Kräftor med hemgjord majonnäs

Kräftfest

Kräftor kräva dessa såser…

Vad är väl svenskare än en kräftskiva en ljummen sensommarkväll.

Med goda såser till blir det en mycket bra LCHF-middag, men var försiktig med dryckerna till om du äter så här för hälsan och vikten?

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs ca 6 port

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning:)

Krydda med vitpeppar och Worcestersauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Här hittar du recept på Rhode Islandsås och mitt valnötsbröd.

Rhode Islandsås till räkor


Tomatsallad med ädelost

Varmrökt makrill med ädelostsallad

Ädel tomatsallad 2 port

100 g ädelost/Roquefort

6-8 cocktailtomater

5 cm purjolök

1 avocado

1 msk hackad timjan

Några skivor kålrabbi

Olivolja och äppelcidervinäger

Skär tomaterna i klyftor och strimla purjon fint.

Lägg upp i skål eller direkt på tallrik. Smula osten över och strö på purjo och timjan.

Ringla generöst med en god olivolja över och avsluta med lite vinäger.

Skivad avocado, kålrabbi och en klick aioli smakar gott till.

Servera tillsammans med varmrökt makrill eller någon annan rökt fisk.

Ta med maten ut på picknick och njut av sommaren.

Påfågelöga...

 


Vitlökssås till rökt fisk

Rökt sik med vitlökssås

Vitlökssås med örter 3-4 port

2 dl creme fraiche eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill, persilja och gräslök

1-2 finhackade vitlöksklyftor

Saft och skal av ½ ekologisk citron

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Hacka örterna fint och rör ihop med övriga ingredienser.

Låt såsen stå och mogna i kylen några timmar.

Servera såsen till rökt eller gravad fisk, jag hade varmrökt sik.

Varmrökt sik


Grillad lax med fetaost och mango

 BGrillad lax med tillbehör

Grillad lax med fetaost och mango ca 5-6 port

2 välmogna mango eller ett paket djupfryst, tärnad

Saft av en citron

1 msk honung eller annan sötning

1 färsk, finhackad chili

150 g fetaost

ca 1 kilo laxfilé, helst viltfångad

Mixa mangon med citronsaft, honung och chili.

Häll ner i en kastrull och koka under omrörning ca 10 min, låt svalna.

Viltfångad chumlax, pinklax eller atlantlax brukar finnas i frysdisken på större butiker.

Putsa bort de vita hinnorna, revbenen och dra ut ryggbenen med en pincett eller tång.

Benen sitter i en rad längs den tjockaste delen på laxen, de är lätta att dra ut.

Salmo Salar

Salta och peppra båda sidor av laxen, lägg den på gallret med köttsidan neråt.

Grilla ca 5 min, vänd försiktigt med hjälp av två stekspadar.

Bred mangosåsen över köttsidan och strö över finhackad fetaost, så det blir jämnt fördelat över hela laxen.

Täck med ugnsfolie och grilla på svag värme i ca en halvtimme.

Det kan låta länge, men det tar tid om man grillar laxen en bit ifrån glöden som jag gjorde.

Här hittar du recept på några av tillbehören till laxen.

Blomkålssallad, inlagd paprika och vitlöksyoghurt.

Den här middagen avnjöt jag hos god vän i hennes stuga utanför Östersund.

Fick senare låna stugan när jag grillade i flera dagar och utomhusbilderna togs till min kokbok Grillmat LCHF.

Har du vänner utomlands så får du gärna tipsa dem om den engelska upplagan, Low Carb High Fat Barbecue.

Grillad Lax med mango och feta-ost

Fotografering av omslaget till Grillmat

Fotografering av omslaget till Grillmat


Örtig äggröra till sommarbrunch

 

Fjällröding / Salvelinus alpinus

Omega-3-fylld brunch

Snabbt, lätt och enkelt lagar en riktigt god frukost på fisk om du tröttnat på bacon.

Om du inte har tillgång till fiskfilé så kan du äta äggröran tillsammans med till exempel makrill i tomatsås, rökta musslor, kräftstjärtar, räkor, sardiner, tonfisk eller något annat gott från hav och sjö.

Röding med äggröra

Smörstekt fisk 1 port

1 fiskfilé à 150-200 g, jag hade röding

2 msk smör

Salt

Örtig äggröra 1 port

2-3 ägg

1 dl hackade örter, jag hade gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk smör/kokosolja

Salt och grovmald svartpeppar

Vispa ihop äggen och häll ner i det lätt brynta stekfettet i en kastrull.

Fräs ett par minuter, rör hela tiden mot botten. Salta och peppra efter smak.

Dra kastrullen från värmen medan du steker fisken.

Bryn stekfett väl i en panna och lägg ner fisken med köttsidan ner.

Det går snabbt att steka fiskfilé, räcker med bara 1 minut på var sida.

Salta fisken, jag hoppade över peppar här när jag äter den till frukost.

Är fisken lite tjockare så låt stå och dra på eftervärme en minut till.

Rör ner de hackade örterna i äggröran och servera till fisken med lite grönt.

Balkongodling med Citronmeliss, Stevia, Persilja, Krasse och en vacker Ros


Grillad abborre med dillmajonnäs som exempel på strikt LCHF

Grillad abborre med tillbehör

Mer snabbmat LCHF

Gårdagens inlägg om min syn på vad som är och inte är LCHF fick ett enormt genomslag.

De allra flesta som kommenterat i olika forum är eniga med mig om att frukt kan ingå som smaksättning och krydda i maten.

Idag kommer ett recept som borde passa även den striktaste LCHF-are, som aldrig skulle kunna tänka sig en äppelbit i sin mat.

Rädisan, som trots att den växer under jord, innehåller bara 2 g kolhydrater.

Där ser vi också ett exempel på det skeva i att säga att LCHF innehåller bara ovanjordsgrönsaker.

Här har grundaren av LCHF-begreppet i Sverige, Annika Dahlqvist, skrivit en bra definition i sitt inlägg 10 myter om Lowcarb.

Och här ett intressant inlägg från 2008 hos Kostdoktorn, om hans syn på Frukt, näring och viktnedgång.

Dillmajonnäs 3-4 port

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

½-1 dl finhackad dill

1 tsk citronsaft

½-1 tsk osötad senap

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och crème fraiche/kokosgrädde.

Blanda ner dill, citron, senap och kryddor.

Plocka ur fiskköttet ur den grillade abborren, lämna bara skinn och ben kvar.

Servera med rädisor, smör och dillmajonnäs.

Lite extra örter blir gott, nyttigt och vackert till.

Här en bild på en stuga i Revsundssjön i Jämtland som jag tog genom tågfönstret på väg till Östersund i helgen.

Där skulle jag mer än gärna sitta och meta abborre:)

Revsundssjön, Stavre i Jämtland


Grillad abborre med dillmajonnäs som exempel på strikt LCHF

Grillad abborre med tillbehör

Mer snabbmat LCHF

Gårdagens inlägg om min syn på vad som är och inte är LCHF fick ett enormt genomslag.

De allra flesta som kommenterat i olika forum är eniga med mig om att frukt kan ingå som smaksättning och krydda i maten.

Idag kommer ett recept som borde passa även den striktaste LCHF-are, som aldrig skulle kunna tänka sig en äppelbit i sin mat.

Rädisan, som trots att den växer under jord, innehåller bara 2 g kolhydrater.

Där ser vi också ett exempel på det skeva i att säga att LCHF innehåller bara ovanjordsgrönsaker.

Här har grundaren av LCHF-begreppet i Sverige, Annika Dahlqvist, skrivit en bra definition i sitt inlägg 10 myter om Lowcarb.

Och här ett intressant inlägg från 2008 hos Kostdoktorn, om hans syn på Frukt, näring och viktnedgång.

Dillmajonnäs 3-4 port

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

½-1 dl finhackad dill

1 tsk citronsaft

½-1 tsk osötad senap

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och crème fraiche/kokosgrädde.

Blanda ner dill, citron, senap och kryddor.

Plocka ur fiskköttet ur den grillade abborren, lämna bara skinn och ben kvar.

Servera med rädisor, smör och dillmajonnäs.

Lite extra örter blir gott, nyttigt och vackert till.

Här en bild på en stuga i Revsundssjön i Jämtland som jag tog genom tågfönstret på väg till Östersund i helgen.

Där skulle jag mer än gärna sitta och meta abborre:)

Revsundssjön, Stavre i Jämtland


Somrig lax i gräddsås

Lax i gräddsås

Lax i gräddig paprikasås 2 port

2 bitar lax à 150 g, helst viltfångad

2 msk smör

1 paprika

½ äpple

½ gul lök

2 dl grädde/kokosgrädde

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär grönsaker och äpple i små tärningar.

Stek dem lätt i smöret några minuter, krydda och pressa över citron.

Häll på grädde och låt puttra några minuter.

Lägg laxbitarna i såsen och låt bräsera några minuter.

Vänd försiktigt och låt ligga några minuter till på svag värme.

Servera med kokta grönsaker och en klick smör.

Lax i paprikagräddsås med kokt morot


Lättlagad blomkålsgratäng med rökta musslor och halloumi

Gratng med blomkål och musslor

Musselgratäng för 2

1 litet blomkålshuvud

2 dl bearnaisesås

1 burk rökta musslor

100 g halloumi

½ dl pumpakärnor

Förväll blomkålshuvudet i lättsaltat vatten, tills det blivit halvmjukt.

Skär loss buketterna och lägg runt en ugnsform.

Skiva stocken tunt och lägg i botten.

Bred ett lager bearnaisesås över och täck ytan med musslor.

Skiva halloumin och lägg omlott över musslorna.

Strö pumpakärnor över och gratinera på 175° i 15 minuter.


Varmrökt fisk med ägg och senapssås

Rökt fisk med senapssås

Senapssås 2 port

1 dl majonnäs

2 msk grovkornig, osötad senap

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk finhackad dill

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde.

Smaka av med lite salt och peppar. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.