Nyttig njutning
Idag får du tips på ett riktigt nyttigt och gott gelégodis, det här är nåt helt annat än supersöta geléhallon och sega råttor.
Gelatin ger dig det hälsosamma kollagenet, hallon och lime C-vitamin och andra, vitaminer, mineraler och antioxidanter, kokosolja har antiinflammatoriska effekter.
Så passa på att använda den utökade tiden därhemma till att förgylla tillvaron med sånt som både är gott och gör gott.
Vill du ta del av fler av mina njutbara nyttigheter så får du gärna stötta mitt skrivande genom att förhandsbeställa Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Kokboken säljs just nu för bara 199 kr på Adlibris, leverans vecka 14.
Jag skulle tagit tåget upp till Östersund nästa vecka för att ha kokboksrelease och vernissage med mina matfotografier från boken på 2 Inspire-Ecocaféet, men har ju förstås fått ställa in den på obestämd tid.
Geléhallon ca 50 bitar
3 dl frysta hallon
10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver
2 lime
½ dl kokosolja
ev sötning, men hallonen är söta i sig
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.
Koka upp bären, du kan variera mellan till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.
Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.
Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.
Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.
Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm eller i godisformar, låt stå i kylen att stelna helt, det tar några timmar.
Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.
Här nedan ser du Apelsinchokladbollar från Gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så kan du läsa mer om kokboken.