Svenska favoriter
Nu när jag befinner mig på resande fot igen så delar jag med mig av tidigare recept från mina olika bloggar och ett och annat kokboksrecept.
Jag har lämnat datorn hemma under resan till Kreta. Köpte en ny mobil häromveckan så det kan bli en och annan uppdatering på Facebook via den.
Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av bilder, middagstips, bakrecept, länkar till intressanta artiklar och annat matnyttigt.
Köttbullar 2-3 port
3-400 g blandfärs
1 liten gul lök
1 äggula
2 msk grädde eller majonnäs
1 msk sesamfrön
ev 1 tsk Dijonsenap
½ tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar efter smak
Smör till stekning
Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.
Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.
Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.
Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.
Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.
Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.
Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.
Jag gjorde här en enkel gräddsås till köttbullarna genom att hälla på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.
Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.
Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.
Vill du inte ha gräddsås till köttbullarna så är det väldigt gott med stekt blomkål, paprika och majonnäs.
Pannbiff med lök- och paprikaröra 2-3 port
3-400 g köttfärs
Havssalt och nymald vitpeppar
2 msk smör/kokosolja att steka i
Lökröra:
1 stor, gul lök
1 röd spetspaprika
2 msk smör/kokosolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk paprikapulver
Havssalt och chiliflingor
1 dl vatten till steksky
Skär löken i tunna klyftor och paprikan i strimlor. Stek mjuka, krydda med paprikapulver, salt och chili.
Häll på vinägern och låt småputtra medan du steker pannbiffarna.
Jag gjorde 6 stycken så de går rätt fort att steka, ca 2-3 minuter på var sida.
Koka ur stekpannan med vattnet och häll över lökröran.
Servera pannbiffarna med gröna blad, cocktailtomater, oliver, olivolja, granatäppelvinäger och ett stekt ägg.