Plötslig spädbarnsdöd och saltbrist

saltKan plötslig spädbarnsdöd bero på saltbrist under fosterstadiet och under amningen?
Björn Hammarskjöld på Kostdemokrati citerar och skriver:
”Antalet barn som drabbades av plötsligt andningsstillestånd efter förlossningen var oväntat högt i en ny svensk studie.
Personalen på BB manas nu därför till vaksamhet, särskilt när mamman är trött, ensam med barnet, eller väldigt upptagen av sin mobiltelefon.
– Det är viktigt att ha fullt fokus på barnet, speciellt i början, säger Eric Herlenius, docent och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.”

Läs gärna inne på länken och här kommer Björns slutsats inklippt:
”Slutsats

Det är farligt för barnet att äta FÖR LITE salt under graviditeten och under amningen. Däremot är det inte farlig att äta för mycket, det reglerar kroppen själv. Så salta efter behag med gott samvete, det som är (livs)farligt är saltbrist!

Men Livsmedelsverkets tjänstemän vill att vi ska äta livshotande lite salt!”

 

Detta  att salt är farligt är en oerhört seglivad myt… i klass med kolesterolmyten, solmyten och fettmyten. Tursamt nog så är fettmyten på väg att slås hål på men när ska vi få större diskussioner om de andra?

 

Bloggar etiketter: ,

Good/bad cholesterol myth

HELT NY FILM PÅ YOUTUBE! En mycket bra och förklarande film om kolesterolet och statiner, endast ca 4 minuter lång

Bloggar etiketter: , ,

Fett påverkar hjärncellerna

Fat_and_Cholesterol_are_Good_fKarolinska Institutet skriver i ett pressmeddelande:
Fett påverkar hjärncellers beslut om nyproduktion och överlevnad

-Vi är vana vid att betrakta kolesterol som ett bränsle för cellerna, och att det är skadligt för människor att få i sig för mycket kolesterol, säger Ernest Arenas, professor i stamcellsneurobiologi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet, som lett studien. Det vi nu har visat är att kolesterolet har flera funktioner och är inblandat i extremt viktiga beslut för nervcellerna. Kolesterolderivat styr själva signaleringen när nybildningen av nervceller behöver ske, och när det beslutet väl är fattat hjälper kolesterolet till med själva konstruktionen av dessa nya nervceller och med deras överlevnad. Kolesterolet är alltså extremt viktigt för våra kroppar, speciellt för hjärnans utveckling.

Många LCHF´are är väl medvetna om kolesterolmyterna och vill man läsa mer om dem så kan jag rekommendera Uffe Ravnskovs artiklar och böcker.
Läs också gärna vad Colting skriver om Fetträdsla och statiner.

 

Bloggar etiketter: , ,

Kolesterolmyten – folder

Behöver du en folder för utskrift till bättre behövande?

Då hittar du den här på Kostdemokrati.

Sinnet är som fallskärmar
De fungerar bara om de är öppna…

 

 

Bloggar etiketter:

Undersökningen i Västerbotten

I Rapport i går rapporterades det att det pågår ett projekt sedan 1985 ( Västerbotten nytt) att  varje år erbjuda alla länets 40-, 50- och 60-åringar till en hälsoundersökning. Undersökningen, som består av en medicinsk del med provtagning av blodtryck, blodfetter och sockerbelastning. Vikt och längd för bestämning av BMI – Body Mass Index. Dessutom ingår en enkät som handlar om livssituation, social situation, familje- och arbetsförhållanden, mat- och alkoholvanor, fysisk aktivitet, tobak och snus.

I rapport uttalade sig en läkare från Umeå att nu så stiger kolesterolet hos Västerbottningarna och man är orolig för att hjärthälsan nu då ska försämrats.

Dock har man inte sett att den gjort det ännu…

Då har bör man alltså heller inte sett någon förbättring av hjärthälsan under dessa 25 år heller trots mindre fettätning?
Bara det att kolesterolet nu ökar hos folk, vilket vi inte behöver bry oss om alls. Den som känner sig orolig över kolesterolet kan med fördel läsa Uffe Ravnskovs bok Kolesterolmyten och kanske börja först med denna artikel?

Ät dig till hälsa och ät riktig mat!

Bloggar etiketter: ,