Färdkost
Nu har vi återvänt ner till Alanya igen på en månad.
På resan igår hade jag laddat upp med ordentligt med mat, då orkar man en lång resa betydligt lättare.
Huvudmålet den här gången bestod av en köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.
Pajen är nämligen minst lika god kall som varm och smular mindre på resan än en med mandelmjölsskal.
Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal, som jag tog fram till Restaurang PriMaten.
Idén till den här pajen har jag fått från Lindha Vikström, vi serverar en laxpaj på samma vis på Ecocaféet.
Här hittar du receptet på den hos Halva Lindha.
Köttfärspaj 2-3 port
300 g köttfärs, jag hade älgfärs
2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost
6 champinjoner
2 tomater
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl kycklingbuljong
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk oregano
50 g smör
Salt och chiliflingor
Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.
Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.
Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.
Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.
Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.
Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.
Till pajen
100 g riven ost, jag hade lagrad prästost
3 ägg
Salt och peppar
Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.
Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.
Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.
Grädda på 175º i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på resa.
Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och se värma pajbitarna 15 min på 150º.
Här några bilder på det vi åt under resan, sånt som fungerar fint genom säkerhetskontroller.
En burk med kokta ägg, smör och ost fick också följa med.
Vi hade också med Spröda frökex med nässla, libbsticka och vitlök, det var väldigt gott med smör och Gustafskorv till första kaffet på balkongen i förmiddags.