Pricken över i…
Det här med såser och röror har alltid varit min starka sida, något jag hade mycket glädje av under mina 18 år i restaurangbranschen.
Att ackompanjera maten med en välkomponerad varm eller kall sås, sätter verkligen pricken över i-et.
Gör några av mina goda såser till det kallskurna på julbordet, så är jag säker på att de allra flesta kommer att uppskatta julmaten ännu mer.
Alla tre rörorna passar bra till både fisk och kött.
De passar fint även till det vegetariska på julbordet, förstås.
Hjortroncrème
2 dl crème fraiche
1½ dl hjortron
Några droppar Worcestershiresauce
Lite smulat flingsalt
Ev lite sötning, motsvarande ½-1 tsk honung
Vispa crème fraichen tjock med elvisp.
Smaksätt med salt och Worcestersauce och lite sötma om du vill.
Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.
Låt crèmen stå och dra åt sig smakerna en stund i kylen.
Färskost
½ liter fjällfil
½ dl crème fraiche
Flingsalt efter smak
Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.
Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.
Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.
Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.
Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.
Dansk remouladsås
2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tärnat äpple
1 dl finhackad salt/ättiksgurka
½ dl hackad kapris
1-2 tsk curry
Salt och peppar
Rör ihop majonnäs och crème fraiche väl, blanda ner övriga ingredienser.
Låt stå en stund i kylen och mogna i smaken.
Smaka av om du vill ha mer kryddor.
Dan före dan…