Rödgrön köttfärssås

Köttfärssås

Köttfärssås 2-3 port

400 g blandfärs, jag hade älg och lamm

50 g smör/kokosolja

1 stor rödlök

1 stor morot

1 liten zucchini

1 röd paprika

1 grön paprika

2-3 dl vatten + 1 dl kycklingbuljong

½ dl tomatpuré

2 msk torkad oregano

1 msk Worcestershiresauce

1 msk balsamvinäger

1 msk paprikapulver

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i små tärningar.

Fräs dem en stund och tillsätt färsen och tomatpurén.

Låt bryna några minuter så blir tomatsmaken mildare.

Krydda och häll på vatten+buljong, börja med den mindre mängden.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 1-2 timmar, ju längre desto godare.

Jag serverade min köttfärssås med strimlad salladskål, purjoringar och färsk timjan.

Paprika


Indisk grönsaksgryta LCHF/Paleo

Indisk grönsaksgryta

Gryta på gröna blad

Jag ber alltid att blasten ska få sitta kvar när jag köper rödbetor hos någon lokal odlare.

Den innehåller massor av näring och god smak.

Bladen till den här grytan kom från Ås Trädgård, strax utanför Östersund.

Det är en fröjd för både öga och gom att handla på en så fin gårdsbutik.

Indisk grönsaksgryta 2 port

6 dl strimlad gulbetsblast, rödbetsblast, mangold eller bladspenat

2 dl kokosgrädde

2 färska lökar

½ dl strimlad paprika

2 msk kokosolja

1 msk gurkmeja

1 krm malen kardemumma

1 krm malen ingefära

Salt

Chiliflingor

Dela lökarna i halvor och skiva dem.

Hetta upp kokosoljan och bryn de gröna bladen, lök och paprika utan att de får för mycket färg.

Tillsätt kryddorna och låt fräsa några minuter så utvecklas kryddsmakerna mer.

Häll på kokosgrädden och låt puttra ca 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer hetta eller sälta.

Servera gärna grytan med hackade nötter och kokta ägg.

Grönsaker på Ås Trädgård

Grönsaker från Ås Trädgård

Lök och sallad från Ås Trädgård


Svampsås till fläskkarré

Fläskkarré med skogssvampsås

Skogssvampsås 2 port

2-3 dl blandsvamp i skivor

½ dl strimlad purjolök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

50 g ädelost

2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter.

Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg.

Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in.

Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten.

Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället.

Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då.

Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.

Smörsopp vid Storsjön


Örtaioli med paprika till stekt röding

Stekt röding med örtaioli

Stekt röding med paprikasallad 1 port

2 små rödingfiléer eller annan ädelfisk

2 msk smör

Salt och vitpeppar

Stek rödingfiléerna bara en minut på hög värme på var sida, annars blir fisken lätt torr.

Salta och peppra lätt. Servera med paprikasalladen.

Jag åt det här som en liten kvällsrätt, ska du servera fisken till en stadigare lunch eller middag så lägg gärna till kokt broccoli eller blomkål.

Aioli på macadamiaolja

Örtaioli

3 äggulor

3 dl mild olivolja

4 vitlöksklyftor

½ citron

2 msk finhackade färska örter, citronmeliss, timjan, dragon blir gott

Salt och vitpeppar

Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt. Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle.

Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter.

Aiolin håller minst en vecka i kylen.

Paprika

Paprikasallad 1 port

½ dl örtaioli

2 msk finstrimlad röd paprika

2 msk finstrimlad purjolök

Pinjekärnor till garnering

Blanda det finstrimlade med aiolin och låt stå en stund så smakerna mognar.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan paprikasås.

Paprikasås


Varm sommarfrukost med skinka och ägg

Bräckt skinka med ägg

Bräckt skinka med ägg 2 port

200 g skinka av gris eller kalkon, av god kvalitet

6 skivor aubergine

4 ägg

3-4 msk smör/kokosolja

Havssalt och peppar

Skär auberginen i skivor och salta dem på båda sidor, låt ligga på skärbrädan en stund.

Det här gör att den lite bittra smaken blir mildare och auberginen blir mjuk och lättsmält.

Torka av vätskan som sugits ur skivorna med hushållspapper.

Stek skivorna i rejält med smör de drar åt sig rätt mycket fett. Krydda med peppar.

Låt steka ca 3-4 minuter på var sida, vänd några gånger.

De ska bli gyllenbruna och riktigt mjuka, då smakar auberginen som bäst.

Lägg upp på ett fat och täck över så de håller sig varma medan du steker det övriga.

Stek äggen i det fett som är kvar i pannan, tillsätt mer om det mesta dragits in i auberginen.

Bräck skinkskivorna i en torr, het stekpanna ca 10 sekunder per sida.

Servera med en grönsallad med olivolja och vinäger över.

Ketchup och majonnäs smakar också gott till.

Den här utsikten har vi njutit av i en vecka nu, haft en skön semester i vildmarken nära Stockholm.

Tack för i år till Robban och Caroline på Klämmingsbergsbadet i Gnesta

Solnedgång över Klämmingen


Kantareller med zucchini

Lax med kantareller

Smörstekta kantareller med zucchini 2 port

2 dl rensade, grovhackade kantareller

1 dl tärnad zucchini

50 g smör

Salt och lite peppar

2 bitar lax, helst viltfångad chumlax/pinklax

Bryn smöret lätt. Stek svamp och zucchini tills vätskan kokat bort och det hela fått lite färg.

Krydda lätt med salt och peppar.

Stek laxen bara nån minut på var sida, så den precis blivit varm inuti.

Då är den som saftigast och godast.

Servera med extra smör, stekt knipplök, cocktailtomat, gräslök och dill.

Kantareller


Köttfärssås med basilika till LCHF-picknick

LCHF-picknick

Köttfärssås med sasilika 2 port

250 g köttfärs från gräsbetande djur

1 finhackad gul lök

1 dl tärnad zucchini

1 tärnad tomat

50 g smör

1 dl pesto rosso

2 msk ajvar

1 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

2 msk hackad basilika

Fräs de hackade grönsakerna i smöret några minuter.

Rör ner köttfärsen och finfördela med sleven.

Krydda med salt och peppar och låt steka med en stund.

Blanda ner pesto, ajvar och grädde.

Koka upp och låt småputtra på svag värme i 45-60 minuter, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Ta från värmen och rör ner den hackade basilikan.

Köttfärssåsen är mycket god att äta kall på en picknick, vill du hellre äta den varm så kan du ta med den i mattermos eller Wonderbag.


Mina bästa kesoplättar

Kesoplättar

Söndagsbrunch

Idag får du som ett gott frukost/kvällsmålstips ett av mina äldsta recept, kesoplättar med sommarens bär.

De flesta recept jag sett på kesoplättar har en rätt menlös struktur, något jag inte gillar.

Jag blandar därför i en hel del frön i mina för mer frasighet och ett gott tuggmotstånd.

Kesoplättar med Hallon, Hjortron och Blåbär

Kesoplättar 2 port

2 ägg

½ dl keso

½ dl grädde

2 msk psylliumfrön

2 msk fibrex

2 msk sesamfrön

2 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda plättarna i brynt smör, några minuter på varje sida så de får fin färg och blir frasiga i kanterna.


Ädelostgratinerad zucchini

Ädelostgratinerad zucchini

Ädelostgratinerad zucchini 2 port

1 liten Zucchini

2 dl grädde

1 dl crème fraiche

100 g ädelost

10 cm purjolök

2 msk smör

1 msk vardera av finhackad rosmarin och timjan

Lite salt och peppar

Skär zucchinin i bitar och strimla purjon.

Bryn zucchinin i smör en stund, tillsätt purjon och låt den fräsa med utan att ta färg.

Smula över ädelosten och häll över grädde och crème fraiche.

Låt puttra till en krämig stuvning, smaka av med salt och peppar.

Rör ner hackade örter och häll upp i en ugnsform. Gratinera i 10 min på 200°.

Jag serverade zucchinin till vitlöksstekta champinjoner.

Ädelostgratinerad Zucchini

Fylld paprika

Fyllda paprikor

Fylld paprika 2 port

2 stora eller 4 mindre paprikor

300 g köttfärs eller tärnat, stekt kött

2 ägg

1 finhackad, gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk paprikapulver

2 msk oregano

Havssalt och peppar

8 champinjoner

8 cocktailtomater

12 svarta oliver

3 msk olivolja

Blanda färsen eller det tärnade köttet med ägg, lök och kryddor i en bunke. S

kär av locket av de små paprikorna eller dela de större på längden, ta bort kärnhuset.

Fyll paprikorna med blandningen, tryck till så de blir väl packade.

Skär svamp och tomat i fyra delar och lägg i botten av en ugnsfast form, krydda med salt och peppar.

Strö oliverna över och placera ut paprikorna så de står stadigt.

Lägg på locken på de små och ringla olivolja över. Grädda på 175º i ca 40 minuter.

Servera med aioli och en grönsallad.

Vill du hellre laga till en vegetarisk paprika, klicka då på bilden nedan.

Svampfylld paprika...

Svampfylld paprika