Nu är den härliga hösten här, när man kan njuta av skörd från både skog och trädgårdar.
Idag får du tips på en trattkantarellsås, den blir förstås god även med annan svamp.
Den här middagen lagade jag på vedspisen i min stuga i norra Dalarnas fjällvärld, du må tro att den smakade gott efter en dag i lingonskogen.
Pannbiffar med Västerbottensost 2 port
300 g köttfärs, jag hade älgfärs
1 dl riven Västerbottensost
1 ägg
½ dl grädde
½ msk psylliumhusk
Salt och peppar
Blanda hastigt ihop färsen med husk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.
Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.
Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, gör såsen och äppelsalladen under tiden.
Forma färsen till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.
Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.
Trattkantarellsås 2 port
2 dl förvällda trattkantareller
2 msk smör
3 dl grädde/kokosgrädde
½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger
½ tsk glutenfri tamarisoja
Salt och peppar
Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in.
Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.
Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.
Syrlig äppelsallad
1 äpple
1 liten gul lök
½ gul paprika
½ röd paprika
2 msk smör
1 tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor.
Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg.
Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Servera salladen varm till pannbiffarna och trattkantarellsåsen, lingonsylt smakar också gott till.
Kokbokstips
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller kanske som en gåbortspresent eller tidigt julklappsinköp.
Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.
Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.
Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.
För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.
Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.
Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.
I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.
På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.
Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt och peppar.
Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.
Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.
Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.
Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.
Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.
Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.
Vill du ta del av fler recept på mustiga grytor, buljonger och annat gott i vår svenska husmanskost så hittar du många av mina favoriter i de här kokböckerna.
Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med till exempel rökt fläsk, renstek, fisk eller kantareller.
På bilden ovan har jag gjort äggröran naturell med smörstekta kantareller, varmrökt sidfläsk, en smörgås på mitt populära valnötsbröd och med hjortron och grädde som en liten dessert.
Nu när det blivit kallare så märks det att det behövs mer av både fett och protein i maten än under sommaren, då är äggröra med olika smaksättningar riktigt bra och lättlagad mat.
Jag får lite mer besvär av fibromyalgin på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår kroppen mycket bättre.
Äggröra med tomater och basilika 1 port
3 ägg
½ dl smetana/kokosgrädde
50 g varmrökt sidfläsk
1 tomat
½ röd paprika
1 msk hackad färsk basilika
25 g smör eller kokosolja
Salt och peppar
Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.
Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.
Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.
Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.
2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket
2 dl kokta kidneybönor
Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.
Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.
Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.
Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.
Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.
Jag serverade soppan med en klick smetana och en mättande macka till, här hittar du mitt populära valnötsbröd.
Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
På bilden nedan ser du en av mina favoriträtter från det grekiska köket som finns med i boken, tomatbiffar från Santorini.
Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat ”Man tager vad man haver”.
Jag brukar tärna och spara rester av till exempel grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när det är tillräckligt.
Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälken till soppa, den är också god i gratänger.
Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.
På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna häromåret.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.
Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.
E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.
Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.
E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.
Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.
Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.
Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.
Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.