Värmande spagetti o baconpanna


Det är Fars dag idag och jag har äntligen lite tid att sätta mig o fixa lite bilder från kameran, uppdatera Kryddburken och förbereda en del inlägg för veckan.

Vi var iväg igår till Helsingborg, närmare bestämt Billesholm för att träffa lilla valpen vi ska hämta i mitten på december. Jösses in-i-bomben så gudasöta dom är… En knubbig liten riesenschnauzer-hane från kennel Riesenspass. Väntan är olidligt lång när man hållt i en liten valp som man vet snart ska flytta hem. Men först måste dom ju vara färdigbakade! ;-P Snart är han här lilla Bronco som vi tänkt döpa honom till.

Nu kom precis Joline & Nicke hem från Condis, hon ville bjuda pappsen på fika och snart ska jag förbereda kvällsmiddagen som han önskat. Ni ska såklart få recept och bilder på det sen.

Nu till dagens tips på en väldigt värmande, snabblagad pasta med bacon i krämig sås som kan behövas nu när minusgraderna hägrar.

 

4 -6 port

Det här behöver du : 

4 port kokt spagetti

3 pkt skivat bacon

2 vitlöksklyftor

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond

1 tsk D’Elidas chilisås

2 dl créme fraiche

3 äggulor

Svartpeppar

Parmesan

1 näve sugar snaps

 
GÖR SÅHÄR : 

Strimla bacon och stek i rymlig panna i lite smör. Finhacka vitlöken och tillsätt. När baconet är knaperstekt, slå på vatten, fond, chilisås och créme fraiche. Sänk värmen och låt småputtra några minuter. Dra pannan från plattan och rör ner den kokta spagettin och äggulorna. Toppa rejält med nymalen svartpeppar.

Riktigt krämig, god och värmde. Snart färdig att serveras.

img_5684.jpg

Finaste Söndagen här i Öjkroken på Fars dag.

 

Helstekt kycklingbröst med guacamole och fetaostsmör

Rimmat kycklingbröst med getostsmör, tomatsallad och guacamole

Festkyckling

Idag bjuder jag på en riktigt smakrik kycklingrätt, som passar både när du vill förgylla vardagsmaten lite extra eller till en finare söndagsmiddag.

Skär gärna ut brösten från en hel kyckling till den här rätten, så du får med skinnet, det gör rätten betydligt saftigare än med de skinnfria bröst som säljs i butikerna.

Resten av kycklingen kan du koka till buljong och använda det kokta köttet till exempel i en kycklingpaj.

Tomatsallad med oliver

Rimmat kycklingbröst 2 port

2 kycklingbröst à ca 150 g

2 tsk salt

1 tsk chiliflingor

Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna.

Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.

Låt stå 8-10 timmar, vänd påsen en gång under tiden.

Bryn brösten väl i smör på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15 minuter, beroende på tjockleken.

Använder du termometer ska kycklingbrösten vara uppe i 70º.

Du kan också låta dem steka färdigt i stekpannan i ca 10 minuter på låg temperatur med lock, vänd ett par gånger under tiden.

Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.

Guacamole med mynta 2 port

1 avokado

1 msk majonnäs eller crème fraiche

1-2 tsk finhackad mynta

1 riven vitlöksklyfta

Lite pressad citron

Flingsalt

Dela avokadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.

Fetaostsmör 2-3 port

100 g smör

50 g fetaost

Ev lite flingsalt

Låt smöret stå framme och mjukna.

Mosa fetaosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.

Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.

Servera smöret och guacamolen till det stekta kycklingbröstet.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Presenttips till Fars Dag

Grillmat LCHF

Boktips

Tips på olika Farsdagspresenter börjar poppa upp här och där, så här kommer ett från mig?
Grillmat LCHF finns fortfarande kvar i ett fåtal exemplar, den perfekta presenten för att uppmuntra alla fäder som gillar att laga mat vid grillen.
Boken och recepten funkar förstås året runt för den inbitne grillfantasten.
Marinader, såser och tillbehör går bra även till det han lagar inne i köket?
( Jag blir väldigt glad om du delar inlägget vidare❤ )
Spare Ribs från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Varför är kinamat sååååå GOTT??!

Ofta när vi har ärenden över bron brukar vi luncha i Kalmar nånstans. Snabbmatskedjorna som McDonalds, Burger King eller Max lockar inte direkt. Vi brukar välja nåt grekiskt eller asiatisk ställe med lunchbuffé och är man sugen på just kinamat är restaurang Peking vid centralstation i särklass den bästa. Men vad är det som gör kinamaten sååå speciell i smaken? …Förmodligen glutamat! Jag undrar hur den smakar utan denna tillsats, just på restaurang. Det finns ju massor med galet goda recept på kinamat man kan göra hemma och då vet man ju vad det innehåller och det blir verkligen precis lika gott. Men vill man äta ute hade jag nog velat veta vilka ställen som använder sig av det och inte. Märkningen ”No MSG” har jag sett på en del restaurangdörrar men aldrig på en Kinarestaurang. Och hur skadligt det än för kroppen med diverse biverkningar har jag aldrig upplevt att kinamat fått mig att må dåligt, få ont i magen etc. Däremot McDonalds… Hur som så är Peking i Kalmar svårslagen i sin bransch. Biff med bambu och champinjoner är en favorit, liksom stark kyckling i röd curry… Friterat fläsk o honungsmarinad filé…och de wokade grönsakerna med krispiga vattenkastanjer…  Det är bara sååå GOTT! O så en massa sambal oelek på de också. Den får man inte missa!

 

Vilken är din favorit på en kinabuffe? 

 

Tipsa gärna läsarna om bästa restaurangen nära dig!

 

img_5507.jpg

 Godaste!! 😛

Friterad banan med glass och sirap är också ett måste. 🙂

Västerbottensfyllda pannbiffar med stuvade trattkantareller

Älgfärsbiffar

Höstmat

Nu är nog sommaren över för den här gången, vi har haft riktigt ruggigt väder de senaste veckorna här i Jämtland.

Men före det hade vi fantastiskt fint, så vi har verkligen njutit under de senaste månaderna sen vi kom upp hit.

Vädret har i alla fall varit bra för svampen, det finns otroligt gott om den i skogarna.

Här får du tips på en trattkantarellsås, men den blir förstås god även med annan svamp.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Pannbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk fiberhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.

Smaka av om det behövs mer kryddning och låt smeten svälla en stund.

Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

½ tsk vit balsamvinäger

½ tsk Tamarisoja

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in.

Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Syrlig äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor.

Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Servera salladen varm till pannbiffarna och trattkantarellsåsen.

Trattkantareller

Hemlagad majonnäsdressing

Räksallad

Användbar dressing

Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.

De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.

Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.

För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.

Sallad med grillad paprika, valnötter och jordgubbar

Majonnäsdressing 4 port

1 dl majonnäs

2 msk kallpressad olivolja

2 msk vatten

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och vitpeppar

Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.

Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.

Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad.

Fler tips på dressingar, såser, röror och annat smått och gott hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

I länken ovan hittar du den som vanlig bok med hårda pärmar, här finns den som E-bok om du föredrar att läsa böcker digitalt.

Fiskgratäng med fänkål och fetaost

Fetaostgratinerad lax

Fetaostgratinerad lax med paprika och fänkål 4 port

600 g lax, helst viltfångad

3 tomater

2 röda paprikor

2 paket fetaost

2 dl riven gräddost

2 dl vitt vin

1 stor, gul lök

1 fänkål

1 finhackad chili

50 gr smör

2 msk olivolja

2 msk oregano

Salt och peppar

Skär laxen i stora kuber och krydda väl runtom.

Skär paprika och tomat i stora bitar. Finstrimla fänkålen och löken.

Fräs grönsakerna några minuter i smör och olivolja tillsammans med chili, oregano och salt.

Häll på vinet och låt puttra en halvtimme. Vill du inte använda vin så ta vatten med 1 pressad citron istället.

Lägg grönsakerna i en ugnsform och fördela laxbitarna över.

Smula ner fetaosten och strö den rivna gräddosten över och gratinera på 200°  i 15-20 min.

Servera med en spenatsallad och en crème fraichesås med finhackade örter och dijonsenap.

För tips på en mjölkfri gratäng, klicka på bilden nedan.

Fiskgratäng med dillsås och blomkål


Fiskgratäng med fänkål och fetaost

Fetaostgratinerad lax

Fetaostgratinerad lax med paprika och fänkål 4 port

600 g lax, helst viltfångad

3 tomater

2 röda paprikor

2 paket fetaost

2 dl riven gräddost

2 dl vitt vin

1 stor, gul lök

1 fänkål

1 finhackad chili

50 gr smör

2 msk olivolja

2 msk oregano

Salt och peppar

Skär laxen i stora kuber och krydda väl runtom.

Skär paprika och tomat i stora bitar. Finstrimla fänkålen och löken.

Fräs grönsakerna några minuter i smör och olivolja tillsammans med chili, oregano och salt.

Häll på vinet och låt puttra en halvtimme. Vill du inte använda vin så ta vatten med 1 pressad citron istället.

Lägg grönsakerna i en ugnsform och fördela laxbitarna över.

Smula ner fetaosten och strö den rivna gräddosten över och gratinera på 200°  i 15-20 min.

Servera med en spenatsallad och en crème fraichesås med finhackade örter och dijonsenap.

För tips på en mjölkfri gratäng, klicka på bilden nedan.

Fiskgratäng med dillsås och blomkål


Baconlindade köttfärsbiffar med mozzarella, tomat och champinjoner

fars_kottfars_blandfors_recept_farsratter_farsbiffar_kottfarsbiffar

Ska man göra goda biffar så ska man! Dessa blev otroligt, galet goda, lite piffade biffar utöver det vanliga. Färssmeten är enkel och allt du behöver göra är att linda biffarna med baconskivor, toppa med skivor av mozzarellaost eller annan god ost. Placera i en ugnsform och fyll formens ”håligheter” med sånt du gillar bäst. Jag valde här tomater och champinjoner. Det blev bara så otroligt gott.

Efter halva tiden silade jag av skyn som hade bildats i formen och kokade upp en skysås av. Färs som tillagas i ugn släpper ofta mycket vätska och fett så det kan behövas hällas bort en del under tillagningen. Tippa formens hörn lite försiktig genom en sil så får du med så mycket vätska som möjligt. Fettet syns tydligt då det är genomskinligt så det kan man enkelt ”suga” bort genom att lägga ett par hushållspapper på ytan. Resten som blir kvar använder jag gärna som såsbas. Jag kokar upp det i en separat kastrull med vetemjöl som vispas slätt. Späder med vätska, i detta recept med vatten. Tillsätter fond, kryddor och smakar av. En sötma är alltid god i en sås och jag brukar variera mellan socker, sylt, eller gelé av något slag. Smaka er fram, det är bästa tipset! 😛

 

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1 dl havregryn

2 msk potatismjöl

2 ägg

2 msk oxfond

1 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 tsk D´Elidas chilisås

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 tsk vitlökspulver

½ tsk vitpeppar

____

16 baconskivor

2 mozzarellaostar

150 gram färska champinjoner

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda ihop samtliga ingredienser till färssmeten. Forma till 8 runda biffar. Linda två baconskivor runt varje biff. lägg i smord, ugnsfast form. Toppa med skivor av mozzarellaost, tomat och färska champinjoner. Stek i ugn ca 30 minuter i 200 grader. Slå av skyn och använd som bas till skysåsen.

 

Såsen : 

Använd skyn från formen som biffarna stektes i. Tillsätt nån matsked vetemjöl och vispa slätt. Späd med vatten eller grädde. Smaksätt med fond, kryddor, soya och en nypa socker eller vinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar.

 

fars_kottfars_blandfors_recept_farsratter_farsbiffar

Ingredienserna till biffarna.

 

fars_kottfars_blandfors_recept_farsratter_farsbiffar_kottfarsbiffar_baconlindande_godaste-5

På plats i formen, baconlindade och färdiga för topping.

 

fars_kottfars_blandfors_recept_farsratter_farsbiffar_kottfarsbiffar_baconlindande_godaste-6

Topping till biffarna med bland annat färska champinjoner och skivade tomater.

 

fars_kottfars_blandfors_recept_farsratter_tips_middagstips_biffar_farsbiffar_kottfarsbiffar_baconlindande_godaste_mozzarella_tomat_champinjoner_ugnsstekta_husmanskost_sondagsmiddag_sas_skysas_oland_kr

Monterat och klart för ugnen.

 

fars_kottfars_blandfors_recept_farsratter_farsbiffar_kottfarsbiffar_baconlindande_godaste-1

Skyn hälls av från formen och ska nu bli sås.

 

fars_kottfars_blandfors_recept_farsratter_farsbiffar_kottfarsbiffar_baconlindande_godaste-7

Vispas och kokas ihop med mer kryddor, fond och lite sötma av vinbärsgelé.

 

fars_kottfars_blandfors_recept_farsratter_farsbiffar_kottfarsbiffar_baconlindande_godaste-3

Smaklig måltid!

 

Kårehamns fisk och havskök – för god lunch!

karehamn_fisk_fiskrestaurang_rodingfile_murkelsas

Nu blir det mycket fisk här två dagar i rad men måste bara tipsa er om ett restaurangbesök inför helgen ni som huserar här eller har vägarna förbi Öland. Kårehamans Fisk och Havskök hittar ni på östra sidan, norr om Löt nere vid den vackra hamnen. Vi har besökt restaurangen och även fiskaffären flertalet gånger och senaste besöket var fredagen under skördefesten då Nicke bjöd ut mig på lunch. Det serverades bland annat rödingfilé med murkelsås så det valde jag direkt. Tror inte jag har ätit murkelsås sen jag var liten och bodde i Norrland då vi kunde plocka dom själv. En otroligt god svamp, men lite ”meckig” att tillaga då den ska förvällas några gånger för att inte vara giftig. Såsälskare som jag är kan jag tycka att dom kunde haft lite mer sås på tallriken dock. 😉

 

Nicke valde en lammburgare med olivröra och aioli och även han var nöjd med smakerna. Ett rekommenderat besök med andra ord om ni vill njuta av en god lunch i mysig atmosfär.

 

Tidigare besök kan ni läsa om och se bilder på HÄR och HÄR!

 

karehamn_fisk_fiskrestaurang_rodingfile_murkelsas_lunch_skordefest

Nya delen av restaurangen är riktigt mysig med större ytor samt sittplatser. Fin service som alltid.

 

skordefest_oland_2016_karehamn_fisk_restaurang_lunch

Sallad, bröd, kaffe och kaka ingår.

 

skordefest_oland_2016_karehamn_fisk_restaurang_lunch_pumpor

Kårehamns vackra havsutsikt. Mer info hittar ni bland annat på deras facebooksida >>