Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry

Dansk remouladsås på mitt sätt

Dagens recept är en riktigt god majonnässås som passar fint till det kallskurna, fiskrätterna och det gröna inslaget på julbordet.

I Danmark har jag ätit den goda remouladsåsen till rostbiff och sprödstekt fisk på smørrebrød.

Här hittar du mitt populära, glutenfria valnötsbröd om du vill servera såna små smörgåsar någon av juldagarna, ett bra tips för att ta vara på resterna från julbordet.

Här hittar du mitt recept på tjälknöl som passar fint ihop med såsen istället för rostbiff, du kan även tillaga en fryst, rimmad julskinka på det sättet.

Min remouladsås

1 dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche/smetana

½ dl grädde

1 dl fint tärnad smörgåsgurka

1 dl fint tärnat äpple

1 msk finhackad kapris

1 tsk gult currypulver

Lite smulat flingsalt

Skär det gröna i små tärningar. Vispa ihop majonnäs, grädde och crème fraiche.

Rör ner det hackade och smaksätt med salt och curry, smaka av så du fått lagom sälta och sting från curryn.

Låt stå i kylen en stund så smakerna kommer fram mer.

Remouladsåsen blir också god som sås till en krämig currysill.

Blanda den då med skurna, inlagda sillfiléer, i den här länken finns mitt bästa sillrecept.

Julklappstips

Fler av mina bästa recept på såser och andra goda tillbehör som passar fint till både vardagsmat och fest finns i kokböckerna nedan.

Om du inte hunnit köpa nån av böckerna före jul så kan du slå in ett presentkort med en utskriven bild på den du vill ge bort.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornsmajonnäs från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Krämig laxmousse till julbordet

Snabbfixad julmousse

Idag får du recept på en riktigt krämig och smakrik laxmousse, som passar både som en lyxig liten förrätt eller som en del av julbordet.

Vill du grava laxen själv så hittar du här min äppelgravade lax och här en gravad med apelsin och rosépeppar.

Du kan göra moussen klar ett par dagar innan jul, rör då ner lite mer majonnäs innan serveringen om den blivit för fast.

Laxmousse
150 g gravad eller rökt lax

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

För dig som fortfarande inte hunnit komma på vad du ska ge bort i julklapp, så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.

Ett tips är att skriva ut en bild på någon eller några av böckerna och ge bort i ett presentkort.

Då får mottagaren bestämma själv om hon eller han vill ha en inbunden kokbok eller nedladdningsbar E-bok.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok, skriven med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gravad lax med apelsin, dill och rosépeppar

Smakrik gravlax

Idag får du tips på hur du kan grava lax utan socker till julbordet, här använder jag sötman och syran i en apelsin för att ge riktigt god smak.

Du kan grava laxen redan nu och stoppa i frysen, så blir det mindre matstress dagarna innan jul.

Det här är ett av de recept jag skapade för några år sen till en julspecial med få kolhydrater inne hos Diet Doctor, världens största lågkolhydratsida.

Den vackra bilden på gravlaxen häruppe är tagen av Naomi Sherman.

Här kan du även ta del av mina tankar kring julfirande på lågkolhydratvis inne hos Diet Doctor.

Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

500 g av mittbiten på laxfilén, gärna viltfångad

1 ekologisk apelsin

3 msk salt

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 dl grovhackad dill

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.

Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.

Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.

Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.

Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.

Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé

½ dl osötad senap

2 tsk äppelcidervinäger

3 dl majonnäs

½ dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm peppar

Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.

Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.

Tomtens julklappstips

Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.

De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria, utan vitt socker och anpassade så långt det går även till dem som inte äter mejeriprodukter.

Något som de alla däremot innehåller är mängder av njutbara smaker.

Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint som en liten förrätt eller att servera som tillbehör på julbordet.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt)

Stora diabeteskokboken på Adlibris

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)

Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost (E-bok)
Foto Mikael Eriksson
Mandelgröt med smöröga och kanel från Stora diabeteskokboken (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)
Foto Mikael Eriksson
Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Foto Birgitta Höglund
Baconlindade pannbiffar och paprikamajonnäs

Pannbiff de Luxe

Som lördagsmiddag bjuder jag på en lite lyxigare pannbiff lindad med bacon.

En pannbiffsmet åt Wallenbergarhållet får du genom att blanda färsen med grädde och äggula .

Istället för vitt bröd eller ströbröd så blandar jag i psylliumfrön eller chiafrön och låter dem svälla.

En majonnässås och en syrlig sallad med färsk koriander blir ett gott tillbehör till biffarna.

Smaken på färsk koriander är ju väldigt speciell, lite parfymerad, har du svårt för den så kan du ta hackad persilja istället.

Tillsammans med gurka, tomat, citron, kallpressad olivolja och lite flingsalt blir det en väldigt god sallad till de smakrika biffarna.

Baconlindade pannbiffar 2-3 port

400 g blandfärs

6 skivor bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

1 äggula

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

1 msk sesamfrön

1 msk grovkornig senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Blanda allt till smeten, rör sen i färsen försiktigt, låt stå i kyl och svälla i några timmar.

Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst änden med en tandpetare.

Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra.

Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort, vänd ett par gånger.

Ta bort tandpetarna och servera med salladen och paprikamajonnäsen som du kan förbereda innan du gör pannbiffsmeten.

Rostade rotfrukter, brysselkål eller broccoli är också gott till.

Paprikamajonnäs

1 dl av min hemgjorda majonnäs

½ röd paprika

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Lite flingsalt

Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kylen för att mogna i smaken en stund, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Kokbokstips

Fler av mina recept på både vardagsmat och festrätter med få kolhydrater hittar du i ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken  ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”

Jag skrev Stora diabetesboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut många populära böcker i ämnet.

Husmanskostboken är skriven med Dr Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.

Den kokbokens förord är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm, där hon beskriver fettets stora betydelse i vår mat.

bild-12
Chicken Nuggets med två sorters dip

Healthy Junkfood

Chicken Nuggets är mångas favorit men ofta har de man köper på snabbmatsställen väldigt tveksamt innehåll.

Jag funderade hur jag skulle göra en god, glutenfri variant av de panerade kycklingbitarna.

En som även passar oss som inte vill ha ultraprocessade produkter utan ren och naturlig mat på bra råvaror.

Dipsåserna till har kanske en lite mer vuxen smak, vill du göra några mer barnvänliga så hittar du här en Rhode Island-sås och här en rödbetstzatziki.

Rödbetstzatziki från Gröna, sköna tillbehör

Mina glutenfria Chicken Nuggets gjorde jag av skivat kycklingbröst och panerade dem i sesamfrön.

Jag använder psylliumhusk istället för vetemjöl som grund i paneringen för att få ägget att fastna bättre.

Den här paneringen fungerar förstås lika fint till fisk eller grönsaker.

Kom bara ihåg att inte ha för varm stekpanna, för då bränns sesamfröna lätt.

Här nedan följer recept på både nuggets och de två dipsåserna, gör dem först så hinner smakerna utvecklas mer.

Chicken Nuggets 2 port

1 stort ekologiskt kycklingbröst

1 ägg

1 dl sesamfrön

Psylliumhusk

Salt och peppar

3 msk smör

Skär kycklingen i mindre skivor. Vispa upp ägget i en skål och häll sesamfrön i en annan.

Krydda köttet på båda sidor med salt och peppar.

Här kan du även använda mer kryddning om du vill, t. ex curry, paprikapulver, örter eller chili.

Häll psylliumhusk i ett saltkar, då är det lättast att få det jämnt på bitarna.

Strö sen ett tunt lager husk på var sida. Doppa bitarna i det uppvispade ägget och sist i sesamfröna.

Jag använder en tång att hålla bitarna i, annars blir det ganska kladdigt.

Lägg på ett fat och låt fröna torka fast en stund. Stek i rejält med smör på medelvärme.

Det går väldigt fort att steka, cirka en minut på var sida.

Ta pannan från värmen och låt bitarna ligga kvar på eftervärmen medan du lägger upp grönsaker och såser på tallriken.

Är ni fler som ska äta så är receptet enkelt att dubbla, tänk bara på att inte steka för många i pannan samtidigt.

De kan förberedas i god tid före middagen, värm dem då på 175 gr i ca 10-15 minuter.

Fetaoströra med örter

50 g fetaost

1 dl grekisk yoghurt

1 msk finhackad bladpersilja

1 tsk finhackad rosmarin

½ tsk finhackad timjan

Lite salt och peppar

Hacka örterna riktigt fint. Mosa fetaosten grovt med en gaffel och rör ner yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar. Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Saffransaioli

1 dl av min enkla majonnäs

½ dl yoghurt 10%

1 riven vitlöksklyfta

½ kuvert saffran

1 tsk olivolja

Några droppar balsamvinäger

Lite smulat flingsalt

Stöt saffranet i mortel med lite flingsalt och rör ihop det med olivolja, vinäger och vitlök.

Rör samman yoghurt och majonnäs och blanda ner saffransröran, smaka av om det behövs lite mer salt.

Fler såser, röror och andra goda tillbehör hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden längst ned ser du en ärtdressing från kokboken som också passar fint till mina nuggets.

I länken ovan till den inbundna utgåvan på Bokus kan du läsa mer om innehållet, här hittar du samma kokbok att ladda ned som E-bok för bara 99 kr.

Boken finns precis som mina övriga kokböcker även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Fiskfavorit – Smörstekt torsk med räksallad

Torsk med gott sällskap

Det här är en av mina personliga favoriter från mitt stora receptarkiv här på bloggen.

Lättlagat och lyxigt när du vill unna dig något extra gott till vardags eller som helgmiddag.

Torskryggen är fast och fin och passar riktigt bra att smörsteka men du kan förstås välja den fisk du föredrar.

Jag bor nära en Coop-butik, de har både ekologisk torsk och räkor i frysdisken som är riktigt bra.

Stekt torskrygg med räksallad 2 port

2 x 125 g fryst, ekologisk torskrygg (eller färsk)

3 msk smör

Pressad citron

Havssalt och vitpeppar

Räksallad

200 g Änglamarks frysta, skalade räkor (eller 300 g färska räkor)

2 kokta ägg

2 dl av min enkla majonnäs

2 msk finhackad gräslök

2 msk finstrimlad bladpersilja

½ pressad citron

Lite salt och peppar

Tina fisk och räkor långsamt i kylen, då blir de godast.

Pressa citron över torsken och krydda båda sidor med salt och peppar.

Hacka ägget och blanda med majonnäs och örter. Vänd ner räkorna.

Smaka av med salt, peppar och citron.

Stek fisken 2 minuter på hög värme, vänd och stek ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Servera med räksalladen och garnera med t ex lite finhackad paprika och gröna blad, blomkålsmos tycker jag smakar gott till.

Fler recept och tips hittar du i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem i länkarna nedan.

Bilden längst ned kommer från min senaste bok Stora diabeteskokboken.

Den kom förra hösten och har blivit väldigt populär hos många som vill dra ner på kolhydraterna och samtidigt laga riktigt njutbar mat.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan Foto Mikael Eriksson
Små hamburgare med bröd och goda tillbehör

Snabbmatstips

Hamburgare går hem hos de allra flesta och kan passa riktigt bra även för oss som äter glutenfritt och föredrar färre kolhydrater.

Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl till mina burgare.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna det här inlägget.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Små hamburgerbröd 4 port

2 ägg

½ dl mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

400 g nötfärs, gärna från gräsbetesdjur

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare.

Bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad och några av tillbehören du hittar i länkarna häruppe.

Tillbehör till mina hamburgare

Fler goda tillbehör hittar du i de här kokböckerna:

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Tomatchutney

Höstnjutning

Nu finns det väldigt gott om tomater så passa på att göra en smakrik chutney.

Den passar fint som tillbehör till grillat, till ostbrickan eller varför inte som en gåbortspresent på höstkalaset.

Vill du ta del av mina populära recept på ugnstorkade tomater och och en glutenfri paj med dem och en sockerfri chilisås/ketchup, så klicka på de blåmarkerade länkarna så hittar du dem.

Tomatchutney

500 g cocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk valfri sötning

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Flingsalt efter smak

Skala och dela löken i 6 klyftor och skiva dem tunt.

Dela tomaterna i 4 delar och skär citronskivorna i halvmånar och sen i tunna bitar.

Du kan förstås använda större tomater också, skär dem då i små bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, vald sötning och chili i en kastrull.

Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter, rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite smulat flingsalt.

Häll upp på rena burkar och sätt på locket, förvara i kylen eller frys in till vinterbehovet.

Jag hoppas du har glädje av mina dagliga recept härinne, kanske till och med så mycket så att du vill köpa någon/några av mina kokböcker?

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Grönsakspaté med broccoli och tomat

Vegetarisk krogfavorit

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de restauranger där jag jobbade på 80-90-talet.

Jag serverade den då som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden var det inte alls lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag, intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha en stor variation av grönsaker i min mat.

Sen jag för 15 år sen gick över till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF, har grönsaksmängden ökat rejält på min tallrik.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

5 medelstora tomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt.

Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar, finhacka lök ock vitlök.

Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av och låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten, jag hade även pumpafrön, paprika och persilja till garnering.

Mitt intresse för den vegetariska matlagningen har även lett till en helt grön kokbok.

Fler förslag på såser som passar till patén och mängder av mina bästa vegetariska recept hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du ha tips på lite matigare, hälsosamma rätter med få kolhydrater så hittar du det i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Räksallad med örtaioli

Skaldjurssäsongen är här

Nu är det rätt tid på året att njuta av olika skaldjur, så dagens mattips blir en matig sallad med en smakrik aioli till.

Jag äter ofta räksallad till lunch eller middag, även om vädret blivit lite kyligare de senaste dagarna.

Det mättar riktigt bra med sallader, men vill du även ha ett gott bröd på sidan om så hittar du här mina hasselnötsbullar.

Sallad med räkor och mozzarella 1 port

100 g skalade räkor

50 g mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Börja med att röra ihop ingredienserna till örtaiolin här nedan, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög skalade räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite av aiolin över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.

Aioli med örter

3 äggulor

3 dl olivolja

3 rivna vitlöksklyftor

Saft av ½ citron

Havssalt och vitpeppar

½-1 dl finstrimlad rucola

½ dl finhackad citronmeliss

Knäck äggulorna ner i en bunke. Vispa lätt ner vitlöken och citronsaften.

Vispa sen hårdare med elvisp eller stavmixer och tillsätt oljan i en fin stril.

Vispa kraftigt medan du häller i oljan sakta och försiktigt.

Smaksätt med salt, peppar och örterna. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Fler tips på sallader, såser och andra läckra recept hittar du i de här länkarna till kokböckerna Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nere ser du några av Mikael Erikssons bilder från min grillbok.