Broccoligratäng

Broccoligratäng

Broccoligratäng 2 port

3 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Servera med en grönsallad, oliver och majonnäs eller som tillbehör till en varmrätt.

Broccoligratäng


Lättlagad broccoligratäng

Broccoligratäng

Snabb middagsmat

Idag får du en variant på en bondomelett som jag ofta lagar när jag har kokta/stekta grönsaksrester i kylen, en gratäng à la ”Man tager vad man haver”.

Här har jag använt majonnäs som fettkälla, men det fungerar förstås fint med riven ost eller grädde om du föredrar det.

Servera med en grönsallad eller som tillbehör till en varmrätt.

Broccoligratäng

Broccoligratäng 2 port

3 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Inlagda rödbetor som på 50-talet

Rödbetstider

De här rödbetorna har en starkare och mindre söt inläggningslag, än de vi blivit vana vid i burkarna från Felix och Findus.

Smaksättningen med kryddnejlika ger en extra god rödbeta.

Pepparroten i små tärningar gör att inläggningen håller längre.

Här kommer det recept jag använder, direkt kopierat från boken Matlexikon.

Klicka på bilden så blir den mer läsbar.

Den här inläggningen håller hela vintern utan att rödbetorna blir bruna.

Det mesta av sockret blir kvar i lagen, men vill du kan du använda björksocker, sukrin eller liknande, men då blir hållbarheten sämre.

Vill du lägga in dem på Paleo-vis så använd honung istället för socker.


Kalkonbröst med grönsakswok och Dijonnaise

Kalkonbröst med grönsakswok

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter, salta, peppra och häll över vinägern.

Låt vinägern koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till.

Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

½ dl hackad persilja

1 msk Dijon

Vispa samman majonnäs, senap och persilja.

Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Snabb äggfrukost

Frökex med äggröra

Äggsmör 1 port

1 mjukkokt ägg

25 g mjukt smör

2 msk hackad gräslök

1-2 frökex

Flingsalt

Tomat, rädisa och citronmeliss

Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.

Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.

Servera på frökex, i länken hittar du mitt recept som även bakas av Huså Bröd och finns i delikatessbutiker över hela landet.

Nu i september lanseras två nya smaker på kexen som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd.

Om spröda frökex från Huså Bröd

Spröda frökex med laxröra

Spröda frökex med laxröra, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Sockerfri lingonsylt

Sockerfri lingonsylt

Lingonsylt sötad med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.

Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.

Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.


Lammfärsbiffar och zucchiniwok med curry

Lammfärsbiffar med grönsakswok

Lammfärsbiffar 2 port

300 g lammfärs

1 ägg

2 msk majonnäs

2 msk smör/kokosolja

Örtsalt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Gör under tiden i ordning grönsakswoken.

Zucchiniwok 2 port

3 dl zucchini i bitar

1 röd spetspaprika

1 grön spetspaprika

5 cm purjolök

2 msk fint skivad ingefära

2 msk smör/kokosolja

1 dl kokosmjölk/grädde

1 tsk curry

½ tsk gurkmeja

½ tsk paprikapulver

½ pressad citron

Salt och chili efter smak

Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.

Strimla under tiden purjo och paprika.

Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.

Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.

Smaka av med citronsaften.

Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.

Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.

Zucchiniblommor


Foliebakad fetaost

Foliebakad fetaost

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

1 paket fetaost à 150 gr

Några skivor paprika

Ett litet knippe timjan

Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.

Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.

Lägg paprika och timjan över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.

Du kan också baka paketen i ugnen på 250º i 10 minuter.

Servera till grillat med örtaioli och en sallad.

Du hittar det här och många andra goda grilltillbehör i min kokbok Grillmat LCHF.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Morotskaka

Morotskaka

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

1 msk pumpakärnor

1 msk kokosolja

1 msk smör

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till kött eller fisk, då räcker den till två portioner.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård


Örtsmör med citrussmak

Örtsmör 4-6 port

200 g smör

1 dl finhackad citronmeliss

1 tsk citronsaft

Några droppar Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Skiva smöret och lägg det i en bunke att rumstempereras.

Tillsätt citronmelissen och rör poröst med elvisp.

Rör ner det övriga och smaka av. Lägg upp i portionsformar eller forma till en rulle i smörpapper.

Servera till grillat kött, fisk, fågel eller grönsaker. Halloumi är alltid gott till.