Pate decor till mönstret
Pate decor till mönstret
Till veckans lunchlådor har jag stekt ”plättar” av broccoli och blomkål med riven halloumiost i. Vegetariskt och lchf, och verkligen tokgoda!
Här har jag valt att servera med bacon och en grönsallad med rivna morötter, paprika, tomat och sockerärt. Gräddstuvade champinjoner kan jag också tänka mig passar bra till. Stek små plättar eller gör en stor ”kaka” i pannan och grädda i ugn tills den fått fin färg. Prova gärna receptet, jag lovar det är supergott!
Fiberhusk hjälper till att ”binda” smeten och gör plättarna hållbara.
ca 12 plättar alt. en hel kaka
Det här behöver du :
1 blomkålshuvud
1 bukett broccoli
2 ägg
3 msk fiberhusk
Trocomare örtsalt
Peppar
1 finriven halloumi 200 gram
GÖR SÅHÄR :
Koka blomkål och broccoli i mindre buketter i saltat vatten, även stammen på broccoli används. Finriv halloumin under tiden. Häll av vattnet efter 5-6 min då buketterna är mjuka. Låt ånga av. Stöt med rotfruktsstöt till en mos. Blanda med, halloumi, ägg, fiberhusk och kryddor. Hetta upp en stekpanna och forma till runda plättar. Stek i olja på bägge sidor så de får fin färg. Jag stekte både plättar och gjorde en hel ”kaka” i stekpannan som jag gräddade i ugnen, kakan serverar i skurna tårtbitar.
Broccoli & blomkål stöts med rotfruktsstöt till en mos.
Blanda med ägg, fiberhusk och kryddor.
Rör ner den finrivna halloumiosten. Forma till bollar och platta ut lätt i stekpanna med olja.
Det drar sig mot helg igen och veckan har varit välfylld näst intill proppfull! Idag har jag avslutat ett större uppdrag, varit på utvecklingssamtal med Joline och hennes lärare i klassen. Mathandlat och hem o vänt. Bara stoppat i barnen lite mellanmål för att sätta sig i bilen och köra mot stallet.
Jag HADE en tanke, märk väl tanke om att laga en riktigt god tomatsoppa och även hunnit in på bageriet och köpt något gott surdegsbröd men tiden sprang iväg och ska jag laga tomatsoppa så ska den puttra länge men det fanns ingen tid till det idag hur stora ambitionerna är var.
Dessutom fick barnen ”cowboysoppa” i skolan (gott), fast enligt matsedeln skulle det serveras fisksoppa (mindre gott) så jag tänkte göra vår godaste soppa här hemma istället, men det får bli nästa torsdag de! Dom blev iallafall inte helt sopplösa!
Superbra app förresten om ni har missat den – Skolmaten!
Idag blev det istället tillsynes korvstroganoff – inte så pjåkigt det heller!
(särskilt inte när man har lite olika grillkorvslattar som ligger i kylen till ingen nytta)
Enkelt, gott och billigt!
Jag tycker verkligen om att runda av mina inlägg med tre ord så jag gör det igen; Enkelt – gott och billigt!
4-6 port
Det här behöver du :
600 gram blandad korv
1 gul lök
1 burk hela plommontomater
2 dl vatten
1½ dl ketchup
2 köttbuljongtärningar
2 dl grädde
Trocomare örtsalt
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär korven i bitar. Fräs på allt med lite smör i stekpannan tillsammans med hackad lök. När allt fått lite färg och löken mjuknat, slå på de krossade tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och häll i. Tillsätt sen resten av ingredienserna och låt allt få puttra på låg värme ca 15-20 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar! Servera med ris eller pasta.
Korvstroganoff serverat med fullkornspasta, rivna morötter, tomat, paprika och sockerärt.
Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull (-78) ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs HÄR. Och en annan variant med bacon HÄR. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp.
En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!
Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte!
4 port
Det här behöver du :
1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra. Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.
Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.
Champinjon & lökstuvning puttrar…
Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.
Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.
Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat ”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”
Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer här ett bra tips som räcker till 4 port.
Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.
Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.
Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.
Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset! Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.
Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost
GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.
Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.
Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt!
Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.
När kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.
Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.
Häll såsen i formen med kycklingdelarna.
Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.
Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.
Ni som bor runt Borås trakten eller har vägarna förbi Borås kan nu beställa detta supersmör från Ovikens ost genom mig.
Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot och kommer i ca 500 g förp. Frakten delar vi alla på och den ligger på 150-200 kr.
INTRESSERAD?
Hör av dig via kontaktformuläret/e-mail här på bloggen. De tillverkar smör varje vecka och behöver veta senast slutet på veckan före.
Alla får en egen faktura så namn, adress och mängd smör och också om det ska vara osaltat eller saltat smör msåte framkomma i mailet.
Inga problem för mig att förvara det några dagar i kylen eller frysen om hämtningen dröjer lite.
En liten parantes, sådant här smör var det Weston. A. Price pratade om när han nämnde sacred food hos Alpfolket i Schweiz. dvs rena hälsomaten!
Visst var det kålpudding jag lagade igår. Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock en sak lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.
Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda!
6 port
Det här behöver du :
500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt
—
1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök
—
3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar
Såsen :
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.
Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.
Ingredienserna till kålpuddingen.
Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.
Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.
Grädda i 175 grader ca 45-50 min.
Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! Sallad och sylt i separata burkar.