
2 dl ekologiska kokosflingor
Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.
Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.
Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.
Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.
Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.
Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.
Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.
Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.
Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.
Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt, så det fastnar flingor runt om.
Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.
Du kanske stött på den senaste trenden inom lågkolhydratvärlden, chaffles?
Jag har sett några olika varianter, bland annat de här i belgisk form hos bloggvännen Halva Lindha och en mer vanlig ostvåffla hos Helena på Bitter Sweetness.
Gemensamt med de här våfflorna är att de är gjorda med ägg och riven ost, därav namnet, cheese waffles förkortat till chaffles.
De är väldigt näringsrika och mättande, så jag gjorde dem för att ha med som macka till kaffet nu när jag ska stå på Jamtli Julmarknad till helgen.
Det är första gången jag deltar där, jag kommer att signera mina kokböcker och bjuda på frökex smaksatta med Västerbottensost från Huså Bröd.
Det är den senaste varianten de tagit fram efter mitt grundrecept, frökexen har blivit väldigt populära både i Sverige och Norge.
De här med ost i är väldigt goda, de har blivit mycket uppskattade när jag bjuder på dem vid mina signeringar.
Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd
Kombucha från Kall Naturkompani
Jag står tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, så du får också smaka hennes goda kombucha om du tittar förbi hos oss i Lusaflokojan.
Den ligger längst in på området nära ångtågsstationen, du kan åka med ångtåget från Östersunds Central, här ser du tidtabellen.
Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.
Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.
Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.
Ska testa dem som varm klämmacka också, som Lindha hade gjort på sin blogg.
Tomten fyller faktiskt 10 år nu i helgen, jag köpte honom på Jamtlis Julmarknad 2009 som bilderna nedan kommer ifrån, det året jag började blogga.
Sedan dess har han varit en trogen följeslagare som dykt upp på ett eller annat sätt härinne mest varje år i jultid.
Då för 10 år sen kunde jag väl aldrig tro att jag skulle komma att stå på marknaden själv och sälja mina kokböcker, tänk hur livet kan bli
Nu har jag varit hemma i en vecka och skrivit klart manuset till boken, det kändes fantastiskt skönt att skicka in det till förlaget i söndags kväll.
Att skapa en kokbok tar väldigt mycket tid, jag har haft den med i mina tankar dagligen i över ett halvår, men nu blir det lite julledigt även för mig.
Jag pyntade härhemma i lördags kväll, med adventssljusstakar i fönstren, det behövs verkligen lite extra ljuskällor nu när dagen är så kort.
För mig innebär julglädjen just de små tingen som kommer fram år efter år, en del har hängt med ända sen jag var barn, som tomten på bilden ovan.
Det behövs inte köpas en massa nytt att julpynta med varje år, det är ju de gamla, kära sakerna som är viktigast för att få fram julkänslan.
Många rätter som passar fint nu till jul, med anor från förr, hittar du i min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Tomtens julklappstips idag blir Sophie Cronquists, för många i lågkolhydratkretsar mer känd som Ekofilosophie, fina kokbok Matfilosophie.