Annorlunda tillbehör till midsommarmaten

Sallad med svartvinbärsblad och citron

Sommarsallad och surkålspesto

Hittills i år har sommaren verkligen lyst med sin frånvaro här i Jämtland, temperaturen har legat kring +5-10 grader sen jag kom hem från USA-resan.

Isvindar blåser in med stor kraft från de ännu snöklädda fjällen, kryddat med en hel del regnskurar mellan solglimtarna.

Förhoppningsvis blir det varmare närmare midsommar, då kommer jag att göra den här salladen jag komponerade vid ett besök förra sommaren hos Ylva Forsberg, grundaren av Huså Bröd.

Vi började ett samarbete kring mitt fröknäckerecept för några år sen, det som nu finns i butikerna under namnet Spröda frökex.

Om spröda frökex från Huså Bröd

Ylva och jag har många intressen gemensamt, inte minst kärleken till naturlig och ekologisk mat.

En varm och solig försommardag för precis 1 år sedan hyrde jag en bil och åkte till hennes och familjens hem, Hurtiggården i Gåxsjö utanför Hammerdal.

Det blev en härlig träff där vi lagade mycket god mat i det stora lantköket på gården, med en hel del örter från trädgård och växthus.

Det blev också väldigt mycket prat om ekologisk mat, miljön, att äta sig frisk, framtiden, LCHF, en hållbar livsstil och inte minst frökex runt matbordet i trädgården i det härliga sommarvädret.

Sommarmiddag i Gåxsjö

Sommarmiddag

Ylva bjöd på en mycket annorlunda och smakrik pesto till frökexen, med en bas på surkål istället för basilika.

Den passade mycket bra ihop med de olika ostar och kallskuret kött som middagen bestod av, tillsammans med en gratäng som jag gjorde på strimlade, ugnsstekta rödbetor och chèvre.

Till brunch dagen efter lagade jag en grekisk musselgratäng med fetaost och en kålsallad med örter.

Örter till sommarsallad

Jag fick lära mig av Ylva att de spädaste bladen på svartvinbärsbusken är riktigt gott till sallader och innehåller mycket C-vitamin.

Hon kan väldigt mycket om olika örter i naturen och dess användningsområden, så roligt att få lära mig mer om det.

Så jag blandade ihop en mycket läcker sommarsallad med vinbärsbladen som smaksättning.

Sommarsallad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto från Huså Bröd

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät. Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta. Förvara i en burk i kylen. Täck peston med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Här på min nya, engelska blogg LCHF Made in Sweden hittar du ett översatt recept på peston, sprid det gärna vidare till släkt och vänner runt världen.

010

Glad Midsommar

Glad Midsommar


Annorlunda tillbehör till midsommarmaten

Sallad med svartvinbärsblad och citron

Sommarsallad och surkålspesto

Hittills i år har sommaren verkligen lyst med sin frånvaro här i Jämtland, temperaturen har legat kring +5-10 grader sen jag kom hem från USA-resan.

Isvindar blåser in med stor kraft från de ännu snöklädda fjällen, kryddat med en hel del regnskurar mellan solglimtarna.

Förhoppningsvis blir det varmare närmare midsommar, då kommer jag att göra den här salladen jag komponerade vid ett besök förra sommaren hos Ylva Forsberg, grundaren av Huså Bröd.

Vi började ett samarbete kring mitt fröknäckerecept för några år sen, det som nu finns i butikerna under namnet Spröda frökex.

Om spröda frökex från Huså Bröd

Ylva och jag har många intressen gemensamt, inte minst kärleken till naturlig och ekologisk mat.

En varm och solig försommardag för precis 1 år sedan hyrde jag en bil och åkte till hennes och familjens hem, Hurtiggården i Gåxsjö utanför Hammerdal.

Det blev en härlig träff där vi lagade mycket god mat i det stora lantköket på gården, med en hel del örter från trädgård och växthus.

Det blev också väldigt mycket prat om ekologisk mat, miljön, att äta sig frisk, framtiden, LCHF, en hållbar livsstil och inte minst frökex runt matbordet i trädgården i det härliga sommarvädret.

Sommarmiddag i Gåxsjö

Sommarmiddag

Ylva bjöd på en mycket annorlunda och smakrik pesto till frökexen, med en bas på surkål istället för basilika.

Den passade mycket bra ihop med de olika ostar och kallskuret kött som middagen bestod av, tillsammans med en gratäng som jag gjorde på strimlade, ugnsstekta rödbetor och chèvre.

Till brunch dagen efter lagade jag en grekisk musselgratäng med fetaost och en kålsallad med örter.

Örter till sommarsallad

Jag fick lära mig av Ylva att de spädaste bladen på svartvinbärsbusken är riktigt gott till sallader och innehåller mycket C-vitamin.

Hon kan väldigt mycket om olika örter i naturen och dess användningsområden, så roligt att få lära mig mer om det.

Så jag blandade ihop en mycket läcker sommarsallad med vinbärsbladen som smaksättning.

Sommarsallad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto från Huså Bröd

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät. Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta. Förvara i en burk i kylen. Täck peston med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Här på min nya, engelska blogg LCHF Made in Sweden hittar du ett översatt recept på peston, sprid det gärna vidare till släkt och vänner runt världen.

010

Glad Midsommar

Glad Midsommar


Annorlunda tillbehör till midsommarmaten

Sallad med svartvinbärsblad och citron

Sommarsallad och surkålspesto

Hittills i år har sommaren verkligen lyst med sin frånvaro här i Jämtland, temperaturen har legat kring +5-10 grader sen jag kom hem från USA-resan.

Isvindar blåser in med stor kraft från de ännu snöklädda fjällen, kryddat med en hel del regnskurar mellan solglimtarna.

Förhoppningsvis blir det varmare närmare midsommar, då kommer jag att göra den här salladen jag komponerade vid ett besök förra sommaren hos Ylva Forsberg, grundaren av Huså Bröd.

Vi började ett samarbete kring mitt fröknäckerecept för några år sen, det som nu finns i butikerna under namnet Spröda frökex.

Om spröda frökex från Huså Bröd

Ylva och jag har många intressen gemensamt, inte minst kärleken till naturlig och ekologisk mat.

En varm och solig försommardag för precis 1 år sedan hyrde jag en bil och åkte till hennes och familjens hem, Hurtiggården i Gåxsjö utanför Hammerdal.

Det blev en härlig träff där vi lagade mycket god mat i det stora lantköket på gården, med en hel del örter från trädgård och växthus.

Det blev också väldigt mycket prat om ekologisk mat, miljön, att äta sig frisk, framtiden, LCHF, en hållbar livsstil och inte minst frökex runt matbordet i trädgården i det härliga sommarvädret.

Sommarmiddag i Gåxsjö

Sommarmiddag

Ylva bjöd på en mycket annorlunda och smakrik pesto till frökexen, med en bas på surkål istället för basilika.

Den passade mycket bra ihop med de olika ostar och kallskuret kött som middagen bestod av, tillsammans med en gratäng som jag gjorde på strimlade, ugnsstekta rödbetor och chèvre.

Till brunch dagen efter lagade jag en grekisk musselgratäng med fetaost och en kålsallad med örter.

Örter till sommarsallad

Jag fick lära mig av Ylva att de spädaste bladen på svartvinbärsbusken är riktigt gott till sallader och innehåller mycket C-vitamin.

Hon kan väldigt mycket om olika örter i naturen och dess användningsområden, så roligt att få lära mig mer om det.

Så jag blandade ihop en mycket läcker sommarsallad med vinbärsbladen som smaksättning.

Sommarsallad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto från Huså Bröd

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät. Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta. Förvara i en burk i kylen. Täck peston med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Här på min nya, engelska blogg LCHF Made in Sweden hittar du ett översatt recept på peston, sprid det gärna vidare till släkt och vänner runt världen.

010

Glad Midsommar

Glad Midsommar


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv.

Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om sin framgångsrika kostbehandling med LCHF för sina cancerpatienter.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida.

Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen många intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren”, är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Apelsin och äppelpaj

Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner äppelklyftorna i påsen och skaka om tills all […]

Inlägget Apelsin och äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Apelsin och äppelpaj

Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner äppelklyftorna i påsen och skaka om tills all […]

Inlägget Apelsin och äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Påskgodis på mitt sätt

Citrontryfflar

Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat

Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.

Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.

Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.

Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.

Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.

Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.

Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.

Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.

Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.

Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.

Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.

Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.

Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.

Påskägg

Påskägg hos mamma…

En liten sötsak efter maten

Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.

Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.

Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.

Citrontryfflar

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Godis LCHF/Paleo

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.

God och Glad Påsk


Ebbas Äppelpaj

Blanda snabbt ihop ingredienserna, helst i en matberedare. Tillsätt ev några droppar vatten ifall degen inte vill gå ihop sig. Bred ut degen med en vattensköljd stekspade över äppelklyftorna. Sätt in i ugnen i 35 minuter. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde Ugn: 175° 5-6 goda äpplen (skalas, kärnas ur och skärs i klyftor, som […]

Inlägget Ebbas Äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Ebbas Äppelpaj

Blanda snabbt ihop ingredienserna, helst i en matberedare. Tillsätt ev några droppar vatten ifall degen inte vill gå ihop sig. Bred ut degen med en vattensköljd stekspade över äppelklyftorna. Sätt in i ugnen i 35 minuter. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde Ugn: 175° 5-6 goda äpplen (skalas, kärnas ur och skärs i klyftor, som […]

Inlägget Ebbas Äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Hemgjord falukorv LCHF

Falukorv med ketchup

Falukorv för finsmakaren

Idag får du recept på en av de mest populära maträtter vi har här i Sverige, nämligen falukorv och ketchup.

Ja, för det är ju favoritmat för både stora och små, god och lättlagad vardagsmat.

Men i de billigare varianter som butikerna erbjuder, tyvärr inte så vidare nyttig och oftast inte heller så god.

Falukorv innehåller ofta väldigt lite kött och utfyllnad med potatismjöl och mindre attraktiva bitar från grisen.

Det finns förstås falukorv av bra kvalitet också, särskilt gjord på små, lokala charkuterifabriker som lägger mycket stolthet i sitt mathantverk.

Här i Jämtland har vi flera duktiga falukorvsfabrikanter, Trångsviken/Ramsele, Änge Chark och Hedmans Delikatesser är mina favoriter.

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

Min ugnspannkaka i LCHF för familjen av Anna Hallén

För fyra år sen fick jag förfrågan av Anna Hallén om jag kunde ta fram ett 30-tal recept till hennes kokbok LCHF för familjen.

Ett riktigt roligt uppdrag, där det blev en utmaning att skapa recept på rätter som barn gillar, men med betydligt bättre näringsinnehåll.

Jag har själv alltid älskat falukorv och ketchup, så här fick jag hitta på recept med smak så nära originalet som möjligt, men med betydligt mindre kolhydrater.

I min tappning blev korvskivorna avlånga, men du kan förstås stoppa och sjuda korvsmeten i fjälster om du vill innan den skivas och steks, så får du traditionellt runda skivor.

Här hittar du min hemgjorda ketchup/chilisås, dra ner lite på chilin om du vill ha en mildare variant till barnen.

LCHF för familjen hittar du här på Bokus och här på Adlibris. Den finns också att köpa på Akademibokhandeln för 99 kr såg jag idag.

Boken har tyvärr ingen bild med på min falukorv så du får mina egna från receptskapandet.

Missa inte tävlingen som pågår nu och fram till kl 18 på söndag kväll den 1 mars.

Där kan du vinna någon av mina kokböcker, Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo.

LCHF för familjen av Anna Hallén

Fyrkantig falukorv

Hemgjord falukorv 3-4 port

250 g köttfärs, fläsk, blandfärs eller vilt

100 g varmrökt sidfläsk

1 ägg

25 g smör

2 dl iskallt vatten

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 tsk lökpulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald koriander

1 krm mald vitpeppar

½ krm mald muskot

½ krm mald kryddnejlika

Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål.

Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas.

Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret.

Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet.

Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till 175°.

Klä en avlång brödform på ca 1 liter med plastfilm eller smörj en silikonform väl.

Fördela korvsmeten jämnt i formen, vik över plasten och tryck till med handen så eventuella luftbubblor försvinner.

Täck formen väl med ugnsfolie och ställ i en större form med varmt vatten som går upp över halva formen.

Grädda korven i vattenbadet i 40 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta upp formen ur vattenbadet och låt korven svalna en stund. Ställ så in den i kylen och låt kallna helt.

Ta bort plasten, skär upp korven i skivor och stek i smör.

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo